15. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 1. 2002

Pat Buchanan varuje před "smrtí Západu"

"To, k čemu došlo 11. září 2001, bylo přímým důsledkem americké intervenční politiky ve světě islámu, kde žádné ohrožování našich životních zájmů neodůvodňuje naše masIvní zásahy. Jsme přece republikou a nikoliv impériem". Tato slova napsal ve své knize "Smrt Západu" Republikán Pat Buchanan, který byl vysokým poradcem a autorem projevů amerických prezidentů Richarda Nixona, Ronalda Reagana, a George Bushe staršího. Kromě toho sám dvakrát kandidoval na úřad amerického prezidenta. Podle kanadského tisku o tom informuje Miloš Kaláb.

Podle reportéra Bruce Garveyho se má kniha dostat do prodeje v Kanadě koncem ledna. Garvey prozradil, že Pat Buchanan vyjádřil řadu dalších myšlenek, např.: "Pokud se nevrátíme k politice otců-zakladatelů, to je nevměšování do sporů mezi jinými státy, dostaneme se do nekonečných válek a nebude bezpečnosti ani klidu v naší vlastní zemi".

Přes známky takové jednoty, jakou nepoznaly Spojené státy od japonského útoku na Pearl Harbour, země čelí novým propastným rozporům, které jsou nejhlubší od doby občanské války. Nová propast nevzniká v příjmech, ideologii nebo víře, ale v etnicitě a loajalitě: "Najednou se ocitáme v situaci, že z milionů našich občanů, kteří se narodili v zahraničí, je jich zde plná třetina ilegálně a desetitisíce jich jsou loajální k režimům, s nimiž bychom mohli být ve válečném stavu. Někteří jsou dokonce vycvičenými teroristy, kteří k nám přišli proto, aby vraždili americké občany. Poprvé od té doby, co Andrew Jackson vytlačil Brity z Louisiany v r. 1815, je cizí nepřítel je uvnitř Spojených států a američtí občané jsou vystaveni riziku smrti ve své vlastní zemi".

Jako fejetonista a televizní komentátor má Buchanan mnoho následovníků. Ve své šesté knize, která ukazuje sílu konzervativního myšlení po vzoru Ronalda Reagana, kreslí obraz severní Ameriky (tedy včetně Kanady) i Evropy velice temnými barvami. Tyto oblasti jsou podle jeho názoru odsouzeny k rozkladu úbytkem bílého obyvatelstva a jsou zaplaveny obrovskou vlnou přistěhovalců z přelidněných oblastí v Africe, Asii a na Středním východě.

"Západ umírá", píše autor. "Jeho národy zastavily vlastní reprodukci, takže obyvatelstva nejen nepřibývá, ale rychle ho ubývá. Od doby černého moru, který zahubil ve 14. století třetinu Evropanů, nebyla situace nikdy tak nepříznivá pro přežití západní civilizace jako nyní. Dnes dochází v 17 evropských státech k většímu počtu úmrtí než narození - potřeba rakví převyšuje potřebu kolébek. Ze "západních" států nedochází k úbytku obyvatelstva jedině v muslimské Albánii.

Ve své knize cituje ze zprávy OSN nazvané "Vyhlídky světové populace: Hlavní body revize z r. 2000":

  • V r. 2000 měla Evropa (včetně Islandu a Ruska) 728 milionů obyvatel. V r. 2050 jejich počet poklesne na 600 milionů.
  • V r. 1960 tvořili lidé evropského původu čtvrtinu světové populace. V r. 2000 tvořili jen jednu šestinu a v r. 2050 budou tvořit pouhou jednu devatenáctinu.
  • Počet obyvatelstva Německa (82 milionů) poklesne v r. 2050 na 59 milionů a při tom jich bude třetina starších než 65 roků.
  • Při zachování dosavadního vývoje bude 57 milionů Italů zredukováno v roce 2050 na 41 milionů.
  • Obyvatelstvo Ruska (147 milionů) poklesne na 114 milionů v r. 2050 a na pouhých 87 milionů v r. 2100.

    "Evropa následky stárnutí a úbytku obyvatelstva už pociťuje", píše Buchanan, "a příval Arabů a Afričanů zvyšuje sociální napětí. Rasové nepokoje v britském Oldhamu (Leicestershire), v Leedsu, Burnley a v Bradfordu, potyčky mezi Španěly a Marokánci v El Ejido, krvavé bitky mezi francouzskou a alžírskou mládeží v Paříži, útoky skinheadů na přistěhovalce a na Turky v Německu - to jsou všechno předběžné známky nadcházejícího horkého evropského léta. Jestliže by ale Evropa odmítla přistěhovalce a evropské ženy by odmítaly mít děti, kontinent by vbrzku čelil problémům staroby".

    Pat Buchanan se také věnuje samotné Americe: "Zde máme podobné problémy. Jestliže budou desítky milionů amerických dívek a žen odmítat mít děti vůbec nebo mít nanejvýš jen jedno dítě, Amerika musí povolit masové přistěhovalectví nebo následovat příkladů Japonska a Evropy".

    Podle autorových názorů sloužil americký model "tavicího kotle národů" velice dobře při asimilaci dřívějších vln přistěhovalců, ale byl v posledních letech nahrazen kanadským modelem tzv. multikulturalismu, jakožto výsledku kulturní revoluce v šedesátých letech. Tento model ochromil tradiční americké hodnoty a vztahy.

    Legální i ilegální přistěhovalectví z Mexika do Kalifornie a dalších států při amerických jižních hranicích znamená nebezpečí vzniku nového hispánského národa. Budoucnost se dá podle autora celkem dobře odhadnout: Jestliže každý rok odchází z Kalifornie 100,000 bílých obyvatel, jestliže počet asijských přistěhovalců vzrůstá za pouhých 10 let o 42% a jestliže je 43% všech občanů Kalifornie mladších 18 let hispánského původu, největší americký stát je na nejlepší cestě stát se vbrzku převážně "rozvojovou" zemí čili, jak se zde říká, "zemí z třetího světa". "Kdožví, jak se situace vyvine", pokračuje Pat Buchanan, "možná se stane Kalifornie dalším Quebekem a bude požadovat formální uznání své odlišné a jedinečné hispánské kultury a identity nebo se stane novým Ulsterem".

    Pochopitelně není možné nahradit knihu jednostránkovým souhrnem, ale je záslužné, že víme, co přichází na kanadský knižní trh. Budeme si moci zkonfrontovat vývoj situace v Kanadě s názory jednoho z významných amerických Republikánů.

    Ke zmíněnému kanadskému multikulturalismu uveřejnil svůj komentář v novinách bývalý starosta Ottawy, Jim Durrell, zejména v souvislosti s nedávnými vánočními svátky. Slovo "Christmas" jakoby bylo tabu, taková byla obava, že by jeho kořen "Christ" neboli "Kristus" mohl urážet naše kanadské spoluobčany jiné víry, dosud ještě v menšině. Na vánočních pohledech jsme už nepřáli "veselé Vánoce" nýbrž jsme posílali "sezónní pozdravy". V Manitobě postavili místo vánočního stromu strom "multikulturální". Tak rozšířená je obava z toho, že by se mohl v Kanadě někdo urazit, že v době starostování Jima Durrella dělala federální komise NCC reklamu nikoliv pro Ottawu, jakožto hlavní město Kanady, nýbrž jen pro nejmenované "hlavní město", jedno z možných, aby neurazila frankofonní provincii Quebek, protože Ottawa leží v anglofonním Ontáriu.

    Pochopitelně se reklama zcela minula účinkem, protože Američani a jiní cizinci, které měla přilákat, nevěděli, kde toto "hlavní město" hledat. Jistě není vhodné, aby docházelo ke třenicím, ale určitě není třeba vyklizovat pozice dlouhou dobu dopředu.

    Moderní biologie nás poučila, že severští lumíci (lemmings) nepáchají sebevraždy skokem do moře, ale nevyvrátila, že lidská "západní civilizace" vyvíjí činnost podobající se "dlouhodobé sebevraždě" pod vedením svých politiků. Možná se budeme dívat jinak na hlasité protesty svých spoluobčanů proti snahám čínské vlády omezit růst čínského obyvatelstva. Tam jsou totiž problémy opačné než ty, se kterými se potýká Amerika a Evropa. Asi by nám nebylo do smíchu, kdyby svou populační politiku čínská vláda změnila a svým občanům doporučila, aby se množili a zaplnili svět.

  •                  
    Obsah vydání       15. 1. 2002
    15. 1. 2002 Britský ministr zahraničí: osoby, zadržované na Kubě, mají práva
    15. 1. 2002 Kuchyňské zvyklosti ve Velké Británii
    15. 1. 2002 Falešná ideologizace Vladimír  Bernard
    15. 1. 2002 Bushův skandál? finančnická firma Arthur Andersen je vyšetřována ohledně bankrotu podniku Enron
    15. 1. 2002 Pat Buchanan varuje před "smrtí Západu"
    15. 1. 2002 Chci převzít závazky ODA Petr  Nachtmann
    15. 1. 2002 ČSSD chce znovu předložit zákon o referendu Radek  Batelka
    14. 1. 2002 Diskuse neni jen tak na vyžvanění Ondřej  Hausenblas
    14. 1. 2002 Porušují Spojené státy práva osob odvezených na Guantanamo?
    8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
    11. 1. 2002 Helsinský výbor amerického Kongresu kritizuje zákony o difamaci v ČR
    11. 1. 2002 Pavel Rychetský hájí přesně ty paragrafy českého trestního zákona, které podle Helsinského výboru porušují mezinárodní závazky ČR
    27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina
    9. 1. 2002 Jak přispět na investigativní práci BL úvěrovou kartou
    21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů