21. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Kliknutím zvětšíte - Mail on Sunday 20.1.2001
21. 1. 2002

"Mučeni - takhle si představují Bush a Blair obranu naší civilizace?"

Už déle než týden, jak o tom Britské listy informují systematicky, zuří silná mezinárodní kontroverze ohledně údajně nelidských podmínek, za nichž jsou na americké základně v zálivu Guantánamo na Kubě zadržované osoby, podezřívané z členství Talibánu a organizace al Qaeda. Pozoruhodné je, že české sdělovací prostředky tuto velkou mezinárodní kontroverzi až donedávna v podstatě ignorovaly a zaujímaly uctivě proamerický postoj. (Děje se to častěji: informace, které odporují zjednodušenému vidění světa, se dostávají do českých médií pozdě, případně jen okrajově, anebo jsou prezentovány až jako dementi kritického faktu z establishmentového úhlu pohledu.) V neděli 20. ledna publikoval britský polobulvární, konzervativní list Mail on Sunday, který má náklad více než 2 miliony výtisků to, co charakterizuje jako exkluzivní záběry zadržovaných osob na základně v zálivu Guantanamo, z nichž, jak se zdá, vyplývá, že zadržované osoby byly či jsou podrobovány absolutní smyslové deprivaci. Fotografie, které tento deník publikoval, prý pořídil jeden důstojník amerického námořnictva, jediný fotograf, jemuž prý bylo dovoleno přiblížit se k táboru zadržovaných osob, a byly zadarmo rozdány světovým sdělovacím prostředkům. Rozhlas BBC však v neděli v poledne poukázal na to, že není zcela jasné, za jakých okolností byly tyto fotografické záběry pořízeny, i když článek uvádí, že nedlouho po příletu zadržených na základnu. (Viz další příspěvek v tomto vydání BL.) Článek z deníku Mail on Sunday, s titulkem "Horor v táboře X-ray" shrnujeme. - Na titulní stránce listu se palcovými titulky v dolním rohu fotografie praví: "Neslyší, nevidí, nemají čich, nemají hmat. Mají pouta na rukou i na nohou a klečí jako otroci. Takhle hájí Bush a Blair naši civilizaci?" A v redakčním komentáři deníku se mj. píše: "Naše strana je lepší, nikoliv proto, že je silnější, ale protože věří v svobodu a v zákonnost, v tyto základy civilizace. Nejednáme krutě, pokud se tomu můžeme vyhnout, vyhýbáme se brutalitě a chceme zacházet s poraženými nepřáteli ušlechtile, jednak proto, že je to správné, a jednak proto, že z nich nakonec chceme učinit své přátele. Právě proto, že je Británie nejbližším spojencem Washingtonu, máme právo kritizovat, když se nám zdá, že naše společná věc nabrala nesprávný kurs. Ti, kdo argumentují, že si osoby na fotografiích toto zacházení zaslouží, by si měli připomenout, že žádná z nich dosud nebyla odsouzena za žádný trestný čin."

V poutech jako divá zvěř, zbaveni smyslů zraku, sluchu, čichu a hmatu, teroristé z organizace al Qaeda klečí na našem obrázku na titulní straně našeho listu před svými americkými strážemi v táboře v zálivu Guantánamo.

Toto jsou první šokující fotografie těchto vězňů a bezpochyby v jejich důsledku dojde k zintenzivnění mezinárodního rozhořčení nad podmínkami, v nichž jsou tito vězni zadržováni a nad chováním, jemuž jsou podrobováni.

V sobotu přirovnali aktivisté za lidská práva včetně Amnesty International zacházení s těmito vězni se zacházením, jehož bylo používáno v mučicích táborech komunistické východní Evropy, a vyvolali znepokojení, že je možné, že Spojené státy úmyslně podrobují tyto vězně čtyřiadvacetihodinovým obdobím smyslové deprivace, předtím, než je uvězní, zmatené a dezorientované, v těsných klecích, vystavených přírodním živlům.

Zadržené osoby byly nuceny mít na sobě začerněné brýle, takže nevidí, ucpávky do uší, takže neslyší, chirugické masky, které omezují čich, a tlusté rukavice, takže nemohou v horkém třicetistupňovém slunci nic nahmatat.

Netuší, kde na světě vlastně jsou - většina si zřejmě myslí, že jsou ve Spojených státech a zřejmě nebyli informováni, že jsou na Kubě.

Jim West, hlavní činitel organizace Amnesty International pro lékařské záležitosti, byl obzvláště šokován fotografiemi, které dokazují, jak drastické jsou podmínky, za nichž jsou tyto osoby zadržovány.

Helena Bamberová, ředitelka britské organizace Medical Foundation for the Care of the Victims of Torture (Lékařská nadace pro péči o oběti mučení), konstatovala, že vězni v táboře X-Ray Camp budou zřejmě destabilizováni, dezorientováni a na hranici nervového selhání. Také zřejmě trpí strašlivými halucinacemi, trpí duševní nerovnováhou a pravděpodobně si myslí, že propadají šílenství. Dodala: "Smyslová deprivace mívá ten důsledek, že se lidé nervově rozloží, protože je to útok na vaši totožnost.

Malé skupině reportérů bylo dovoleno v sobotu podívat se na tábor X-Ray, ale opět jen ze vzdálenosti. Jeden nejnovější vězeň je velikosti dítěte, z čehož vyplývá, že zadržovaní možná nejsou jen dospělí. Avšak američtí činitelé i nadále odmítají zveřejnit infomace o těchto 110 zadržovaných osobách.

Fotografie pořídil jeden důstojník amerického námořnictva - Američané zakazují jiným kameramanům pořizovat obrazové záznamy na základě s tím, že Ženevská konvence nedovoluje natáčení válečných zajatců. Avšak Američané zároveň tvrdí, že se Spojené státy "nechávají inspirovat" Ženevskou konvencí a nejsou jí vázány.

Zadržované osoby na základně v zálivu Guantánamo jsou oblečeny v oranžových bavlněných kombinézách se zipem vpředu - je to standardní oblek vězňů v amerických věznicích. Zadržované osoby mají na rukou pouta a na nohou železa - zvyk, který přežívá z doby obchodování z otroky. Tato železa se skládají z kovových pout kolem kotníků, spojených třiceticentimetrovým řetězem. Další krátký řetěz spojuje železa pro nohy s pouty na rukou. Proto nemohou zadržované osoby řádně chodit.

Před odvozem z Kandaháru v Afghánistánu byly těmto mužům oholeny vousy a vlasy, Američané tvrdí, že z hygienických důvodů. Bez vlasů hrozilo vězňům, že během dopravy nevytápěnými nákladními letadly z Afghánistánu do Ameriky budou podchlazeni, proto jim byly vydány červené čepice. Na cestu více než 12 000 km dostali vězni také černé brýle zalepené černou páskou, takže strávili celou cestu v naprosté tmě, a zátky do uší, protože nákladní letadla nejsou odhlučněna. V důsledku toho strávili téměř celý den v naprostém tichu.

Jim West z organizace Amnesty International konstatoval, že je šokován, že zadržované osoby mají stále začerněné brýle a zátky do uší. "Už přece tito vězni nejsou v letadle. Pro tato opatření není žádné zjevné vysvětlení, než že je účelem tyto lidi ponižovat.

Steve Devereux, bývalý člen britských speciálních jednotek SAS, uvedl: "Američané potřebují smyslově deprivovat tyto osoby, než je začnou vyslýchat, aby zjistili, kdo z nich jsou velitelé. Dvacet hodin smyslové deprivace v letadle se může zdát krátká doba, avšak jste-li uvržen do takové situace, máte pocit, že to trvá nesmírně dlouho. Tito lidé začnou uvažovat o zoufalé situaci, do níž se dostali. Budou si uvědomovat, že je jejich velitelé varovali, že je nepřítel zastřelí. Začnou pochybovat o kauze, pro kterou bojovali. Budou v těchto slabých chvilkách vzpomínat na rodinu a na přátele. Budou si uvědomovat, že je zřejmě čeká jen vězení nebo poprava. Všechny tyto myšlenky budou v smyslové deprivaci zmnohonásobeny. A jakmile začne jejich výslech, bude tak zlikvidována veškerá jejich psychická obrana."

Tyto fotografie byly pořízeny několik minut po příjezdu vězňů do zálivu Guantánamo. V důsledku téměř celého dne smyslové deprivace měla většina vězňů závratě a byla dezorientována. Nebyli schopni ani v řetězech jít rovně.

Z redakčního komentáře listu:

Británie podporuje Spojené státy ve válce proti Osamu bin Ladenovi proto, že sdílí s Amerikou stejné hodnoty, stejně jako touhu zlikvidovat terorismus. Bojujeme společně za tutéž věc i proti téže věci.

Naše strana je lepší, nikoliv proto, že je silnější, ale protože věří v svobodu a v zákonnost, v tyto základy civilizace. Nejednáme krutě, pokud se tomu můžeme vyhnout, vyhýbáme se brutalitě a chceme zacházet s poraženými nepřáteli ušlechtile, jednak proto, že je to správné, a jednak proto, že z nich nakonec chceme učinit své přátele. Právě proto, že je Británie nejbližším spojencem Washingtonu, máme právo kritizovat, když se nám zdá, že naše společná věc nabrala nesprávný kurs.

Ti, kdo argumentují, že si osoby na fotografiích toto zacházení zaslouží, by si měli připomenout, že žádná z nich dosud nebyla odsouzena za žádný trestný čin. To, že profesionální kritikové z řad levice odsuzují toto zacházení s těmito lidmi, neznamená, že je toto zacházení s těmito lidmi správné. I profesionální kritikové z řad levice mívají někdy pravdu.

DEJTE NÁM VĚDĚT, CO SI O TOM MYSLÍTE VY!

Zastáváte názor, že je zacházení s těmi vězni nehumánní? Anebo dostávají, co si zaslouží? Informujte nás ... (atd.)

                 
Obsah vydání       21. 1. 2002
21. 1. 2002 "Mučeni - takhle si představují Bush a Blair obranu naší civilizace?"
21. 1. 2002 Hrozí první vážný konflikt mezi Británií a USA
21. 1. 2002 Ztrácejí USA svou morální autoritu?
21. 1. 2002 Britská vazební střediska pro osoby podezřelé z terorismu jsou "barbarské betonové rakve"
21. 1. 2002 Česká policie: Stručný návod k použití Tomáš  Pecina
19. 1. 2002 Nestěžujte si, mohli byste jít do vězení Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Tomáš Pecina podstatně rozšířil prostor demokracie v ČR Jan  Čulík
21. 1. 2002 Poskytne svět Afghánistánu dostatečné finanční prostředky na rekonstrukci?
21. 1. 2002 Jako v době Charty 77, česká média zkreslila zprávu amerického Helsinského kongresu Tom  Rys
21. 1. 2002 Měli bychom dát člověku, který takto mluví, politický mandát? Radek  Batelka
18. 1. 2002 Václav Klaus odsoudil zprávu amerického Helsinského výboru Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Trestní stíhání Tomáše Peciny zastaveno Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Stížnost Tomáše Peciny na usnesení o zastavení jeho trestního stíhání Tomáš  Pecina
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2002 Měli bychom dát člověku, který takto mluví, politický mandát? Radek  Batelka
21. 1. 2002 Jako v době Charty 77, česká média zkreslila zprávu amerického Helsinského kongresu Tom  Rys
21. 1. 2002 Česká policie: Stručný návod k použití Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 "Mučeni - takhle si představují Bush a Blair obranu naší civilizace?"   
21. 1. 2002 Tomáš Pecina podstatně rozšířil prostor demokracie v ČR Jan  Čulík
19. 1. 2002 Nestěžujte si, mohli byste jít do vězení Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Stížnost Tomáše Peciny na usnesení o zastavení jeho trestního stíhání Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Human Rights Watch: "'Válka proti terorismu' vyvolává po světě útlak"   
18. 1. 2002 Politika a partaje na nic? Staňme se kolonií Holandska! Ondřej  Hausenblas
18. 1. 2002 Trestní stíhání Tomáše Peciny zastaveno Tomáš  Pecina
17. 1. 2002 Fiasko: Bude Anglie univerzitní školné zase rušit? Jan  Čulík
17. 1. 2002 Marihuana, princ a žebráci Fabiano  Golgo
17. 1. 2002 Kenneth Roth, ředitel organizace Human Rights Watch: USA porušily mezinárodní právo   
17. 1. 2002 Richard Goldstone, hlavní prokurátor mezinárodního tribunálu OSN pro válečné zločiny: Jsem znepokojen postojem USA vůči afghánským zajatcům   
16. 1. 2002 Podvody přes hranice Zdeněk  Jemelík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2002 Hrozí první vážný konflikt mezi Británií a USA   
21. 1. 2002 Britská vazební střediska pro osoby podezřelé z terorismu jsou "barbarské betonové rakve"   
21. 1. 2002 Poskytne svět Afghánistánu dostatečné finanční prostředky na rekonstrukci?   
21. 1. 2002 "Mučeni - takhle si představují Bush a Blair obranu naší civilizace?"   
18. 1. 2002 Human Rights Watch: "'Válka proti terorismu' vyvolává po světě útlak"   
18. 1. 2002 Jemen: jsou tam teroristé, ale je ospravedlnitelný vojenský zásah? Pavel  Kumpán
18. 1. 2002 Trestní stíhání Tomáše Peciny zastaveno Tomáš  Pecina
18. 1. 2002 Jak se vyvíjí výbušný problém práv osob, zadržovaných na Kubě   
18. 1. 2002 Četka nekritická Jan  Čulík
17. 1. 2002 Richard Goldstone, hlavní prokurátor mezinárodního tribunálu OSN pro válečné zločiny: Jsem znepokojen postojem USA vůči afghánským zajatcům   
16. 1. 2002 Spojené státy "ohrožují pověst západních demokracií"   
16. 1. 2002 Ohrožují Spojené státy platnost Ženevské konvence?   
16. 1. 2002 Kdy se vrátí americká média k nezávislé novinářské práci? Andrew  Stroehlein
16. 1. 2002 Sílí kontroverze o zacházení s vězni na základně Guantanamo   
15. 1. 2002 Zapomenutá válka: Američané dál intenzivně bombardují afghánské hory - k hrůze jejich civilních obyvatel