18. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 2. 2002

Miloševičova demagogie zakrývá strašlivé zločiny

"V popředí soudní síně, kde se odehrává proces s Miloševičem, je místo vyhrazené pro svědky. Modrá židle na něm byla minulý týden prázdná. Čeká na přibližně 200 lidí, kteří tam budou svědčit o svých osobních osudech Miloševičovi přímo před zraky. Jednou z těchto osob bude dvanáctileté dítě z Kosova - nejmladší svědek v historii tohoto tribunálu - který přišel v divošských akcích, k nimž došlo v jeho zemi, téměř o všechny příslušníky své rodiny. Bude tu také svědčit jeden bývalý důvěrný spolupracovník Slobodana Miloševiče, generál Vlastimir Djordjevič, který údajně uprchl okamžitě po pádu Miloševičova režimu do Moskvy." - Na Miloševičovu demagogii u soudu v Haagu ("Srbové se stali obětí nového plánu Německa na ovládnutí Východu, Německo musí být pánem Srbska, má-li realizovat své východní ambice, německé ambice nyní podporuje americký hlad usilující o globální nadvládu, je to spiknutí, které vyžaduje genocidu Srbů") reagoval v neděli 17. 2. v týdeníku Observer reportér Ed Vulliamy, který byl na Balkáně svědkem vraždění téměř po celá devadesátá léta.

Z té modré židle je od doby, kdy tribunál začal před šesti lety zasedat, vyprávěn příběh, který tato soudní síň slyšela, avšak Miloševič nikoliv. Je to trýznivá historie války, z jejíhož vedení je Miloševič obviňován - ve snaze vytvořit a posilovat svůj rasově homogenní Velkosrbský stát. Kdekoliv žijí Srbové, řekl Miloševič, mají právo "se bránit" - a to opakoval i ve čtvrtek na lavici obžalovaných.

Vraždění začalo s prvním zabíjením ve Slovinsku v červnu 1991, ke krvavým masakrům došlo ve vznikajícím Chorvatsku, kde rozdrtili Srbové krásné město Vukovar na Dunaji až na prach. Vraždění se pak přesunulo do nově nezávislé Bosny, kde proletěl v létě roku 1992 vesnicemi, městy, gulagem koncentračních táborů a hlavním městem, Sarajevem, hurikán násilí, jak začali Srbové provádět svou politiku "etnického očišťování" zejména bosenských muslimů.O tři krvavé roky a o asi 200 000 mrtvých později vyvrcholila bosenská kapitola masakrem 8000 muslimů ve Srebrenici jednoho dne v červenci 1995. Pak přišlo Kosovo, další vlna násilí, a nakonec intervence Severoatlantického společenství.

Měl jsem osobně onu prokletou čest být zblízka svědkem většiny tohoto vraždění a souhlasil jsem, že budu svědčit na modré židli mimo jiné proti Milanu Kovačevičovi, muži, který mi povolil proniknout v srpnu 1992 s týmem z televize ITN do koncentračních táborů Omarska a Trnopolje.

V roce 1996 vykoktal Kovačevič své děsivé, opilecké "přiznání" s tím, že všeho lituje; povolali ho do Haagu, byl tam obviněn z genocidy a zemřel ve vězení brzo po mém třídenním svědectví proti němu - samozřejmě, s tím svědectvím neměla jeho smrt přímou souvislost.

Den po dni, během zasedání tohoto tribunálu, bylo slyšet od jednotlivých obětí, sedících na této modré židli hrůzná svědectví - svět je mohl slyšet, avšak svět se většinou nezajímal.

Přiběhy jako byl například příběho starce Meha Aliče, zadržovaného v táboře Omarska. Jeden z Aličových synů byl usmrcen během srbského zatýkání a otec to musel sdělit druhému chlapci přepážkou, která je v táboře oddělovala. Nedlouho poté přišli jeho věznitelé - kteří v táboře ve dne v noci vraždili vězně - a snažili se ho přimět k hrůznému rozhodnutí.

Buď Alič pošle svého syna na smrt, anebo strážci vyberou na popravu deset jiných osob. Alič se rozhodl zachránit devět životů, přivítal syna, rozloučil se s ním a poslal ho na smrt. Mladý Alič umíral vedle jiného muže, který zemřel na bolesti po vykastrování. Stráže mu nacpaly do úst živého holuba, aby umlčely jeho křik. Svědek charakterizoval chování Srbů během těchto scén jako "dav při fotbalovém zápase".

Na modré židli svědčila například žena, která přežila největší masakr v Evropě od dob druhé světové války - Srebrenicu - ale přišla o své syny. Svědectví bylo tak dojemné, že ani ostřílený prokurátor Mark Harman ho nedokázal při své závěrečné řeči přečíst a nechal přehrát přerývaný magnetofonový záznam jejího projevu: "Jak je možné, že lidi můžou něco takového udělat, usmrtit tolik lidí? Jen si představte mého nejmladšího syna, ty jeho malé ručičky, jak je možné, že jsou mrtvé? Představuju si, jak ty ručičky trhají jahody, čtou knihy, chodí do školy, jezdí na výlety. Každé ráno, když se probudím, si zakrývám oči, abych neviděla, jak jiné děti chodí do školy a manželé chodí do práce, drží se za ruce."

Bude zajímavé, píše Vulliamy, jak bude Miloševič reagovat na tato svědectví. Ve většině těchto případů znali pachatelé své oběti velmi dobře. Miloševič ale nikoliv - byl uzavřen ve svém paláci a ve vězení své mysli.

Miloševič popírá, že existoval plán na vytvoření "Velkého Srbska". Také se zřejmě chce hájit tím, že chce vrazit klín mezi "jugoslávskou armádu a policii", které "bránila svou zemi poctivě a hrdinně" a polovojenské jednotky, které "plení a pálí a zabíjejí" - ty ale nebyly pod jeho velením.

Miloševič také napadl dvě ústřední skutečnosti v žalobě, že jsou to výmysly. Prvním je nechvalně známý případ koncentračního tábora v Trnopolje, který objevila televize ITN a já sám a jehož vyhublí vězni za ostnatým drátem se stali jedním z nejsilnějších obrazů z této války.

Po mnoho let jsme byli, ITN a já, předmětem zlovolných pomluv, že prý byly tyto záběry nějakým způsobem zfalšovány. Miloševič uvedl ve čtvrtek, že ho ohledně existence koncentračních táborů bosenští Srbové "podvedli", ale pak znovu vytáhl argument ohledně Trnopolje, že "tyto falešné televizní záběry dokladují protisrbskou politiku. Bylo to sběrné středisko pro uprchlíky, kteří měli možnost se volně pohybovat po vesnici - a přišli sem pro ochranu."

Tento nesmysl odmítl v roce 2000 londýnský Nejvyšší soud, který potvrdil žalobu společnosti ITN pro pomluvu, vznesenou vůči britské prosrbské revizionistické skupině, které se snažila tuto pomluvu šířit. Soudní tribunál v Haagu také výslovně poukázal v Tadjicově rozsudku na to, že Trnopolje byl zvlášť brutální tábor, specializující se na znásilňování, mučení a zohavování osob.

Druhým Miloševičovým argumentem byl masakr kosovských Albánců ve vesnici Račak v roce 1999. Račak byl také zpochybňován - že prý šlo o mrtvoly albánských bojovníků, převlečené a umístěné tam odjinud.

Opět to byla televize ITN, která odhalila masakr v Račaku a vyšetřování post mortem bylo tak důkladné, že dokonce byly přesně identifikovány rány na těle obětí se vstupními ranami na šatech obětí. Následné vyšetřování potvrdilo, že byl tento masakr přesně tak strašlivý, jaké byly původní informace.

                 
Obsah vydání       18. 2. 2002
18. 2. 2002 Příběh přívětivého autobusáka, který se stal hromadným vrahem
18. 2. 2002 Miloševičova demagogie zakrývá strašlivé zločiny
18. 2. 2002 Miloševič je vrah - s tím nesvede nic žádná politická manipulace Jan  Čulík
18. 2. 2002 Smrtonosná sémantika humanitárních válek - 1. část Josef  Fronek
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu
18. 2. 2002 Stratosféra zaplatí chybějící honoráře Jan  Čulík
18. 2. 2002 Stanislav Gross se pokouší diskreditovat Ekologický právní servis
15. 2. 2002 Sněmovna zamítla nový správní řád Tomáš  Pecina
15. 2. 2002 Soudní řád správního soudnictví přijat Tomáš  Pecina
18. 2. 2002 Bush povede novou válku, i kdyby ho to mělo stát prezidentský úřad
18. 2. 2002 Přítomnost Noama Chomského u tureckého soudu vedla k osvobození jeho nakladatele
18. 2. 2002 Británie: Labouristé jsou poprvé považováni za zkorumpovanější než konzervativci, tvrdí průzkum veřejného mínění
15. 2. 2002 Občan má jistě právo dozvědět se pravdu, ale nesmí jí být moc! Petr  Pražák
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2002 Stanislav Gross se pokouší diskreditovat Ekologický právní servis   
18. 2. 2002 Miloševič je vrah - s tím nesvede nic žádná politická manipulace Jan  Čulík
18. 2. 2002 Miloševičova demagogie zakrývá strašlivé zločiny   
18. 2. 2002 Přítomnost Noama Chomského u tureckého soudu vedla k osvobození jeho nakladatele   
15. 2. 2002 Miloševič obvinil haagský tribunál ze zaujatosti   
15. 2. 2002 Patologie podnikání: pozor na Stratosféru - bezostyšně lžou a neplní uzavřené dohody Jan  Čulík
15. 2. 2002 Tragický způsob výuky na elektrotechnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni   
14. 2. 2002 CIA a Pentagon už připravují válku proti Iráku   
14. 2. 2002 Islámský fundamentalismus není tradiční náboženství   
14. 2. 2002 Nejsou lidi? Opatrné změny v České televizi Jan  Čulík
13. 2. 2002 Chrám sv. Michaela Archanděla: Zpráva o duchovně-kulturní genocidě Jiří  Pešek
13. 2. 2002 Jak se stal chrám sv. Michaela Archanděla domovem pro disneyovskou show Jiří  Pešek
13. 2. 2002 KDU-ČSL nemá zájem: "Já za josefínský konfiskáty nebojuju! Chvátám k Maltézským rytířům!"   
13. 2. 2002 Senátoři Unie svobody chtějí zrušit trestní stíhání za pomluvu   
13. 2. 2002 Bouře ohledně civilních afghánských obětí