26. 9. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 9. 2002

Podivné jsou cesty české privatizace... Podíváme-li se blíže na usnesení vlády č. 776, kterým se rozhodlo o privatizaci národního telekomunikačního operátora, zarazí nás několik věcí.

  • Do tendru šla (pokud se nepletu) Deutsche Bank a TDC TeleDanmark, Telecom bude však prodán úplně někomu jinému.
  • Ta šťastná firma, které je Telecom za hubičku 1 820 064 517 EUR svěřen, je C-Tel s.r.o. se základním kapitálem 200 000,- Kč. Jednatelkou je jistá Natalie J. Sipula, narozená 10. 6. 1974. Původní název firmy C-Tel zněl libozvučně příznivcům lehkonohých tanečnic... Firma se v době svého založení jmenovala GeGe s.r.o., mladičkou jednatelku měla od počátku...
  • Podíváme li se na to, kdo vlastní nabyvatele 51,1% akcií Českého Telecomu a jednu akcii s přídomkem "zlatá", tak je to veřejná obchodní společnost advokátů s cizokrajně znějícím názvem Baker & McKenzie. Vlastněná však není stejnojmenou prestižní právní kanceláří, jak by laik čekal, ale je to ČESKÁ VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST, vlastnící ČESKÉ ESERÓČKO. V ní jsou společníky namísto pánů Bakera a McKenzieho pánové Borys Dackiw, Peter Swiecicki a John Hewko. Dackyw, Swiecicki & Hewko by zřejmě českým ctitelům Arthura Conana Doyla neznělo tak libozvučně... U těchto poskytovatelů diskrétních právních služeb oficiální stopa i právní odpovědnost dle českého práva končí, i když usnesení vlády mluví něco o "konečném vlastníkovi" tohoto globalizačně-ekonomického propletence nastrčených firem a osob - Deutsche Bank AG, podporované společností TDC TeleDanmark. Kdeže jsou globální firmy? Za hranicemi státu, ve kterém podnikají. Vladimíru Špidlovi to může vysvětlit kdykoliv nějaký mladý "bojovník" proti nadnárodním korporacím či nejlépe mu to vysvětlí odboráři... Jo, jo, ta neregulovaná globalizace nově labouristického střihu...

Nelze, než pogratulovat předsedovi socialisticko-křesťanské vlády Vladimíru Špidlovi s unionistickým ministrem informatiky a telkomunikací Mlynářem k rozhodnutí zbavit se majority a zároveň i zlaté akcie lídra českých telekomunikací mj. za podmínek, že nabyvatel nebude smluvně zavázán učinit ostatním akcionářům společnosti ČESKÝ TELECOM, a.s., nabídku převzetí podle § 183a odst. 1 zákona č. 513/1991 Sb...

Chci vidět, jak se stát brání dvousettisícovému eseróčku, pokud se např. rozhodne tato účelová firmička zkrachovat či milý telekom dát nějaké americké bance do zástavy za majoritní podíl ropovodu v Afghánistánu... Bude další arbitráž?

Závazky, vyplývající z pozice národního operátora a vyplývající z provozování komunikační infrastruktury informačních systémů veřejné správy a podílu na akci INDOŠ zůstanou takříkajíc "v luftě". Předchozí vláda totiž naprosto NEPOČÍTALA S PRODEJEM ČESKÉHO TELECOMU a proto na něj díky svému 51,1% podílu nahrnula odpovědnost za klíčové programy státu. A proto si mu dovolila slíbit ty peníze, které mu nakonec za vybavení českého školství výpočetní technikou a internetem slíbila. Protože 51,1% si vlastně "vracela" zpět, do jakéhosi stínového fondu na rozvoj informatiky a telekomunikací... Nyní má po žížalkách a peníze odtečou jinam. Navíc Telecom nejsou jen sluchátka a Indoš. Národní operátor má i jiné povinnosti. Krizová hlasová i datová komunikace, bezpečnostní segment sítě řízení státu, a další si stát bude muset vytvořit znovu (donutí ho k tomu bezpečnost komunikací státu ve standardech NATO) a na to s největší pravděpodobností "praskne" značná část zisku z privatizace ČT.

Z důvěryhodných pramenů víme, že se navíc jedná o snížení ceny (už je přece znám vítěz "veřejné" obchodní soutěže, tak co to nezkusit?) a o prodeji nejlukrativnější součásti Telekomu, majoritní části společnosti Eurotel za přibližně tu samou cenu, kterou nabyvatel má zaplatiti českému státu. Ty dráty v zemi, databáze uživatelů služeb s perfektně marketingově využitelnými daty a miliony účastnických stanic českých babiček jsou vlastně prémií za snahu.

No neberte to, když je to tak laciný... Neříkal Miloš Zeman před časem, že vládnout se musí umět?

26. 9. 2002

"Oznámit, že se nesmí kritizovat prezident, anebo že musíme podporovat prezidenta, ať dělá cokoliv, ať je to dobré nebo špatné, je nejenom nevlastenecké a servilní, ale je to z morálního hlediska zradou na americké veřejnosti."

Theodore Roosevelt, (1858 - 1919),
26. americký prezident (1901 - 1909)

"Napsala jsem - možná naivně . o tom, co si myslím, že se hlavně ve Spojených státech za poslední rok změnilo: psala jsem o potlačování odlišných názorů na veřejnosti a o omezování občanských svobod ve Spojených státech, což považuji za největší hrozbu, které Amerika nyní čelí. Netušila jsem, že okamžitě zažiji, jak děsivě omezená je ve skutečnosti veřejná debata v USA."

Anita Roddick, zakladatelka mezinárodního řetězce obchodů s kosmetikou The Body Shop, se stala terčem útoků některých amerických "vlastenců", poté, co ji kolem 11. září 2002 požádal list Independent o názor na to, co se stalo od útoků na Světové obchodní centrum za poslední rok. Autorka dále v dnešním listě Independent píše (shrnujeme):

26. 9. 2002
"Ani ne po celých devíti měsících se vzdala Evropská komise klíčové součásti strategie, která měla učinit euro ekonomicky funkčním. Začíná evropská měna kolabovat pod prvními známkami tlaku?" - To byl hlavní titulek středečního pořadu Newsnight televize BBC. Jeho analýzu nynějších vážných potíží jednotné evropské měny shrnujeme:
25. 9. 2002
V projevu, proneseném tento týden, srovnal jeden čelný západní politiky důsledky zahraniční politiky George Bushe s podmínkami, které vedly k vzestupu Adolfa Hitlera. Nebyla to nešťastná bývalá německá ministryně spravedlnosti Herta Däubler-Gmelinová, kterou vyhodil kancléř Gerhard Schroeder za to, že řekla v podstatě totéž - konstatoval to bývalý americký viceprezident Al Gore.
26. 9. 2002
Bývalý americký viceprezident Al Gore ostře zaútočil na prezidenta Bushe a na jeho plánovaný útok proti Iráku. Obvinil ho, že diskredituje americkou válku proti terorismu. Tato kritika byla tak ostrá, že na ni Bush byl ve středu nucen reagovat. (Další podrobnosti v angličtině jsou např. zde.)
25. 9. 2002
Anglický spisovatel Martin Amis (syn Kingsleyho Amise) nedávno vydal novou knihu o Stalinově teroru v Rusku, "Koba the Dread" (Hrůzný Koba) [Koba byla Stalinova přezdívka, pozn. JČ.] Zejména v Rusku tuto knihu ostře kritizovali, protože se Martin Amis odvážil psát o Stalinově teroru s humorem.

Martin Amis se v poslední době také hodně zabýval dopadem útoků z 11. září 2001 na vývoj amerického uvažování a myšlení. Nedávno s ním k tomu vysílala britská televize rozhovor, z něhož shrnujeme jeho hlavní myšlenky.

25. 9. 2002

Zde jsou umístěny fotografie rostlin, spálených chlorem, při jeho úniku ze Spolany dne 21. srpna 2002. Pořídili je členové hnutí Arnika.

26. 9. 2002
Uplynulé slovenské voľby ukázali zrkadlo aj rómskemu etniku a jeho tzv. politickej reprezentácii. Výsledný obraz je to veľmi nemilý, nasvedčujúci skutočnosti, že v obrode rómov čo do ich politickej vyspelosti, nenastal ani najmenší badateľný pokrok. Naopak, negatívne tendencie sa iba prehĺbili. Je to vážny signál aj smerom ku pripravovanej pravicovej vláde, ktorá nájde rómsku problematiku v ešte problémovejšom stave, ako pred štyrmi rokmi.
26. 9. 2002
Bez hrania smútočných pochodov, ba dokonca bez toho, aby si to niekto všimol, odišla zo scény najstaršia slovenská ponovembrová politická strana (vznikla už 25. 11.1989), ktorá sa významne podieľala na zmenách v Novembri 89 a ktorá bola po desať rokov viac či menej nenápadnou súčasťou slovenského politického prostredia - Strana zelených na Slovensku. Strana, ktorá v prvých ponovembrových prieskumoch mala stabilne okolo 14% preferencií. Základ jej členskej základne tvorili najmä disidentskí členovia Slovenského zväzu ochrancov prírody (SZOPK). SZOPK bola vtedy silná environmentálna organizácia, ktorú vtedajšia vládna moc trpela len s nevôľou.
26. 9. 2002
Dnes ve čtvrtek se bude konat v 18.00 přímý přenos diskuse internetového Rádia Jelení o technologiích a paranoie. Reflexe 11. 9. 2001 ve vývoji bezpečnostních systémů, počínající informační válka, nebezpečný internet - svoboda "zdola", globální špionážní systémy, kontrola a "modelování" demokracie. To jsou témata, která by neměla zajímat jen hosty diskuse, ale i posluchače. Diskuse se mají účastnit Pavel Hlavatý, Bohuslav Blažek, Milan Brunclík, Marie Haisová, Robert Horvitz, Mojmír Babáček, Olaf Arndt z Berlína a Štěpán Kotrba. Diskuze se koná pod záštitou Centra a nadace pro současné umění a ve spolupráci s nadací Agnes.

V únoru 2002 proběhla v Praze prezentace jiného, britského multimediálního projektu - taktického bojového simulátoru - pod názvem Pouštní déšť, Desert Rain. Název byl odvozen od operace Pouštní bouře. Následná diskuze v Britském kulturním středisku se zabývala hranicemi reálného a simulovného světa, hranicemi mezi sci-fi a realitou, etikou virtuálního světa. Příspěvek Štěpána Kotrby, zveřejněný pak v plném znění v Britských listech, měl tehdy poněkud ponuré ladění - Staneme se otrokem svých temných vášní - krutí dobyvatelé informačního prostoru?.

Z diskuse odborníků a členů Rady ČRo na semináři o digitalizaci vysílání také nevyplynuly pouze optimistické závěry... Vstupní materiál měl tehdy záměrně provokativní titulek: Jednička nebo nula? Rizika přechodu na digitální vysílání nejsou vidět, pokud systémy fungují, tak jak mají. Co ale když fungovat přestanou - ať už vinou změny politického systému či vinou katastrofy? Jak bude pak vypadat "svět počítačů" bez počítačů?

25. 9. 2002
Vážení přátelé,

dovoluji si Vám poslat syllabus svého předmětu Základy managementu, který začínám přednášet pro studenty katedry produkce na pražské FAMU.

V obsáhlém syllabu jsem se pokusil shrnout svůj - pochopitelně subjektivní - pohled na práci manažera v dnešních nelehkých časech a zúročit teoretickou základnu, získanou na studiích managementu ve Velké Británii.

Pokud Vás něco z přednášených okruhů zaujme, neváhejte, dejte vědět a přijďte si na FAMU přednášku poslechnout. Narozdíl od kursů, které s kolegou Petrem Uherkou přednášíme na Open University, jsou tyto zadarmo.

25. 9. 2002
Vážení přátelé,

rád bych vás upozornil na export zvířat do Jihoafrické republiky, který provádí zoo ve Dvoře Králové.

Jako veterinář, který žije v Kapském Městě a pracuje v jihoafrických přírodních rezervacích jsem svědkem přepravy těchto zvířat po více let a začínám být znepokojen nedávným vývojem, který, jak si myslím, vás bude zajímat. (The original of this letter in English follows, see below)

Dopis zasíláme ředitelce Holečkové ze ZOO ve Dvoře Králové k vyjádření.

ilustrační foto - archiv redakce
25. 9. 2002
O víkendu jsme podlehli vábení inzerátu firmy Tropic, který v měsíčníku Program (Ostravsko, č. 9/2002) slibuje: "Prodej citrusů, orchidejí, bonsají, kaktusů, masožravých rostlin, venkovních i bytových rostlin. Uvidíte i japonskou zahradu, samce pumy a krokodýla." Po příjezdu na místo jsme nevěřícně sledovali, v jakých podmínkách žijí obě zmíněná exotická zvířata. Krokodýl obývá prastarou hliníkovou vaničku, která na výšku i šířku přesně odpovídá rozměrům zvířete. Je velmi pravděpodobné, že má přístup i do zbývající části svého "akvateriária" - studené venkovní místnosti pod skleníkem s trochou simulované trávy a vlastním trusem. Puma je na tom snad ještě hůře: má k dispozici stinný přístavek k části domu s výhledem na zahradu, kde se jen stěží vyhýbá vlastním neuklízeným výkalům. Její srst je napadena plísní. O zvíře se pravděpodobně nikdo důkladněji nestará a k "výběhu" mu musí stačit prostor cca 2 x 3 metry (je třeba si uvědomit, že jde o velkou kočkovitou šelmu).
25. 9. 2002
"Jestliže je tato zpráva Tonyho Blaira o Iráku založena na samém 'pravděpodobně' a 'jestliže', nemůže jít do války," argumentuje dnes v deníku Independent z Bejrútu jeho korespondent Robert Fisk. Podle jeho názoru jsou stránky tohoto dokumentu šokujícím přiznáním, že jestliže Saddám Husajn dál úspěšně buduje zbraně hromadného ničení, sankce OSN proti Iráku byly zcela neúčinné. Proč jsme tedy zabili oněch půl milionu iráckých dětí, ptá se Robert Fisk. Vždyť v roce 1996 tehdejší americká ministryně zahraničních věcí Madeleine Albrightová tvrdila, že sankce proti Iráku jsou účinné a brání Saddámu Husajnovi ve vývoji zbraní hromadného ničení. S tím souhlasila i tehdejší britská konzervativní vláda a Tony Blair taky poslechl.

Dne 12. května 1996 vystoupila Madeleine Albrightová v rozhovoru v televizi CBS. Leslie Stahl, moderátorka, se jí zeptala: "Dověděli jsme se, že v Iráku zemřelo půl milionu dětí. To je víc lidí, než kolik zemřelo v Hirošimě. Stojí to, paní Albrightová, za tu cenu?" - A k překvapení světa Madeleine Albrightová v tom rozhovoru odpověděla: "Je to velmi obtížná volba, ale - musím říct - za tu cenu to stojí."

Teď však víme - pokud mluví Tony Blair pravdu - že to za tu cenu nestálo.

Článkem - jako vždy - poukazuje Robert Fisk na to, že je zapotřebí rozlišovat mezi zločineckými vládami a obyvatelstvem jejich zemí.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2002 Vážné problémy s eurem   
26. 9. 2002 Al Gore ostře kritizoval George Bushe   
26. 9. 2002 Povinností občana je nemlčet   
26. 9. 2002 Kdo vlastně zprivatizoval za 1 820 064 517 EUR Český Telecom? Štěpán  Kotrba
25. 9. 2002 Téměř profesionální krádež Topí  Pigula
25. 9. 2002 Základy managementu Petr  Sládeček
25. 9. 2002 Robert Fisk: Půl milionu bezdůvodně usmrcených dětí   
25. 9. 2002 Proč Němci hlasovali pro "rozloučení s Amerikou"   
25. 9. 2002 Firma Tropic v Hukvaldech na Frýdeckomístecku týrá zvířata Daniela  Pilařová
24. 9. 2002 Terč: Bagdád   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2002 Povinností občana je nemlčet   
26. 9. 2002 Al Gore ostře kritizoval George Bushe   
25. 9. 2002 Okamžitá reakce: kritiky britská vládní zpráva o Iráku nepřesvědčila   
17. 9. 2002 Irák prý "vpustí do země inspektory OSN"   
13. 9. 2002 Posluchači rozhlasu BBC protestovali proti "přehnanému" zpravodajství k výročí 11. září   
11. 9. 2002 Výzva Tisíciletí v Evropě unavené z válek Jaroslav  Pour
11. 9. 2002 Rok po 11. září - Spojenci se neshodnou   
9. 9. 2002 Při americké simulaci války proti Iráku Spojené státy prohrály   
3. 9. 2002 "Anonymní zpravodajští důstojníci nás všechny připravují na válku"   
27. 8. 2002 James Baker varuje před invazí do Iráku   

Povodně a změna klimatu RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2002 Co chcete vědět o ochranném systému metra a bojíte se zeptat   
16. 9. 2002 IBC Pobřežní: Libor Ambrozek svým způsobem uspokojil Jaromíra Kohlíčka Štěpán  Kotrba
12. 9. 2002 Akademicky trvalá udržitelnost Topí  Pigula
11. 9. 2002 Co vlastně znamenaly nedávné záplavy Eugen  Haičman
11. 9. 2002 Obavy se potvrdily: Dioxiny ze Spolany jsou v Labi   
9. 9. 2002 Poučíme se? Tři katastrofální selhání českých vodohospodářů a nejen jich Jan  Zeman
9. 9. 2002 Pražské metro: Subterra čerpá tam, kam ji poslalo město Praha Štěpán  Kotrba, Radek Mokrý
6. 9. 2002 Spolana: Místo seriózní odpovědi přišla snaha o diskreditaci Štěpán  Kotrba
5. 9. 2002 Spolaně během unikly během povodní i další chemické látky z odpadních vod a jímek... Štěpán  Kotrba

Slonková, Srba a korupce RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2002 Referují Britské listy a MFD o kampani proti Kavanovi objektivně? Jan  Čulík
9. 9. 2002 Pyrrhovo vítězství Vladimíra Špidly Zdeněk  Jemelík
6. 9. 2002 Fiasko MFD: Obvinění Karla Srby začíná vypadat nejistě, tak MFD organizuje novou skandalizační kampaň Štěpán  Kotrba, Jan Čulík
22. 8. 2002 Velká Británie: Média přísně respektují potřeby policejního vyšetřování Jan  Čulík
7. 8. 2002 Spektakulárně parlamentní konec vojenské špionáže v Čechách Štěpán  Kotrba
7. 8. 2002 První rozkol v koaličním hlasování Karel  Mašita
5. 8. 2002 Pozoruhodné nové obvinění Karla Srby Karel  Mašita
30. 7. 2002 Pěkně obsazená komedie Vladimír  Bernard
29. 7. 2002 Láska, drogy a pomsta - český scénář podle Colomba Fabiano  Golgo

Hana Marvanová, zvýšení daní a vládní "krize" RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Opoziční smlouva o pozice Štěpán  Kotrba
19. 9. 2002 Poklad na Stříbrném jezeře, aneb otázka cti Jaroslav  Pour
19. 9. 2002 Marvanová: Poslušnost nebo padáka? Roman  Kočí
18. 9. 2002 O dětinskosti a dětech v saku a kravatě Josef  Trnka
18. 9. 2002 Pohádka o drsném prezidentovi a rozbředlém Špidlovi Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Labouristický rebel zaútočil na "všiváka" Blaira: Jak britská vláda udržuje v parlamentě mezi poslanci disciplínu   
17. 9. 2002 Bez prezidenta to Špidla neumí, Zeman se mezitím na chalupě směje... Štěpán  Kotrba
17. 9. 2002 Unionisté, proberte se Ivan  Turnovec
17. 9. 2002 Hana Marvanová - infantilní infantka? Darek  Štalmach
16. 9. 2002 Proč jedná Hana Marvanová ve prospěch KSČM? Jan  Čulík

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2002 Feminismus jako "mediální bublina" Eva  Presová
22. 9. 2002 Británie: další smrt malého dítěte, další selhání sociálních služeb   
17. 9. 2002 Nečisté kšeftovanie s právami žien Lubomír  Sedláčik
16. 9. 2002 Prostitutky: jsou terčem obrovské míry násilí   
5. 9. 2002 "Ale já nejsem žádná feministka" Jan  Čulík
28. 8. 2002 Postavení žen Vojtěch  Polák
19. 8. 2002 Velká Británie: Velký růst domácího násilí - a co v ČR?   
18. 8. 2002 Domácí násilí: jak se tento problém snaží řešit v Británii   
15. 8. 2002 "Správná ženská má vydržet trochu bolesti."   
22. 7. 2002 Jak dnes žijí ženy v Afghánistánu? Drsně   

Školství RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2002 Skandál se známkováním britských maturit   
3. 9. 2002 Učitelé, zvedněte hlavu! Výzva k vyhlášení stávky   
2. 9. 2002 Klubko zmijí
aneb zneprůhlednění veřejné zakázky MŠMT na školení ICT koordinátorů
Jan  Wagner
30. 8. 2002 Učitelé nemohou hradit škody po povodních ze svých platů Radek  Sárközi
8. 8. 2002 Kritické myšlení   
3. 7. 2002 Vysvědčením se nemají děti trápit Pavel  Bráborec
20. 6. 2002 Hledají se odborníci na integraci Romů do českého školství   
13. 6. 2002 Agresivní lidé mají velký strach   
10. 6. 2002 Britský ministr vnitra ustoupil: děti žadatelů o azyl budou nakonec chodit do normálních škol   
4. 6. 2002 O českém biflovacím školství Fabiano  Golgo

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
20. 9. 2002 Programovým komorníkům v České televizi Vítězslav  Čížek
18. 9. 2002 Jaké byly včerejší Události v České televizi? Jan  Čulík
17. 9. 2002 "Nová" Česká televize Fabiano  Golgo
17. 9. 2002 Britská vláda vynucuje od nového digitálního televizního okruhu přísné programové podmínky   
16. 9. 2002 Skandál v BBC? Jan  Čulík
23. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Česká televize se lepšila postupně Jan  Paul
22. 8. 2002 Digitální média veřejné služby II - příprava digitální televize Zdeněk  Duspiva
15. 8. 2002 Tragický Klepetko Filip  Rožánek
15. 8. 2002 Dobrá Markéta Fialová   
14. 8. 2002 Monitor Jana Paula: Povodňový pragocentrismus České televize? Jan  Paul