10. 9. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 9. 2004

Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek"

sobota 21.30: Stanislav Gross přijal Stanislava Pence a sdělil mu, že pro příští roky "napomůže k získání prostoru", kde by se mohly konat akce jako Czechtek. Stanislav Penc k tomu Britským listům řekl:

Přečtu vám zápis, který jsme sepsali. Premiér ho ale ještě nepodepsal. Usiloval jsem, aby nás premiér přijal, on to udělal, přijal mě v pátek. O té schůzce jsem informoval další dva ústavní činitele, šéfa Senátu Petra Pitharta a šéfa parlamentu Lubomíra Zaorálka. Udělal jsem to proto, aby věděli, proč s ním jednám a proč jsme s Jirousem napsali dopis takového znění, který vy jste otiskli.

Jednání probíhalo za účasti Ivana Fišery, což je Grossův hlavní poradce, a za účasti šéfa úřadu vlády, Aleše Šulce. Trvalo asi dvacet minut. Zeptal jsem se Grosse zcela jasně, proč nařídil zásah proti lidem, kteří pět dnů tancovali, a jeho formulace zní: "Zásah české policie nařídil státní zástupce. V tomto případě bylo třeba jednat v souladu se zákonem na ochranu vlastnictví a osob. Předseda vlády zatím nemá žádný poznatek, že by česká policie při zásahu v souladu s platnými zákony nepostupovala."

Pro mě je to zajímavé, já teď udělám právní rozbor té věci. Všichni, kteří se tímto zákonem zabývají, vědí, že na pozemky státu a právnických osob ve volné přírodě je možný volný přístup osob, to znamená, že tam se o žádný soukromý majetek nejednalo. A případů, kde policie zneužila svou pravomoc, je relativně hodně.

Hovořili jsme spolu také o petici, která je zveřejněna na adrese www.freetekno.cz, a ta petice argumentuje, že by bylo rozumné, kdyby stát vyčlenil nějaký prostor, kde by se takové věci daly dělat. Gross mi přislíbil, že v té věci něco učiní, aby skutečně nějaké vojenské pásmo bylo možné pro takové účely vyčlenit, aby se takovéto akce mohly konat. Což je velice důležitý bod.

Takže jste spokojený?
No, spokojený. Potom jsem mu tlumočil informaci o tom, že John Bok drží už v té době devatenáctý den hladovku a že jsem hodinu předtím, než jsem ke Grossovi šel, s Bokem mluvil, za jakých podmínek tu hladovku přeruší. John říkal, že ho zajímá eminentně Grossovo tvrzení, při příchodu do funkce, že je ohrožen mafií a že musí mít větší ochranku. John Bok se domnívá, že to je šíření poplašné zprávy, že žádné takové ohrožení neexistuje a v případě, že existuje, premiér o něm musí mluvit veřejně, aby bylo jasné, že v této republice premiéra někdo ohrožuje. Gross se k tomu vyjádřil, že rád Johnovi v této věci poskytne jakékoliv informace.

Potom jsem se Grosse zeptal, kdy hodlá odstoupit z funkce premiéra. On na to odpověděl, že odstoupit nehodlá, jedině v případě, že ho odvolají, nebo že mu skončí volební období. Potom jsem ho upozornil na to, že pod tou peticí, kterou jsme mu s Jirousem napsali, se podepsalo už několik tisíc lidí.

Tohle je informace, co se dělo. Jaký je k tomu váš komentář?
Je jedině dobře, že si premiér této země uvědomuje, že mladí lidé této země mají právo na zábavu a že je potřeba, aby stát v té věci vyšel vstříc a aby například v jednom z těch devíti vojenských újezdů, které tady v Čechách máme, když se poskytují armádě či kdekomu, aby se poskytoval i lidem, kteří si chtějí zatancovat a chtějí to dělat třeba deset dnů. To vidím jako pozitivní záležitost.

Vidím taky jako pozitivní, že premiér, i přesto, že jsme ho vyzvali, aby odstoupil, a jeho chování jsme nazvali fašistickým, našel odvahu a sešel se se mnou.

Takže má odstoupit?
Když se člověk podívá na ty věci, které Gross dělal ve funkci ministra vnitra a které teď udělal v souvislosti s Přibylem a Czechtekem... Čekám do pondělka na zápis z této schůzky a hodně mě zajímá reakce policistů, protože oni všichni říkali, že to nařídil Gross... Citoval jsem vám z toho zápisu zhruba dvě třetiny.

Gross tvrdí, že ten zásah nařídil státní zástupce, že to nebyl on sám, že jenom konzultoval se šéfem policie, že docházelo k ohrožení majetku a osob a na základě toho se policie rozhodla, že zasáhne, a to tak, že 24 hodin dopředu vyzvala účastníky, aby vyklidili prostor, a potom že je prý vytlačila. Ale argumenty, shromážděné o zásahu, jsou trochu jiné, než co říkal Gross, ale je to možná na základě toho, že Gross nemá dostatek informací, že má informační blokádu.

Proč myslíte, že vás přijal, protože když jste tam šli s těmi kozami, tak vás nepřijal.
Když jsme tam šli s kozami, tak nám místní úředníci slíbili, že po zasedání vlády nás přijme. Ale když odešli novináři, tak on odjel zadním vchodem. Já jsem teď v Praze trávil tři dny, mluvil jsem zhruba asi s 500 lidmi a Gross se podle mého názoru rozhodl, že stojí za to, aby se o tom hovořilo veřejně.
Takže to setkání bylo z Grossovy iniciativy?
Já jsem žádal o přijetí, už čtrnáct dní, takže to bylo samozřejmě z mojí iniciativy. V první fázi jsem žádal o odpověď na ten dopis, co jsme napsali s Jirousem. Na základě toho, že nám ta odpověď stále nešla, udělali jsme z toho otevřeného dopisu petici a všichni místní úředníci z Úřadu vlády nám řekli, že na ten dopis nám nikdo neodpoví. Odpověď jsme dostali, tu jsem dostal přímo na místě, během rozhovoru s Grossem, v písemné formě, podepsanou Alešem Šulcem. Je to odpověď, která vůbec nic neříká. Neodpovídá na nic, odpovídá jen na jedno, a to, že premiér odstoupit nehodlá.

John Bok, který drží hladovku, aby Gross odstoupil, zpochybňuje profesionalitu Stanislava Grosse jako odborníka na bezpečnostní problematiku. K tomu se člověk může jedině připojit. Už jenom příklad s Přibylem, kdy on veřejně tvrdil, že pohotovostní pluk VB byl vlastně přijímací orgán policie, a přitom musel vědět, že to není pravda, minimálně z materiálů, které sám měl mockrát k dispozici, anebo si je mohl vyhledat, ale on řekl něco, co nebylo pravda a tentokrát byl tlak tak velký, že se mu to dokázalo i veřejně.

Myslíte si, že vás Stanislav Gross přijal, aby vás zneutralizoval, anebo, abych parafrázoval billboard: "Myslí to upřímně"?
On se vyjádřil, že mou aktivitu během mého života sleduje a že si toho váží. Že ví, o koho jde. To je jenom fráze, že jo. Stejně tak řekl, že se obává o zdraví Johna Boka. Řekl jsem: Kdybyste měl obavu o zdraví Johna Boka, přijal byste nás před devíti dny a John by mohl držet to hladovku o devět dnů míň. Nečekal jsem na odpověď, ta není důležitá. Pro mě bylo důležité dát mu dvě otázky: 1. Proč zařídil zákrok proti lidem, kteří tancují a 2. Kdy odstoupí. Byla to diskuse, ne konfrontace. Jednal jsem s ním jako s funkcí, nikoliv jako s Grossem. Rovnou jsem mu to řekl, že s Grossem bych těžko jednal. Těžko bychom se asi mohli shodnout, ale na základě toho, že zastává funkci v demokratické společnosti, je sluha, nikoliv pán. Slouží lidem a na základě toho je i jeho povinností naslouchat jiným názorům, ne se k nim připojovat, ale znát je.
Ano. Je i váš ministerský předseda.
I přesto, že jsem sociální demokracii nevolil, je to i přesto můj ministerský předseda, stejně jako Václav Klaus je můj prezident. Tak vypadá demokracie. Já jsem demokrat a nejsem anarchista.
Jste překvapen, že vás přijal?
Překvapen nejsem, já bych byl překvapen, kdyby nepřijal.
Takže jste to přijetí očekával.
Byl jsem pevně přesvědčen, že mě přijme.

Nejdůležitější je, že slyšel a viděl něco jiného než doposud. Bylo vidět, že se alespoň částečně na to připravil. Nabídl, že zprostředkuje možnost získání prostoru na pořádání podobných akcí. To je velice zásadní, protože on z důvodů populismu mohl říct: "Nic takového." Jestli to dodrží, jestli to nebyla jenom fráze, je to pro něho k dobru.

                 
Obsah vydání       10. 9. 2004
12. 9. 2004 Colin Powell "nazval neokonzervativce 'zasraní šílenci'"
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
12. 9. 2004 Reakce na "účelový a nepravdivý text na BL" Zdeněk  Duspiva
10. 9. 2004 George Robertson vyhrál soud o pomluvu na internetovém fóru
10. 9. 2004 Amerika v zrcadlovém bludišti terorismu - 3 roky poté Josef  Brož
10. 9. 2004 Je-li jen soudce hoden mzdy své Oldřich  Průša
10. 9. 2004 Dostál chce Duspivu jako Mlynářova náměstka Štěpán  Kotrba
10. 9. 2004 Obchod a školství mají v Americe potíže se zvýšenou ostrahou hranic Miloš  Kaláb
10. 9. 2004 Bin Ladinův zástupce: "Američané už v Afghánistánu skoro prohráli"
10. 9. 2004 Rusko "zaútočí na teroristy kdekoliv na světě"
10. 9. 2004 Šest Britů uhořelo v Náměšti nad Oslavou
10. 9. 2004 Powell: V Súdánu došlo ke genocidě
10. 9. 2004 Zahraniční dělníci v Japonsku se stali velkou hospodářskou silou v zemích, odkud přišli Miloš  Kaláb
10. 9. 2004 Cokoliv, jen ne liberál Václav  Beneš
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů
10. 9. 2004 Michael  Marčák
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku
9. 9. 2004 John Gray: Víra v pokrok je základním omylem našeho věku
9. 9. 2004 Vžít se do role teroristy Bohumil  Kartous
8. 9. 2004 Jak využít Tomáše Garrigue Masaryka v postmoderní společnosti Štefan  Švec
8. 9. 2004 USA: Jaká levicová média? Greg  Evans
1. 9. 2004 Hospodaření OSBL za srpen 2004
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
22. 11. 2003 Adresy redakce
17. 6. 2004 Provizorní umístění starých archivů

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2004 Reakce na "účelový a nepravdivý text na BL" Zdeněk  Duspiva
12. 9. 2004 Colin Powell "nazval neokonzervativce 'zasraní šílenci'"   
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
10. 9. 2004 George Robertson vyhrál soud o pomluvu na internetovém fóru   
10. 9. 2004 Dostál chce Duspivu jako Mlynářova náměstka Štěpán  Kotrba
10. 9. 2004 Amerika v zrcadlovém bludišti terorismu - 3 roky poté Josef  Brož
9. 9. 2004 John Gray: Víra v pokrok je základním omylem našeho věku   
9. 9. 2004 Jak američtí neokonzervativci manipulují čečenskou válkou ve svůj prospěch proti Rusku   
9. 9. 2004 Proč je přístup k internetu v ČR tak obtížný Michal  Rusek
9. 9. 2004 Vžít se do role teroristy Bohumil  Kartous
8. 9. 2004 Neviditelná minová pole Václav  Dušek
8. 9. 2004 USA: Jaká levicová média? Greg  Evans
8. 9. 2004 Jak využít Tomáše Garrigue Masaryka v postmoderní společnosti Štefan  Švec
8. 9. 2004 Stále stejní bardi Martin  Groman

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
20. 8. 2004 Soud pustil z vazby "pořadatele" CzechTeku Štěpán  Kotrba
16. 8. 2004 Czechtek: Inspirace pro ministra obrany Zdeněk  Jemelík
16. 8. 2004 http://petice.techno.cz/   
13. 8. 2004 Petice: žádáme odchod Stanislava Grosse z politiky   
12. 8. 2004 Hudební festivaly pod širým nebem se v ČR konají   
12. 8. 2004 Pořádat oficiální Czechtek samozřejně lze   
11. 8. 2004 Czechtek: Vlastnické právo může vykonávat i nájemce   
11. 8. 2004 Fotky z úklidu po Czechteku   
10. 8. 2004 CzechTek 2004: Majitel pozemků nebude nikoho žalovat Jakub  Straka
10. 8. 2004 Roskilde 2004 Juraj  Uvíra, Marián Repa
10. 8. 2004 Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda tvoje Dagmar  Seibertová
10. 8. 2004 "Je Czechtek opravdu to nejdůležitější?" Jan  Čulík
9. 8. 2004 Staré dává vzniknout novému Štěpán  Kotrba

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2004 Gross: "Napomůžu k získání prostoru pro akce jako Czechtek" Jan  Čulík
1. 9. 2004 Standa Rovňák a jeho středně Rychlé šípy Martin  Mařák
31. 8. 2004 ČR "spěje k hospodářskému úpadku"   
31. 8. 2004 Normální je nelhat? Jan  Čulík
31. 8. 2004 Telecí en Gross Ondřej  Hausenblas
27. 8. 2004 Hloupost ministra nebo vlastizrada? Štěpán  Kotrba
27. 8. 2004 Kolik stránek má Grossova právnická disertace na universitě v Plzni?   
24. 8. 2004 Vláda prošla 101 hlasy   
23. 8. 2004 Programové prohlášení vlády selhává ve všech oblastech Jiří  Velebný
22. 8. 2004 Programové prohlášení vlády České republiky - definitivní text   
20. 8. 2004 Kdy rezignovat? Ivan  David
20. 8. 2004 O krizi, která krizí nebyla Oskar  Krejčí
20. 8. 2004 Pavel Přibyl odstoupil - jeden jeho policista zaútočil na civilistu   
19. 8. 2004 Kauza Přibyl: Tak nám zase zahájili mediální kampaň, paní Müllerová Jan  Čulík
19. 8. 2004 Přibyl není nebezpečný, nebezpečný je Gross Bohumil  Kartous