9. 12. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 12. 2005

25 let od zavraždění Johna Lennona:

Myslím, že zeď na Malé Straně, které se od jisté doby říká Lennonova, je modelovým příkladem vzniku legendy, pak mythologie, eventuálně víry i její postupného vyprázdnění a degradace. Příběh té zdi je ironický a místy i parodický; začal někdy v šedesátých letech, kdy zeď byla ještě zdí básníků. Vysoká zeď odděluje zahradu někdy maltézského řádu od náměstí, které se po jeho velkém převorovi jmenuje Velkopřevorské; slovo je leckomu nepochopitelné a nejčastěji úřady píší na adresu "Velkopřerovské náměstí", rekord drží moravská (ne)kulturní instituce, která napsala "Velkopelhřimovské náměstí" a také nám to došlo.
Sloupek
Bogdan Trojak

Sluneční paprsky:
hoblíři dlouhých latí,
jen v bílých košilích,
štíhlí a rozvlátí.

ze sbírky Pan Twardowski, Host, Brno 1998 vybral Štefan Švec

11. 12. 2005

V neděli v šest hodin ráno britského času došlo k velké explozi ropného terminálu v městě Hemel Hemstead u Londýna. Výbuch byl slyšet až v Holandsku a plameny šlehají několik desítek metrů do vzduchu. 36 osob bylo zraněno, 4 vážně. Policie uvádí, že k výbuchu došlo v důsledku nehody a benzín bude zřejmě hořet ještě několik dní. Terminál dodával benzín pro jihoanglická letiště a pro automobilisty na jihovýchodě Anglie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 12. 2005

Ministrům, kteří se účastnili konference o klimatických změnách v Montrealu, se podařilo dospět k dohodě ohledně plánů jak bojovat proti globálnímu oteplování. V poslední den konference souhlasili signatáři smlouvy z Kjóta, že prodlouží tuto dohodu, která má vypršet v roce 2012. Zároveň souhlasila širší skupina zemí, včetně USA, že se bude účastnit nezávazných rozhovorů ohledně dlouhodobých opatření. Spojené státy předtím odmítaly přijmout jakoukoliv dohodu, která by znamenala konkrétní závazky týkající se snižování globálních emisí skleníkových plynů.

10. 12. 2005

Další chodec sražen na přechodu smrti přes Vídeňskou ulici:

Zastupitel MČ Praha 4 Petr Štěpánek (Strana zelených) je buď nenapravitelný idealista, nebo v ČR trvale nežije a je zde jen na návštěvě. Jinak by nemohl napsat zprávu, která jednak kritizuje jednání úředníků Magistrátu a jednak vyznívá ve prospěch nějakých obyčejných lidí, kteří si chtějí odpočinout (nebo zasportovat) v Krčském lese. Tak ať tam ti mizerové nechodí, odpočívat mohou doma u televize (Big Brother čeká), sportovat mezi paneláky a k žádným smrtelným nehodám nedojde. Navíc se ušetří pár stovek tisíc za stavbu SSZ (Světelné signalizační zařízení), píše Vladimír Mikuša, odborník na silniční dopravu.

Tomu, že by na Magistrátu a v přidružených organizacích (UDI, TSK apod.), pracovali pomalu a liknavě, vůbec nevěřím. Pro toto tvrzení mám pevný a prokazatelný důkaz. Stačí zajet o několik kilometrů severovýchodně do ulice V Korytech v Praze 10 a všichni padnete na zadeček před rychlosti, jakou zde vyrostla úplně nová křižovatka včetně nového SSZ. To byl přímo blesk z nebes.

9. 12. 2005
Tisková zpráva zastupitele MČ Praha 4 Petra Štěpánka

8.12. v 19:55 srazil na přechodu přes Vídeňskou ulici v Praze 4 chodkyni osobní automobil. Chodkyně byla hospitalizována s těžkým poraněním. Zastupitel MČ Praha 4 Petr Štěpánek (Strana zelených) již ve věci bezpečnosti přecházení do Krčského lesa přes Vídeňskou ulici podal bezpočet podnětů (viz přílohy a minulá TZ za tímto textem). Ten poslední předala radní pro dopravu a místostarostka MČ Praha 4 Ivana Staňková (261 192 105) magistrátu. Dle vyjádření radnice TSK podnět potvrdilo a zařadilo do plánu akcí zřízení světelné signalizace na přechodu Vídeňská. Od poslední nehody (srpen) však již uplynuly 4 měsíce a signalizace nebyla dosud zbudována.

9. 12. 2005

tisková zpráva Ekologického právního servisu

Poslanecká sněmovna projednala a ve druhém čtení schválila nový stavební zákon. Prošel i návrh ministra pro místní rozvoj R. Martínka, aby byla zkrácena lhůta mezi jednotlivými čteními na 48 hodin. Můžeme se tak dočkat zcela nové úpravy stavebního práva ještě do konce tohoto roku.

9. 12. 2005

9. prosince zveřejnila Transparency International šetření - Globální barometr korupce 2005, kterého se zúčastnilo 55 000 respondentů z 69 zemí. Kromě ČR se výzkum prováděl i v Německu, kde bylo osloveno 500 místních respondentů. Podle něho se zhruba 59 % dotázaných myslí, že politické strany jsou zkorumpované.

9. 12. 2005

Chci podporovat svého policistu. Chci podporovat svého státního zástupce. Chci podporovat svého soudce. Ale ono to nejde. Ono to fakt nejde, i když se snažím sebevíc. Dělají vše, aby mi moji snahu zhatili.

9. 12. 2005

Ambiciózní americký plán jak neutralizovat dohodu z Kjóta o snižování emisí skleníkových plynů byl tento týden zprostředkován britskému listu Independent, právě v době, kdy ze 189 zemí světa snaží s potížemi dohodnout se ohledně druhé etapy dohody z Kjóta.

Plán sestavil mocný lobbista, vysoký činitele organizace, kterou částečně financuje ExxonMobil, největší světová ropná společnost a ostrý oponent jakýchkoliv opatření proti globálnímu oteplování. Cílem plánu je zaktivizovat velké mezinárodní firmy, univerzitní odborníky, odborné panely, komentátory, novináře a lobbisty z celé Evropy a vytvořit mocné konsorcium, které by donutilo Evropskou unii, aby přestala dohodu z Kjóta podporovat.

9. 12. 2005

"Globální oteplování":

S pobavením jsem si přečetl překlad článku z listu Independent "Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta", píše Matěj Šuster z Liberálního institutu:

9. 12. 2005

Britská Horní sněmovna:

Britská Horní sněmovna ve čtvrtek rozhodla, že důkazy, u nichž by mohlo vládnout podezření, že byly získány mučením, nebudou u britských soudů přijatelné. Panel sedmi soudců (Law Lords) z Horní sněmovny jednohlasně hlasováním rozhodl, že povolí odvolání osmi vězněných osob, které jsou zadržovány, aniž by proti nim byla vznesena jakákoliv obžaloba, kvůli podezření z terorismu. Osm vězněných mužů bude mít právo se odvolat proti kontroverznímu rozhodnutí odvolacího soudu ze srpna 2004.

Tento odvolací soud tehdy rozhodl, že pokud získali určité informace prostřednictvím mučení činitelé jiné země a na mučení se nepodílela Velká Británie, tyto důkazy jsou u soudu použitelné a britská vláda nemá povinnost zjišťovat jejich původ.

9. 12. 2005

Internetová encyklopedie Wikipedia byla donucena změnit způsob, jak funguje: tvrdí, že se stala obětí osob, které v ní záměrně publikovaly "zlovolně falešné" informace. Po minulém týdnu, kdy došlo k závažným chybám, zakázali provozovatelé těchto internetových stránek anonymům psát nová hesla.

9. 12. 2005

Myslím, že nadpis té zprávy "Wikipedia byla nucena zakázat anonymní přispěvatele" je poněkud zavádějící. Wikipedia je úplně nezakázala, pouze jim omezila možnost vytvářet nové články, aby trochu ulehčila práci administrátorům při mazání různých nesmyslů. Beztak, pokud někdo chce seriózně napsat článek, je užitečné mít na Wikipedii konto, protože pak může sledovat změny, které v jeho článku provedli ostatní.

9. 12. 2005

9. 12. 2005

Než se pustím do otázky v titulku, musím nejprve podotknout, že Jan Čulík tentokrát dosti slevil ze svých zásad: k článku Milana Daniela Jednooké stanovisko k Číně zapomněl připojit doušku, že autor je členem Strany zelených. To sice z textu článku implicite vyplývá, ale řečeno to v něm není. (Doplněno, pozn. red.)

Milan Daniel se zdravě naštval - a jak se lidem v takových situacích občas stává, malinko přestal rozlišovat. Postoj organizace Člověk v tísni nebo třeba Konfederace politických vězňů k USA lze možná označit za jednostranný; postoj Amnesty International však sotva. Jako její člen, který v roce 2003 v Brně organizoval demonstrace proti válce v Iráku, bych o tom snad měl něco vědět.

9. 12. 2005

První brněnskou demonstraci proti válce v Iráku organizovaly pouze dva subjekty. Brněnská skupina Hnutí za přímou demokracii a jeden soukromník. Jiné zájemce se nám nepodařilo získat. Následující demonstrace, kde se již přidaly i další skupiny, se zúčastnili někteří brněnští členové Amnesty International, ale veřejně zdůraznili, že zde vystupují jako soukromé osoby, nikoliv jako představitelé AI. Třetí demonstrace se již zúčastnilo více subjektu, např. i představitelé Strany zelených.

9. 12. 2005

V Brně skutečně v době invaze do Iráku proběhly tři protiválečné demonstrace, jak na to upozornil Milan Valach. Neměl jsem v úmyslu připravit Hnutí za přímou demokracii o zásluhy plynoucí z uspořádání té první, jen ukázat, že členové AI nejsou na jedno oko slepí, jak tvrdil Milan Daniel, (který se mezitím za své nepřesné tvrzení omluvil, pozn. red.).

9. 12. 2005

Miloš Zeman v Olomouci

Na pozvání katedry politologie a evropských studií FF Univerzity Palackého navštívil expremiér a expředseda sociální demokracie 7. prosince Olomouc. Jedním z bodů jeho programu měla být i přednáška týkající se možného budoucího vývoje české politiky. Jeho setkání s akademickou obcí a veřejností v aule FF UP se nakonec obešlo bez tohoto vystoupení a v podstatě celý 1,5 hodinu trvající program spočíval v diskusi se studenty.

9. 12. 2005

 

9. 12. 2005

Velký úspěch pro Carlu de Ponte: V Bělehradu mohla hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního tribunálu pro zločiny v bývalé Jugoslávii ohlásit zadržení bývalého chorvatského generála Ante Gotoviny. Hledaný byl zadržen ve Španělsku.

Tribunál OSN viní velitele chorvatské armády ze zabití asi 150 Srbů, vyhánění a ničení. V Chorvatsku je naproti považován za válečného hrdinu.

9. 12. 2005

Přejde do ilegality také mládež blízká ČSSD, ODS a KDU-ČSL?

Ministerstvo vnitra zaslalo Komunistickému svazu mládeže dopis, ve kterém mu vyhrožuje rozpuštěním, protože vyvíjí politickou aktivitu. Předseda KSM Milan Krajča poté ve vysílání Radiožurnálu uvedl, že je zvláštní, že Ministerstvo vnitra takto postupuje zejména proti mladým komunistům a že se jeho postup neodráží také vůči jiným mládežnickým organizacím jiných politických stran, které jsou taktéž občanskými sdruženími a nejsou přitom o nic méně politické, než jsou mladí komunisté. Z toho by se totiž dalo usuzovat, že ministru vnitra Bublanovi jde především o potlačení politických oponentů než o nějakou spravedlnost.

Studenti z Jedličkova ústavu a ze škol na Schole Pragensis 2005
9. 12. 2005

Ve dnech 1.-3. listopadu 2005 se uskutečnila v Kongresovém centru (dále KCP) na Vyšehradě jubilejní 10. výstava pražského školství Schola Pragensis (dále SP) ve 112 výstavních stáncích . Byl jsem v roce 1994/5 iniciátorem a spoluautorem původní Vize SP 1 (a realizace projektu). Snad se mohu pokusit o bilanci dosažených výsledků včetně stručné VizeSP 2.

9. 12. 2005

Valerij Sojfer: Rudá biologie. Pseudověda v SSSR

Valerij Sojfer, Pavel Paleček, Michael Štorek
Michael Štorek a Pavel Paleček připravili české vydání knihy molekulárního genetika a historika Valerije Sojfera Rudá biologie. Pseudověda v SSSR. *) Autor popisuje dobové "seriózní" teorie o vzniku buněk z nebuněčné hmoty, o tvorbě lidských kostí z červů, o dlouhověkosti dosažené sodovými koupelemi a o dalších mystických "objevech" mičurinské biologie. Sojfer byl v 80. letech byl vyhoštěn ze SSSR poté, co zveřejnil kritické statě o dějinách sovětské biologie. V současnosti je ředitelem Laboratoře molekulární genetiky na George Mason University v USA a řídí aktivity George Sorose v Rusku a v Gruzii.

Michael Štorek a Pavel Paleček se v doslovu zabývají ideologizací vědy v Československu, která vrcholila v roce 1952 a jejíž důsledky trvají dodnes. Knihu vydalo nakladatelství www.stiluspress.com.

(*Pozn. red.: Z neznámých důvodů se autoři překladu v knize rozhodli použít i pro české prostředí anglické ! transkripce autorova ruského jména, tedy "Valery Soyfer", nikoliv správného "Valerij Sojfer")

Zde je ukázka:

9. 12. 2005

Na pozadí středeční dohody mezi ministerstvem financí a bankami, jejíž efekt budeme moci snad zhodnotit za pár měsíců, zapadla informace, která může mít pro bankovní klienty ještě větší přínos a do budoucna může ovlivnit vývoj českého bankovního sektoru. Komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy zveřejnil návrh Evropské komise, podle kterého by v Evropské unii měla nejpozději do roku 2010 vzniknout jednotná platební oblast. V praxi by to znamenalo, že by za platby do zahraničí lidé neměli platit více než za bankovní transakce doma. Týká se to nejen plateb kreditními kartami, ale také posílání peněz do zahraničí z poboček a dalších transakcí. To by byla vskutku revoluce v bankovním systému, pro klienty v České republice dvojnásob.

9. 12. 2005

Otevřený dopis mladým komunistům

Tisková zpráva Strany demokratického socialismu

Vážení soudruzi,

včera jste rozeslali dopis se žádostí o všemožnou solidaritu s KSM kvůli postupu Ministerstva vnitra. Charakterizujete stávající situaci jako pokus o kriminalizaci komunistického hnutí a jako zásadní útok na demokratická práva v naší zemi.

8. 12. 2005

POLEMIKA

Ti, kdo neznají nuance zákona o politických stranách stejně jako nuance jiných zákonů, mohou se domnívat, že se jim křivdí, jestliže je státní orgán nutí k dodržování zákonů. Existují ale pouze dvě cesty. Respektovat demokraticky přijatá pravidla - zákony, a pak je nesmyslnou formulace o revoluční změně, nebo zákony nerespektovat a přiřadit se k hnutím, usilujícím o svržení stávajícího společenského řádu. Protože nic jiného revoluce není. Ani ta sametová, ani ta rudá.

Za svalnatými slovy buď následují činy, nebo nic.

8. 12. 2005
tisková zpáva KSM

Ministerstvo vnitra ČR zaslalo KSM upozornění a výzvu, ve které zpochybňuje statut KSM jako občanského sdružení pod záminkou, že cíle činnosti KSM zabíhají do oblasti vyhrazené činnosti politických stran, do níž občanská sdružení dle jejich výkladu zákona nemají zasahovat. Přitom KSM se v této oblasti obecně neliší od působnosti dalších mládežnických politických organizací v ČR jako jsou Mladí konzervativci, Mladí sociální demokraté, Mladí křesťanští demokraté apod. Je tedy zjevné, že tento útok proti KSM je zcela účelový a politicky motivovaný. Je však třeba jej chápat také za zřejmou snahou omezit právo sdružovací.

8. 12. 2005

Zavést dobrý pojem a vytvořit v lidech pocit jeho nepostradatelnosti může předznamenávat obrovský kasovní úspěch. I když je pozice pojmů "Ježíš" a "Bůh" na memetické burze zřejmě zatím neotřesitelná (vedle "svobody", "demokracie" a hlavně "humanity", která učinila z Václava Havla jednoho z nejbohatších Čechů světa), je dobré mít další v záloze. Na poli kšeftu s ničím čeká slovo "realita" slavná budoucnost. Jeho zavedení na mediální úrovni bude možná jednou označeno za stejně geniální tah jako vytvoření neviditelného, nehmatatelného a nepoznatelného Boha.

8. 12. 2005

Už v mládí do nás hustili: 'kdo nepracuje, ať nejí`. Původcem tohoto pěkného přísloví není žádný levičák 19. století, nýbrž řád Benediktinů, přesněji už apoštol Pavel. Téměř o století dříve, než Mohamed zahájil svou islámskou revoluci, zahájil Benedikt z Nursie činnost jednoho z nejvýznamnějších řádů katolické církve.

'Ora et Labora` je heslo tohoto řádu, modli se a pracuj. Všeho s mírou, platilo už ve středověku. Tehdy byly nejenom neděle volné, církevních svátků bylo v roce nejméně 50, v těchto dnech se pracovat nesmělo. Samozřejmě museli robotníci v létě těžce pracovat, v zimě ale bylo daleko méně co dělat, život se odehrával mimo pracoviště.

8. 12. 2005

"Případ" německého občana libanonského původu, který ve svých souvislostech nyní přivedl poněkud do úzkých členy staré i nové německé vlády začal na Silvestra 2003. Khaled al-Masri byl v té době na autobusovém zájezdu v Macedonii a byl odtud unesen "neznámými lidmi", 23 dny jimi zadržován, týrán a nakonec letecky dopraven do Afghánistánu, kde byl dalších pět měsíců držen a vyslýchán v jednom z vězení, které CIA používá v zahraničí, aby se vyhnula problémům s americkým právem na americkém území.

8. 12. 2005

Americká ministryně zahraničních věcí Condoleezza Ricová nyní konstatovala - jde o zřejmou změnu amerického postoje - že Konvence OSN proti mučení platí pro americké vyšetřovatele nejen na americkém území, ale kdekoliv na světě.

Bushova vláda dosud tvrdila, že tato Konvence, která zakazuje kruté, nelidské či ponižující zacházení s vězni, neplatí pro činnost amerických úředních činitelů v zahraničí. Pozorovatelé se domnívají, že Ricová nyní vyjádřila jiný názor zřejmě pod tlakem Kongresu.

8. 12. 2005

"Nepořádně jste si přečetli 'rozhovor' s Ondřejem Neffem v reklamě na telefon firmy Ericsson. Není pravda, že v reklamě Neff jen obecně hovoří o digitální fotografii. Ne, mobil Ericsson v reklamě přímo doporučuje!" napsal nám jeden čtenář v reakci na článek, v němž jsme upozorňovali, že renomovaný politický komentátor se nesmí prodávat vystupováním v reklamách komerčních firem.

Čtenář má pravdu, případ je horší, než jsme původně napsali. Neff v reklamě vychvaluje telefon Ericsson těmito slovy:

"Vezměte si třeba můj mobil z nové řady telefonů Sony Ericsson s označením Walkman. Kromě základní funkce mobilního telefonu mají i plnohodnotný hudební přehrávač s velkou pamětí a potřebnou kvalitou zvuku. Dále je v nich i digitální fotoaparát, který je naprosto dostačující pro běžné focení. Ve srovnání se situací před několika lety je to obrovský pokrok."

Je to neslýchané. Autor politických komentářů v Lidových novinách Ondřej Neff je od nynějška navždycky poskvrněn tím, že je za peníze ochoten vystupovat v reklamě. Mohou si Lidové noviny dovolit takového komentátora?

Neffův reklamní "rozhovor" ZDE

8. 12. 2005

Evropská ústava je mrtva! Ať žije Evropská ústava! Sotva půl rok od chvíle, kdy Francouzi a Nizozemci odmítli ratifikovat návrh Smlouvy, zakládající Ústavu pro Evropu, objevují se první řešení, jak se z této pasti dostat ven. Ústavní proces totiž běží dál, i když zdánlivě vypadá, že stojí.

8. 12. 2005

Pokrytectví

Pět nevládních organizací (Olympic Watch, Amnesty International ČR, Konfederace politických vězňů ČR, společnosti Člověk v tísni a sdružení Lungta) požádalo prezidenta ČR Václava Klause a premiéra ČR Jiřího Paroubka, aby při jednání s premiérem ČLR Wenem hovořili také o lidských právech, která jsou v Číně zásadním způsobem porušována.

Starost o lidská práva v nejlidnatější zemi světa je jistě na místě, nic proti tomu. Žádost zmíněných organizací však znehodnocuje skutečnost, že neměří stejným metrem i největší mocnosti tohoto světa, která lidská práva pošlapává z pozice v níž se deklaruje jako posvěcený ochránce demokracie.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

11. 12. 2005

V říjnu 2005 přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 23 306 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Příjem z reklamy byl 8000 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 904.24 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než devět tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2005 Pavel Janáček- Braková literatura   
24. 11. 2005 Nepotřebnost literatury a bezprizornost spisovatele Michal  Černík
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
6. 10. 2005 Late towards the morning Karel  Hlaváček
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
23. 9. 2005 INVITATION   
15. 9. 2005 15 let Českého dialogu a Libri prohibiti   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2005 Pro supermarket však jedná magistrát rychle! Vladimír  Mikuša
9. 12. 2005 O mičurinské "biologii" v Československu Valerij  Sojfer, Pavel Paleček, Michael Štorek
9. 12. 2005 O branách paměti aneb Zeď svatého Johna Alex  Koenigsmark
8. 12. 2005 Tiché dohody a špatné hody Václav  Dušek
8. 12. 2005 Politický komentátor Neff konkrétní mobilní telefon přímo doporučuje! Jan  Čulík
8. 12. 2005 Realita - obchodní artikl jednadvacátého věku Filip  Sklenář
8. 12. 2005 Brazil Tomáš  Krček
7. 12. 2005 Smí nezávislý komentátor vystupovat v reklamách? Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2005 Deset let pražského školství mezi Ábelem a Kainem Ivo V. Fencl
8. 12. 2005 Tiché dohody a špatné hody Václav  Dušek
11. 11. 2005 Škola a jazyky   
10. 11. 2005 Jak se vyučují jazyky na české střední škole   
10. 11. 2005 Výuka cizích jazyků Josef  Vít
9. 11. 2005 Pozor! Hrozí omezení samosprávy akademických obcí   
1. 11. 2005 České univerzity již dávají svým studentům peníze Zdeněk  Moravčík
27. 10. 2005 Pravice chce zrušit v Albertě školné v postsekundárním školství Jiří  Jírovec
19. 10. 2005 Stanou se univerzity otrokem komerčních zájmů?   
9. 9. 2005 Kde jinde než v škole a kdo jiný než učitel Michal  Giboda

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2005 Bude arabská televize BBC vnímána jako nezávislá?   
1. 12. 2005 Optimismus, odhodlání, nadšení: soudruzi modří, hrr na ně ! Štěpán  Kotrba
23. 11. 2005 Česká televize -- vymývání mozků? Milan  Valach
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi   
12. 11. 2005 Koncesionářské poplatky: zpátky na strom, pane Lutonský Štěpán  Kotrba
12. 11. 2005 Reality show Odhalení: začíná soutěž ne o deset, ne o jedenáct, ale o rovných dvanáct melounů Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Reality show Odhalení: samci bez koulí vřeští, samci s koulema jsou v klidu Štěpán  Kotrba
10. 11. 2005 Reality show Odhalení: Mojo, vidí tě celá Amerika! Štěpán  Kotrba
9. 11. 2005 Reality show Odhalení: druhý den aneb jak je dobré míti dvě ženy Štěpán  Kotrba
9. 11. 2005 Důvěrný dopis tiskovému oddělení České televize Bohumil  Kartous

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2005 Soukromé bezpečnostní firmy střílejí v Iráku na kohokoliv   
1. 12. 2005 Los Angeles Times: Americká armáda platí irácký tisk, aby pro ni publikoval propagandu   
30. 11. 2005 Bush: Nemá kam prchnout   
28. 11. 2005 Talabani: Alávího tvrzení je nesmysl   
27. 11. 2005 Aláví: Porušování lidských práv v Iráku je nyní horší než za Saddáma   
24. 11. 2005 Joseph Wilson: "Bushovi poradci Blaira podvedli"   
23. 11. 2005 EU bude oficiálně vyžadovat od USA vysvětlení ohledně věznic ve středovýchodní Evropě   
23. 11. 2005 Monbiot: Američané užívali ve Fallúdži termobarických zbraní, jako Rusové v Čečně   
23. 11. 2005 Blair se pokouší umlčet britská média   
21. 11. 2005 Irácký prezident: Budu vyjednávat s povstalci   

Rasismus RSS 2.0      Historie >
13. 11. 2005 Rasismus v České televizi   
7. 11. 2005 Čekání na romskou Hirsi Ali Pavel  Pečínka
7. 11. 2005 Francouzští vzbouřenci: "Přestaňte nám tykat!"   
19. 9. 2005 Obecná pojmenování mají informační hodnotu Marian  Kechlibar
19. 9. 2005 Nábožensky nekorektní postoj Tomáš  Koloc
19. 9. 2005 Několik otázek k problému zahnívajícího rasismu Ondřej  Fér
19. 9. 2005 Prodaná černoška Filip  Sklenář
19. 9. 2005 O rasismu v médiích a ve společnosti Jan  Čulík
19. 9. 2005 Je rozumné používat pojem "rasa"?   
16. 9. 2005 Kdyby nebylo důležité, jak lidé vypadají, vypadali by všichni stejně Štefan  Švec

Český film RSS 2.0      Historie >
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý
15. 11. 2005 Ztracená generace Ladislav  Žák
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
9. 12. 2005 Ráno na verandě Bogdan  Trojak
8. 12. 2005 Hole v ráji Vladislav  Reisinger
6. 12. 2005 Výlov horusického rybníka Tomáš  Třeštík
5. 12. 2005 Jediné, co ti mohu dát Štěpán  Kotrba
2. 12. 2005 Na Forum Latinum Car  Osten
1. 12. 2005 Konec listopadu Štěpán  Kotrba
30. 11. 2005 Znepokojení Richard  Weiner
28. 11. 2005 Když se loučí...   
25. 11. 2005 VI Ladislav  Novák
22. 11. 2005 * * * Leoš Bacon Slanina

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous
24. 11. 2005 Ropný zlom: nejperspektivnější je jaderná energie   
23. 11. 2005 Ropný zlom: Nebezpečné omyly Jindřicha Kalouse Jiří  Vačkář
22. 11. 2005 Ropný zlom: co dělat v České republice Jindřich  Kalous
14. 11. 2005 Ropný zlom a Švédsko Jindřich  Kalous
7. 11. 2005 Krutá zima Jindřich  Kalous
2. 11. 2005 Quo vadis, Evropo Oskar  Krejčí
26. 10. 2005 Středoasijská šachovnice Oskar  Krejčí
24. 10. 2005 Evropská komise o ropném zlomu   
23. 10. 2005 Newyorská konference o ropném zlomu Jindřich  Kalous

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
24. 10. 2005 Ti, kteří zaručeně znásilňují a vraždí   
30. 9. 2005 Američané se musejí zbavit své posedlosti armádou   
18. 9. 2005 Američtí konzervativci útočí na Bushe   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
16. 9. 2005 Lidé umírali a budou umírat Miroslav  Šuta
14. 9. 2005 Nový Orleán Petr  Pospíchal
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
9. 9. 2005 Bush vyhlásil den modliteb za oběti Katriny   
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík
20. 6. 2005 The unexamined life is not worth watching Jan  Čulík
9. 5. 2005 Capitalist lapses, Communist lures Jan  Čulík
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík

10 let v českých médiích RSS 2.0      Historie >
14. 10. 2005 Marketing a média - ztracené iluze Daniel  Köppl
13. 10. 2005 Komu patří informace na internetu? Milan  Stibral
12. 10. 2005 Etika a česká média - mezi lepším a horším Václav  Moravec
11. 10. 2005 Čí je vlastně svoboda projevu? Novinářů, nebo vydavatelů? Jan  Jirák
10. 10. 2005 "Máme pitomější politiky, nebo novináře?" Miloš  Čermák

Autorské právo RSS 2.0      Historie >
27. 10. 2005 Microsoft se bude podílet na digitalizaci světových knihoven   
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba
13. 10. 2005 Komu patří informace na internetu? Milan  Stibral
21. 9. 2005 Copyrightová organizace OSN chce uvalit autorská práva na volný materiál na internetu   
22. 8. 2005 Komu patří internetové stránky Hospodářských novin Štěpán  Kotrba
8. 8. 2005 Deset let internetu jako masového jevu   
15. 7. 2005 Summit v Londýně: "Rozvíjet jednotnou evropskou digitální ekonomiku!" Štěpán  Kotrba
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   
1. 12. 2005 Rozumný požadavek slovenské hygieničky   
5. 11. 2005 Jak to vypadá při chřipkové pandemii   
4. 11. 2005 Někteří jsme si stále rovnější? Zbyněk  Šebor
4. 11. 2005 Chřipka Petr  Wagner
24. 10. 2005 Papoušek, dovezený do Británie "byl nakažen smrtelnou ptačí chřipkou"   
21. 10. 2005 Voliéra trapnosti a trusu Václav  Dušek
17. 10. 2005 Ptačí chřipka a paní Müllerová Lubomír  Brožek
17. 10. 2005 Jak se ubránit před ptačí chřipkou   

Tak trochu jiná reality show Odhalení RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2005 Stále stejná, režimem povolená a regulovaná hra Michal  Vimmer
15. 11. 2005 Reality show Odhalení: víkend aneb dámská rvačka o sex Štěpán  Kotrba
12. 11. 2005 Reality show Odhalení: začíná soutěž ne o deset, ne o jedenáct, ale o rovných dvanáct melounů Štěpán  Kotrba
11. 11. 2005 Reality show Odhalení: samci bez koulí vřeští, samci s koulema jsou v klidu Štěpán  Kotrba
10. 11. 2005 Reality show Odhalení: Mojo, vidí tě celá Amerika! Štěpán  Kotrba
9. 11. 2005 Reality show Odhalení: druhý den aneb jak je dobré míti dvě ženy Štěpán  Kotrba
8. 11. 2005 Gorily: nikdy jsme nepředstíraly, že nejsme nahé Karel  Moudrý
8. 11. 2005 Reality show Odhalení: premiéra na ČT 24 na pozadí bojující Francie Štěpán  Kotrba
7. 11. 2005 Reality show Odhalení je parodie!! Jan  Čulík
5. 11. 2005 Reality show Odhalení: gorily v přímém televizním a rozhlasovém přenosu Štěpán  Kotrba