4. 4. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 4. 2005

Neměli by vysokoškoláci mít schopnost racionálního uvažování?

O hysterické reakci některých pražských studentů

Někteří studenti a Martin Putna na pražské FFUK se rozhodli zorganizovat trockistický protest. Jejich prohlášení zveřejňujeme níže. Co je na něm neseriózního a manipulativního? (Publikujeme, jak bylo zasláno, tj. bez háčků a čárek.)

Prohlaseni

My, studenti a ucitele vysokych skol, jsme znechuceni stavem soucasne politiky. Stale vice se podoba spinave hre, v niz jde namisto verejneho zajmu predevsim o vlastni zisk a pozice. Politici napric stranami delaji vse pro to, aby odradili i zbytek obcanu, kteri jsou jeste ochotni prijit k volbam.

Vyzyvame vsechny politicke predstavitele, aby si uvedomili rizika sveho jednani. Pokud nezacnou pracovat tak, aby politice navratili jeji puvodni obsah a verohodnost, zpusobi rust preferenci extremistu a ohrozi tak nasi demokracii.

Prvnim krokem k naprave musi byt demise soucasne vlady. Kabinet ? houfne opousteny ministry, prezivajici diky libovuli komunistu a vedeny clovekem, jenz ztratil veskerou duveryhodnost ? nema pravo na dalsi existenci. Pokud vlada do konce tydne neodstoupi, svolame ve ctvrtek 14. dubna prvni verejnou protestni akci.

K ucasti na protestech vyzyvame vsechny obcany, kterym neni lhostejny osud nasi zeme.

Jakub Jares, Akademicky senat UK

jakubjares@centrum.cz

Jan Hron, Akademicky senat FF UK

Anna Karnikova, Fakulta socialnich ved UK

Barbora Lateckova, Fakulta socialnich ved UK

Lenka Sobotova, Filosoficka fakulta UK

Pavel Pavlovsky, Filosoficka fakulta UK

Sona Bouskova, 3. lekarska fakulta UK

Jav Votrubec, Matematicko-fyzikalni fakulta UK

Z pedagogu nas jako prvni podporil

doc. Martin Putna

Lehce poznatelná politická manipulace:

Pokud nezacnou [politikové] pracovat tak, aby politice navratili jeji puvodni obsah a verohodnost, zpusobi rust preferenci extremistu a ohrozi tak nasi demokracii.

Kdo určuje, kdo jsou na politické scéně extremisté? Podle názoru těchto signatářů jsou zjevně v české politice jaksi strany, které jsou si rovnější než jiné. Signatáři zjevně tíhnou k určitému politickému přesvědčení a není to přesvědčení zrovna demokratické - na jeho základě se totiž rozhodli z českého politického procesu vyloučit zastánce jiných názorů.

V demokracii mohu vyjádřit svůj nesouhlas s držiteli jiných názorů, mohu se s nimi do krve přít, nemohu je však označit za nelegitimní či extremistické. Kdo určí, kdo je nositelem správného názoru? Hrstka studentů z FFUK?

Pak se může velmi lehce stát, že většina národa je přehlasuje.

Prvnim krokem k naprave musi byt demise soucasne vlady. Kabinet - houfne opousteny ministry, prezivajici diky libovuli komunistu a vedeny clovekem, jenz ztratil veskerou duveryhodnost - nema pravo na dalsi existenci. Pokud vlada do konce tydne neodstoupi, svolame ve ctvrtek 14. dubna prvni verejnou protestni akci.

Co je špatného na tom, že Grossovu vládu podpořili komunisté? Bylo to snad nějak jiné, když ji podporovala KDU-ČSL? Jak, prosím? Strašák týkající se KSČM je absolutně iracionální. KSČM se už patnáct let chová jako normální demokratická strana. Domácí poměry v České republice jsou určovány a byly vždy určovány poměry mezinárodními. Komunistická strana se v roce 1948 mohla stát stranou totalitní a nastolit diktaturu jen v důsledku určité mezinárodněpolitické konstelace, která dnes neexistuje a nastat nemůže. Nedokáží antikomunisté uvažovat racionálně? Tím, že propadají emocionalitě médii zmanipulovaných strašáků, ze sebe dělají šašky.

Nemusíme souhlasit s pitomým politickým programem KSČM, ale pitomé politické programy mají i ODS a ČSSD, o KDU-ČSL či Unii svobody nemluvě.

Jakým právem si studenti osobují rozhodovat o životnosti či neživotnosti české vlády? Vláda získává svůj mandát od poslanců politických stran, kteří byli řádně zvoleni ve všeobecných volbách. Vláda pracuje po předem určené funkční období. To jí má umožňovat, aby činila i nepopulární opatření. Kdyby měla vláda odstoupit pokaždé, když se veřejnosti znelíbí, demokracie by nemohla fungovat.

Hrstka studentů z FFUK nemá právo požadovat, aby byl tento demokratický mandát, platný po celé funkční období, zrušen. Je to populistický požadavek.

V extremních případech mohou poslanci v parlamentě vyjádřit existující vládě nedůvěru. Rozhodovat o bytí či nebytí vlády však musejí poslanci, kteří jsou držiteli demokratického mandátu. Chtějí snad samozvaní studenti z FFUK provést v ČR nedemokratický, trockistický puč?

Dnešní česká vláda a většina politiků, včetně poslanců v parlamentě, je, jak se zdá, představitelem velmi chabé politické kultury. Každá země má ovšem takovou vládu, jakou si zaslouží.

Pokud se českým občanům současná politická garnitura nelíbí, měli by jí to vyjádřit ve všeobecných volbách.

Dosud je před příštími volbami dost času, aby studenti z FF UK založili novou politickou stranu a předstoupili se svým "čistým", "nezkorumpovaným" programem před voliče. Pak se ukáže, zda je voliči budou chtít podpořit.

Trockistickými výkřiky, jako je tento, k nápravě české politické scény nedojde. Studenti jen vyvolávají podezření, že se snaží nabourat - jistě nedokonalý a asi dost korupční - systém současné české postkomunistické demokracie - a to nedemokratickými prostředky.

Pokud jde těmto studentům skutečně o nápravu korupční české politiky, budou to muset vzít do vlastních rukou - budou muset v politice kandidovat sami. Nedemokratickými útoky na vládu se to ale asi nedá dělat.

V Británii je od dob války proti Iráku značně nepopulární premiér Tony Blair - většina lidí ho považuje za lháře. Demonstrovalo se proti válce v Iráku - představa, že by Britové demonstrovali za to, aby "Blair odstoupil" - je směšná.

                 
Obsah vydání       4. 4. 2005
4. 4. 2005 Rudá šance! (?) Martin  Škabraha
4. 4. 2005 Nejde o to, která vláda odejde, ale o to, jaká vláda přijde Jaromír  Máša
4. 4. 2005 O hysterické reakci některých pražských studentů Jan  Čulík
4. 4. 2005 ČSSD: Škromach z vlády neodchází, politické grémium si rozdělilo kompetence Štěpán  Kotrba
4. 4. 2005 The democratic deficit in Czech politics Jan  Čulík
4. 4. 2005 Komunisté, deštné pralesy a iPody Josef  Švéda
4. 4. 2005 Nezaujímajú ma celebrity
4. 4. 2005 Začala válka o duši katolické církve
4. 4. 2005 Pravdivé lži: Terminátor americké pravice o populaci a imigraci Dominik  Lukeš
4. 4. 2005 Gross -- kamkoliv se pohne, bude to špatně Irena  Ryšánková
4. 4. 2005 Velikonoční hod Jaroslav  Hutka
4. 4. 2005 Je tohle únor 48`? Bohumil  Kartous
4. 4. 2005 Plot Hynek  Hanke
4. 4. 2005 Michael  Marčák
4. 4. 2005 Organizuje trucující prezident zákulisní puč? Štěpán  Kotrba
4. 4. 2005 Púšťanie žilou v BBC Adrian Peter Pressburg
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě
4. 4. 2005 Američané umučili iráckého generála k smrti Bushka  Bryndová
4. 4. 2005 Michael  Marčák
4. 4. 2005 Utváranie európskej politiky Radovan  Geist
4. 4. 2005 Európa verzus Amerika
4. 4. 2005 Schválí Francie evropskou ústavu? Simone  Radačičová
4. 4. 2005 Český Aufschwung na pozadí německých omylů v evropském kontextu Miloslav  Zima
2. 4. 2005 Papež Jan Pavel II. zemřel
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Smrt východu a vítězství good old boy Jiří  Dolejš
1. 4. 2005 Kutilové ze Svaté Hory u Příbrami Jan  Paul
1. 4. 2005 Ti, kteří přežili Dominik  Lukeš
22. 11. 2003 Adresy redakce

O studentské petici "Ať Gross odstoupí" RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2005 O hysterické reakci některých pražských studentů Jan  Čulík
4. 4. 2005 Nejde o to, která vláda odejde, ale o to, jaká vláda přijde Jaromír  Máša