27. 7. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 7. 2005

Computerworld není Blesk

tiskové prohlášení IDG Czech ke zrušení členství v Unii vydavatelů:

Unie vydavatelů (UV) oznámila prostřednictvím médií vydavatelství IDG Czech, že svému dlouholetému členu zrušila členství v Unii. Důvodem byla neochota IDG nadále poskytovat data pro audit ABC ČR. IDG Czech přestalo data poskytovat ABC ČR v okamžiku, kdy byly v ročence Unie vydavatelů publikovány zkreslené a neúplné údaje.

Neshody mezi vydavatelstvím IDG Czech a Unii vydavatelů začaly letos. Důvodem neshod bylo zveřejnění údajů zcela odlišných od těch, které vydavatelství poskytlo ABC ČR. Týdeník Computerworld byl v této ročence zařazen do kategorie "týdeník novinového typu" společně s deníkem Blesk. Dosud byl však uváděn mezi odbornými časopisy. Z ročenky byl zcela vynechán magazín GameStar. Další nesrovnalost se týká magazínu Business World, jehož prodejní výsledky uvedené UV byly zkreslené. Chyběl důležitý údaj o řízené distribuci. Nesrovnalosti se přitom týkaly výhradně vydavatelství IDG Czech.

Výhrady má vydavatelství IDG Czech také vůči ABC ČR. Podle statutu International Federation of ABC (IF ABC) mají být lokální ABC tvořeny triparitou vydavatelů, zadavatelů reklamy a sdružení spotřebitelů. Jednotliví vydavatelé mají být členy ABC jako individuální subjekty. České ABC nesplňuje tyto podmínky hned dvakrát. Vydavatelé v něm nejsou zastoupeni individuálně, ale pouze samotnou Unií vydavatelů. Ta přitom vlastní zhruba 60 % podílu v ABC ČR.

IDG Czech nebude poskytovat data ABC ČR, aby nedocházelo k jejich zkreslení Unií vydavatelů.

"Na valné hromadě UV jsme proto oznámili, že čekáme na rozhodnutí našeho vedení v Bostonu," vysvětluje obchodní ředitel Jan Váchal. Unie vydavatelů posléze publikovala v odborném tisku inzeráty, kde uvádí, že se vydavatelství zavázalo data poskytnout do data stanoveného UV. "Nic takového jsem na valné hromadě neprohlásil," konstatuje Jan Váchal.

Vydavatelství IDG Czech je auditovanou firmou a podporuje transparentnost vydavatelského trhu. Vlastní údaje o prodaném nákladu a pravidelně je zasílá do svého ústředí v Bostonu. Proto bude i nadále zveřejňovat data ověřená členem Komory auditorů ČR.


Auditovaný řídí svého auditora, tvrdí Ivan Novotný z IDG

Ve středu 20.7. jsme se z tisku dozvěděli, že Unie vydavatelů zrušila IDG Czech členství. Už samotný fakt, že ředitel Unie, JUDr. Šusta probírá tuto záležitost obsáhle v tisku o dva dny dříve, než to svému dlouholetému členu oficiálně oznámí, o něčem svědčí.

JUDr. Šusta ve svém interview (Marketing&Media 20.7.) plamenně bojuje za čistotu vydavatelského podnikání, což je i naším zájmem, nicméně vyzýváním inzerentů (inzerce v M&M 4.7.), aby inzerovali jenom u členů Unie, kteří auditují u ABC ČR, se zřejmě dopustil nekalosoutěžního jednání a ocitl se i za hranicí zákona o hospodářské soutěži. Unie samozřejmě může od svých členů vyžadovat, aby prováděli audit u své "firmy". Nemá ale žádný podklad k vytváření dojmu, že jen audit ABC ČR je "ten jedině správný". Opak může být pravdou.

ABC ČR neplní dvě základní podmínky statutu mezinárodní federace IF ABC. ABC musí být tvořena tripartitou vydavatelů, zadavatelů reklamy a subjektem reprezentujícím spotřebitele a že jednotliví vydavatelé musí být v ABC zastoupeni individuálně. Jak už je u nás dobrým zvykem, je všechno jinak.

Unie, nikoliv vydavatelé samotní, má v ABC ČR 60% a auditovaný subjekt tak ovládá svého auditora. To je evropské unikum. Zdánlivá maličkost. V Unii ale nemají členové stejný počet hlasů a tak méně než 20% členů Unie má hlasovací majoritu a tudíž ovládá i ABC ČR. Domníváme se, že prvním krokem k plnění úlohy auditora je plné oddělení ABC ČR od aparátu Unie vydavatelů. A jestliže tato situace "tak nějak historicky vznikla", jak říká ředitel Unie JUDr. Šusta, má možnost tuto anomálii napravit. Teprve potom je možné brát jeho prohlášení o transparentnosti vážně.

Vymyšleno je to všechno dobře. Ale ne všem se to musí líbit. Zejména těm, kteří uznávají rovnou soutěž. IDG Czech bylo a je pravidelně auditovanou firmou ve všech 85 pobočkách po světě. Statistika tištěného a prodaného nákladu je součástí každého měsíčního reportu. Je tedy spíše věcí Unie, aby přizpůsobila své procesy standardům evropským či světovým, než naopak.

                 
Obsah vydání       27. 7. 2005
27. 7. 2005 Co je za Zpravodajstvím tzv. iráckého odporu Jana  Malá
27. 7. 2005 TV JOJ tvrdí, že povodeň v Rumunsku je mediální podvod Štěpán  Kotrba
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
27. 7. 2005 Je úkolem médií posilovat děsivé stereotypy? Jan  Čulík
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil
27. 7. 2005 Kolakowski sem, Jaspers tam - už jsme se omluvili Polákům? Karel  Dolejší
26. 7. 2005 Michael  Marčák
27. 7. 2005 Sudetoněmecká otázka Radomír  Luža
26. 7. 2005 Jedna dlouhá inscenace říšské křišťálové noci po česku Přemysl  Janýr
27. 7. 2005 Sudety 1938: jakési symbolické divadlo Milena  Jesenská
27. 7. 2005 Sudety 1938: byli jsme obětováni a máme tu několik tisíc živých padlých Milena  Jesenská
26. 7. 2005 Michael  Marčák
27. 7. 2005 Válka - věc cti Kateřina  Bayerová
26. 7. 2005 Sudetští Němci a jejich odsun Milan  Valach
26. 7. 2005 Computerworld není Blesk
26. 7. 2005 Dvě třetiny muslimů uvažují o tom, že se odstěhují z Británie
27. 7. 2005 Michael  Marčák
26. 7. 2005 Jsem typický Michelangelo, který maluje Sixtinskou kapli Jan  Čulík
25. 7. 2005 Krev zmizelého - východoevropský western Jan  Čulík
25. 7. 2005 Letos žádné zázemí pro novináře Jan  Čulík
26. 7. 2005 Kubánský model trvale udržitelného zemědělství Jindřich  Kalous
26. 7. 2005 Univerzity a svět: Kdo s kým válčí? Radim  Valenčík
26. 7. 2005 Katalog omylů Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
4. 7. 2005 Hospodaření OSBL za červen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce