2. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 9. 2005

Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa

(jen pro diváky VyVolených)

Kdo opovrhuje žánrem reality show, chová se jako slepec.

Lidé, kteří opovrhují reality-show, se podobají slepcům. Společenská smrt, již právě prožívá (aniž o tom ví) jeden ze soutěžících z vily VyVolených, vypovídá o české společnosti víc, než vagón analytických esejů.

Petr Zvěřina, v prvním dojmu sympatický osmadvacetiletý grafik z Prahy, si (právem či neprávem) vysloužil vlnu nenávisti, o které si může kdejaký vrah nechat jen zdát.

Na oficiálních i neoficiálních fórech, na diskusním serveru Okoun, dokonce na zvlášť založených stránkách www.petrzverina.wz.cz přibývají vteřinu co vteřinu příspěvky plné rozhořčených morálních odsudků, sprostých nadávek, případně obojího dohromady. Jen pro ukázku ze zmíněných stránek:

"Mel by si nechat udelat plastiku ksichtu!!! Aby ho nikdo nepoznal, protoze nerucim za to, jak bude vypadat, az ho vsichni budou na ulici poznavat!!!" (Zuzek)

"Chtela bych jen rict, ze to petr vazne prehani, predstava ze bych mela nekoho takoveho ve svem okoli, ktery by prede mnou rikal, jak me ma rad a na prvnim kroku hned u nekoho pomluvil, me uplne zarazi. ty kecy jako ze taktizuje nikomu nezeru, vzdyt on tam pomlouva vsechny. vzdyt on je zahledeny jen do sebe a podle toho, jak se chova ve vile, pochybuju, ze to jen hraje. hral v gay klubu a do vladka tam furt rype, jaky to je teplous a co vsechno by mu neudelal. mel by se nejdriv zamyslet nad sebou, nez zacne kritizovat nekoho jineho!!!" (Pavla)

"Omlouvám se ale budu adresný: Petře, ty zmrde zkurvenej doufám, že až vylezeš z vily, tak tě někde v Praze potkám. Sem totiž stejně jako ty z Prahy a každej ví, že Praha je malá. Zato jak se tam chováš a jak se chováš k ostatním lidem si zasloužíš dostat do držky. A to já ti splním. A strach z toho, že bys mě poslal na dialýzu nemám, protože v podniku, kde dělám na dveřích, choděj jiný frajeři, než si ty a taky si s nima poradím. Seš ten největší čůrák, jakýho sem v televizi doted viděl. Všem ostatním se omluvám za můj slovník, ale chtěl sem aby to ten zkurvysyn věděl. Přeju Všem krásnej den. (kromě toho buzeranta)" (gapa)
Abychom si citáty odbyli hned na začátku, přidejme ještě jeden. Jan Stern napsal ve studii "Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství" do časopisu Dobrá adresa tyto zajímavé řádky:

"Jack Lule v roce 2001 pojmenoval sedm archetypických narací televizních zpráv: příběh o oběti, příběh o padouších, příběh o vzdáleném světě (navazuje na vyprávění cestovatelů a krajánků), příběh "o povodni" (o každé katastrofě), příběh o hrdinovi. Šestou strukturou je příběh o obětním beránku - ten je ve smyslu dramatického ritualismu Hugha Dalziela Duncana nesmírně podstatný, na obětního beránka společnost vyprojektuje svůj pocit viny a mediálním ztvárněním - typičtějším ovšem ve fikci - ho rituálně zničí, a tím zničí i svůj pocit viny. Takto byla zpravodajstvím (a lůzou) štvána jako zvěř například žena, která v opilosti zalehla své dítě. Je téměř jisté, že kdyby byla česká společnost abstinentskou, vnímala by nutně takový případ jako exces zpoza svých hranic, jako bizarnost typu "muž, co snědl svého milence". Takto však alkoholička a špatná matka na sebe rituálně vzala hřích alkoholické degenerace českého národa a mateřské úzkosti české moderní ženy."

Alkoholička, která zalehla a skryla svou dceru, vyvolala nesmiřitelnou nenávist v duších všech žen a matek, které podvědomě tuší, že zanedbávají své děti. Ani ona, ani Petr Zvěřina neublížili nikomu z nás osobně. Cit, který k nim chováme, ale osobní je. Nenávist, kterou k nim pociťujeme, není věcně namířena na ně, ale na stín v nás, na naše vlastní já, které podvědomě velmi dobře rozeznáváme (a které geniálně vycítí i média -- proto nám televize Zvěřinu i onu nebohou ženu tolikrát opakovaně naservíruje). Každý máme své vlastní stíny, které v osobě jiných nenávidíme (spousta lidí se explicitně distancuje od nacistů, jiní mají mnohem větší problém s Billem Gatesem...). Je-li taková nenávist kolektivní, vypovídá o stínu kolektivním. V obětní osobě Petra Zvěřiny nenávidíme odpornou, odvrácenou stranu české společnosti. Chcete důkaz?

Ve vile VyVolených je vedle Petra Zvěřiny také Regina, typem prostitutka, která je ale kupodivu fanaticky posedlá čistotou a terorizuje ostatní kvůli jakémukoliv náznaku špíny či nepořádku. Kdybychom byli pedantskou, aseptickou společností, neuvědoměle posedlou řádem a čistotou (jako jí je např. Německo nebo Švýcarsko), stala by se objektem nenávisti spíš ona. U nás o Reginině úchylce všichni diváci vědí, ale neberou si ji (na rozdíl od obyvatel vily, kteří kvůli ní trpí) osobně. Je to pro ně vlastnost sice nepříjemná, ale za hranicí obvyklé zkušenosti. Nejsme přehnaně pořádkumilovní lidé ani přehnaně pořádkumilovná země, nemáme tradici pochodujících vyleštěných bot a trauma z nich. V Německu by Reginu pravděpodobně sežrali.

Petr Zvěřina intrikuje, pomlouvá, usmívá se na toho, u koho se mu to jeví výhodné. Člověka, kterému podá ruku a na kterého se culí, je schopný o dvacet vteřin později za zády ponořit do nejhlubší slovní žumpy. Cítí-li moc, chová se arogantně, necítí-li ji, lísá se. Rozhodně si o sobě nemyslí, že by byl intrikánem nebo zloduchem. Naopak, to pravděpodobně jediné, co říká opravdu upřímně, je jeho názor, že je neslušnějším a nejnormálnějším obyvatelem vily. Věří, že ho lidé venku milují. Koho jiného by koneckonců milovat měli, ostatní VyVolení jsou podle něj pakáž, i když jim všem společně tvrdí, že je má rád. Současnou hysterií proti sobě by byl jistě absolutně šokovaný.

Je typické, jak výrazně v kolektivním řevu nenávisti k Petru Zvěřinovi chybí humor. Na serveru Okoun sice vzniklo recesistické fórum, které ho obhajuje, příspěvky tam se ale soustředí hlavně na jeho výhrůžky fyzickým napadením a na jeho výkřiky o homosexuálech. To jsou právě ty nepříjemné, ale příliš výjimečné excesy, které už jako vlastní problém neprožíváme. Podstatě Zvěřinovy podlosti, jeho pokrytectví, se nesměje nikdo. O vlastním stínu se žertuje špatně.

Petr Zvěřina dokonale ztělesňuje přesně to z české společnosti, co si neradi přiznáváme. Ztělesňuje to barevně, plasticky, otevřeně, prakticky v přímém přenosu. Proto nám rve žíly, proto ho nenávidíme mnohem osobněji než pedantskou prostitutku Reginu, slabošského skina Jana, trapného extroverta Sašu nebo nevzdělanou Moniku. Vyrovnáváme se v něm sami se sebou. Musíme ho rituálně obětovat, abychom byli schopni snést vlastní podvědomou vinu za jeho chování. Je v nás mnohem víc Petra Zvěřiny, než bychom si přáli.

Kdo opovrhuje žánrem reality show, chová se jako slepec.

                 
Obsah vydání       2. 9. 2005
4. 9. 2005 Obří letecký most konečně zachránil oběti
4. 9. 2005 Krize v Americe a rasismus v Lidových novinách Jan  Čulík
3. 9. 2005 Bush přiznal svou chybu
3. 9. 2005 Temná tvář amerického snu?
4. 9. 2005 Stačí tak málo, aby establishment znejistěl Jindřich  Jůzl
31. 10. 2005
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
2. 9. 2005 V New Orleansu došlo k sérii velkých výbuchů
1. 9. 2005 Jak námi manipulují Britské listy
27. 9. 2005
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Čo len ten potóčik
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Umění dotváří historii Bohumil  Kartous
2. 9. 2005 Dějiny jsou prevít Pavel  Urban
2. 9. 2005 Útok rudých ještěrů Štěpán  Kotrba
2. 9. 2005 Pravda vymytých mozků Lubomír  Brožek
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
2. 9. 2005 Katastrofa v New Orleansu - vznikla v důsledku války v Iráku?
2. 9. 2005 Vznikla nemoc šílených krav z nakažených lidských mrtvol v Indii?
2. 9. 2005 Soubor veřejných urážek Jana Beránka by vydal na mnoho stran Václav  Drbohlav
1. 9. 2005 Americká studie varuje před pěstování GM pšenice Miroslav  Šuta
2. 9. 2005 Hubnoucí diety a doplňky, které opticky zeštíhlují postavu František  Schilla
2. 9. 2005 Jaderná nálož do každé slušné rodiny II. Milan  Černý
2. 9. 2005 Fotografie z Timoru
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek
2. 9. 2005 Co je opravdu podstatou uměleckého díla? Pavel  Šmerk
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
2. 9. 2005 Neporadím vám Martin  Škabraha
2. 9. 2005 O podstatě umění: Nepřesvědčili jste mě Pavel  Šmerk
2. 9. 2005 Umění vyjadřuje nevyjadřitelné Jan  Čulík
2. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 4. - 13. srpna 2005
1. 9. 2005 Konec vše napraví? Major Zeman byl po celou dobu agentem CIA! Jan  Čulík
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?
31. 8. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
1. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2005 Krize v Americe a rasismus v Lidových novinách Jan  Čulík
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
2. 9. 2005 Jaderná nálož do každé slušné rodiny II. Milan  Černý
1. 9. 2005 Konec vše napraví? Major Zeman byl po celou dobu agentem CIA! Jan  Čulík
1. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
31. 8. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
31. 8. 2005 Dokud jaderné zbraně vyvíjel šáh, Američané nic nenamítali Karel  Dolejší
30. 8. 2005 Jaderná nálož do každé slušné rodiny I. Milan  Černý
30. 8. 2005 Úvaha o automobilovém světě Martin  Böhm
30. 8. 2005 "Cizinci jsou zločinci"   
30. 8. 2005 Láska všechno překoná?   
29. 8. 2005 Nechtěné pohlaví Michal  Giboda
29. 8. 2005 Proč nás situace v USA musí zajímat Jindřich  Kalous
29. 8. 2005 Jak Joe Pompei změnil náš svět Štěpán  Kotrba

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2005 Co je opravdu podstatou uměleckého díla? Pavel  Šmerk
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
2. 9. 2005 Neporadím vám Martin  Škabraha
2. 9. 2005 O podstatě umění: Nepřesvědčili jste mě Pavel  Šmerk
2. 9. 2005 Umění vyjadřuje nevyjadřitelné Jan  Čulík
2. 9. 2005 Umění dotváří historii Bohumil  Kartous
2. 9. 2005 "Jen kurvy se musí líbit, básně ne!" Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
2. 9. 2005 Má estetika v kostce Boris  Cvek
1. 9. 2005 Kdo určí, co je skutečná kultura? Jan  Samohýl
1. 9. 2005 Co je podstatou uměleckého díla? Jan  Čulík
31. 8. 2005 Lidovky a skutečná lidová demokracie pokleslých "reality shows" Bohumil  Kartous

Tak trochu jiná reality show Odhalení RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2005 Petr Zvěřina = beránek, který snímá hříchy světa Štefan  Švec
1. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
11. 7. 2005 Reality show VyVolení: z majiteľov televízie, z produkčného štábu i zamestnancov televízie JOJ sa stanú pornoproducenti