20. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 3. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. března 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Americký Washington Post přinesl zprávu, opakující dřívější tvrzení médií bagdádského loutkového režimu, že šíitští obyvatelé byli vypuzeni z Fallúdže a dalších sunnitských oblastí. Jmenovitě tvrdil, že v úterý bylo z Fallúdže vyhnáno devět šíitských rodin.

Mafkarat al-Islam oznámil, že tato historka se nejprve objevila ve vládním listu Sawt al-Iraq, deníku strany SCIRI al-Furát a v TV al-Iraqíja. Jeho korespondent se proto osobně vydal do fallúdžské čtvrti Askarí, kde oněch devět rodin žije. Sešel se s Abú Sáhibem, jedním ze zdejších šíitů, zaměstnaným v pekařství. Ten mu potvrdil, že zpráva je zcela nepravdivá, prohlásil, že TV al-Iraqíja jednoduše lhala a dodal:"Nejlepším důkazem je to, že tu stojím před vámi". Korespondent ještě poznamenal, že členové šíitských rodin žijících ve Fallúdže pracují v různých zaměstnáních kolem místního tržiště v centru města.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Další nejasné exploze v Bagdádu

Kolem poledne vybuchla bomba na parkovišti u lidového tržiště v okrsku Báb aš-Šarqí, zabila pět civilistů a dva zranila.

V Džadídě ve východní části města poblíž policejního kontrolního stanoviště vybuchlo auto naložené výbušninou. Podle sdělení tzv. ministerstva vnitra výbuch usmrtil dvě osoby a zranil 40 lidí.

Sebevražedný útok

Ve východní části Ramádí najel fidáí s autem naloženým výbušninou do štábu amerických a iráckých vojáků. Výbuch zapálil budovu a způsobil ztráty mezi americkými i iráckými silami. Američtí vojáci po útoku začali zatýkat každého, koho uviděli, takže nebylo možno zjistit podrobnosti útoku.

Ozbrojené akce odboje

Při rozsáhlém útoku partyzánů na ležení amerických a iráckých vojáků ve vesnici Džazírat al-Chálidíja, odkud vojáci vyhnali vesničany, bylo zabito nebo zraněno přes 20 vojáků obou složek. Zbývající vojáci ležení vyklidili a utekli.

Skupina partyzánů zaútočila dopoledne na tržišti v Chálisu, ležícím asi 60 km severně od Bagdádu, na policejní hlídku, dva policisty zabila a dva zranila.

V Ámiríjat al-Fallúdža zastřelil ostřelovač dalšího amerického vojáka z pěší hlídky. Podle zprávy agentury QudsPress odpověděli vojáci palbou kolem sebe, při níž zabili muže a ženu.

Ostřelování

Deset minometných střel ráže 82 mm dopadlo na americkou základnu v okrsku Siníja západně od Bajdží.

Bombové útoky

Na hlavní ulici mosulské čtvrti Jarmúk vybuchla ráno bomba pod policejní hlídkou, zneškodnila vozidlo a zabila dva policisty. Dva další byli výbuchem zraněni.

Výbuch bomby ve východní části Durá zničil hlídkové vozidlo přepadových sil tzv. ministerstva vnitra, tři jejich příslušníky zabil a čtvrtého vážně zranil.

V průmyslové zóně ve východní části města Ramádí zneškodnil výbuch bomby transportní vozidlo americké hlídky, jednoho vojáka zabil a čtyři zranil.

Odpoledne zasáhla exploze bomby konvoj amerických kamionů a obrněných vozidel, zcela zničila jeden kamion s nákladem pro americké základny a vážně zranila jeho řidiče.

Další kolonu kamionů se zásobami pro americké základny zasáhla bomba ve východní části města Rawa. Jeden z kamionů vyřadila z provozu a zranila jeho řidiče.

Čtvrtek 2. března 2006

Ozbrojené akce

V Madá'inu podnikla skupina partyzánů dopoledne útok na kolonu loutkové armády, zneškodnila devět jejích vozidel, zabila 14 členů tzv. národní gardy a dalších 17 zranila.

Další oddíl zaútočil dopoledne na kontrolní stanoviště policie a národní gardy v Tikrítu. Zapálili dvě jejich auta, zabili sedm gardistů a čtyři policisty, zranili další čtyři vojáky a vážná zranění způsobili třem policistům.

U Sulajmáníje zaútočil oddíl ozbrojenců na autobus s 50 policejními důstojníky vracejícími se z policejního kurzu, jednoho usmrtili, tři vážně zranili a 11 dalších unesli.

Ostřelování

Dvě minometné střely ráže 82 mm vypálil odboj za úsvitu na britský konzulát v okrsku Saradži v centru Basry. Jedna z nich dopadla do budovy, druhá za ni, kde zranila civilistu.

Čtyři silné minometné střely zasáhly sídlo sil tzv. ministerstva vnitra Maghawir v Júsufíji jižně od Bagdádu.

Dvě rakety středního doletu dopadly na americkou základnu ležící jižně od Dudžajlu.

Bombové útoky

Na dálnici u Durá jižně od Bagdádu narazila na bombu americká hlídka. Výbuch poškodil jedno Humvee a zranil v něm dva vojáky.

K explozi nejasného původu došlo na tržišti v bagdádském Madínat as-Sadr. Výbuch odstaveného minibusu tu usmrtil pět lidí a osm zranil. Členové Mahdího armády pak oznámili, že přebírají ochranu okrsku do svých rukou, i když s policií a loutkovou armádou jsou ochotni spolupracovat.

Jihozápadně od Bajdží zasáhl výbuch bomby kolonu amerických Humvee a obrněných transportních vozidel, z nichž jedno zneškodnila, zabila v něm dva a zranila další dva vojáky.

Další americkou kolonu zasáhla bomba na silnici u Azimu asi 100 km severně od Bagdádu, zneškodnila Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku.

V Ubajdí u Qá'imu zneškodnil výbuch bomby americké obrněné vozidlo a zranil čtyři vojáky v něm.

Večer zasáhla exploze bomby americkou kolonu směřující do centra Mosulu, zneškodnila obrněné vozidlo a v něm zranila tři vojáky.

Pátek 3. března 2006

Razie

Americké a loutkové síly uzavřely ráno Tárimíji, přerušily veškeré spojení města se světem a zahájily "bezpečnostní operaci", jejímž cílem podle zdroje z řad loutkové armády bylo zatknout všechny významnější lidi ve městě, kteří podporují odboj. Mafkarat al-Islam nemohl navázat spojení se svým korespondentem ve městě a získat tak přesnější informace.

Další američtí vojáci s vrtulníky obsadili dopoledne část Habbáníje a začali prohlížet tamní domy a byty, přičemž zatkli 14 místních lidí a zkonfiskovali množství zbraní, na něž měli jejich majitelé řádné licence. Podle sdělení některých obyvatel přitom vojáci kradli zlato a peníze, jednoho z nich měli okrást o milion iráckých dinárů a 150 dolarů.

Mosul

Krátce před půlnocí Mafkarat al-Islam oznámil, že před několika dny zastavili ráno v 7:30 američtí vojáci v Mosulu autobus se studentkami z místního učitelského ústavu. Vojáci s několika americkými vojačkami do autobusu vlezli a řidiči nařídili vystoupit. Svázali jej a hodili na zem, pak namířili zbraně na dívky a jeden z vojáků jim lámanou arabštinou nařídil sundat trička a odhalit prsa. Potom jim přikázali sundat šátky a odhalit hlavy a vlasy.

Jedna ze studentek, která se rozhodla školu opustit, řekla o události korespondentu Mafkarat al-Islam. Vyprávěla, že byly rozkazem šokovány a snažily se volat o pomoc, ale jejich volání Američany jen rozesmálo a pobavilo. Jeden z nich na ně křičel a mířil zbraní, a tak byly nuceny uposlechnout.

Volání přesto uslyšeli lidé v okolí a utíkali pro ředitelku školy. Ta se k autobusu okamžitě vydala s ředitelem výchovného odboru a houfem místních mužů a několika policistů. Vojáci pak autobus opustili a zanechali dívky v šoku a bezvědomí, způsobeném ponížením.

Celou událost korespondentovi potvrdil jeden z místních kmenových vůdců šajch Duwwas aš-Šamarí spolu s další dívkou z autobusu, i když loutkový guvernér Mosulu i někteří další oficiální činitelé města zprávy o incidentu popřeli a tvrdili, že byly vymyšleny s cílem znepokojit všechny obyvatele města.

Bagdád

Ve městě bylo dopoledne poměrně klidno, protože loutkový režim vyhlásil zákaz jízdy automobilů a město zcela uzavřel, takže nikdo nemohl dovnitř ani ven. Po ulicích se proto pohybovala jen americká a policejní vozidla. Přesto v Azamíji na severu města vybuchla pod americkou hlídkou bomba, která usmrtila jednoho vojáka.

Zcela prázdné zůstaly v době ranních modliteb sunnitské mešity a také během dopoledne kolem nich panovalo nezvyklé ticho, přestože se blížil čas společných modliteb.

Ostřelování

Síly odboje podnikly časně ráno kolem 5:00 silný minometný útok na americkou základnu ležící východně od Fallúdže. Obyvatelé fallúdžských čtvrtí Askarí a Dubbat odtud slyšeli devět explozí, způsobených silnými střelami.

Kolem 15:00 dopadla minometná střela blízko budovy tzv. ministerstva vnitra v centru Bagdádu. Její exploze zranila několik strážců u hlavního vchodu do budovy.

Bombové útoky

Ráno zničil výbuch bomby v Mundhíríji Humvee americké hlídky, zabil v něm jednoho vojáka a tři zranil, jednoho z nich vážně.

Výbuch silné bomby zasáhl v 9:15 pěší hlídku americké námořní pěchoty nedaleko hřbitova mučedníků v Chálidíji asi 80 km západně od Bagdádu. Vojáci doprovázení obrněnou kolonou měli za úkol prohledávat domy. Exploze nejméně tři z nich zabila a dva zranila.

V Amáře zasáhla exploze bomby britskou vojenskou hlídku, zničila její džíp a tři vojáky zabila. Zraněn byl současně jeden náhodný chodec.

V centru Latífíje vybuchla kolem poledne bomba pod jedním ze dvou Landcruiserů Brigád Badr, směřujících na americkou základnu západně od města. Automobil zcela zničila a pět badristů usmrtila.

Kolem 13:00 došlo k explozi bomby pod americkou kolonou v Qá'imu, při níž bylo zničeno Humvee a čtyři vojáci v něm byli zabiti nebo zraněni.

Sobota 4. března 2006

Razie

Za úsvitu zahájili američtí vojáci razii v severních čtvrtích Fallúdže. Tuto část města přitom odřízli od světa, takže se korespondentu Mafkarat al-Islam nepodařilo získat podrobnosti.

Bagdád

Ráno došlo podle očitých svědků k výbuchu auta na parkovišti na jihovýchodě Bagdádu, při němž bylo zabito osm místních lidí a 20 dalších zraněno. QudsPress naproti tomu citovala policejní zdroj, podle něhož byla exploze způsobena minometnou střelou, která hodinu po ukončení zákazu vycházení dopadla na tržiště plné lidí. Tento zdroj popřel, že by šlo o explozi auta.

Ozbrojené akce

V Ba'qúbě zaútočili partyzáni na dva badristy, z nichž jeden byl zároveň důstojníkem loutkové policie, a oba usmrtili.

Večer došlo ke střetu odbojové skupiny s americkými a loutkovými vojáky ve východní části Ramádí. Střelba byla slyšitelná do značné vzdálenosti, informace o výsledku střetu však nebyly k dispozici.

Ostřelování

Dvě minometné střely ráže 82 mm vypálil odboj na americký štáb ve Fallúdže.

Americkou základnu Bakara v Hawídži zasáhla kolem poledne minometná palba.

Tři minometné střely dopadly do tábora amerických a loutkových sil v Haqlaníji.

Bombové útoky

Ráno narazila na bombu americká hlídka projíždějící Kirkúkem. Poškozeno bylo jedno Humvee, o osudu vojáků v něm neměl informátor žádné zprávy.

Na hlavní ulici v Durá jižně od Bagdádu zneškodnil výbuch bomby hlídkové vozidlo sil tzv. ministerstva vnitra a zabil jednoho vojáka.

Západně od Ramádí zneškodnila bomba Humvee americké hlídky a tři členy jeho posádky zabila nebo zranila.

V Tádží severně od Bagdádu vybuchla bomba pod hlídkou tzv. národní gardy, zneškodnila minibus Nissan, zabila dva a zranila tři gardisty.

Při polední explozi bomby v mosulské čtvrti Muhandisín bylo zničeno Humvee americké hlídky a čtyři vojáci v něm zabiti. Výbuch bomby ve čtvrti Muthanna tohoto města zneškodnil Humvee jiné hlídky a zranil dva vojáky.

U Duluíje vybuchla odpoledne bomba pod americkým zásobovacím konvojem, jeden z kamionů zničila a zranila jeho řidiče.

Večerní exploze bomby v centru Ramádí zneškodnila americké obrněné vozidlo a zranila tři vojáky v něm.

V Džazírat al-Chálidíja narazila večer na bombu pěší hlídka složená z amerických a loutkových vojáků. Výbuch zabil dva americké a tři loutkové vojáky a šest dalších, z toho tři Američany, zranil.

Pozdě večer zneškodnila exploze bomby v Zafaraníji na jihovýchodě Bagdádu hlídkové vozidlo policejní hlídky, zabila jednoho policistu a dva zranila.

Neděle 5. března 2006

Palestinská organizace lidských práv upozorňuje na pokračující útoky proti Palestincům v Iráku

Organizace prohlásila, že americké okupační síly nesou plnou zodpovědnost za životy palestinských uprchlíků žijících v Iráku, protože se tato část irácké populace stala terčem brutálních útoků proamerických milic operujících v součinnosti s iráckými režimními silami.

Palestinské centrum Risalat al-Huqúq prostřednictvím webové stránky qudsway.com varovalo před americko-sionistickým spiknutím proti Iráku, jehož cílem je vehnat zemi do občanské války a usnadnit tak jejich hegemonii nad zemí a plundrování jejího přírodního bohatství. Uvítalo současně prohlášení nadžafských šíitských duchovních představitelů, zakazující útoky na Palestince a jejich majetek a vyzývající k jejich ochraně.

Centrum uvedlo, že na irácké Palestince útočí podezřelé síly podporované americkými okupanty s cílem vytrhnout jejich záležitost z arabského a islámského kontextu. Vyzvalo duchovní, vlastenecké a islámské síly i loutkový režim k ochraně Palestinců, ukončení pletich agentů Mossadu proti nim a předání těchto agentů spravedlnosti.

V pátek 3. března vyslovila Komise OSN pro uprchlíky (UNHCR) "vážné znepokojení nad bezpečností tisíců palestinských uprchlíků v Iráku, z nichž někteří jsou terčem přímých útoků a vražd". Mluvčí UNHCR Ron Redmond řekl na tiskové konferenci v Ženevě: "V posledních týdnech jsme obdrželi zprávy, že v Bagdádu bylo zabito 10 Palestinců a několik bylo uneseno. Palestinská skupina lidských práv Bagdádu nás včera varovala, že mnozí členové palestinské komunity pomýšlejí na to, že město opustí a zamíří k hranicím hledat útočiště za nimi."

Na jaře 2003 registrovala UNHCR v Bagdádu asi 23 000 Palestinců. Menší skupinky, které registrovány nebyly, žijí v Mosulu a Basře. Celkem loutkový režim odhaduje počet Palestinců v okupovaném Iráku na nejméně 34 000.

Razie

V prohledávání domů a zatýkání obyvatel se tentokrát američtí vojáci zaměřili na okrsek Uwajsat v jižní části Fallúdže. Celý okrsek uzavřeli, zakázali obyvatelům vycházet z domů a poté vpadali do domů, jako obvykle kradli peníze a zlato, konfiskovali jejich obyvatelům auta a přitom zatkli asi 50 lidí ve věku 15-50 let.

Badristé neustávají v útocích na sunnity

Krátce po půlnoci -- tedy v době zákazu vycházení - členové Brigád Badr, někteří z nich v uniformách sil ministerstva vnitra Maghawir zaútočili na sunnitskou mešitu an-Núr v bagdádské čtvrti Džihád. Před očima loutkových vojáků, z nichž žádný proti nim nezasáhl, zabili tři ze strážců mešity a dalších šest zranili.

V okrsku Adl v západní části Bagdádu zaútočila skupina badristů na tři příbuzné šajcha Háritha ad-Darrího, generálního tajemníka rady ulamá, jedoucí v autobuse z Abú Ghurajb. Dva z nich zabili a třetího vážně zranili.

Ozbrojené akce

V centru Duluíje zasáhl partyzánský ostřelovač amerického vojáka z hlídky na hlavní ulici a usmrtil ho. Americká střelba pak vážně zranila tři civilisty.

Také v Ramádí zabil ostřelovač amerického vojáka, stojícího na stráži u jednoho z vojenských ležení uprostřed města.

V noci zabil ostřelovač člena americké vojenské hlídky v bagdádské Ámiríji.

Ostřelování

Šest minometných střel zasáhlo dopoledne štáb tzv. národní gardy v západní části Latífíje.

Dalších pět minometných střel dopadlo do štábu amerických a loutkových sil v Durá.

Bombové útoky

Exploze bomby v Baládu ráno zneškodnila Humvee z americké kolony, zabila v něm dva vojáky a dva zranila.

Při výbuchu bomby pod kolonou loutkové armády byl v centru Kirkúku poškozeno jedno z vozidel a zraněni dva vojáci, jeden z nich vážně.

Východně od Hítu poškodila bomba na hlavní silnici Humvee z americké kolony, zabila jednoho a zranila dva vojáky v něm.

Kolem poledne zneškodnila exploze bomby u Tádží americké obrněné vozidlo, ve kterém zranila čtyři vojáky.

Odpolední výbuch bomby v mosulské čtvrti Muthanna zneškodnil vozidlo policejní hlídky a zranil nadporučíka a dalšího policistu.

Při explozi bomby v Habbáníji bylo poškozeno americké Humvee, zabit jeden a zraněni tři vojáci.

Další bomba vybuchla pod americkou hlídkou na hlavní ulici Ámiríjat al-Fallúdža. Zneškodnila obrněné vozidlo, němž zranila tři Američany. Vojáci pak střelbou kolem sebe zranili jednoho civilistu.

V ba'qúbské čtvrti Muallimín zasáhl odpoledne výbuch bomby policejní hlídku, zneškodnil jedno z vozidel, zabil dva policisty a dva další zranil.

Na silnici mezi Tikrítem a Bajdží poškodil večer výbuch bomby hlídkové vozidlo tzv. národní gardy, dva gardisty zabil a dva zranil.

V noci vybuchla bomba ve čtvrti Intisar na východě Mosulu pod kolonou několika amerických Humvee a obrněných vozidel, zničila obrněné vozidlo, zabila dva vojáky a tři zranila.

Atentát

Ráno zaútočilo v Miqdadíji asi 85 km severovýchodně od Bagdádu několik členů odboje na kolonu brigádního generála loutkové armády Mahmúda Husajna Alího. Generál se dvěma průvodci utrpěli vážná zranění.

Pondělí 6. března 2006

Ámiríjat al-Fallúdža

V noci na pondělí vtrhli američtí vojáci do zdejšího obytného domu, do něhož si přístup zjednali vhozenými granáty.

V pondělí ráno pak americký snajpr postřelil ze střechy jiného domu pět místních lidí. Všechny oběti v místní nemocnici zraněním podlehly.

Odpoledne zasáhl odboj několika raketami domy, v nichž si američtí a loutkoví vojáci zřídili své štáby. Nato Američané rozmístili po obci velké množství svých sil, části obce úplně uzavřeli a zahájili další ze svých razií spojenou se zatýkáním.

Samáwa

Úředník zdejší pobočky Iráckého červeného půlměsíce Muhammad Abd al-Hálim ad-Darradží řekl korespondentu Mafkarat al-Islam, že 96 místních sunnitských rodin bylo hrozbami mučením ze stran šíitských milic donuceno odejít z města. Žijí nyní v opuštěných školách a prázdných domech za městem a jejich domy a veškerý majetek zabrali sektářské milice.

Jeho sdělení vyvrátilo prohlášení iráckého režimu, který popíral, že by na jihu země k jakémukoli etnickému čistění docházelo.

Ozbrojené akce

Kolem poledne zaútočili partyzáni na telefonní ústřednu v centru Abú Ghurajb, kterou obsadili příslušníci sil tzv. ministerstva vnitra, aby monitorovali telefonní hovory místních lidí. Při zničení ústředny bylo zabito nebo zraněno osm příslušníků těchto sil.

Poté,co na mezinárodní dálnici z Bagdádu do Jordánska a Sýrie došlo k řadě ozbrojených loupeží, rozhodlo se několik odbojových organizací převzít dohled nad bezpečností cestujících mezi Bagdádem a hranicemi do vlastních rukou a oznámily, že zabijí každého, koho při podobném činu přistihnou. Podle zprávy QudsPress se po tomto oznámení počet přepadení podstatně snížil. Očití svědkové i policie dosvědčili, že partyzáni v sobotu ráno u restaurace poblíž Rutby popravili dva Iráčany, které při okrádání cestujících na dálnici dopadli a jejich těla pověsili na most vedoucí přes dálnici.

Ostřelování

V Mundhíríji nedaleko íránské hranice zasáhlo dopoledne šest minometných střel štáb loutkových sil.

Čtyři minometné střely dopadly rovněž dopoledne do dvou štábů tzv. irácké národní gardy v Madá'inu.

Několik raket středního doletu zasáhlo americkou základnu východně od Dudžajlu.

Odpoledne vypálil odboj pět takových raket na štáb amerických vojáků a sil Maghawir tzv. ministerstva vnitra v centru Sámarrá. Podle očitých svědků dostal štáb přímý zásah spojený s explozemi.

Sedm raket Kaťuša zasáhlo v 15:00 základnu polských vojáků v Hillá, nad níž se objevilo pět sloupů černého kouře. Ze základny bylo pak slyšet ještě následné exploze a obyvatelé okolí na ní pozorovali požáry.

Kolem 19:00 zasáhlo několik minometných střel bagdádskou tzv. Zelenou zónu, odkud zazněly čtyři exploze.

Bombové útoky

Ráno zničila exploze bomby Humvee z americké kolony směřující podél Tigridu v severozápadním Bagdádu do Tádží a čtyři vojáky v něm zabila nebo zranila.

V Abú Ghurajb poškodil ranní výbuch bomby Humvee, z jehož posádky byli dva vojáci zabiti a dva zraněni

Ve čtvrti Tamím na jihu Ramádí narazila na bombu další americká kolona, z níž úplně shořelo jedno Humvee. V něm dva vojáci zemřeli a dva byli zraněni, jeden z nich vážně.

Výbuch bomby v mosulské čtvrti Wahda dopoledne zneškodnil Humvee z americké kolony a zranil v něm tři Američany.

Na hlavní ulici Ba'qúby explodovala bomba pod policejní hlídkou, zneškodnila jedno vozidlo a vážně zranila dva policisty.

Poblíž nemocnice v Mahmúdíji vybuchlo auto, kolem něhož projížděla policejní hlídka. Exploze její vozidlo zničila a zranila dva policisty, jednoho z nich vážně.

Během dne došlo k několika explozím aut v Bagdádu: v Azamíji na severní straně Bagdádu zasáhla jeho exploze policejní hlídku, zneškodnila vozidlo a zranila tři policisty, dva z nich vážně, a rovněž čtyři civilisty. Výbuch dalšího auta v okrsku Arasat na jihu Bagdádu zničil policejní hlídkové vozidlo, zabil dva a zranil tři policisty. Další exploze zasáhla hlídku sil tzv. ministerstva vnitra v severovýchodní části Bagdádu na náměstí Mustansíríja, zneškodnila vozidlo, vážně zranila tři příslušníky sil a lehce čtyři náhodné chodce.

Odpoledne vybuchla bomba pod americkou kolonou na hlavní ulici Latífíje, vyřadila z provozu Humvee, zabila jednoho vojáka a dva zranila.

Atentát

Kolem 19:00 zasáhl partyzánský ostřelovač velitele 6. divize loutkové irácké armády generálmajora Mubdara Hátima al-Haddíju, pověřeného "ochranou" Bagdádu. Generál právě dokončil inspekci Ghazalíje v západní části hlavního města. V poslední době pohrozilo generálovi několik odbojových organizací smrtí za akce, provedené jeho vojáky proti obyvatelům města, při nichž byli desítky civilistů zatčeny nebo zavražděny.

Indická vláda nadále zakazuje svým občanům cesty do Iráku

Agentura KUNA oznámila, že indická vláda prodloužila zákaz cestování do Iráku, platný od srpna 2004. Důvodem pro toto rozhodnutí byla špatná bezpečnostní situace v Iráku. Tento zákaz musí respektovat i společnosti, zaměstnávající indické občany, a nevysílat je do Iráku ani přes Kuvajt, ani jinou cestou.

Úterý 7. března 2006

Razie v rodišti generálního tajemníka rady ulamá

Američtí vojáci v desítkách těžkých vojenských vozidel doprovázení jako obvykle loutkovými silami provedli rozsáhlou razii v Zawbí jihovýchodně od Fallúdže, odkud pochází generální tajemník rady ulamá šajch Hárith ad-Darrí, který vytrvale kritizuje americkou okupaci a proamerický režim. Do 14:50, kdy o razii informoval Mafkarat al-Islam, zatkli 45 místních lidí, okrsek byl nadále uzavřen a prohledávání domů pokračovalo.

Jde už o druhou razii v tomto okrsku za jediný týden. Před několika dny tzv. ministr vnitra Baján Džabr Sulagh pohrozil Zawbí rozsáhlou vojenskou operací, která odtamtud vyžene členy odboje. Podle pozorovatelů citovaných QudsPress má razie především vyvolat sektářské střety, tím spíše, že dva šajchovi příbuzní byli v minulých dnech zavražděni.

Vražda dalšího sunnitského šajcha

Večer zastřelili členové Brigád Badr sunnitského duchovního, šajcha Muhammada Abbáse ar-Rabiího, který byl s rodinou na cestě z města Amára do Bagdádu, aby unikl ze spárů badristických gangů. Badristé ho však na dálnici dostihli a před očima manželky a dětí zastřelili.

Ozbrojené akce

V noci na úterý zaútočili v centru Basry neznámí ozbrojenci zaútočili na dvě britská auta, zaparkovaná před hotelem Qasr as-Sultán. Jejich kulky automobily, zřejmě pancéřované, jen lehce poškodily, takže oba bez problémů od hotelu odjely. Po ulicích Basry pak dlouho do noci projížděla britská obrněná vozidla a chvílemi bylo slyšet střelbu.

V centru Mosulu usmrtil dopoledne partyzánský ostřelovač amerického vojáka.

Ve Fallúdže zasáhl odpoledne ostřelovač člena tzv. národní gardy z hlídky procházející východní částí města a rovněž ho usmrtil.

Dopoledne zaútočila skupina členů odboje v mosulské části Tahrír na policejní hlídku, jednoho policistu zabila a tři další zranila.

V okrsku Siníja západně od Bajdží zaútočili partyzáni na hlídku loutkových sil, tři vojáky zabili a pět zranili.

Pozdě večer přepadli partyzáni v Bajdží hlídku sil tzv. ministerstva vnitra, zničili dvě vozidla, pět vojáků zabili a tři zranili.

Na silnici vedoucí k americké základně Bakr 100 km severně od Bagdádu zničila v noci exploze bomby americké Humvee, v němž zabila nebo zranila čtyři vojáky.

Ostřelování

Dvě rakety Kaťuša zasáhly americký štáb na základně Ghazlání v Mosulu.

Devět minometných střel ráže 82 mm bylo určeno štábu loutkové armády, který si zřídila v budově provinční správy v centru Madá'inu.

Bombové útoky

Ráno zranila exploze bomby tři americké vojáky na silnici vedoucí ze Šahrabánu do Miqdadíje a jejich Humvee vyřadila z provozu.

Ranní opožděný výbuch auta naloženého výbušninou v bagdádské čtvrti Chadra, který měl zasáhnout americkou hlídku, usmrtil jednu žen a zranil další civilní osobu.

Další auto explodovalo v Zafaraníji na jihovýchodě Bagdádu rovněž až po přejezdu americké hlídky, poškodilo dvě soukromá auta a zranilo tři, podle některých zdrojů čtyři, civilisty. Agentura QudsPress uvedla, že po výbuchu uzavřeli američtí vojáci okolí a nepustili na místo ani irácké policisty, ačkoli oběťmi exploze byli jen iráčtí civilisté.

Na polní silnici u Mušáhady explodovala dopoledne bomba pod hlídkou loutkové armády a zničila minibus Nissan, v němž zabila tři a zranila dva vojáky.

Vedle policejní hlídky explodovalo v Hillá auto naložené výbušninou a zranilo čtyři policisty.

Ve východní části Mosulu zasáhl odpoledne výbuch bomby americkou kolonu, zneškodnil jedno Humvee a vážně v něm zranil tři vojáky.

Nedaleko Qamišli asi 65 km jižně od Bagdádu zasáhla bomba americkou kolonu, z níž zničila Humvee, zabila tři vojáky a čtvrtého vážně zranila.

V Buhrízu jižně od Ba'qúby zničil výbuch bomby Humvee z další americké kolony, dva vojáky v něm usmrtil a třetího vážně zranil.

Také v Hadíthě se stala americká kolona terčem bomby, jež zničila Humvee a jednoho vojáka usmrtila. Další tři byli výbuchem vážně zraněni.

Středa 8. března 2006

Američtí vojáci v Iráku podléhají depresím

Ve fallúdžské čtvrti Karma namířil americký voják svou vlastní zbraň proti sobě a před očima skupiny dětí z blízké palestinské základní školy se zastřelil. Před činem s dětmi hovořil, vytáhl z kapsy náprsní tašku s fotografiemi smějící se manželky a dětí a pak náhle začal s pláčem volat: "Kde jsou mé děti? Kde je Michael..." Potom děti požádal, aby šly pryč a vzápětí nato se ozval výstřel.

Bagdád

Kolem 13:00 vpadla skupina asi 13-15 (podle TV al-Džazíra 30) ozbrojenců v uniformách sil Maghawir do místností nájemné bezpečnostní společnosti, pracující smluvně pro americkou armádu, v bagdádské čtvrti Zujuna a unesla 49 jejích zaměstnanců. Ozbrojenci přijeli v asi 15 automobilech vybaveni těžkými zbraněmi a na místě zanechali pouze tři strážce společnosti. Podle informací získaných korespondentem Mafkarat al-Islam, patří bezpečnostní společnost Šarikát Rawafid al-Iraq al-Amníja mezi dobře známé a pečlivě střežené. Útok na ni proto vzbuzuje mnohé otázky.

Sektářské násilí neustává

Agentura QudsPress s odvoláním na informované irácké zdroje oznámila, že Madá'in nuceně opustilo kolem tisíce sunnitských rodin, jimž bylo vyhrožováno zničením jejich domů a smrtí, pokud z města do dvou dnů neodejdou. Některým z nich takto hrozila policie, jiným síly Maghawir, což jsou v obou případech složky v rukou Brigád Badr. Rodiny se vydaly do sunnitské oblasti kolem Tárimíje. Většina přitom musela ve městě zanechat majetek, protože jim sektářské milice nedovolily něco s sebou odnést a nemovitosti prodat.

Podle zprávy Iráckého červeného půlměsíce bylo ze svých domovů v jižním a centrálním Iráku vyhnáno dalších 650 rodin, které se jako bezdomovci musely uchýlit do škol mešit nebo opuštěných vládních budov.

Badristé v řadách sil tzv. ministerstva vnitra zatkli v noci v Tádží sunnitského šajcha Sadžída Abd al-Qádira, člena rady ulamá, a odvedli jej s sebou neznámo kam.

V Ámiríji na západě Bagdádu bylo krátce po půlnoci nalezeno v mikrobusu Kia 18 mrtvých těl. Oběti byly různého věku, některé byly uškrceny, jiné zastřeleny.

Ozbrojené akce

Při útoku partyzánů na auto s badristy projíždějící Ba'qúbou byli dva ozbrojenci zabiti. Partyzáni sami pak beze škody zmizeli.

V Habbáníji byla odpoledne nalezena těla čtyř iráckých dodavatelů, kteří pracovali pro okupační vojáky na tamní vojenské základně.

Odpoledne zaútočila skupina partyzánů na tři členy protiteroristického oddílu sil tzv. ministerstva vnitra, zabila je a pak zmizela.

Ve 20:00 podnikla skupina odboje útok na kolonu tzv. národní gardy, zneškodnili jedno její vozidlo, osm gardistů zabili a dva zranili. Podle svědků byl mezi mrtvými jeden kapitán.

Ostřelování

Čtyři minometné střely zasáhly za svítání americkou základnu západně od Fallúdže.

Základnu amerických a loutkových vojáků v Hítu zasáhly tři rakety Kaťuša středního doletu.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby hlídku tzv. národní gardy v severní části Bagdádu, zničil jedno vozidlo, zabil jednoho vojáka a tři zranil.

Auto naložené výbušninou vybuchlo jižně od města Chális, zničilo transportní vozidlo loutkové armády, dva vojáky v něm zabilo a dva zranilo.

Kolem poledne vybuchly v Bagdádu dvě bomby pod policejními hlídkami, které jedno hlídkové vozidlo zničily a druhé poškodily, zabily dva a zranily pět policistů, z toho tři vážně.

Exploze auta poblíž tunelu Šurta v západním Bagdádu zneškodnila vozidlo americké hlídky, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Na dálnici u Júsufíje zničil výbuch bomby Humvee, jednoho amerického vojáka v něm zabil a tři zranil.

Hlídku čtyř Humvee zasáhl v 17:00 výbuch bomby v Zawbí jihovýchodně od Fallúdže, jedno z nich zcela zničil i s posádkou.

U Ámiríjat al-Fallúdže vybuchla bomba pod americkou kolonou, zničila jedno Humvee a usmrtila nebo zranila jeho posádku.

Večer došlo k výbuchu bomby před hlavním sídlem společnosti Oil of the South Company v centru Basry. Jde o největší ropnou společnost v jižním Iráku, kontrolující těžbu a export ropy z přístavu v Basře. Výbuch způsobil jisté škody na budově, nikoho však nezabil ani nezranil. Zaměstnanci společnosti byli po něm z budovy evakuováni v obavách z dalších explozí.

Rovněž večer narazila na bombu americko-irácká hlídka v okrsku Maalif na jihu Bagdádu. Výbuch zabil jednoho amerického a dva loutkové vojáky; dalšího Američana a loutkového vojáka zranil.

V noci zničila exploze bomby východně od Ba'qúby Humvee z americké kolony, dva vojáky zabila a další dva vážně zranila.

Pokusy o atentáty

Ve východním Bagdádu explodovala nálož pod kolonou vozidel tzv. ministra vnitra Bajána Džabra Sulagha. Podle sdělení policie ministr v koloně nebyl, automobily byly na cestě k čerpací stanici, aby natankovaly pohonné hmoty. Jeden z vozů byl výbuchem poškozen, dva ministrovi strážci zabiti a třetí zraněn.

V Ghazalíji na západní straně Bagdádu zaútočili partyzáni pozdě večer na dům poradce tzv. ministerstva vnitra generálmajora Hikmáta Músy, zabili dva jeho strážce a tři další zranili.

Zřícení vrtulníku

Kolem 20:00 se v poušti jižně od Samáwy asi 60 km od hranic se Saúdskou Arábií zřítil americký vrtulník Black Hawk. Po jeho posádce pátrali večer američtí a loutkoví vojáci.

Čtvrtek 9. března 2006

Qá'im

Americké síly shazovaly z vrtulníků létajících křížem krážem nad městem letáky, v nichž nabízely odměnu 50 000 dolarů každému, kdo poskytne informace vedoucí k dopadení velitele odboje. Hledaný šajch Abú Ikrima je Američany obviněn ze smrti nejméně 15 příslušníků americké námořní pěchoty v domě, který odboj koncem září 2005 v Qá'imu pod jeho vedením vyhodil do vzduchu.

Basra

V noci zatkli zdejší policisté tři muže v arabských oděvech, kteří se pokoušeli instalovat výbušniny u sídla kolaborantské sunnitské Islámské strany Iráku. Při bližším ohledání zatčených však zjistili, jde o převlečené britské vojáky. Celou skupinu policistů se zajatci vzápětí nato zatkli další britští vojáci, své zajaté druhy samozřejmě propustili a policejní hlídku zadrželi.

K podobné situaci došlo v Basře už 19. září 2005. Také tehdy zatkli policisté několik britských vojáků v arabském převleku, připravujících uložení bomby u šíitské svatyně.

Ozbrojené akce odboje

Skupina partyzánů zaútočila v Bagdádu na dva kolaboranty zaměstnané v tzv. Zelené zóně a oba -- muže a ženu -- zabila.

Člena sil Maghawir tzv. ministerstva vnitra zastřelil večer partyzánský střelec v Sámarrá.

Bombové útoky

Dvě policejní hlídky se staly ráno terčem explozí bomb v Kirkúku, při nichž bylo jedno vozidlo zneškodněno a sedm policistů zraněno, jeden z nich vážně. Při jednom z výbuchů zahynuli dva civilisté.

V Hawídži jihozápadně od Kirkúku došlo ráno k výbuchu bomby pod americkou kolonou. V poškozeném Humvee byli zraněni dva vojáci; vážné zranění utrpěl rovněž náhodný civilní chodec.

Další americkou kolonu zasáhla bomba v Ridwáníji na jihu Bagdádu, zneškodnila Humvee a celou jeho čtyřčlennou posádku zabila nebo zranila.

Severně od Ridwáníje zničil podobný výbuch na polní silnici americké obrněné vozidlo, jednoho Američana v něm zabil a tři zranil.

Policejní hlídka narazila dopoledne na bombu v západobagdádské Ámiríji. Exploze tři policisty zabila a tři zranila; usmrcen byl rovněž jeden civilista a tři další zraněni.

Pod kolonou loutkové armády explodovala bomba na hlavní ulicí Tárimíje jižně od Bagdádu, zničila transportní vozidlo, zabila čtyři a zranila dva vojáky.

Také ve východní části Mosulu zničila bomba americké obrněné vozidlo, v němž pět vojáků zabila nebo zranila.

Odpoledne explodovala v Miqdadíji bomba, kterou se tři policisté snažili zneškodnit, jednoho z nich zabila a ostatní vážně zranila.

Kurdské noviny přetiskly dánské karikatury Proroka Muhammada

Kurdský list Kurdtimes, jehož obsah je otevřeně rasistický, protiarabský a protimuslimský a podporuje západní agresi proti arabským a islámským zemím, otiskl karikatury doprovázené arabským komentářem, schvalujícím jejich útoky na Proroka a islám jako výstižné.

List má podporu dvou kurdských separatistických vůdců -- Džalála Tálabáního, vůdce Vlasteneckého svazu Kurdistánu a nynějšího loutkového iráckého prezidenta, a Masúda Barzáního, vůdce Kurdské demokratické strany a tzv. prezidenta autonomního Kurdistánu. Deník otevřeně píše o nadřazenosti Kurdů nad Araby, Turky a Peršany a je v omezeném nákladu rozšiřován v Irbílu, Dahúku a Sulajmáníji v severním Iráku. Jeho vydavatelem je Saláh Šawan, který byl za režimu Saddáma Husajna odsouzen k trestu smrti, ale uprchl ze země, do níž se vrátil pod ochranou amerických zbraní.

Pátek 10. března 2006

Další sunnité zavražděni

Podle večerní zprávy Mafkarat al-Islam nalezla policie v bagdádském obvodu Šula pět mrtvých těl, v nichž byli identifikováni mladí sunnité. Všichni byli nejprve mučeni a posléze zastřeleni.

Sebevražedné útoky

Do amerického velitelského stanoviště u východního vjezdu do Fallúdže najel dopoledne fidáí, zabil nejméně sedm amerických vojáků a minimálně devět dalších zranil. Ztráty způsobil i mezi loutkovými vojáky. Explozi jeho auta bylo slyšet po celém městě, auto se změnilo v ohnivou kouli a úlomky kovu se rozlétly po celém okolí.

V 17:00 najel v Ámiríjat al-Fallúdža další fidáí přímo do amerického obrněného vozidla, které zcela zničil i s posádkou, z níž se nikdo nedostal ven.

Ozbrojené akce

Ráno podnikl oddíl partyzánů útok na hlídku sil Maghavir tzv. ministerstva vnitra v bagdádském okrsku Chadra, při němž zničil jedno hlídkové vozidlo a zabil tři příslušníky loutkových sil.

V Ámiríjat al-Fallúdža zabil ostřelovač opět jednoho amerického vojáka z hlídky procházející centrem města.

Večer došlo k boji mezi silami odboje a americkými vojáky v Mušáhadě asi 25 km severně od Bagdádu. Střelba byla slyšet do velké vzdálenosti, nad městem se válela oblaka kouře a americké vrtulníky ostřelovaly čtvrt, v níž k boji došlo. Informace o rozsahu a následcích boje nebyly prozatím dosažitelné.

Ostřelování

Tři minometné střely způsobily ráno požár ve štábu loutkové armády v Latífíji.

Kolem 18:00 vypálil odboj jedenáct minometných střel na dům, který si vybral za sídlo tzv. prezident Džalál Tálabání. Dům býval rezidencí nevlastního bratra Saddáma Husajna Barzána at-Tikrítího.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby na jihovýchodě Mosulu zasáhla americkou kolonu, z níž zneškodnila obrněné vozidlo a zranila čtyři vojáky.

V bagdádském okrsku Zujuna zničila exploze bomby americký tank Abrams, zabila dva vojáky a tři zranila. Američané uzavřeli celou oblast kolem místa exploze, ztrátu tanku později přiznali, ale s tvrzením, že jeho posádka zůstala nezraněna.

Kolem 14:00 explodovalo v bagdádské Ridwáníji nedaleko od Abú Ghurajb auto naložené výbušninou, zničilo vozidlo loutkové armády a pět vojáků v něm zabilo.

Přibližně ve stejnou dobu vybuchla bomba ve fallúdžské čtvrti Džawlan na silnici k vodní čerpací stanici, zničila americké Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku. Podle zprávy tamního korespondenta Mafkarat al-Islam bylo celé město po sérii útoků odboje obklíčeno a uzavřeno.

V centru Ramádí došlo odpoledne k explozi nálože instalované ve stánku s cigaretami, kolem něhož projížděla americká hlídka. Výbuch čtyři vojáky usmrtil a další zranil. Američané pak zatkli čtyři chodce s tvrzením, že mohou mít s útokem spojitost.

Kolona loutkové armády narazila na bombu na silnici vedoucí z Ba'qúby na sever do Chálisu. Výbuch zničil jeden Nissan a zabil nebo zranil pět vojáků, kteří v něm byli.

Muqtada as-Sadr znovu žádal odchod okupačních vojsk

Ve večerním televizním interview z Nadžafu označil Muqtada as-Sadr Spojené státy, Velkou Británii a Izrael za "triádu zla", která stojí za útokem na šíitskou svatyni v Sámarrá. V dalším rozhovoru prohlásil, že kandidát na nového premiéra, kterého by byl ochoten podpořit, musí požadovat odchod okupačních vojsk nebo alespoň konkrétní harmonogram jejich stažení: "Důležité je, aby okupanti odešli, protože jsou za vším, co se v Iráku děje."

Podle Sadrova názoru neměl být Saddám Husajn souzen, ale okamžitě popraven. Kritizoval americké zasahování do soudního procesu, které způsobuje jeho protahování.

Sobota 11. března 2006

Sebevražedný útok

Kolem 21:00 se západně od Qá'imu fidáí v autě naloženém výbušninou odpálil u americké kolony jedoucí do Husajby a usmrtil nebo zranil několik vojáků.

Ozbrojené akce

Odpoledne se v Kirkúku střetli partyzáni s příslušníky loutkové armády. V boji byla zneškodněna dvě vozidla a zabiti čtyři loutkoví vojáci; sedm dalších bylo zraněno. Padli rovněž dva ze členů odboje.

V okrsku Intisar v centru Mosulu zasáhl ostřelovač jednoho ze skupiny iráckých gardistů a usmrtil ho.

Západně od Ramádí smrtelně zasáhl další střelec amerického vojáka z hlídky u tržiště s ovocem a zeleninou.

Na dálnici u Ghazalíje v západní části Bagdádu přepadla v noci skupina partyzánů kolonu loutkové armády, zneškodnila tři vozidla, zabila tři vojáky a čtyři zranila.

V Ámiríji partyzáni v noci zastřelili dva ozbrojence z Brigád Badr.

Ostřelování

Americko-irácký štáb v Júsufíji se stal dopoledne terčem série minometných střel ráže 82 mm. Po jejich dopadu bylo ze štábu slyšet exploze a nad ním stoupal mrak kouře.

Bombové útoky

V Zafaraníji na jihovýchodě Bagdádu vybuchla dopoledne bomba pod hlídkou sil Maghawir, zneškodnila jedno vozidlo, dva příslušníky sil zabila a dva zranila. Zranění utrpěl rovněž jeden náhodný chodec.

U Tal Afáru explodovala dopoledne bomba pod americkou kolonou, z níž vyřadila z provozu obrněné vozidlo, zabila jednoho a zranila tři vojáky.

Další americkou kolonu zasáhla bomba v Mušáhadě, úplně zničila jedno Humvee, zabila jednoho a vážně zranila tři vojáky.

Rovněž v Salmán Páku zničila bomba celé Humvee, v něž tři vojáky usmrtila a čtvrtého zranila.

Nedaleko čerpací stanice v Baládu zneškodnil výbuch bomby jedno z kolony Humvee a vážně zranil tři americké vojáky.

K sérii explozí došlo během odpoledne v Mosulu: ve čtvrti Muthanna zneškodnila bomba Humvee a zranila dva americké vojáky, jednoho vážně. Ve čtvrti Sihha vybuchlo současně několik bomb pod policejní hlídkou, zničily dvě vozidla a třetí vážně poškodily, zabily čtyři a zranily pět policistů. Exploze ve čtvrti Wahda zničila americké obrněné vozidlo, tři vojáky usmrtila a dva zranila.

Kolonu tzv. národní gardy zasáhla odpoledne exploze bomby na silnici vedoucí do Azimu 100 km severně od Bagdádu. Zničila transportní vozidlo Nissan, dva gardisty zabila a další dva zranila.

V centru města Chálidíja zničil výbuch bomby Humvee a čtyři vojáky v něm zabil nebo zranil. Američané pak střelbou po okolí zranili dva civilisty.

Dva výbuchy aut naložených výbušninami zničily v Ámiríjat al-Fallúdža americké transportní vozidlo a Humvee a usmrtily jejich posádky. Výbuch bomby na západním okraji tohoto města kromě toho zneškodnil jedno Humvee a zranil dva Američany.

Atentát

Ve čtvrti Chadra v západní části Bagdádu zaútočilo několik ozbrojenců na ředitele TV al-Iraqíja Amdžada Hámida a zastřelili ho.

Neděle 12. března 2006

Razie

V Abú Dušajru na jihu Bagdádu se dopoledne rozmístila policie se silami tzv. ministerstva vnitra Maghawir a šíitskými milicemi a společně začaly zatýkat mladé muže v tomto převážně sunnitském okrsku.

Madínat as-Sadr

Pozdě odpoledne vybuchla v této šíitské části Bagdádu podle zprávy TV al-Džazíra téměř současně u dvou tržišť dvě auta naložená výbušninami. Exploze podle prvních údajů zabily nejméně 35 osob a přes 90 dalších zranily.

Tyto a podobné útoky jsou velkou částí obyvatelstva považovány za pokračující pokusy o vyvolání občanské války. Jejich autorství vyvolává pochybnosti, zvláště po tom, co byli v Basře před několika dny chyceni britští vojáci při podobném pokusu o uložení bomby, která by byla přičtena na vrub sunnitům. Tomu ostatně odpovídá upozornění Muqtady as-Sadra: "Americké síly s několika letouny kroužily nad Sadrovým městem a pak přerušily veškeré komunikační spojení po celém městě právě před tím, než v neděli došlo k explozím šesti aut, jejichž výsledkem byla smrt asi 60 lidí a zranění 200 dalších."

Ozbrojené akce

V západním Bagdádu zastřelili dva členové odboje ráno dva důstojníky Američany zorganizované irácké výzvědné služby.

V Ba'qúbě zastřelili dopoledne partyzáni tři členy proamerické šíitské strany Dawa.

V Duluíji stihl podobný osud dva členy společného koordinačního výboru irácké policie, jehož úkolem je řídit policejní akce podle pokynů amerických okupačních sil.

Odpoledne byl v Jathribu u Baládu zastřelen irácký dodavatel, dovážející stavební materiál na nedalekou americkou základnu.

Ostřelování

Ráno dopadly dvě rakety středního doletu na americkou základnu v Habbáníji.

Šest minometných střel ráže 82 mm zasáhlo kontrolní stanoviště amerických vojáků a sil Maghawir severně od Latífíje na silnici do Bagdádu.

Tři minometné střely vypálil odboj na společný americko-irácký štáb v Hítu.

Na americko-irácký tábor na východě Chálidíje dopadlo odpoledne sedm minometných střel.

Pozdě večer zasáhly tři rakety středního doletu americký štáb v centru Fallúdže.

Sestřelen letoun

Americký bezpilotní špionážní letoun byl večer sestřelen u Salmán Páku asi 35 km jihovýchodně od Bagdádu a zřítil se do města.

Bombové útoky

Severně od Madá'inu vybuchla ráno bomba pod americkou kolonou, zničila úplně Humvee a tři vojáky v něm zabila.

Na dálnici jihovýchodně od Bagdádu zničila dopoledne exploze bomby vozidlo loutkové armády, v němž zabila dva a zranila čtyři vojáky.

V Durá u Bagdádu zneškodnil výbuch bomby policejní hlídkové vozidlo, jednoho policistu usmrtil a dva zranil.

Odpoledne zasáhl výbuch bomby v Mustansíríji na východě Bagdádu hlídku tzv. národní gardy, zneškodnil jedno vozidlo, zabil jednoho gardistu a pět dalších zranil. Stav dvou zraněných byl vážný.

V centru Ramádí zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, z níž zneškodnil jedno Humvee, zabil jednoho a zranil dva vojáky. Odpoledne vyřadila exploze v jižní části tohoto města z provozu další Humvee a tři vojáky v něm zabila nebo zranila.

Také v centru Chálidíje zneškodnila bomba americké Humvee a zabila nebo zranila tři vojáky v něm. Američané pak zatkli tři neozbrojené civilisty, kteří byli právě poblíž, mezi nimi i 15letého chlapce. O něco později vybuchla ve městě další bomba pod americko-iráckou pěší hlídkou, zabila tři americké a dva loutkové vojáky a zranila dalších sedm vojáků, z toho dva americké.

Večer došlo k sérii výbuchů jižně od města Jathribu asi 100 km severně od Bagdádu. Zasáhly americkou kolonu, z níž zničily dvě Humvee a poškodily obrněné vozidlo, zabily čtyři vojáky a pět jich zranily.

Pondělí 13. března 2006

Ostřelování sunnitské mešity

Večer vypálily šíitské milice tři silné minometné střely na historickou mešitu Abú Hanífy v bagdádské převážně sunnitské části Azamíja. Jedna ze střel dopadla u vchodu do mešity, druhá zasáhla přilehlý dům a třetí velké tržiště vedle mešity. Celkem byly zničeny dva domy a jeden poškozen, sedm civilistů, většinou žen a dětí, bylo zraněno.

Sebevražedný útok

Odpoledne najel v bagdádské čtvrti Hárithíja fidáí v automobilu naloženém výbušninou do kolony pancéřovaných automobilů bezpečnostní společnosti, jeden z nich zničil a zabil nebo zranil čtyři žoldáky v něm. Zranění utrpěli také tři náhodní chodci.

Ozbrojené akce

Skupina ozbrojenců dopoledne zaútočila v západní části Bagdádu na zaměstnance bezpečnostní společnosti pracující pro okupační vojáky, zničila jejich dva obrněné automobily, zabila pět zahraničních žoldáků ve službách společnosti a čtyři zranila.

V centru Abú Ghurajb zastřelil ostřelovač amerického vojáka, držícího stráž u tamního vězeňského tábora.

V 16:00 ostřelovali partyzáni skupinu amerických ostřelovačů na střeše budovy v Ámiríjat al-Fallúdža. Budova byla palbou poškozena, o osudu ostřelovačů se nepodařilo nic zjistit, protože k útoku došlo v uzavřené oblasti.

Ostřelování vojenských cílů

Šest minometných střel dopadlo na štáb amerických sil v Ridwáníji na jihozápadně Bagdádu.

Dalších šest střel bylo odpoledne určeno společnému americko-iráckému vojenskému štábu v Barwaná východně od Hadíthy.

Bombové útoky

Kolem 7:00 zasáhla exploze bomby v Ámiríjat al-Fallúdža hlídku osmi loutkových vojáků, která směřovala od kontrolního stanoviště do štábu. Šest z nich bylo výbuchem zabito nebo zraněno.

Dopoledne došlo v Júsufíji k téměř současným explozím dvou bomb pod hlídkou Brigády Škorpion tzv. ministerstva vnitra. Zničily dvě vozidla, usmrtily pět a zranily tři vojáky.

Další bomba zasáhla policejní hlídku na jihovýchodě Bagdádu, zničila jedno vozidlo, zabila dva a zranila další dva policisty.

Při výbuchu pod americkou hlídkou v bagdádské čtvrti Amin shořelo americké Humvee, jeden voják byl zabit a dva vážně zraněni.

V Kirkúku zneškodnila dopoledne bomba policejní hlídkové vozidlo, zranila dva policisty a tři náhodné chodce. O něco později zasáhla exploze bomby v kirkúcké průmyslové zóně americkou hlídku, vyřadila z provozu Humvee, zranila dva Američany a dva civilisty.

Exploze pod britskou kolonou ve čtvrti Džamíjat v centru Basry zcela zničila obrněné vozidlo, dva Brity zabila a tři zranila.

V centru Ba'qúby exploze bomby zničila policejní vozidlo zabila policejního důstojníka a další čtyři policisty zranila.

Uprostřed Tikrítu zabil výbuch bomby čtyři policisty, z toho tři důstojníky, a sedm policistů zranil, stejně jako tři náhodné chodce.

Ve čtvrti Zuhúr východní části Mosulu zneškodnila odpoledne bomba Humvee a zranila jeho tříčlennou posádku. Krátce nato explodovala bomba ve čtvrti Mansúr rovněž na východě města, zneškodnila další americké vozidlo a vážně zranila dva vojáky.

Rovněž v Miqdadíji zneškodnil výbuch Humvee z americké kolony a vážně zranil tři vojáky.

Odpoledne zasáhla exploze dvou bomb kolonu několika amerických transportních vozidel a Humvee v centru Ramádí. Úplně zničily transportní vozidlo a Humvee, zabily nejméně devět Američanů a šest zranily. Mrtvá těla byla přitom roztrhána a rozmetána v okruhu desítek metrů.

V 17:15 došlo v Ramádí k další explozi ručně vyrobené bomby. Ta zasáhla americkou hlídku čtyř Humvee, jedno zničila a druhé lehce poškodila, čtyři vojáky v prvním zabila a jednoho ve druhém zranila. Zabit byl též kuvajtský tlumočník, který hlídku doprovázel.

Pokus o atentát

Ráno explodovalo v Tikrítu vedle projíždějící kolony zdejšího guvernéra Hamáda al-Qajsího auto, stojící u kraje silnice a naložené výbušninou. Zničilo jedno z doprovodných vozidel a vážně zranilo tři guvernérovy strážce; on sám útok přežil.

Únos

V 10:00 byli v Basře u mešity al-Kuwajtí zatčeni či uneseni dva muži, členové staré sunnitské rodiny Rifá'i, proslulé v Basře a celé oblasti Perského zálivu.

Britové plánují stažení desetiny svých okupačních sil

Britský sekretář obrany John Reid prohlásil v dolní sněmovně , že Británie hodlá v květnu stáhnout z Iráku 10 procent svých vojenských sil. Invaze na jaře 2003 se zúčastnilo 46 000 Britů, v květnu 2004 byl jejich počet snížen na 18 000 a v říjnu 2005 na 8 500. Reid ovšem současně potvrdil, že britští vojáci zůstanou v Iráku "jak dlouho bude třeba".

Gang překupníků prodával v Iráku auta kradená v Izraeli

Podle zprávy "izraelského" tisku byl v "Izraeli" odhalen gang specializující se na krádeže automobilů, které rozebíral, po částech dopravoval přes Jordánsko do Iráku a tam je prodával. Využíval přitom nedostatečné ostrahy na jordánsko-izraelské hranici

Úterý 14. března 2006

Další střelba na nevinné civilisty

Na auto, v němž se rodina s dětmi vracela domů, začali při průjezdu Ramádím střílet američtí vojáci. Auto se při střelbě vzňalo, Američané však nehnuli ani prstem, aby dvěma dospělým a pěti dětem, z nichž nejstaršímu bylo 14 let, nějak pomohli, i když bylo na první pohled jasné, že jde o nevinné civilisty. Celá rodina tak nalezla v hořícím autě smrt.

Ozbrojené akce

Skupina členů odboje zastřelila v Miqdadíji tři policisty včetně jednoho důstojníka.

U Nahrawánu zaútočilo několik partyzánů na hlídku sil Maghawir, zničili jedno a poškodili druhé hlídkové vozidlo, čtyři příslušníky sil zabili a tři zranili.

Skupina asi 15 partyzánů provedla v Hadíthě útok na štáb amerických okupačních sil, palbou z lehkých a středních zbraní značně poškodili jeho budovu, zabili čtyři americké vojáky a pět zranili. Sami poté beze škody zmizeli.

Bombové útoky

Ranní výbuch v průmyslové zóně na jihu Ba'qúby poškodil americké Humvee a zabil dva vojáky.

Severně od Bajdží narazila na bombu americká kolona, z níž výbuch zničil transportní vozidlo, zabil jednoho a zranil druhého vojáka.

V Sámarrá se dopoledne stala terčem bomby hlídka sil Maghawir. Výbuch na silnici k pevnosti tu zničil jedno hlídkové vozidlo, tři loutkové vojáky zabil a dva zranil.

V Hawídži zničila exploze bomby policejní vozidlo a usmrtila policejního důstojníka.

Odpoledne zničila exploze bomby na silnici z Bagdádu do Isháqí americký tank, zabila dva vojáky a tři další zranila.

Na západě Hadíthy zničil výbuch bomby odpoledne americké Humvee, dva vojáky v něm zabil a dva zranil.

V Qá'imu došlo během dne ke dvěma explozím pod americkými kolonami, při nichž bylo zničeno Humvee a obrněné vozidlo, tři vojáci zabiti a pět zraněno.

Americkou kolonu zasáhla bomba také na dálnici severovýchodně od Fallúdže. Tady jedno vozidlo zneškodnila a zabila nebo zranila tři vojáky v něm.

Středa 15. března 2006

Akt barbarství

Americké síly podle zprávy Reuters odpoledne oznámily, že během pokusu o zatčení člena al-Qá'idy zemřely v městě Isháqí asi 80 km severně od Bagdádu dvě ženy a dítě.

V rozporu s tímto tvrzením přinesla televize záběr 11 mrtvých těl v tikrítské márnici: pěti dětí, dvou mužů a čtyř žen. Nezávislý fotograf později sledoval jejich pohřeb v Isháqí. Agentuře Reuters také sdělil zdroj, který si nepřál být jmenován: "Zaútočili na dům Fajíze Charata Chaláfa Tarafáha a zabili 11 lidí, mezi nimi pět žen, dva muže a čtyři děti. Pak zničili dům a zapálili tři auta." Synovec majitele domu upřesnil, že devět z obětí bylo členy rodiny v domě žijící, zbývající dva byli návštěvníci.

Podle informace majora loutkové policie přistáli Američané ráno na střeše domu, postříleli jeho obyvatele a dům pak vyhodili do povětří. Podplukovník téže policie uvedl, že všichni byli svázaní, usmrcení výstřelem do hlavy a naházeni na hromadu v jedné místnosti domu a dodal: "Je to naprostý a evidentní zločin."

Jednomu z dětí bylo pouhých sedm měsíců. Příbuzný rodiny prohlásil: "Zabili nevinné děti. Kde jsou teroristé? Copak bylo sedmiměsíční dítě teroristou?" Místní učitel se připojil: "Zabili celou rodinu. Je to akt barbarství."

Bagdád

Irácké a arabské proamerické agentury oznámily, že členové odboje ráno zapálili elektrárnu v centrálním Bagdádu a tím přerušili dodávku elektřiny do řady bagdádských čtvrtí a nemocnic. Korespondentu Mafkarat al-Islam se však podařilo během dne zjistit, že skutečnost je poněkud odlišná. Technický ředitel elektrárenského systému centrálního Bagdádu ing. Sajf al-Umarí mu totiž sdělil, že elektrárnu nezničili partyzáni, nýbrž americké síly. V ranních hodinách do ní vtrhli příslušníci námořní pěchoty, rozpálili čtyři hlavní generátory a zároveň zničili parní generátory. K útoku došlo poté, co partyzánský ostřelovač zastřelil u elektrárny tři americké vojáky.

Američané zatkli čtyři zaměstnance elektrárny, ostatní dělníci a technici utekli. Podle inženýrova názoru byla záměrem amerického útoku na elektrárnu, která byla pro Bagdád životné důležitá, snaha zbavit se jejího hlídání. Elektrárnu totiž nepřetržitě střežila námořní pěchota, jejíž hlídky se po čtyřech dnech měnily. Vzápětí po zničení provozu všechny hlídky zmizely.

Sebevražedný útok

Západně od Kirkúku najel fidáí s autem do americké vojenské kolony. Vzniklý výbuch zcela zničil Humvee, v němž usmrtil čtyři vojáky.

Ozbrojené akce

V mosulské čtvrti Zuhúr zastřelil partyzánský ostřelovač člena americké pěší hlídky.

Stejný osud potkal dalšího Američana z pěší hlídky procházející městem Sámarrá.

Odpoledne zemřel stejným způsobem voják z americké pěší hlídky na fallúdžském tržišti a o něco později zasáhl smrtelný výstřel v Ramádí amerického vojáka na stráži poblíž tržiště.

Ostřelování

Dopoledne zasáhlo pět minometných střel tábor amerických a loutkových sil u hlavní silnice severozápadně od Latífíje.

Tři minometné střely vypálil odboj na americkou leteckou základnu Bakr ležící jižně od Dudžajlu.

Bombové útoky

Ranní výbuch bomby pod britskou kolonou v centru Basry zneškodnil obrněné vozidlo a vážně zranil tři britské vojáky. Zranění utrpěli rovněž dva náhodní chodci.

V Ba'qúbě zneškodnil ráno výbuch bomby policejní hlídkové vozidlo, zabil jednoho policistu a další tři, mezi nimi i důstojníka, zranil. Odpoledne došlo ve čtvrti Tahrír v centru města k další explozi, která úplně zničila americké Humvee, dva vojáky v něm zabila a dva zranila.

Kolona automobilů Brigád Badr narazila dopoledne na bombu jižně od Túz Churmátú u Kirkúku. Dvě auta byla výbuchem zcela zničena, tři badristé v nich zabiti a šest utrpělo zranění.

V centru Qá'imu zasáhla dopoledne bomba americkou pěší hlídku, dva vojáky zabila a třetího zranila.

Dopoledne došlo v Mosulu k explozi auta naloženého výbušninou, které míjela skupina členů městské rady. Dva z nich, muž a žena, byli výbuchem zraněni.

V Bagdádském okrsku Mansúr vybuchlo podobné auto vedle hlídky sil Maghawir, zničilo jedno z jejích vozidel, zabilo jednoho vojáka, zranilo tři další a pět náhodných chodců.

Večer zasáhl výbuch bomby na náměstí Hurríja ve východním Bagdádu policejní hlídku, zneškodnil její vozidlo a čtyři policisty zranili, jednoho z nich vážně.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       20. 3. 2006
20. 3. 2006 Druhá kniha Miloše Zemana a dva příklady mentální úrovně českého tisku II. Bohuslav  Binka
20. 3. 2006 Lékaři, víno Alex  Koenigsmark
20. 3. 2006 Ježek na stromě Jaroslav  Hutka
20. 3. 2006 Spojené státy a Indie: noví nejlepší přátelé? Immanuel  Wallerstein
20. 3. 2006 Michael  Marčák
20. 3. 2006 Bez tebe Jaroslav  Vrchlický
20. 3. 2006 Bůh nemá tvář Jan  Paul
20. 3. 2006 Vzestup Zelených je dobrá zpráva Boris  Cvek
20. 3. 2006 "Mám radost z představy, že dobrý britský právník bude mít povědomí o českém filmu"
20. 3. 2006 Porážka, nebo vítězství? Josef  Provazník
20. 3. 2006 Americký soudce nařídil Googlu, aby vládě vydal vyhledávací data
20. 3. 2006 Nej, nej, nej, láska mezi stranou a lidem Ladislav  Žák
20. 3. 2006 Česká televize uvádí na pravou míru... Štěpán  Kotrba
20. 3. 2006 Blairův skandál pokračuje
20. 3. 2006 Bělorusko: Evropa a USA určují vítěze před hlasováním
20. 3. 2006 Životopisy kandidátů na prezidenta Běloruska - volby 19. března 2006
20. 3. 2006 Bělorusko: Lukašenko vyhrál volby
20. 3. 2006 Jsme v jedné Unii? Oldřich  Průša
20. 3. 2006 Metafyzika pohlavnej lásky Sylvia  Rychlá
20. 3. 2006 Moderní tragikomedie Jiří  Jírovec
20. 3. 2006 Jak nám pan prezident udělal čáru přez rozpočet Tomáš  Gal
20. 3. 2006 Televize není nezkrotná! Jan  Motal
20. 3. 2006 Hnutí bez televize - za zábavnější život
20. 3. 2006 Mark Twain -- cestovatel Irena  Zítková
20. 3. 2006 Globální důsledky čínských hospodářských reforem Miloš  Pick
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy
20. 3. 2006 Irák: Má demokracie ještě nárok? Lubomír  Molnár
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
20. 3. 2006 Bohatá stařenka a nezištný přítel Vladimír  Rott
19. 3. 2006 Monsanto: 100 milionů dolarů kompenzací
20. 3. 2006 Homosexuálové vypískali na berlínské univerzitě polského prezidenta Richard  Seemann
20. 3. 2006 Čeká Francii generální stávka? Simone  Radačičová
20. 3. 2006 Tomáš Krystlík v MFD zkresluje význam německé okupace
20. 3. 2006 Kubánsko-floridská stopa: počkáme až se ministr Svoboda opět převlékne? Michal  Brož
20. 3. 2006 Bývalá vysoká americká soudkyně varuje, že by v USA mohla vzniknout diktatura
20. 3. 2006 Blaira varovali poradci: "Americká strategie v poválečném Iráku je strašná"
20. 3. 2006 "Naše přednašima" aneb tip na předvolební trhák v postfeministickém kontextu František  Schilla
20. 3. 2006 Na vlně BBC-Česko nevysílá dokonale mrtvé rádio Štěpán  Kotrba
18. 3. 2006 AI: Pište dopisy prezidentu Lukašenkovi
18. 3. 2006 CNN o ropném zlomu
17. 3. 2006 Registrované partnerství - krok do Evropy Darina  Martykánová
17. 3. 2006 Politikům se hodí, že Svobodná Evropa i česká BBC byly zrušeny
19. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. března 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006