10. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 4. 2006

Francie: bitva o CPE pokračuje

Francii nyní čeká rozhodující jednání, na kterém se rozhodne o dalším osudu kontroverzního zákonu o rovnosti šancí, zejména pak části nazvané "smlouva prvního zaměstnání" (contrat première embauche- CPE). V pondělí ráno se sejde francouzská politická "elita" v čele s Jacquesem Chirakem, aby se pokusila za dvouměsíční krizí udělat tečku.

Minulou neděli se francouzský prezident Jacques Chirac v televizním vysílání postavil za CPE. Navrhl však zkrácení zkušební doby z dvou let na jeden rok a dále, aby měl zaměstnavatel povinnost vysvětlit důvody propuštění zaměstnance.

Na základě jeho doporučení, vznikla nová pracovní skupina, která měla vytvořit pozměněný návrh CPE. Roli vyjednavače získal současný ministr vnitra, ambiciózní Nicolas Sarkozy. Sarkozy bude pravděpodobně ochoten odborům ustoupit, a to zejména aby si vylepšil svůj obraz na veřejnosti. Podle některých informací, uvažuje i o změně jména zákona CPE a o dalších ústupcích (podle některých médií, je tak CPE "již mrtvá"). Sarkozy se tak pokouší stavět do pozice "zachránce" sociálního smíru ve Francii. Ministru vnitra se tak podařilo do jisté míry zastínit premiéra de Villepina, který čelí největší vládní krizi od svého příchodu k moci. A nejen to, nespokojenost s CPE ohrožuje i celou jeho politickou kariéru. De Villepin, který se netajil svými prezidentskými aspiracemi a mohl počítat i s podporou Chiraka, se musí vyrovnat s historickým propadem svým preferencí: jeho demisi by si přálo až 49 % Francouzů.

Jak bylo uvedeno výše, dnes ráno se prezident Chirac spolu s de Villepinem sejdou s představiteli vládní UMP v Národním shromáždění a v Senátu Bernard Accoyerem a Josselin de Rohanem, kteří vypracovali novou verzi zákona. Na společné schůzce, kde nebude chybět ani Sarkozy či ministr sociálních věcí Jean Louis Borloo a ministr práce Gérard Larcher, by se mělo rozhodnout o budoucnosti CPE. Po předložení nové verze, se Chirac a de Villepin vysloví o osudu zákona.

Prezident Chirac se již s Bernard Accoyerem a Josselin de Rohanem setkal v pátek, stejně jako s de Villepinem, aby se poradili o budoucí vládní pozici. Jak napsal Le Figaro, zdroj blízký francouzské vládě uvedl, že oba představitelé UMP doporučili de Villepin tři možnosti: "zmírnění, zrušení nebo nahrazení CPE". Na to premiér zatím nereagval.

Villepin však není jediný kdo napjatě očekává nový návrh: zdejší odbory, které daly vládě ultimátum zrušit CPE do 17. dubna již na pondělí večer svolaly schůzi.

Francie se tak potácí ve složité politické situaci. Minulý rok v květnu se Francouzi postavili proti euroústavě a zasadili tak Raffarinově vládě pověstný poslední hřebíček do rakve. Jeho nástupce, de Villepin se během své krátké vlády musel postavit několika rozhodujícím výzvám. Nejdříve tak musel čelit nepokojím na francouzských "banlieue".

A nyní mu lámou vaz rozbouřené vody veřejného mínění, které se křečovitě zasazuje za udržení výhod sociálního státu. Politické rozmíšky se navíc odehrávají na pozadí budoucích prezidentských voleb. Nyní se však zdá, že oslabený de Villepin ztrácí půdu pod nohama. Jeho oslabení se snaží využít právě Sarkozy. Zdejší média již mluví o tom, že Francie "má dva premiéry".

Týdeník L'Express se ptá: Dokáže mocenský triumvirát Chirac-de Villepin-Sarkozy vydržet jeden rok? A bude to vůbec prospěšné pro Francii? Trio tří politiků je zasaženo vzájemným antagonismem: Chirakovi končí příští rok prezidentský mandát a podporuje ambice de Villepina, na druhou stranu ho se Sarkozym pojí dlouholeté nepřátelství z poloviny 90.let, Sarkozy a de Villepin jsou rozdělení právě touhou po Elysejském paláci. Tato krátká úvaha ukazuje na rozpoložení, s jakým se současná politická elita musí potýkat.

Na první dojem, by se mohlo zdát, že Francie jen netrpělivě čeká na konec vlády Chiraka. Zdejší atmosféru zatím ovládá cosi, co by se dalo vystihnout výrazem "blbá nálada". Právě s koncem Chirakova mandátu se pojí nové naděje, vložené v novou generaci politiků, kteří snad budou schopni a ochotni prosadit nepopulární liberální reformy. A to navzdory protestům Francouzů a Francouzek....

L'Express: ZDE

Le Figaro: ZDE

                 
Obsah vydání       10. 4. 2006
10. 4. 2006 SPD: Platzeck rezignoval na funkci předsedy strany
10. 4. 2006 Chápu, že se potřebujete vyrovnat se svou minulostí Petr  Uhl
10. 4. 2006 Jde o zrušení konkrétní strany a tou je KSČM Václav  Růžek
10. 4. 2006 Úchylka poněkud retardovaného spoluobčana Štěpán  Kotrba
10. 4. 2006 Skutečná cena ropy - ČR jako věrný spojenec v pokračujících energetických konfliktech? Michal  Brož
10. 4. 2006 Pro radu k básníkovi Petr  Fiala
10. 4. 2006 Co se stalo o Velikonocích? Boris  Cvek
10. 4. 2006 Velikonoce -- drama úzkosti a utrpení či komedie pro zasmání? Pavel  Máca
18. 4. 2003 Velikonoce - po stopách Ježíšových Štěpán  Kotrba
10. 4. 2006 Manažeři z krajin vzdálených Václav  Dušek
8. 4. 2006 Budyšín zůstal pestrý Štěpán  Kotrba
9. 4. 2006 The New Yorker: Bush chce použít jadernou bombu proti Íránu
10. 4. 2006 Povodně včera, dnes a zítra - Buchertův vynikající rozhovor Štěpán  Kotrba
10. 4. 2006 Playboy má osmdesát
10. 4. 2006 Alzheimer je mediálním šlágrem
10. 4. 2006 Štěpán Kotrba: Pravidla jsou jasná Vlastimil  Růžička
10. 4. 2006 Británie před obecními volbami: spor Blaira s Brownem
10. 4. 2006 Eurotel a Active 24 : Víkendové opravy bez jediného slova upozornění Štěpán  Kotrba
10. 4. 2006 Ukrajina: Jak rozbít stát? Zaplaťte si novináře... Štěpán  Kotrba
10. 4. 2006 Nebuďme lhostejní, zastavme neonacistickou demonstraci!
10. 4. 2006 Čurdová hájila antidiskriminační zákon proti Mackovi Andrea  Cerqueirová
10. 4. 2006 Polská vláda chce zakázat pěstování GMO Miroslav  Šuta
10. 4. 2006 Francie: bitva o CPE pokračuje Simone  Radačičová
10. 4. 2006 Veřejná služba v podání pražského magistrátu Štěpán  Kotrba
10. 4. 2006 Předvolební vysílání v pořadu Dobré ráno s Českou televizí
10. 4. 2006 Jan Ruml pro LN: Proč zkrachovala Unie svobody?
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce