26. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Patriot PAC-3
26. 6. 2006

Severní Korejci nejspíše rozhodnou, zda budou na českém území americké rakety

pondělí 13:13 - Předseda ODS a kandidát na premiéra Mirek Topolánek v pondělí podpořil vznik protiraketové základny na českém území.

pondělí 17:50 - Ministr zahraničí Cyril Svoboda potvrdil České tiskové kanceláři informace o tom, že Česká republika by do podzimu měla rozhodnout o případném umístění protiraketové základny na svém území.

Pondělní "veřejnoprávní" zpravodajství vypustilo tak trochu příliš nenápadně dvě zprávy, teritoriálně a obsahově zdánlivě nesouvisející. ČTK převzala v pondělí zprávu, zdrojovanou prý z japonského deníku Jomiuri Shimbun o tom, že Američané "půjčí" Japonsku poslední generaci raket Patriot PAC-3 na obranu proti novým severokorejským raketám Tepodong-2.

Hloupost.

Japonci si rakety Patriot nepůjčují, ale kupují. Sdělil to inteligentním novinářům generální ředitel Japan's Defence Agency Yoshinori Ono minulý týden v úterý... Američané už Japonsku prodali licenci na jejich výrobu, a tak než si začnou Japonci vyrábět své Patrioty pro celou oblast sami, musejí vzít zavděk americkými. Pak budou sami dodávat systémy - jednak Indii, jednak Tchajwanu. Čína nebude ráda... Bude se zlobit daleko víc než Kim Čong-Il. Japonská tisková agentura Kjódó podle ČTK napsala, že by KLDR mohla zkušebně odpálit raketu již dnes.

26. 6. 2006 ČTK/ČT24: USA umístí v Japonsku Patrioty proti balistické střele KLDR ZDE

26. 6. 2006 Jerusalem Post : US to deploy PAC-3 interceptor missiles in Japan ZDE
22. 6. 2006 Space War/UPI : BMD Watch: Japan In PAC-3 Deal ZDE

Spojené státy zahajují dnes test svého mobilního vojenského X-band radaru pro systém pokročilého včasného varování proti balistickým střelám, nově nainstalovaného v severovýchodním Japonsku - na japonské letecké základně Shariki v Tsugaru, v prefektuře Aomori, řekl zdroj z americké vlády v neděli novinářům Japan Economic Newswire. Má se tak oficiálně dít kvůli pondělním pohybům v souvislosti s vypuštěním dalekonosné balistické střely Taepodong-2. Oficiální zpráva oceňuje schopnosti X-band radaru, neboť by jeho nasazení umožnilo Spojeným státům získat údaje, čelící možnému tvrzení Severní Koreje, že start byl zamýšlen jako vypuštění satelitu na orbitu.

X-band (8 až 12 GHz, většinou 10,525 GHz) radar je klíčovou součástí integrovaného vrstveného systému protiraketové obrany, nazývaného BMDS (Ballistic Missile Defense System). Radar je jediným senzorem na světě, který je schopen detekovat velmi malé objekty vzdálené tisíce kilometrů a poskytovat výstražná data o přilétajících balistických raketách. Vyrábí jej Boeing. Používá se i v amerických raketoplánech na snímkování povrchu země a výpočty rychlosti prostřednictvím Dopplerova jevu. Jako mobilní 3D radarový systém slouží pro lokalizaci stanoviště útočících zbraní a řízení střelby pro jejich spolehlivou likvidaci. Radar je schopen určit místo odpálení střely, typ útočící zbraně a na základě balistických výpočtů i místo pravděpodobného dopadu. Může sledovat mnoho set cílů za minutu, lokalizovat i řídit obrannou palbu.

V říjnu 1999 vláda Spojených států oznámila, že rozšířila počet záchytných raket v první fázi C-1 National Missile Defense z 20 na 100. Tato fáze byla označena jako "C-1 prime". Po dokončení této fáze by systém měl být schopen bránit území všech 50 států Spojených států před útokem několika desítek hlavic s jednoduchými protiopatřeními, které by odpálila Severní Korea, nebo před útokem několika hlavic s jednoduchými protiopatřeními, které by odpálila některá země Středního východu. Tato první fáze měla být původně dokončena v roce 2005 nebo 2006, ale kvůli rozšíření záchytných raket na 100 byl termín posunut na konec roku 2007. V letech 2010 až 2011 by systém NMD měl chránit území Spojených států před útokem desítek hlavic odpálených ze Severní Koreji nebo ze zemí Středního východu.

Podle původního plánu mělo být ve fázi C-1 rozmístěno 20 záchytných raket na jediném místě na Aljašce. Podle nového plánu na tomto místě bude umístěno 100 záchytných raket. V poslední fázi C-3 by obranný systém měl obsahovat 250 záchytných raket, z nichž polovina by měla být umístěna na druhém místě poblíž Grand Forks v Severní Dakotě.

Důležitým faktorem účinnosti systému budou jeho senzory. Ve fázi C-1 by měla být provedena modernizace pěti existujících radarů včasného varování a měl by být nasazen jeden nový radar fungující v x-band mikrovlnném spektru, který je pro tento účel budován v Shemya v západních Aleutách. Ve fázích C-2 a C-3 se počet těchto radarů zvýší. Budou to základny Shemya (Aljaška, USA) , Beale (Marysville, Calif. USA), Clear (Aljaška), Cape Cod (Mass. USA), Fylingdales (Anglie), Thule (Grónsko), Grand Forks (S. Dakota USA), Havajské ostrovy, Jižní Korea.

25. 6. 2006 Japan Economic Newswire /Thomson Dialog NewsEdge / TMCnet : US to sell SM-3 missiles to Japan ZDE

21. 6. 2006 FrontPage magazine : The Next SDI ZDE
7. 6. 2006 NavyTimes : US to sell SM-3 missiles to Japan ZDE

Budiž, i americké vojenské píárko se dá dnes v době informační globalizace vypouštět přes BBC či izraelský Jeruzalem Post, odkud oběhne za několik deítek hodin celý svět. Zpráva jako zpráva. Zdrojovaná je z Japonska i Ameriky, dvou či dvaceti "na sobě nezávislých" zdrojů, tak co... Po smyslu jednozdrojových, manipulativních mediálních sdělení se většina novinářů v Česku i ve světě už dávno přestala ptát. Po smyslu jejich zveřejnění už také ne. Analytici jsou pro tiskové magnáty narozdíl od "investigativců" či "kreativních přepisovačů četky" drahý špás.

BBC: US may deploy Patriots in Japan ZDE

X-band radar

Sleduje, rozlišuje, vyhodnocuje, řídí

Druhá zpráva je "domácí" a tak se s tou "zahraniční" hůře vazbí. Raketová základna USA v Česku stále možná, praví tatáž četka s odkazem na "nejmenovaného českého politika", aniž dá tu předchozí do textu jako odkaz nebo jako souvislost. Američané zesilují tlak. Prý do konce září 2006, a pak prý dají přednost Polsku nebo Maďarsku. Prý. Američané chtějí znát politické rozhodnutí. A tak si očuchávají terén... Důvodem vyměknutí českých politiků by mohl být test raket dlouhého doletu v "zemi tyrana", v Severní Koreji. Zasáhnou prý i Aljašku. Zvláštní, že země, kde nic není a všichni mají hlad, vyrábí v naprosté technologické a ekonomické izolaci rakety a dokonce snad i jaderné hlavice... Podle důvěryhodného zdroje MfD je proti umísění americké základny i prezident Václav Klaus... Že by se v okolí prezidenta ocitly "důvěryhodné zdroje" ČTK?

26. 6. 2006 MfD/ČTK/ČT24 : Raketová základna USA v Česku stále možná ZDE

Nevinil bych nikdy Američany či Brity, jejichž experty Američané se souhlasem britské vlády vyslali, aby prozkoumali terén v Česku, z politckého PR. Kdyby... Kdyby informace o americké aktivitě v Japonsku nebyly známy už více než půl roku. The Japan Times zveřejnily (v angličtině - pro ty, kteří se děsí faktu, že bych snad uměl japonsky) už v květnu informace o americké dodávce 16 kompletů PAC-3 Patriot Advanced Capability v letech 2006 - 2011 Japonsku na posílení jejich obrany. Je to součástí "cestovní mapy" na znovuumístění amerických jednotek v Japonsku.

28. 5. 2006 The Japan Times : New North Korean missiles ZDE

Na počátku června zveřejnil deník americké armády a DoD Stars and Stripes, D.C., jehož mutace vychází i na ostrově Guam, informaci získanou na letecké základně Yokota, že politicko-vojenský přidělenec americké ambasády v Tokiu Kevin Maher a generálporučík Bruce Wright, velitel jednotek 5th Air Force diskutoval s novináři o americko-japonské vojenské spolupráci. Změny se týkají stěhování základny leteckých jednotek amerického námořnictva z Futenma do Camp Schwab do roku 2014, na základě práce Special Action Committee dle Okinawské dohody. Cílem je přemístit 8 000 mariňáků a 9 000 zaměstnanců podpůrných jednotek z Okinawy na Guam do roku 2014. Přenést Navy's Carrier Air Wing 5 z Atsugi Naval Air Facility na Marine Corps Air Station Iwakuni , taktéž do roku 2014 a posunout Japan Air Self-Defense Command do Yokoty do roku 2010 . Nader přiomněl při té příležitosti nový X-Band radarový systém japonského letectva na základně Shariki blízko Misawy, který bude sloužit společným operacím a baterie PAC-3, které jsou přichystané na rozmístění uvnitř existujících amerických základen. "My budeme stále velkou částí obrany Japonska", řekl americký vojenský přidělenec.

9. 6. 2006 Stars and Stripes : Pacific transformation timetables within reach, says embassy official ZDE

7. 6. 2006 Stars and Stripes : Army showing off new X-Band radar in Japan ZDE
2. 6. 2006 Strategy Page: Shutting Down Hostile ICBMs ZDE
Radar s fázovým posunem

Ani tato informace by ještě nebyla zajímavá, ale svědčila by pouze o lenosti většiny českých novinářů hledat a trvale sledovat klíčová témata světové politiky. Je pohodlnější opisovat až to, co zveřejní teritoriálně bližší zdroje. Co je v Pacifiku nebo Indickém oceánu, se přece Česka netýká, pokud se to Česka nezačne týkat, že... Ať žije globalizace. Jenže globalizaci postihla i zbrojní výroba a tvrdý obchod, na ni navázaný. Už v červenci 2005 zveřejnil odborný deník mezinárodního zbrojního průmyslu Defense Industry Daily informaci o tom, že Spojené státy uzavřely dohodu, která dovolí Japonsku získat od firmy Lockheed Martin licenci na výrobu raketového systému Patriot PAC-3 , který bude tvořit jádro spojeného raketového systému protivzdušné obrany. Asahi Shimbun v té době podle DID přiznal, že vlády USA a Japonska podepsaly dohodu už v březnu 2005 a očekává se, že Lockheed Martin podepíše smlouvu s licenčním Mitsubishi Heavy Industries ještě před březnem 2006.

14. 7. 2005, Agence-France Presse : Japan Says Interceptor Missiles Can Go To Third Countries ZDE

18. 7. 2005, Agence-France Presse : U.S. Seals Deal on Japan's Licensed Production of Missiles ZDE
19. 7. 2005, Defense Industry Daily : Japan Licensed to Produce Patriot PAC-3s ZDE

Japonsko plánuje nasadit protiraketovou ochranu skládající se ze systémů PAC-3 i standardních námořních balistických raket SM-3, které mají být instalovány na křižníku třídy Kongo- Kirishima jako součást obranného systému AEGIS. SM-3 jsou určeny na delší vzdálenost, Patrioty jako "pobřežní". Kontrakt pro křižník Kirishma má cenu 124 milionu USD, celkem se jedná o americko-japonskou spolupráci v oblasti protiraketové obrany v odhadované hodnotě mezi 7,3 - 9,1 miliard USD. Na zakázce se mimo Lockheed Martin přiživí ještě Rayethon a BAE Systems. Japonsko plánuje koupit PAC-3 rakety od Lockheed během prvních dvou let do bčřezna 2009 - předtím, než začne s rozmístěním střel PAC-3, vyráběných Mitsubishi. .

PRNewswire : Aegis Ballistic Missile Defense Weapon System Guides Missile to Seventh Successful Target Intercept ZDE

6. 7. 2005, Defense Industry Daily : Up to $387M for Japanese Naval ABM Components ZDE

29. června 2005 upozornila Defense Security Cooperation Agency americký Kongres na možnost prodej devíti námořních SM-3 raket Japonsku včetně přidruženého vybavení a služeb, souvisejících prvků podpory logistiky. Hodnota kontraktu - 387 milionu USD.

30. 5. 2005, Defense Talk : US Defense Security Cooperation Agency: More SM-3 Block IA Standard Missiles For Japanese Navy ZDE

Tak proč teď, když informace jsou známy více než rok?

Na to existuje jednoduchá odpověď. Teď se to hodí. Právě nyní, když se tvoří česká vláda a definuje se její program, je potřeba vytvořit propagandistickou atmosféru strachu z neznámého a ukázat, že bez americké vojenské pomoci jsme uprostřed střetu civilizací ztraceni. Mnoho technologických variant umístění onen apreturový radar, plánovaný na návrší u moravského Slavkova, ani americké raketové základny v Brdech nemají. Stačí si udělat několik kružnic na mapě Evropy... Británii schází v určitém koridoru předsunutá obrana. Ta, jak známo, se obětuje jako první. Československo s tím má už historické zkušenosti.

Související informace

Ve zprávě "The 1999 National Intelligence Estimate" o hrozbě útoku balistickými raketami dlouhého doletu na území Spojených států se uvádí, že Rusko a Čína již vyvinuly četná protiopatření. Jurij Solomonov, šéfkonstruktér nové balistické rakety dlouhého doletu Topol-M naznačil, že tato raketa bude vybavena protiopatřeními vůči protiraketovým obranným systémům. Další ruští odborníci potvrdili, že Rusko používá řadu typů protiopatření včetně návnad a hlavic, které ve střední části své dráhy manévrují tak, aby zmátly protiraketový obranný systém.

Podle nových zpráv tajná zpráva amerických leteckých sil USAF (US Air Force) z roku 1997 došla k závěru, že od konce Války v zálivu (Gulf War) v roce 1991 Čína již dosáhla svého hlavního cíle. Čínské balistické rakety dosáhly potřebné přesnosti a jsou schopny pronikat protiraketovou obranou. Vzdušné testy čínských raket CSS-5 v listopadu 1995 a v lednu 1996 prokázaly použití protiopatření. 2. srpna 1999 Čína provedla první vzdušný test své nové mezikontinentální balistické rakety dlouhého doletu DF-31 včetně protiopatření vůči protiraketové obraně, jak potvrzuje tajná zpráva ze 17. srpna 1999 Národního leteckého zpravodajského střediska amerických leteckých sil. Zpráva dále uvádí, že Rusko a Čína vyvinuly řadu různých protiopatření vůči protiraketové obraně, z nichž některá vyvinuly zřejmě společně. Zpráva "The 1999 National Intelligence Estimate" o hrozbě útoku balistickými raketami na území Spojených států došla ke stejným závěrům.

Jiří Svršek, Natura 7/2002: Spojené státy americké a jaderné odzbrojení 1 ZDE

Jiří Svršek, Natura 8/2002: Spojené státy americké a jaderné odzbrojení 2 ZDE
Jiří Svršek, Natura 3/2003: Americký národní raketový obranný systém 1 ZDE
Jiří Svršek, Natura 4/2003: Americký národní raketový obranný systém 2 ZDE
Jiří Svršek, Natura 5/2003: Americký národní raketový obranný systém 3 ZDE
Jiří Svršek, Natura 6/2003: Americký národní raketový obranný systém 4 ZDE
Jiří Svršek, Natura 7/2003: Americký národní raketový obranný systém 5 ZDE
Jiří Svršek, Natura 8/2003: Americký národní raketový obranný systém 6 ZDE
Jiří Svršek, Natura 8/2003: Jaderné zbraně v Rusku ZDE
Jiří Svršek, Natura 10/2004: Skončila kontrola zbrojení? ZDE

Čtenář Petr Nachtmann poznamenává: Asi největší problém by nastal, pokud by protiraketový systém umístěný na území Česka či v Polsku používal jaderné hlavice - s jejich pomocí je možno prolétající tělesa decimovat relativně nejúspěšněji (i na vzdálenosti několika kilometrů), elektromagnetický puls by však zároveň zdecimoval také veškerou polovodičovou elektroniku ve středoevropském regionu. Z počítačů, kardiostimulátorů i třeba mobilních telefonů by se tak stala nefunkční těžítka.

                 
Obsah vydání       26. 6. 2006
26. 6. 2006 Severní Korejci nejspíše rozhodnou, zda budou na českém území americké rakety Štěpán  Kotrba
26. 6. 2006 Kdy se omluví za "investigativní" pomluvy Česká televize? Štěpán  Kotrba
26. 6. 2006 O studené občanské válce Alex  Koenigsmark
26. 6. 2006 Konsensus versus soutěž Boris  Cvek
26. 6. 2006 Rozhlas nemohl mít Kubiceho zprávu "ofotografovanou" Štěpán  Kotrba
26. 6. 2006 Parties search for some post-election consensus Irena  Ryšánková
26. 6. 2006 Je Mladá fronta Dnes zkorumpované médium? David  Rath
26. 6. 2006 ■ ■ ■ Daniel  Hradecký
26. 6. 2006 Langer: S Monikou jsem nikdy sex neměl Josef  Vít
26. 6. 2006 Filip: "Děsí, když člověk, který kandiduje na ministra vnitra, je schopen zapomenout tajné materiály na stole." Monika  Hoření
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
26. 6. 2006 Komu prospel hon na čarodejnice? Karol  Dučák jr.
26. 6. 2006 Parties search for some post-election consensus Irena  Ryšánková
26. 6. 2006 Levice proti stalinismu a kapitalismu
26. 6. 2006 Ak by Mečiar ležal v truhle... Lubomír  Sedláčik
26. 6. 2006 Také vás straší bodový systém? Wenzel  Lischka
26. 6. 2006 Ekoterorizmus: Smrť maskovaná zelenou Lubomír  Sedláčik
26. 6. 2006 Nenávist paranoidních a zakomplexovaných pitomců nezná mezí
26. 6. 2006 Pražští zelení postavili kandidátku do Zastupitelstva hlavního města
23. 6. 2006 Hádej, kdo přijde na večeři! Darina  Martykánová
26. 6. 2006 Hurá na komunisty! Michal Z. Čenko
26. 6. 2006 Státní ČEZ -- příležitost, která se nemusí opakovat Jiří  Pazdera
26. 6. 2006 Kdo se skryje, dobře žije Václav  Dušek
23. 6. 2006 Vynesl Topolánek nečekaně novou kartu? Miloš  Dokulil
23. 6. 2006 K článku o Václavu Bendovi Ondřej  Šlechta
23. 6. 2006 Lidská práva nejsou scestné paradigma! Darina  Martykánová
23. 6. 2006 Velkodušný zastánce brutální diktatury Jakub  Rolčík
23. 6. 2006 Trestní oznámení a stížnost ministra zdravotnictví na "neznámého" pachatele David  Rath
26. 6. 2006 Závěrečné prohlášení Shromáždění hnutí 4. Evropského sociálního fóra
23. 6. 2006 Budeme zas privatizovat ČEZ? František  Hezoučký
23. 6. 2006 Tady je to stejně blbý Bohumil  Kartous
23. 6. 2006 Kubiceho aféra: Oč tu běží? Pavel  Urban
5. 6. 2006 Témata Britských listů
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Severní Korea RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2006 Severní Korejci nejspíše rozhodnou, zda budou na českém území americké rakety Štěpán  Kotrba
10. 1. 2006 Potřeba mezinárodně zavrhnout zločiny totalitních komunistických režimů   
18. 10. 2005 Život v Severní Koreji -- bída, hlad a státní represe   
20. 9. 2005 Severní Korea chce civilní jaderný reaktor   
26. 8. 2005 Čína usiluje o stabilní vztahy se Spojenými státy   
14. 6. 2005 Milující péče otcovského vůdce - uprostřed harému   
18. 6. 2003 Severokórejská kríza a zbrane hromadného ničenia Tibor  Moravčík
6. 2. 2003 Severní Korea si vyhrazuje proti USA právo prvního, preventivního jaderného úderu   
4. 2. 2002 Jak Američané vraždili v Koreji civilisty