31. 7. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 7. 2006

c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce

Právě probíhající teknival jakoby ukazoval politikům, jak by měla vypadat jejich prezentace pro dospívající generaci. Do It Yourself kultura se bez politiků obejde. Obejde se i bez kapitalismu spořádaných řetězců, antimonopolních úřadů a rádoby konkurence. Neobejde se bez Red Bullu. Neobejde se bez Staropramenu. Neobejde se bez MDMA a konopí. Stačí jí ale osmdesát hektarů louky, příjezdová cesta plná výmolů a hezké počasí. Tvrdý a monotematický rytmus hlubokého a výrazného basu doplňovaného jednoduchými , ale přesto precizními sóly ve stále se opakujících cyklických pasážích počítačem řízených samplů někde mezi 133 - 180 BPM, stroboskopy uprostřed noci. Lasery a rotující světlomety na obloze se postarají o zbytek. Megawaty generátorového proudu. Závislost na benzínu. Desítky hektolitrů piva všech značek, tisíce litrů kořky, tráva, bobule všeho složení a hromady prázdných kelímků a tácků s hořčicí dotvářejí atmosféru kultury konce západní hi-tech civilizace. Tuc tuc tuc tuc. Přidáte-li streetwearové maskáče značky Kenvelo, baťůžky a trička mikiny značky Hannah, dvě desítky tisíc aut všech značek i stáří, získáte obrázek největšího mejdanu uhrovitého outwearu letošního léta. Kotlíkáři z hi-tech světa armádních přebytků. ArmyCzechTekDoupov 2006. Příprava na budoucnost bez budoucnosti, příprava na vynucený travelling v humanitární režii, příprava na zítřek plný klimatických změn, potravinových improvizací a vojenských generálů. Armáda je rázem miláček jinak pacifistické mládeže. Armáda je tady pro "nás". Je to "naše" armáda. PR vyšlo. Tuc tuc tuc tuc.

Je nádherný, když jedni lidi hrajou a druzí lidi tancujou a řvou a jsou tak šťastný... Třetí se smějou.

DIY, techno a festivaly CzechTek TÉMA BL

New Age travellers - nomádi nového tisíciletí ZDE

Rave pArtiEs a opravník oblíbených omylů ZDE
Do It Yourself: Techno scéna a ilegální parties ZDE
Co to je "Do-It-Yourself Culture"? ZDE

Zatímco rok 2002 znamenal malebnou vesničku Andělka, vyfešákované předvádějící se týpky ve svítivých kombinézách, do sebe pohroužené stickers maditující nad pomíjivostí pohybu, pravé a nefalšované DJ's s gramci, blikající elektrošrotové sochařství, barvy, pohodovou tolerantní starostku Marii Matuškovou, množství světel a rozmanitost hudebních stylů i rytmu včetně experimentálního jazztechna, rok 2003 přinesl fireshow, povrchní vykulené disko puberťačky, nádherné cirkusově barevné stany, černochy a Araby, francouzský kokain, české prezervativy, zelené i červené lasery, papírové karnevalové masky, počínající masivní computerizaci produkované hudby, kyslíkový stan s chlazením a cateringovou vynalézavost. Byly to dvě nejfotogeničtější rave parties. Klidné a nikým nepřerušené.

CzechTek 2002 Andělka u obce Višňová na Frýdlantsku

Czechtek 2002 - zpráva z festivalu ZDE

CzechTek 2003 v Ledkově u Kopidlna na Jíčínsku

No system! aneb "nepolitická" vzpoura jedné subkultury ZDE
...nenechat se sežrat soukolím systému ZDE

S rokem 2004 v Boněnově na Tachovsku přišla první vážná kontroverze free technoparty s tupostí státní moci, reprezentované příkazy náměstka policejního prezidenta, hloupostí ministra vnitra Stanislava Grosse a nesmiřitelností zfašizované policie. Z tanečníků, vůči politickému systému do té doby neutrálních či až hlostejných se stali rázem nebezpeční nepřátelé státu, takřka teroristé. Z "docenta" Vajnara se rázem stal obviněný a vazebně stíhaný z "organizování neorganizovatelného. Bulvár se předháněl ve vyvolávání mediální hysterie. Díky tomu se začalo hnutí nesmyslně politizovat a stávat kontroverzní, antisystémovou komunitou. Psaly se petice. Organizovaly protestní pochody. Povinnou výbavou se mimo trávy či speedových bobulí a balené vody propříště stala i železná tyč, dělbuch, zásoba benzínu a plynová maska. Přesto se nebezpeční lidé s anarchistickými sklony neuchýlili k samoúčelnému násilí. Dokonce se pokusili o legální pronájem pozemku pro další ročník CzechTeku. Řešily se právní otázky pronájmu pozemku, hygiena ani následný úklid. Věc v oblasti rave parties nevídaná.

Bravo, pane premiére. Začale jste tak, jak to umíte jen vy. Dal jste vzniknout něčemu, co zde ještě nebylo. Dal jste vzniknout strachu. Dal jste vzniknout pohrdání. Dáte nejspíše vzniknout i nenávisti. A ta pak ponese i své ovoce. ... Kdyby byl Gross ve Woodstocku, asi by nebyl Woodstock. Ale to byl Gross v plenkách... Naštěstí.

To jsem napsal v roce 2004 v článku Staré dává vzniknout novému. Citoval jsem v něm i z manifestu soundsystému Spiral Tribe:

Jediný způsob jak postupovat, je růst. Jediný způsob jak růst, je pronikat za hranice toho, co známe do nepoznaných oblastí neznáma. Neznámé je jediným zdrojem nových vědomostí.

Systémy, zajišťující naše přežití, jsou organické. Abychom mohli obnovovat buněčné stěny, je třeba dělit a násobit.

Staré bariéry padají, starobylé pilíře se hroutí a nové struktury vznikají na jejich místě. Každá nová generace rodí tu následující. Staré dává vzniknout novému.

To "staré" se bortilo v křečích. Kopalo kolem sebe jako umírající kůň. Tupost policejních náčelníků, snažících se vyprovokovat "nepřítele", pokračovala s blízkostí voleb. Strategický koncept, postavený na měšťáckém strachu z neznáma, síle "ochránců zákona" a politické blamáži měl přinést změnu vlády, "která bije naše děti". Hlupák Bublan naletěl grázlovi Husákovi a dezinformoval premiéra. Rok 2005 se stal v Mlýnci u Tachova záminkou k masivní ukázce policejního násilí a "vzorové" činnosti IZS - policií vyprovokovanému střetu tisícovky těžkooděnců s polonahými tanečníky. Ti na násilí odpověděli násilím. Namísto tance létaly vzduchem kameny a tyče. Výsledkem byly stovky zmlácených a desítka těžce zraněných. Na obou stranách. Došlo i na Molotovy koktejly a bojové vozidlo pěchoty s kulometem na střeše. Asymetrická válka, která skončila nerozhodně. Ne proto, že by snad nebylo dost benzínu do umělohmotných lahví či dost granátů s nervově parlayzačním plynem. Ale proto, že lidé od soundsystémů měli víc rozumu a politické předvídavosti, než fašisté od policie. Následný ParoubTek s jednozančně politickým cílem odstranění vlády a vměšováním ODS, do té chvíle hájící "zákon a pořádek", otevřel oči i těm, kteří je do té chvíle zděšeně zavírali. Masivní demonstrace přiměly politiky všech stran k přehodnocení strategie i taktiky. Liberální přístup a tolerance zvítězily. K změně názoru přiměly i řadu "obyčejných" lidí. Dokonce i Tomáše Sokola. Tento snobský právník a bývalý ministr prohlásil v roce 2004 v Lidových novinách, že policie měla účastníky technoparty vyhnat, i kdyby těch 15 tisíc lidí měla rozjezdit tanky. Po zásahu policie vůči tančící mládeži převzal obajobu jediného obviněného - "organizátora" Vajnara. Charakter...

CzechTek 2004 v Boněnově u Přimdy na Tachovsku

CzechTek a hysterie českých médií i veřejnosti ZDE

CzechTek 2005, Mlýnec u Tachova

c23chtek 2oo5 SUMMARY ZDE

Dohoda, kterou uzavřelo na jaře 2006 sdružení soundsystémů Aliance 23 s ministrem obrany na pronájem Doupova byla přelomovým krokem v organizování rave parties - přelomovým krokem v celé Evropě. Radikální soundsystémy se raději hrdě rozjely na "nelegální" UkrainaTek a BulgarTek. Na CzechTek ale naopak přijely desítky tisíc těch, kteří si nepředstavují, že k free teknu patří obuškový adrenalin a kterým nekomerční samoorganizace tohoto ročníku v této podobě vyhovovala. Vojáci dokázali zabezpečit telekomunikace prostřednictvím přenosné BTS pro síť Eurotelu, takže fungoval i datový přenos CDMA. Civilní policie se ve čtvrtek a pátek chvíli pokoušela chaotizovat dopravu tak, aby na louku jnedojeli všichni, kteří tam mířili. Vzniklá dopravní situace blokovala i příjezd sanitek. Nakonec to policisté vzdali - poté, co velícímu armádnímu generálovi začaly přicházet první stížnosti...

Více než padesát tisíc lidí přijelo, utábořilo se a vytvořilo tak podivně chaotické, blikající a hlučící technosídliště lidí a psů zvíci okresního města na pozemku s 80 hektary rozlohy uprostřed lesů. Bez okresního hygienika, bez obchodní inspekce, úřadu práce, policie a vybetonovaných parkovišť.

Z armádního ducha místa zůstaly pouze rozježděná louka tankodromu s výmoly velikosti díry od granátu, armádním buldozerem smetená svrchní vrstva půdy se střepinami a nábojnicemi, výmoly na příjezdové cestě a zteřelý baráček, kde se utábořili zdravotníci. Ostraha prostoru v zelenošedých maskovaných Land Roverech vojenské policie zůstávala decentně stovky metrů skryta zrakům téměř všech. Civilní policisté na příjezdových cestách si k uniformám pořídili reflexní sírově žluté a růžové vestičky, aby je bylo vidět i v noci. Až na jednoho dopravního moulu byli všichni předpisově označeni. Všichni se usmívali jako na povel. "Vítejte na CzechTeku..."

Dokonce i propolicejní deník MfDnes a hysterická televize NOVA udělala technoparty reklamu, když i patnáctileté učnice se dozvěděly, že se paří na Doupově a že je to nej nej nej akce léta. Lepší než kdyby policajtoreportéři strašili jejich rodiče.

Přijdou silné bouřky a déšť, upozornili meteorologové... Přišly. Vyprahlá půda vsákla bouřku během hodiny jak poušť a to, že lilo jako z konve, se poznalo jen další den ráno z páry, která stoupala z lesů vůkol.

Tuc tuc tuc tuc. Stáváme se svědky historického okamžiku, kdy se nejsilnější a nejradikálnější antiestablishmentová subkultura stává součástí společnosti, stojící na pravidlech, přijatelných pro všechny, s výjimkou chřástala. Zmoudřeli jsme snad?

DIY, techno a festivaly CzechTek TÉMA BL

                 
Obsah vydání       31. 7. 2006
31. 7. 2006 "Nalezli je schoulené k sobě."
31. 7. 2006 Robert Fisk: Jak můžeme zůstávat v nečinnosti a dovolit, aby tohle pokračovalo?
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
31. 7. 2006 Seminář o ochraně soukromí a cestování
31. 7. 2006 Izrael bombarduje Libanon navzdory "přestávce v náletech"
31. 7. 2006 Izrael suspendoval letecké údery proti jižnímu Libanonu
31. 7. 2006 Martin van Creveld: "Počínaje Libanonem, jdeme od porážky k porážce" Karel  Dolejší
31. 7. 2006 Irák: Spíše nightmare než cakewalk Jakub  Rolčík
31. 7. 2006 Řekne nám konečně někdo, o co ve skutečnosti jde v Libanonu? Jindřich  Kalous
31. 7. 2006 Docela malá neděle na malém městě Marcela  Gunázerová
31. 7. 2006 TV stanice C-span dává velký prostor skeptikům ohledně 11. září
31. 7. 2006 Davová hysterie
31. 7. 2006 Pane Paroubku, odejděte... Boris  Cvek
31. 7. 2006 Dotaz pro antikomunistu Ivana Biela
31. 7. 2006 Cztk Revue?
31. 7. 2006 Dvě významné české filmové akce Jan  Čulík
31. 7. 2006 Řekne ministr lidem, že už "to" nemůžeme zrušit, když "to" zašlo tak daleko?
31. 7. 2006 Bude Rusko reagovat na snahy USA o raketové základny v Evropě? Jiří G. Müller
29. 7. 2006 Horko... Alex  Koenigsmark
29. 7. 2006 Nerušte mé kruhy!
28. 7. 2006 Reggio a Tarkovskij Jan  Čulík
27. 7. 2006 Literární příběh ztrácí účinek a společenskou váhu, protože je pouze fabulovaný Miroslav  Vejlupek
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?
28. 7. 2006 Výročí 10 let: 29. 7.1996 - první vydání Britských listů
28. 7. 2006 Brána pro nové myšlenky: Deset let Britských listů
28. 7. 2006 Britské listy -- a gateway of ideas
28. 7. 2006 Archiv od října 1996 do září 2001
28. 7. 2006 Prima: Vidiny Oldřich  Průša
27. 7. 2006 Antikomunistická mše Jan  Čulík
22. 11. 2003 Adresy redakce

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba