9. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Jimmy Donal "Jimbo" Wales
9. 8. 2006

W jako Wikipedia, W jako Wales

Hledání odborného pojmu, výročí, či nějaké osobnost či události na Pavučině dovede uživatele hned z počátku většinou k Wikipedii. Otevřená internetová encyklopedie se svým logem zeměkoule s písmeny z různých abeced se pro prakticky každého uživatele internetu po celé zeměkouli stala stejnou samozřejmostí jako přípojka, která jej s touto sítí spojuje. Takovou samozřejmostí, že se už jaksi při listování Wikipedií (na rozdíl třeba od "nadávání" na Windows) nevzpomene na Otce Wikipedie a nemálo uživatelů Netu ani nepřemýšlí, byl-li jaký.

Jimmy Donal "Jimbo" Wales, onen "Diderot z Alabamy" v těchto dnech (* 7. 8. 1966) oslavil čtyřicátiny.

Sám Jimbo Wales si na nedostatek publicity jak ve světových denících, či v přeních světových televizích nemůže stěžovat. Kdo je onen muž, který ani nehrál v oskarovém filmu, ani nevstřelil rozhodující gól ve finále mistrovství světa ve fotbale, ani nenařídil válku, ba ani nebyl nominován na Nobelovu cenu a přesto je uváděn v seznamu 100 nevlivnějších mužů (americkým časopisem Time)?

Wales a Walesovo curriculum

V jeho rodišti Huntsville matka s babičkou provozovaly malou soukromou malotřídku, způsob výuky a výchovy vycházel z takzvané Montessoriho metody, při níž se žákům dává co nejvíc prostoru, aby se věnovali tomu, co je zajímá. Jimmy vzpomíná, že trávil hodně času nad jedním z více než dvaceti svazků World Book Encyclopedia, kterou měli rodiče ve své knihovně.

Přípravkou na univerzitu pro něj byla prestižní a ne právě levná Randolph School. Svá vysokoškolská studia začal na Auburn University a pak pokračoval na University of Alabama. Již na střední škole byl zapáleným zastáncem objektivismu.

V podrobnějších životopisech úspěšných Američanů patří k dobrému tónu se také zmínit o tzv. obtížném období a jeho úspěšném překonání. R. 1996 začal Wales se svými přáteli provozovat internetový vyhledávač a portál Bomis zaměřený na pop kulturu a nevyhnul se ani nabízení odkazů a možnosti katalogizace erotických fotografií.

15. ledna 2001 spustil Wikipedii a již v následujícím roce slíbil, že obsah této svobodné encyklopedie bude k dispozici bez reklam na stránkách. Wales sám dal do projektu cca 500 000 dolarů. Činnost projektu je financována z dobrovolných příspěvků, s jejichž zajišťováním nemá větší problémy.

Při svých četných cestách po setkáních wikipedistů se zmiňuje o boji tzv. s fenoménem "digital-divide" neboli omezeními plynoucími z omezeného přístupu k informacím ať již z rasových, náboženských, sociálních, jazykových, geografických, či jakýkoliv jiných důvodů.

Proslýchá, že v brzku vyjde i její vyselektovaná knižní podoba. Wales také prosazuje, aby v rámci tzv. projektu 100dol arového notebooku pro rozvojový svět bylo i DVD s Wikipedií.

O sobě nyní Wales tvrdí: ... jsem jen jedním z dobrovolníků, kteří pracují na Wikipedii.

Wikipedia, její "sestřičky" i něco z jejího názvosloví

Původní význam slova wiki pochází z Havaje, kde je používán domorodci ve zdvojeném tvaru "wiki wiki" k označení něčeho velmi rychlého, například "wiki wiki bus" je rychlý autobus apod.

Princip wiki, jehož autorem je programátor Ward Cunningham (nar. 1949), pochází z r. 1994. Základem wiki jsou webové stránky, které jejich uživatelé mohou snadno a rychle poopravovat a doplňovat, bez znalosti speciálního jazyka např. typu HTML.

Při každé "zásadní" události (z hlediska komunity kolem Wikipedie) stačí jen několik desítek minut, aby k ní vzniklo na Wikipedii heslo. O to se pečuje více než tři čtvrtě milionu registrovaných uživatelů, editorskou část vykonává více než 4500 spolupracovníků po celém světě.

Wikipedia existuje v téměř 200 jazykových verzích, z toho cca 130 je považováno za živé, včetně češtiny - na adrese www.wikipedia.cz.

Každodenně má cca 60 milionů přístupů a je celosvětově brána za přibližně 30. nejnavštěvovanější stránku.

Rozšiřování sborů editorů (wikipedistů) vedlo k vytýčení cíle: dohnat a předehnat proslulou encyklopedii Britannica.

V počtu samotných anglických hesel byl byl tento cíl již splněn, vedou se odborné spory o kvalitu hesel, při nichž padají čísla, že Wikipedia má o cca 1/3 větší počet chyb ve zpracování hesel. Britská encyklopedie přece jen pohlíží na svou internetovou kolegyni tak trochu "zpatra".

Wikipedii se nevyhnuly ani technické výpadky serverů.

Jejím specifickým problémem je tzv.Wiki vandalismus, tj. zabudování úprav jednotlivých hesel, nepravdivým nebo dokonce osočujícím způsobem. Je znám případ přítele Kennedyho rodiny Seigenthalera, který ve Wikipedii byl označen za člověka zapleteného do atentátu na bratry Kennedyovy. Obranou proti těmto útokům na kredit Wikipedie je zodpovědnost editorů, pravidelné prohlížení hesel a případné reverty čili vracení do předchozího stavu.

Wikipedia se však věnuje často i tématům, která v tradičních encyklopediích zpravidla nejsou popisovány, zpravidla kvůli jejich překotnému vývoji.

Základní pracovní metodou je tzv. NPOV (Neutral Point of View, tedy neutrální úhel pohledu)

Rozpracované články jsou označeny jako pahýl.

Nyní se jedná o tom, že nové úpravy hesel braných jako stabilní budou možné jen jako revize, tj. zobrazit se budou jen na explicitní požadavek čtenáře.

Národní mutace spravují správci, nad nimi je 17 stewardů, kteří jim přidělují nebo odebírají správcovská práva.

Nejrozsáhlejší je anglická mutace, obsahující více než 1 300 000 příspěvků.

Druhou v pořadí je německá verze se 443 000, ruská má 97 000 příspěvků

Slovenská verzia má více než 55 000 článků a předstihuje tak českou s více 37 000, která je 20. z hlediska velikosti.

Kromě Wikipedia provozuje Wikimedia (provozovatelská nadace řízená Walesem) také několik dalších otevřených"sesterských" projektů, které plní jiné než encyklopedické cíle. Mezi nejdůležitější patří: Wikionary (Wikcionář, výkladový slovník a tezaurus), Wikisource (úložiště volných dokumentů), Wikimedia Commons (sdílená sbírka multimediálních souborů), Wikinews (Wikizprávy, otevřené zpravodajství), Wikibooks (Wikiknihy, volně dostupné online učebnice a příručky), Wikiquote sbírka přísloví a citátů.

Wikipedia v Česku a Britské listy

Budování české Wikipedie se nevyhnuly spory. Spíše než o metodu, to byl např. spor o širší psaní th než novějšího t, (např. theorie), spor o "panovnice". Některé spory jsou popsány v české Wikipedii, pod odkazem Pod lípou.

Britské listy jsou heslem ve Wikipedii charakterizovány jako:

...

Britské listy jsou považovány za názorovou platformu české intelektuálněji zaměřené levice, ačkoliv by dle některých názorů měly být považovány spíše za internetové periodikum liberálního středu.

...

Britské listy nejenže se tématu Wikipedie několikrát věnovaly , ale ve více než 100 případech jsou Wikipedií uváděny jako zásadní zdroj, tj. externí odkaz v závěru článku. Jako příklad lze zmínit heslo Eduard Beneš.

ZDE

Anglická mutace Wikipedie t.č. obsahuje 3 odkazy na Britské listy, na film z Karlových Varů 2005 Noriko, Járu Cimrmana a Pražské jaro 1968.

Místo závěru

Na světové pavučině je mnoho encyklopedií, lexikonů, glosářů, heslářů atd. Ale jen jedna Wikipedie. Miliony hesel v řadě národních mutací za 5 let znamená epochální dílo, nelze se proto divit, že Jimmy Wales ve svých čtyřiceti má to postavení ve světě, které má.

Úvodní stránka každé Wikipedie říká čím není, jako např. sbírkou něčeho, odkladištěm, či nástrojem propagandy. Nenese odpovědnost za správnost a nechce být "biblí na kterou se přísahá".

Prostě Wikipedia (každodenně) pomáhá a není na svou výlučnost pyšná a také skromně vyzývá čtenáře, přiložte také ruku k dílu. A vůbec nevadí, že práci na ní prakticky nelze dokončit.

Objektivismus ve svém původním významu je označení pro směr v etice, který hlásá, že dobro existuje nezávisle na lidském vědomí. Podle stoupenců tohoto směru má smysl se ptát po objektivní pravdivosti etických soudů (např. "krást se nemá").

Jimmy Wales ZDE

"Wikipedia. Der Diderot aus Alabama", Frankfurter Allgemeine Zeitung, 4. Juni 2005, Nr. 127, S. 11

Britské listy ve vydání české Wikipedie ZDE

Další názory na Wikipedii v češtině ZDEZDEZDEZDEZDE
                 
Obsah vydání       9. 8. 2006
9. 8. 2006 Rozhněvaní britští poslanci požadují zrušení parlamentních prázdnin
8. 8. 2006 Bilance války, která je hanbou světa
9. 8. 2006 Válka o pozemky
9. 8. 2006 O co jde v Libanonu? Pavel  Urban
7. 8. 2006 Libanon: pravá tvář "chirurgicky přesného bombardování"
9. 8. 2006 Pachatel nebo oběť Bohumil  Kartous
9. 8. 2006 Rakouský prezident chce urychleně ustavit vládu Richard  Seemann
9. 8. 2006 Neprůchodná cesta Milan  Dubský
9. 8. 2006 Ukrajina, náš vzor Oskar  Krejčí
9. 8. 2006 Česká debata o protiraketové základně: pozdě a chybně
9. 8. 2006 Američané nás nevpustí do USA bez víz, ale základnu v ČR chtějí
9. 8. 2006 ČT odmítla převzít papírovou raketu, protože "informuje objektivně"
9. 8. 2006 Americké protiraketové základně v ČR Ano!
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
9. 8. 2006 Brezinův úsměvný blábol
9. 8. 2006 Vybydlená planeta a její scénáristka Ivan  Brezina
9. 8. 2006 Letní poplašná zpráva Václav  Dušek
9. 8. 2006 Neopomínejte obyčejné lidi Věra  Říhová
9. 8. 2006 Hrozba "black-outů" elektrizačních soustav Milan  Černý
9. 8. 2006 Rolling Stones Milan  Cimburek
9. 8. 2006 Czechtek a komolení jmen
9. 8. 2006 W jako Wikipedia, W jako Wales Vladislav  Černík
9. 8. 2006 Fidel Castro je kontroverzní osobnost, ale... Petr  Wagner
8. 8. 2006 Redakce Neviditelného psa dostala vzteklinu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 Čína potvrdila nejstarší případ nákazy ptačí chřipky u člověka
8. 8. 2006 Zaplacený senátorův koníček - reforma zdravotnictví
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 Zapomenuté kořeny krize Sandra  Wain
8. 8. 2006 Kuba je Disneyland levice... Fabiano  Golgo
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů
8. 8. 2006 Osmašedesátníci -- čest, nikoli cejch Lubomír  Novotný
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce