9. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 8. 2006

Válka o pozemky

Názor izraelského listu Haaretz.

Zoufalá válka v Libanonu, která se bezdůvodně stále více komplikuje, vznikla kvůli izraelské lačnosti po území. Ne proto, že by Izrael nyní bojoval o dobytí nové země, ale ukončení okupace mohlo ukončit tuto zbytečnou válku. Kdyby Izrael vrátil Golanské výšiny a podepsal mírovou smlouvu se Sýrií, tato válka by pravděpodobně nevypukla.

Mír se Sýrií by zaručil mír s Libanonem a mír s oběma zeměmi by býval zabránil organizaci Hizballah, aby se opevnila na severní hranici Izraele. Mír se Sýrií by rovněž izoloval Írán, skutečného a nebezpečného nepřítele Izraele, a odříznul Hizballah od jednoho ze dvou zdrojů zbraní a financování. Je to tak jednoduché a tak vzdálené konvenčnímu izraelskému myšlení, které je předmětem vymývání mozků.

Po léta vede Izrael válku proti Palestincům ve snaze udržet okupovaná území. Kdyby nebylo projektu budování izraelských osad na okupovaných územích, Izrael by se z nich byl dávno stáhl, a katalyzátor nynějšího konfliktu by býval významným způsobem neutralizován. Ne že by se nikoho neokupující Izrael stal miláčkem arabského světa, ale ničivá palba zaměřená na Izrael by byla podstatně menší, a ti, kdož by chtěli dál bojovat proti Izraeli, by shledali, že jsou izolováni.

Válka proti Palestincům je proto jasně válkou o území, válkou o izraelské osady. Jinými slovy, na Západním břehu a v Gaze lidé zabíjejí a jsou zabíjeni kvůli naší chtivosti po území. Od Goldy Meirové po Ehuda Olmerta pokračuje lež o tom, že válka s Palestinci je válkou existenční, že jde o přežití Izraele. Ve sktuečnosti jde o válku o pozemky, o jednotlivé izraelské osady na místech, která nám nepatří.

Pokud jde o Sýrii, tady je situace jiná. Sýrie 33 let vojensky neusilovala o znovu získání svých území, která okupoval Izrael. Izrael si může schválit desítky zákonů o tom, že si anektoval Golanské výšiny, avšak okupované území zůstane okupovaným územím. Během těchto tří desetiletí převládal v Izraeli názor, že míru se Sýrií není třeba, Sýrii je zticha, tak proč jim vracet Golany?

Toto je stejně nebezpečně pošetilé myšlení jako to, které charakterizovalo prvních 20 let okupace Západního břehu a Gazy. Palestinci izraelskou okupaci tiše snášeli, a tak nikoho nenapadlo, aby jim vrátil jejich území. Až když se Palestinci probudili a pochopili, že ztrácí navždy svoji zemi, zahájili násilný odpor, a až po krveprolití se probrali Izraelci ze sna a pochopili, že nemohou všechna okupovaná území okupovat donekonečna. Takže, s politováníhodným zpožděním a po mnoha letech krveprolévání, po uznání PLO, po dohodě v Oslo, vznikly myšlenky ukončení násilí a konvergence - všechno to byla částečná a falešná řešení, jejichž účelem bylo oddálit ukončení okupace.

Se Sýrií jsme nic takového nepotřebovali - po celý čas, celé ty roky byl klid. Nyní byla rozpoutána válka v Libanonu a ukazuje se, že to byla chyba. Přesto že byl klid, a Sýrie nic nepodnikala, nebezpečí z tohoto směru nezmizelo a iluze, že Golany zůstanou v rukou Izraele aniž bychom museli za okupaci platit, nás nyní udeřila do tváře.

A současná válka je možná jen předzvěstí pro další války, které budou možná daleko nebezpečnější. Tvrzení, že čas hraje pro nás, je další nepravdivou iluzí. Arabský a muslimský svět se za celou tuto dobu vyzbrojil a nad hlavami se nám vznáší nebezpečí jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. Jedinou reakcí na to může být maximální neutralizace konfliktů, než začnou padat jaderné bomby. Jenže Izrael se rozhodl zavírat oči a buduje svou budoucnost na děsivě dočasném klidu, anebo na stále větším množství válečných operací.

A to právě v době, kdy území v důsledku nových bojových technologií ztrácí strategický význam. Bývalý premiér Ehud Barak zločinně propásl možnost podepsání mírové smlouvy se Sýrií. A takto je to stále. Když druhá strana mlčí, proč vracet území? A když jde do války, "nemáme s kým jednat," - "určitě ne, když jsme pod palbou".

Zatímco do válečného vlaku jsme schopni naskočit okamžitě, jako teď, když dojde na mírové jednání, donekonečna ho protahujeme a odkládáme.

Nyní také, když se Sýrie, pod tlakem USA, zoufale chce navrátit se do "rodiny národů", nastává skvělý čas pokusit se s ní uzavřít mír - ale jsou tu tací, podle kterých na to teď není čas. Co na to řeknou Američané? Ti jsou konec konců proti všem dohodám s Bašárem Asadem z "osy zla."

Takže, zase, další výmluva, abychom propásli další šanci, další lživá výmluva. Jako v případě míru s Egyptem, kroku, který zaručil izraelskou bezpečnost mnohem lépe než jakákoli válka, a který byl dohodnut za zády Američanů, Amerika by se nemohla postavit proti mírové smlouvě se Sýrií. Nyní, po té co jsme udeřili na Hizballáh a zničili Libanon, izraelský premiér by měl nabídnout: Golany za mír. Toto může zaručit mnohem více naše bezpečí než tisíce zbytečně odvážných operací v Baalbeku, ale chce to mnohem víc odvahy než vést další nešťastnou a zbytečnou válku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       9. 8. 2006
9. 8. 2006 Rozhněvaní britští poslanci požadují zrušení parlamentních prázdnin
8. 8. 2006 Bilance války, která je hanbou světa
9. 8. 2006 Válka o pozemky
9. 8. 2006 O co jde v Libanonu? Pavel  Urban
7. 8. 2006 Libanon: pravá tvář "chirurgicky přesného bombardování"
9. 8. 2006 Pachatel nebo oběť Bohumil  Kartous
9. 8. 2006 Rakouský prezident chce urychleně ustavit vládu Richard  Seemann
9. 8. 2006 Neprůchodná cesta Milan  Dubský
9. 8. 2006 Ukrajina, náš vzor Oskar  Krejčí
9. 8. 2006 Česká debata o protiraketové základně: pozdě a chybně
9. 8. 2006 Američané nás nevpustí do USA bez víz, ale základnu v ČR chtějí
9. 8. 2006 ČT odmítla převzít papírovou raketu, protože "informuje objektivně"
9. 8. 2006 Americké protiraketové základně v ČR Ano!
8. 8. 2006 Malé války, velký problém Oskar  Krejčí
9. 8. 2006 Brezinův úsměvný blábol
9. 8. 2006 Vybydlená planeta a její scénáristka Ivan  Brezina
9. 8. 2006 Letní poplašná zpráva Václav  Dušek
9. 8. 2006 Neopomínejte obyčejné lidi Věra  Říhová
9. 8. 2006 Hrozba "black-outů" elektrizačních soustav Milan  Černý
9. 8. 2006 Rolling Stones Milan  Cimburek
9. 8. 2006 Czechtek a komolení jmen
9. 8. 2006 W jako Wikipedia, W jako Wales Vladislav  Černík
9. 8. 2006 Fidel Castro je kontroverzní osobnost, ale... Petr  Wagner
8. 8. 2006 Redakce Neviditelného psa dostala vzteklinu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 Čína potvrdila nejstarší případ nákazy ptačí chřipky u člověka
8. 8. 2006 Zaplacený senátorův koníček - reforma zdravotnictví
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 Zapomenuté kořeny krize Sandra  Wain
8. 8. 2006 Kuba je Disneyland levice... Fabiano  Golgo
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů
8. 8. 2006 Osmašedesátníci -- čest, nikoli cejch Lubomír  Novotný
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce