16. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Somálsko --- Foto: Scanpix
16. 1. 2007

V Somálsku nejde o "islamský terorizmus"

Vývoj situácie v Somálsku v mnohom pripomína to, čo sa udialo v Afganistane. Aj v tomto prípade je víťazná vláda krehká, je rukojemníkom zahraničných záujmov a miestnych barónov, ktorí nemajú záujem o upevnenie centrálnej moci.

Etiópske sily počas posledných dvoch týždňov roku 2006 uplatnili svoju technologickú prevahu a vytlačili milície Únie islamských súdov do nehostinného juhu krajiny. Uzavrel sa tým kruh, ktorý v mnohom pripomína Afganistan.

Krajina zmietaná vo víre vonkajších záujmov

V roku 1991 bol zvrhnutý diktátor Mohamed Siad Barre, podporovaný Spojenými štátmi. Tie jeho režim posilňovali počas studenej vojny ako svojho spojenca v regióne, po kolapse ZSSR však stratili o bývalých afrických spojencov v Afganistane záujem. S Barreho režimom sa zrútila aj centrálna vláda. Moc si rozdelili súperiace klany a vojnoví baróni -- v Somálsku vznikli menšie regionálne štáty v štáte. Permanentná občianska vojna rozbila ekonomiku krajiny, väčšina obyvateľov upadla do obrovskej chudoby. Viacerí regionálni lídri sa pokúsili opäť zjednotiť krajinu, narážali však na odpor ostatných. V roku 2004 vznikla dočasná federálna vláda, ani tá však nedokázala situáciu zlepšiť. Fakt, že bola podporovaná susednou Etiópiou a Spojenými štátmi, však bol aj katalyzátorom mocenského rastu Únie islamských súdov.

Pôvodne šlo o voľnú federáciou islamských súdov vedených klerikmi v hlavnom meste Mogadišu. Apelom na nábožensko-etnický nacionalizmus (dočasná federálna vláda bola podporovaná "neveriacimi" cudzincami, pričom väčšinu obyvateľov tvoria moslimovia), ale aj prísľubom skoncovať s korupciou a bezprávím (ktoré sa počas občianskej vojny stali určujúcim princípom spoločenského života) získavalo hnutie stále viac priaznivcov. V druhej polovici roka 2006 dokázali jeho milície postupne vytláčať dočasnú vládu z jej pozícií, až ovládli takmer celú krajinu.

"Boj proti terorizmu"

To však nezodpovedalo záujmom vonkajších mocností. Spojené štáty vývoj interpretovali v zmysle "boja proti terorizmu", a preto bolo pre nich neprijateľné vytvorenie radikálne islamistického štátu na východe Afriky. Už začiatkom roku 2006 iniciovali vznik "protiteroristických" jednotiek regrutovaných z radov miestnych vojenských barónov. Podporovala a riadila ich skupina 1 500 "poradcov" z Pentagonu, umiestnených od roku 2002 v susednom Džibutsku. Ukázalo sa však, že to nestačí.

Začiatkom decembra mali Spojené štáty pripravenú pôdu na intervenciu. Keďže dočasná federálna vláda je formálne legitímnou vládou krajiny, nebolo ťažké získať s podporou Africkej únie autorizáciu Bezpečnostnej rady OSN na "mierovú misiu", ktorá ju mala uchrániť aspoň v meste Baioda. Jednotky Africkej únie dokonca dostali výnimku z embarga OSN na dovoz zbraní do krajiny.

Etiópia, ktorá z mocenských dôvodov nemala záujem o vytvorenie silnej vlády v susednej krajine, s ktorou už viedla vojnu, vyslala do oblasti jednotky. S pomocou etiópskych vojakov dokázala dočasná vláda opäť ovládnuť Mogadišu a väčšinu krajiny. Aj postavenie novej vlády, vedenej bývalým exilantom s malou základňou v domácich kruhoch, tragicky kopíruje situáciu v Afganistane -- mocensky ťažko prežije odchod zahraničných vojsk a už teraz sa musí pri vplyve mimo centra spoliehať na miestnych lídrov, opäť sa objavujúcich vojenských barónov.

Únia islamských súdov

Obraz situácie v Somálsku nie je kompletný bez pochopenia, čím vlastne je Únia islamských súdov. Hnutie, samozrejme, zahŕňa militantné, konzervatívne krídlo, ktorého postavenie sa posilnilo s tým, ako rástol vonkajší tlak na hnutie. No hoci politika hnutia obsahuje aj ultrakonzervatívne islamské prvky známe z talibanského Afganistanu -- obmedzenie filmov, obmedzovanie slobody žien a pod. -- podporu získavajú zmenami, ktoré zaviedli po porážke vojenských barónov. Dokázali zabezpečiť pokles násilia voči civilistom, či zníženie cien potravín (najmä vďaka tomu, že zrušili clá a dane, ktoré uvaľoval každý z vojenských vládcov). Hnutie dokonca vzniklo po rozpade centrálnej vlády v roku 1991 ako iniciatíva miestnych vodcov komunít a podnikateľov, ktorí chceli trestať drobný zločin a presadzovať dodržiavanie zmlúv.

Súdy tiež odrážajú diverzitu štruktúry podklanov a klanov, z ktorých vyrastajú. Tradiční konzervatívci a súfijskí moslimovia odmietajú radikálnu salafistickú interpretáciu islamu. Islamské právo šaría sa vždy miešalo s tradičným klanovým právom.

Šanca na prežitie

Milície Únie sa pravdepodobne udržia partizánskym bojom. Podporu -- a nielen finančnú -- môžu získavať aj od regionálneho súpera Etiópie, od Eritrei, ako aj niektorých skupín v Saudskej Arábii. To by znamenalo posilňovanie radikálnych islamských skupín.

Dočasná federálna vláda nemá veľa šancí prežiť. Medzinárodné jednotky skôr či neskôr odídu, a ak by sa jej aj podarilo formálne udržať, tak len vďaka podpore miestnych vojenských vodcov. Tí si za ňu nechajú "zaplatiť" posilnením regionálnej autonómie.

Ústredná vláda by mala šancu v prípade, že sa podpora medzinárodného spoločenstva premietne na koncentrovanú a rozsiahlu rozvojovú pomoc zameranú na vytvorenie základov na udržateľný ekonomický rozvoj. "Vojne proti terorizmu", v mene ktorej bola vedená aj invázia v Somálsku, sa viac darí "odstraňovať režimy", než stabilné demokratické režimy vytvárať.

Zveřejněno s laskavým svolením slovenského politicko - společenského týdeníku SLOVO

Demokratická republika Somálsko , Somalia (The Somali Democratic Republic - anglicky), Jamhuuriyadda Dimograadiga Soomaaliiya (somálsky) , Al-Džumhúríja ad-Dimúkrátíja as-Somálíja (arabsky)

Rozloha: 637 657 km2 Poloha: 41°-52° v. d. a 2°-12° s. š. Využití plochy: 2% orná půda, 69% pastviny, 26% lesy, 3% ostatní Reliéf: nejvyšší bod - Shimbiris (2 416 mnm), nejnižší bod - Indický oceán (0 mnm) Vodstvo: nejdelší řeka - Shabeelle (1950 km) Klima: tropický pás Biotop: savany

Hlavní město: Muqdisho (Mogadišo, 900 000 obyv.). Další města (tis. obyv.): Hargeisa 400, Kismayu 200 . Správní členění: 18 oblastí - Awdal, Woqooyi Galbeed, Togdheer a Sanaag na severu země tvoří tzv. Somaliland na severozápadě země (ve hranicích bývalého britského Somálska; prohlásil se nezávislou jednotkou v r. 1991, avšak mezinárodně nebyl uznán) plus oblast Sool, která je spravována Somalilandem, ale kterou si nárokuje rovněž Puntland. Oblasti Bari, Nugaal, Mudug, Galguduud, Hiiraan, Shabeellaha Dhexe, Shabeellaha Hoose, Banaadir, Bakool, Bay, Gedo, Jubbada Dhexe, Jubbada Hoose. Vyhlášení nezávislosti: 1960.

Forma vlády: bezvládí. Státní zřízení: republika. Hlava státu (do 2004): Hassan Salad Abdikassim , dnes Muhammad Abdi Yusuf. Předseda vlády (do 2004): Muhammad Abdi Yusuf, dnes Ali Mohamed Geedi, místopředseda vlády a ministr vnitra Hussein M. Farah Aidid, místopředseda vlády a ministr financí Salim Aliyow Ibroow, místopředseda vlády a ministr informatiky Mohamuud Abdullahi Jama . . Členství: OSN, MMF, SB, Liga arabských států, African Union (AU), Common Market for Eastern and Southern Africa (COMESA) .

Republika prezidentského typu; od r. 1991 však mimo tzv. Somaliland bez centrální správy. Po létech bojů a složitých jednání byl r. 2004 ustanoven parlament, zvolen prezident a počátkem 2005 jmenována vláda, která však díky nevyřešené bezpečnostní situaci v hlavním městě Mogadishu má své sídlo stále v keňském Nairobi (květen 2005). Hlavní politické strany: United Somali Congress (USC) - vznikl v r. 1989; v r. 1991 svrhl Siada Barre, později se spojil se Somali National Alliance; Somali Salvation Democratic Front - původně (od r. 1978) hnutí odporu proti režimu Siada Barre; nyní představitel zájmů Puntlandu. Další strany/seskupení: Somali Patriotic Movement, Southern Somali National Movement, National Salvation Council, National Somali Front, Rahawayn Resistance Army .

Počet obyvatel (2004): 8 304 601 Hustota zalidnění: 13 obyv./km2. Národnostní složení: Somálci (85 %), Bantu, Arabové . Náboženství: sunnitští muslimové 99%, islám celkem 99,9%, křesťanství 0,1 %. Věkové složení: 0-14 r. 44,54%, 15-64 r. 52,69%, nad 65 r. 2,77%. Roční přirozený přírůstek: 3,41% . Střední délka života - muži: 44,99 let, ženy: 48,25 let. Gramotnost: 24% Urbanizace: 27,9%. Úřední jazyky: somálština (oficiální), arabština, italština, angličtina

Tvorba HDP: 30% služby, 10% průmysl, 60% zemědělství. Zaměstnanost: 29% služby a průmysl, 71% zemědělství . HDP (parita kupní síly): 4,361 mld. USD. HDP na 1 obyv. (parita kupní síly): 500 USD. Inflace (2003): více něž 100%. Hospodářský růst: 2,1%. Nezaměstnanost: - Dluh (2000): 2,6 mld. USD. Zemědělství - sklizeň: kukuřice, sorgo, cukrová třtina, podzemnice olejná, sezam banány. Zemědělství - chov dobytka: skot, ovce, kozy, velbloudi. Průmysl - těžba: kamenná sůl. Průmysl - energetika (podíl elektráren): tepelné 100%. Průmysl - energetika (výroba): 260 mil. kWh. Průmysl - energetika (spotřeba): 241,8 mil. kWh. Vývoz: dobytek, banány, ryby. Dovoz: potraviny, stroje, ropa. Odběratelské země: SAE, Jemen, Omán. Dodavatelské země: Džibutsko, Keňa, Brazílie, Thajsko. Doprava: 0 km železnice, 22 100 km silnice. Měna: somálský šilink (SOS) = 100 centů. Somaliland zavedl svoji vlastní jednotku Somaliland Shilling (SolSh). Běžně se používají měny sousedních arabských zemí; v obchodním styku se používá USD. Většina obchodu Somálska je realizována prostřednictvím kanceláří v Dubaji, který tak je efektivním obchodním centrem země. Většina dovozů rovněž prochází Dubají, kde jsou překládány z větších plavidel na malé plachetnice (pouze Boosaaso a Berbera jsou schopny, vzhledem k relativně dobré bezpečnostní situaci, přijímat větší plavidla).

Státní svátky: 1. leden Nový rok 1. květen Den práce 26. červen Den nezávislosti 1. červenec Den založení republiky Kromě výše uvedených se slaví rovněž muslimské svátky Id al-Fitr, Id al-Adha a Ashura, jejichž konkrétní datum závisí na muslimském kalendáři. .

Vstup do OSN: 1960, internetová doména: .so, internetových uživatelů: 89 000. 40 největší stát na světě. Čas k SEČ: +2hod.


Stát ve východní Africe u Indického oceánu v tzv. Africkém rohu. Od 7. století zakládali Arabové obchodní stanice na pobřeží, které zůstalo pod arabským vlivem až do 19. století, kdy se o Somálsko začaly zajímat evropské velmoci. Somálské území bylo do konce 19. století rozděleno na několik teritorií: Francouzské Somálsko (dnešní Džibuti ), Italské Somálsko (východní část), Britské Somálsko (severní část). Italské Somálsko bylo po italsko-habešské válce spojeno roku 1936 s Etiopií v Italskou východní Afriku . Z této oblasti pak vedla fašistická Itálie útok proti Britskému Somálsku, které roku 1940 obsadila. O rok později dobyli Britové ztracené území a postupně obsadili i Italské Somálsko, které okupovali až do roku 1950. Část somálského území (Ogaden) byla předána sousední Etiopii. Roku 1949 bylo na území Italského Somálska z rozhodnutí OSN vytvořeno poručenské území pod italskou správou. Roku 1960 došlo k sjednocení obou bývalých kolonií a vytvoření jednotného a nezávislého Somálska. V 70. letech se dostalo Somálsko do konfliktu s Etiopií kvůli sporným územím, od konce 80. let byla země zachvácena občanskou (klanovou) válkou, která vyústila ve faktické rozdělení země mezi jednotlivé politické frakce. Na severozápadě země došlo v roce 1991 k odtržení oblasti, která se vyhlásila nezávislou republikou Somaliland. Intervence vojsk OSN v roce 1993 skončila neúspěchem. V roce 1994 sice podepsali představitelé dvou nejsilnějších znepřátelených frakcí Alí Mahdí Mohammed a Mohammed Farah Aidíd prohlášení vyzývající k příměří, ale v roce 1995 vypukly nové boje. V červenci 1996 samozvaný prezient Aidíd po zranění zemřel.Stát ve východní Africe u Indického oceánu v tzv. Africkém rohu. Od 7. století zakládali Arabové obchodní stanice na pobřeží, které zůstalo pod arabským vlivem až do 19. století, kdy se o Somálsko začaly zajímat evropské velmoci. Somálské území bylo do konce 19. století rozděleno na několik teritorií: Francouzské Somálsko (dnešní Džibuti ), Italské Somálsko (východní část), Britské Somálsko (severní část). Italské Somálsko bylo po italsko-habešské válce spojeno roku 1936 s Etiopií v Italskou východní Afriku . Z této oblasti pak vedla fašistická Itálie útok proti Britskému Somálsku, které roku 1940 obsadila. O rok později dobyli Britové ztracené území a postupně obsadili i Italské Somálsko, které okupovali až do roku 1950. Část somálského území (Ogaden) byla předána sousední Etiopii. Roku 1949 bylo na území Italského Somálska z rozhodnutí OSN vytvořeno poručenské území pod italskou správou. Roku 1960 došlo k sjednocení obou bývalých kolonií a vytvoření jednotného a nezávislého Somálska. V 70. letech se dostalo Somálsko do konfliktu s Etiopií kvůli sporným územím, od konce 80. let byla země zachvácena občanskou (klanovou) válkou, která vyústila ve faktické rozdělení země mezi jednotlivé politické frakce. Na severozápadě země došlo v roce 1991 k odtržení oblasti, která se vyhlásila nezávislou republikou Somaliland. Intervence vojsk OSN v roce 1993 skončila neúspěchem. V roce 1994 sice podepsali představitelé dvou nejsilnějších znepřátelených frakcí Alí Mahdí Mohammed a Mohammed Farah Aidíd prohlášení vyzývající k příměří, ale v roce 1995 vypukly nové boje. V červenci 1996 samozvaný prezient Aidíd po zranění zemřel.

Zdroj ZDE

Somálsko -- základní informace MZV ZDE

Somálsko -- základní informace pro podnikatele ZDE
Andre Glucksmann -- Světu hrozí "somalizace" ZDE
Oldřich Průša: Somálsko -- díra v mapě ZDE
Mesfin Gedlu: Somálsko: dávat vinu obvyklým podezřelým, to je recept na vleklou regionální destabilizaci ZDE
Mesfin Gedlu: Somálsko: břemena neúspěchů ZDE
                 
Obsah vydání       16. 1. 2007
16. 1. 2007 Lidská práva a Česko Egon T. Lánský
16. 1. 2007 Korupce je účinnější než válka Bohumil  Kartous
16. 1. 2007 Rozvědka MI6 zpochybnila Blairovo tvrzení o "bezpečnosti státu"
16. 1. 2007 Problémy utváření, nebo změna paradigmatu? Sir Roderic Lyne, Strobe  Talbott, Kodži  Watanabe
16. 1. 2007 Tanzánský "prostředník" obdržel úplatek ve výši 12 milionů dolarů
16. 1. 2007 Německo chce zakázat nacistické symboly v celé EU
16. 1. 2007 Sterilizace Heleny Ferenčíkové
16. 1. 2007 Vějička evropské lidskoprávní politiky a vějička boje proti terorismu Štěpán  Kotrba
16. 1. 2007 Rovnost! Co, prosím? Uwe  Ladwig
16. 1. 2007 Guantánamo - americký gulag naší doby Jiří G. Müller
16. 1. 2007 ■ ■ ■ Michaela  Chrobáková
16. 1. 2007 Povolební krize a ústava III. Zdeněk  Jemelík
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila
16. 1. 2007 Věcná nepřesnost Miloše Dokulila
16. 1. 2007 Věcné nepřesnosti pánů Vagery a Marka Jakub  Žytek
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký
16. 1. 2007 Povrchní reakce Patrik  Nacher
15. 1. 2007 Jak se chodí po vodě? Martin  Škabraha
15. 1. 2007 Je v Čechách právo více než politika? Jiří  David
15. 1. 2007 Když měl Martin Luther King svůj sen
15. 1. 2007 Oriana Fallaci a umění rozhovoru
20. 4. 2006 V celách smrti ve světě čeká přes 20 000 osob
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů
15. 1. 2007 Dvě nové vysoké školy ekonomické v Českých Budějovicích Michal  Giboda
13. 1. 2007 Irák, Bush, pozitivní a negativní svoboda a ta pravá legrace
16. 1. 2007 Impérium chystá úder Daniel  Veselý
22. 11. 2003 Adresy redakce
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006

Somálsko mezi národně osvobozeneckým bojem a islámským terorismem RSS 2.0      Historie >
16. 1. 2007 V Somálsku nejde o "islamský terorizmus" Matúš  Holý
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša
25. 12. 2006 Naše ČT -- o Vánocích Oldřich  Průša
3. 8. 2006 Impérium a suverenita Frank  Simoulay
7. 6. 2006 Somálsko: břemena neúspěchů Mesfin  Gedlu
14. 5. 2006 Fukuyama: Čemu dnes čelí svět   
19. 4. 2006 Miliony uprchlíků jsou skryté oběti západní "války proti terorismu", varuje OSN   
20. 2. 2006 Piráti se vrací na scénu Jan  Klusáček
3. 8. 2005 K možným souvislostem současné teroristické vlny Petr  Kužvart
6. 8. 2004 Vráťte nám štát Francis  Fukuyama
7. 7. 2004 Fukuyama: Je nutno posílit roli státu   
6. 2. 2004 Posílat děti do školy se třetímu světu vyplatí Simone  Radačičová
3. 2. 2004 Globální politika a úskalí africké obnovy Mesfin  Gedlu