31. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 1. 2007

Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů

Copak mohla asi už před deseti lety dělat Karlova univerzita za výzkum pro Pentagon a americkou protiraketovou obranu? Co se dělo a nejspíš ještě děje pod pláštíkem české vědy za zbrojní projekty? Ví ministerstvo školství a poslanci školského výboru Parlamentu, že peníze na financování školství vědy a výzkumu na Karlově univerzitě využívají USA pro svůj program Hvězdných válek?

Spojené státy už krouží kolem České republiky už minimálně deset let, aby si zde vytvořily předpolí pro realizaci svého projektu Hvězdných válek. Není to tedy pouze politika Bushovy administrativy, realizující ambiciózní plán na ovládnutí vzdušného i kosmického prostoru bojovými prostředky. Uvnitř americké administrativy nejsou až tak významné politické rozdíly. Hlavní zahraničně politické think-tanky jsou obsazeny vyváženě - jak republikány, tak i demokraty - představiteli armády, průmyslu i politiky. Vrána vráně oči nevyklove... Stejně tak i americké zbrojní firmy nejsou pouze republikánské, nebo pouze demokratické. Politika USA se nemění s momentální změnou politických elit. Společným jmenovatelem je snaha po politické, ekonomické, technologické i vojenské hegemonii.

Podtajemník ministerstva obrany pro akvizice a technologie, Dr. Paul G. Kaminski, vyjádřil 19. března 1997 na zasedání podvýborů pro výzkum, vývoj a pořizovací náklady Výboru národní bezpečnosti "sbližování dvou trendů - zvýšené pravděpodobnosti použití vojenských sil k operacím koalice a snížení rozpočtu amerického ministerstva obrany - což dělá důvod pro větší spolupráce s přáteli a spojenci v oblasti vyzbrojování. " S cílem maximalizovat součinnost, snížit výdaje a obranu a zároveň s cílem obhájit schopnosti amerického vojenského průmyslu, Dr. Kaminski zdůraznil, že "... budeme muset vymyslet technologie a průmyslovou bázi Spojených států k modernizaci vybavení vojenských sil za dostupné ceny a - nakonec - získat tak 'nejlepší výsledek' v přepočtu na peníze." Brigádní generál Curtis H. Emery II , zástupce náčelníka pro protivzdušnou a raketovou obranu BDMO USAF v tomto kontextu řekl, že americký zájem na mezinárodní spolupráci je motivován třemi základními prvky:

  • politickým: nutností "zesilování pojivové tkáně, " tzn. vojenských a průmyslových vztahů, které vážou Spojené státy k jiným "přátelským národům" prostřednictvím silné, dlouhodobé bezpečnostní vazby;
  • zbrojním: požadavkem na plánování provozního prostředí koalic, ve kterém interoperabilita vybavení a racionalizované logistiky budou hrát klíčovou roli; a
  • ekonomickým: potřebou reagovat na finanční omezení na rozpočtech americké obrany a z toho vyplývající potřebou vyvinout větší společnou snahu v oblasti sdílení pořizovacích nákladů.

Ballistic Missile Defense Act z roku 1995, obsažený v kapitole 236 rozpočtu National Defense Authorization Act na fiskální rok 1996 říká podle generála, že "je v zájmu Spojených států. . .doplňovat schopnosti raketové obrany tak, aby se rozvíjely a nasadili je do své výzbroje i američtí spojenci a možní koaliční partneři. ...Kongres přikazuje prezidentovi spolupracovat na oboustranném základu ve vývoji, rozmístění a operabilitě systému balistických střel (ballistic missile defenses)."

Diskuze a závazky vůči systému raketové obrany jsou multilaterální - smluvně definované Aliancí NATO i v dvoustranných smlouvách s jednotlivými státy. Během minulé dekády, spojenci investovali přes 250 milionů USD prostřednictvím programů spolupráce , které jsou přímo svázané s americkým programem BMD . Tato spolupráce je povzbuzením pro širší dohodu o pravděpodobnosti a dopadu použití raket v operačním konfliktu a uznání potřeby vyvinout efektivní, vrstvenou odezvu na tuto hrozbu. Jiné státy nyní poznávají existující a objevující se hrozby útoku balistických střel, což by jako důsledek diskuze a závazků aktivitám TMD by naše přátelství a spojenectví zvětšilo. ... Nové plány rozvoje jsou drahé a jednostranný vývoj a výstavba je někdy dělá nerealizovatelné. Prostřednictvím mezinárodní spolupráce na rozvoji, takových jako je MEADS (Medium Extended Air Defense System), sdílení finančních břemen nám dovolí vývoj vysoce účinných obranných systémů ve spolupráci s našimi spojenci. Například, v roce 1993, odhad nákladů Army/BMDO RDT&E pro jeden počáteční samostatný program USA byl 3.1 miliardy USD. Spolupráce s Německem a Itálií snížila tento cenový odhad na 2.1 miliardu USD pro RDT&E...

Brigádní generál Emery ve svém projevu vypočítával všechny země, které se z různých důvodů účastní na programu americké protiraketové obrany. Jako jenu ze zemí jmenoval i Českou republiku.

BMDO zkoumá příležitosti ke společným projektům na technologickém výzkumu a spolupráci s několika zeměmi ve střední a východní Evropě. Dialog a nějaké přesně definované malé projekty byly odstartovány s Českou republikou a Polskem. Česká republika, se například účastnila personální výměny, při které český vědec navštívil americká výzkumná a vývojová zařízení BMD . Později může americký vědec navštívit zařízení v Česku. Dále, BMDO má malé výzkumné kontrakty v České republice; například s Karlovou univerzitou v Praze.

Copak mohla asi už před deseti lety dělat Karlova univrzita za výzkum pro Pentagon a americkou protiraketovou obranu? Co se dělo a nejspíš ještě děje pod pláštíkem české vědy za zbrojní projekty? Ví ministerstvo školství a poslanci školského výboru Parlamentu, že peníze na financování školství vědy a výzkumu na Karlově univezitě využívají USA pro svůj program Hvězdných válek?

Britské listy to vědí. Výzkumné instituce v České republice pro Hvězdné války mimo jiné vyvíjely za peníze MDA zaostřování pro technologii infračervených detektorů. Grant, formálně poskytnutý NATO, a ne Pentagonem, získala v roce 1996 MFF UK (Höschl P. ). Použitelné též pro vývoj raket ASRAAM. Další granty NATO měly zajistit výzkum seismických parametrů hlubinného skladu jaderného materiálu (použitelné i pro "jiné" prostory stovky metrů pod zemí) a další geodynamický výzkum. Další graty NATO směřovaly třebas do oblasti tenkovrstvých li-iontových mikrobaterií a další výzkum v oblasti mikroelektroniky, výzkumu buněk po ozáření ap. Vše výsledky použitelné pro vojenské použití. Nejparadoxnější je, že o granty NATO (grantové programy Security Through Science , Science for Peace, Cooperative Science and Technology , Modelling and Simulation Group a další) se musí žádat velmi podrobnou rešerší a projektem výzkumného záměru. Peněz přitom pro českou vědu není v NATO mnoho - 6 milionů eur. Pracovník AV ČR (Dr. Milada Glogarová - FÚ AV ČR) také zastupuje Českou republiku ve vědeckém výboru NATO... Analytici americké vědecké rozvědky si tak přijdou na dost podrobné informace o výzkumu v té které "přátelské" zemi - za její peníze. Otázkou zůstává, zda vůbec někdo mapuje, jaké informace z české vědy plynou za oceán a kolik vědců vlastně slouží vojenskému výzkumu pro cizí země. Věda prý nezná hranic...

AMVIS - NATO Science Programme, ZDE

NATO Aktual ZDE
NATO a věda ZDE

Missile Defense Agency - Ballistic Missile Defense System - Draft Programmatic Environmental Impact Statement - DoD 2004 ZDE

Na závěr generál vypočítal přínos specifické mezinárodní spolupráce na systému protiraketové obrany.

  • Posilovat bilaterální mezinárodní smlouvy USA o bezpečnosti (lze číst také jako "snižování významu multilaterálních smluv a institucí, ať už se jedná o NATO nebo o OBSE či OSN" - poznámka editora BL);
  • podporovat strategii a politiku nerozšiřování zbraní (lze číst také v tomto kontextu jako "udržení status quo stávající převahy ve zbrojní oblasti při minimálních nákladech na jejím udržení" - poznámka editora BL);
  • poskytovat stimuly spojeneckým zemím na zvýšení vlastních investic do BMD; (lze číst také v tomto kontextu jako "minimalizovat vlastní finanční vklad při zachování maxima rozhodovacích schopností o směru vývoje, výrobě i nasazení" - poznámka editora BL)
  • usnadnit definici vojenských požadavků a podporovat součinnost a standardizaci;
  • shromáždit technologie, systémy a jedinečné schopnosti USA a jejich spojenců ; (lze číst také v tomto kontextu jako "předejít tomu, že by nás mohli spojenci předejít v někjteré oblasti výzkumu" - poznámka editora BL)
  • sdílet a redukovat náklady vojenských programů (lze číst také v tomto kontextu jako "získat co nejvíce a zpalatit co nejméně" - poznámka editora BL)

Zdroj , na který BL upozornil pečlivý čtenář TK ZDE

                 
Obsah vydání       31. 1. 2007
31. 1. 2007 Evropa se obává amerického útoku na Írán
31. 1. 2007 Oznámení o rozhodnutí...
31. 1. 2007 Washinton Post: Proti americkým raketám ve východní Evropě protestují místní lidi i Rusko
31. 1. 2007 Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? Stanislav  Kaucký
31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Balistické rakety už nejsou v Česku dávno ! Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Chci to slyšet Jan  Skácel
31. 1. 2007 Poslední zhasne! Jan  Stejskal
31. 1. 2007 Jak dál v Somálsku? Mesfin  Gedlu
31. 1. 2007 David Ray Griffin, Nový Pearl Harbor Nikola  Čech
31. 1. 2007 Mez slušné diskuse
31. 1. 2007 Česká pravice i levice se chovají k životnímu prostředí stejně bezohledně Miroslav  Šuta
31. 1. 2007 Byl komunismus lepší než kapitalismus? Uwe  Ladwig
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
30. 1. 2007 Nové americké vojenské základny: Vedlejší efekt nebo příčiny války?
31. 1. 2007 "NE!" americké základně znamená "NE!" Americe? Miloš  Dokulil
31. 1. 2007 Kdo je odborníkem? Antonín  Hubený
31. 1. 2007 Pan Cvek by měl přestat hledat trojského koně, kde již není Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Skleněné korálky... Michal  Rusek
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský
29. 1. 2007 Česká republika je jediným státem EU, který nepodporuje činnost Mezinárodního trestního soudu
30. 1. 2007 Několik poznámek k diskusi o základnách Michael  Kroh
30. 1. 2007 Homosexualita v demokracii aneb vůle k soužití Darina  Martykánová
30. 1. 2007 Jednání o mezinárodním obchodu se točí dokola Ludmila  Štěrbová
30. 1. 2007 Všem, koho to může zajímat: O případu Adély Rajdlové
30. 1. 2007 Role šumperského rodáka při holocaustu Jiří  Glonek
29. 1. 2007 Maginotova linie nad oblaky aneb Pro pocit jistoty Karel  Dolejší
29. 1. 2007 České dráhy: Psycholog Matoušek a psychologie železničního zdravotnictví Naděžda Vodsloň Chorkovská
29. 1. 2007 Mají rozhodnout o základně politici a vojáci, anebo občané-voliči? Miloš  Dokulil
31. 12. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2007 Kdo je odborníkem? Antonín  Hubený
31. 1. 2007 Pan Cvek by měl přestat hledat trojského koně, kde již není Daniel  Veselý
31. 1. 2007 Oznámení o rozhodnutí...   
31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? Stanislav  Kaucký
31. 1. 2007 Washinton Post: Proti americkým raketám ve východní Evropě protestují místní lidi i Rusko   
31. 1. 2007 "NE!" americké základně znamená "NE!" Americe? Miloš  Dokulil
30. 1. 2007 Nové americké vojenské základny: Vedlejší efekt nebo příčiny války?   
30. 1. 2007 A proč jsem proti já? Pavel  Zoch
30. 1. 2007 Co vy na to?   
30. 1. 2007 Když se dva perou, třetí se směje   
30. 1. 2007 ČR nebude americkým vazalem   
30. 1. 2007 Chcete muset zase chodit na vojnu?   
30. 1. 2007 Pozoruhodné důvody, proč neuspořádat referendum   
30. 1. 2007 Pro referendum   

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
31. 1. 2007 Základna: minimálně deset let dohadování českých politiků, vojáků a vědců za zády občanů Štěpán  Kotrba
31. 1. 2007 Radar v Česku: bezpečnostní riziko nebo zbytečné obavy? Stanislav  Kaucký
30. 1. 2007 Spojenci, přátelé, ústavy, smlouvy, rakety, radary Egon T. Lánský
30. 1. 2007 Občanská debata o míru a válce není seminář z matematiky pro první třídu Štěpán  Kotrba
30. 1. 2007 Velké problémy malé základny raketové rozvědky Oskar  Krejčí
29. 1. 2007 Maginotova linie nad oblaky aneb Pro pocit jistoty Karel  Dolejší
25. 1. 2007 Radarová základna: dezinformace znehodnocují občanskou debatu Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Americké radary na českém území? Byznys s hloupostí. Luboš  Wišniewski
23. 1. 2007 Pod raketovým cedníkem Česko a Polsko jedno jsou Milan  Daniel
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
13. 10. 2006 Bezpečnost v Asii - alarmující doprovodná akce Fóra 2000 Miroslav  Polreich
3. 10. 2006 Protiraketová obrana USA: Výsledky testů budí rozpaky v odborných kruzích Stanislav  Kaucký
28. 8. 2006 Protiraketová obrana USA: XBR a SBX radary Stanislav  Kaucký