22. 10. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 10. 2007

Co je vlastně pravice

Pan Jiří Jakl ve svém článku "S pravicí k hulvátství a agresivitě" velmi přesně popsal situaci na našem politickém nebi. Před časem to byl pan Ondřej Fér se svým článkem "Nenápadní pravicoví sprosťáci". Celá situace je známá a i já jsem ve stejném duchu už před více než rokem psal o tomtéž.

Kdo jsou ti lidé, o kterých píší? Je čas už přestat chodit okolo horké kaše a přesně popsat o co jde, kdo takové názory zastává a kdo je jejich ideologickým vůdcem. Pánové Kříž a Olejníček nám říkají, že "kdybychom hned po revoluci postavili před popravčí četu každého s rudou knížkou v kapse, mohli jsme mít dnes po problémech s důchodovou reformou i nedostatkem peněz ve zdravotnictví a nemuseli se hnípat v takovém sajrajtu". Jiný autor BL, jehož jméno jsem zapomněl, chce problémy řešit postavením lidí s jinými názory ke zdi a krátkými dávkami ze samopalu situaci vyřešit.

Lidé s takovými názory jsou v podstatě fašisté. Ti měli na všechny podobné problémy takové jednoduché řešení. Zavřít a postřílet. Prostě lidé s jinými názory nemají nárok na život. Přípustné jsou jen ty jediné správné -- ty jejich - názory. Mohli bychom podobné názory považovat za výstřelky, ale takové názory musí mít nějakou úrodnou půdu, ze které vyrůstají. A touto půdou jsou pravicové názory a existence pravice.

Když se podíváme na historii, vidíme, že spojené pravicové strany v roce 1933 přivedly v Německu k moci Hitlera a jeho NSDAP. I my máme s takovými lidmi svoje zkušenosti. Po mnichovském diktátu se naši "správní pravicoví občané" spojili v Národním souručenství. Krásný název pro spojení pravicových stran. Výsledek byl ovšem katastrofální. Všichni tito občané po okupaci Böhmen und Mähren se dali do služeb fašistického Německa. Ostatní strany a straničky musely zmizet z našeho politického života, když jsme byli začleněni do Velkoněmecké Říše.

To všechno by byla historie, kdyby před námi nevyvstávala její nová forma. Fašismus nezmizel, jen se přetransformoval. A jeho semeništěm jako v minulosti není nikdo jiný než pravicové politické strany. Ty zatím využívají jeho služeb, ale zapomínají, že mouřenín udělá svoji práci a mouřenín musí jít.

Semeništěm fašismu u nás jsou Liberální institut, Virtually nebo e-portál -- tyto a další weby jsou platformy pro tyto lidi. Tam si můžeme přečíst, co nás čeká a co nás nemine. Pro někoho to je inspirace, ale pro lidi, kteří nemají ani ponětí o existenci takový zdrojů, je to hrozba.

Z historie můžeme usuzovat, že tito lidé připravují novou selekci národa na tu správnou a tu druhou, určenou k likvidaci. Základem by mohly být nové koncentrační tábory. Kápové v nových koncentrácích by mohli být někteří autoři a diskutéři na webu. Pan Bláha by se svým názorem na zdravotnictví, ve kterém se těší, až budou lidé chcípat na prahu nemocnic, by mohl dělat vrchního lékaře. Ale uplatnění by našli i další. Lidé jako pánové Kříž a Olejníček mají všechny předpoklady stát se veliteli v nových koncentrácích, které připravují.

Jejich mluvčími a ideovými představiteli jsou někteří senátoři a další exponenti pravice. Tito antikomunisté s neutuchající energií bojují s větrnými mlýny. Mluví o komunistech, ale bojují proti všem lidem, kteří nemají stejné názory jako oni. A pro všechny připravují stejný osud.

V pozadí těchto lidí stojí politické pravicové strany. Ty jsou zázemím a výkonnými nástroji jejich politiky. Pravicové strany jsou zřizovateli jejich portálů na webu, na kterých mohou vylívat svoje zvratky. Jsou to pravicové strany, které dosazují Hitlery k moci.

Jenže to všechno je historie. Říká se, že historie postupuje nikoli v kruzích, ale po spirále. Fašismus je dnes historie, která se nebude opakovat. Používám slovo fašismus, protože to slovo je všeobecně známé a má příslušný hanlivý význam. Ale to je jen historie. Koncentrační tábory -- to nemusí být jen nějaký plac ohraničený ostnatými dráty -- koncentračním táborem může být celý stát. Nový totalitní režim, který nám připravují, se bude jmenovat jinak - ještě nemá jméno, ale víme, jak se bude projevovat. Bude to režim, který zavede totální kontrolu elektronické pošty, zavede totální odposlechy bez nutnosti povolení soudem, umožní věznění lidí na neomezenou dobu bez soudu, aniž by tito lidé vůbec kdy byli souzeni. V tomto režimu bude uzákoněno mučení podezřelých. Komu to něco připomíná jen říkám, že jde o podobnost čistě náhodnou. Prostě bude to Orwellův svět jako vyšitý. Pravičáci říkají, že Orwell popisoval komunistický režim -- omyl - Orwel popsal naši blízkou budoucnost. Všechno už máme. Chybí jenom ta obousměrná televize, ve které budeme sledovat pouze pravicovou propagandu (to už máme) a která bude zpětně vysílat všechno, co se v pokoji říká. Ale to je jen malý technický detail, který bude rychle vyřešen. Tento režim zatím nemá jméno -- mohl by se nazývat třeba Patriotismus podle svého zřizovacího zákona. Zatím mu říkáme demokracie.

                 
Obsah vydání       22. 10. 2007
22. 10. 2007 Syntetická biologie
22. 10. 2007 Ostrý pokles těžby ropy povede k válkám a nepokojům, varuje německá studie
22. 10. 2007 Polský ultrapravicový premiér přiznal porážku ve volbách
22. 10. 2007 Američané "budou litovat pádu Kaczynského"
22. 10. 2007 Klvaňa je úspěšný
22. 10. 2007 Když tma je dvojitá Jiří  Orten
22. 10. 2007 Brdy hostily mezinárodní setkání proti jadernému zbrojení a novým vojenským základnám
22. 10. 2007 Blízkovýchodní střípky Jakub  Rolčík
22. 10. 2007 Americké nájezdy usmrtily 49 "zločinců", Iráčané tvrdí, že mezi nimi byly děti
22. 10. 2007 Největší evropský vynálezce a fušer Tomáš  Koloc
22. 10. 2007 Již dnes se máme lépe než zítra Vladislav  Černík
22. 10. 2007 Politické nálepkování a špatné porozumění ideologickým pojmům, aneb Očividný příklad alespoň konzervagtivní a ne "levicové" politiky Uwe  Ladwig
22. 10. 2007 O plnosti a prázdnotě Jan  Paul
22. 10. 2007 Otázka jižních Tyrol a Benešových dekretů opět na rakouské scéně Richard  Seemann
22. 10. 2007 Co je vlastně pravice Josef  Vít
22. 10. 2007 Česko dostalo poslední varování - řádně nezajišťuje prevenci průmyslových havárií
21. 10. 2007 iDnes: Podle Economistu česká vláda věc s americkým radarem zpackala
20. 10. 2007 Jak nahradit superpočítač? Sony Playstation pro všechny vědce...
19. 10. 2007 Americký vědec Theodor Postol: Protiraketová obrana má vážné nedostatky Karel  Volný
19. 10. 2007 Obří genitálie v BBC
19. 10. 2007 Příšerně trapné divadlo
19. 10. 2007 Kdyby existoval Bůh, nebyl by spíše evolucionistou? Jiří  Beránek
19. 10. 2007 Klaus - triumf chalupářů a šedé zóny Pavel  Kopecký
19. 10. 2007 S pravicí k hulvátství a agresivitě Jiří  Jakl
19. 10. 2007 Uzavřená ekonomika v odlehlých regionech Michal  Mašín
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
20. 10. 2007 Hospodaření OSBL za září 2007