21. 12. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 12. 2007

Všechno by měly řídit ženy

Desmond Morris proměnil naše chápání člověka -- a rozhněval feministky -- svým bestsellerem ze šedesátých let Naked Ape, Nahá opice (česky vyšlo v roce 1971 v drasticky zcenzurované verzi, komunistický režim nesnesl explicitní informace o sexuálním chování lidského druhu, takže v českém překladu chybí snad polovina knihy). Nyní, kolem osmdesátky, poskytl autor rozhovor deníku Guardian.

Morris má rád koncept hravosti a zastává názor, že vypovídá mnoho o lidské evoluci. Naše hravost je motorem našeho důvtipu a naší zvídavosti. Právě v důsledku své hravosti jsme jako biologický druh dokázali zvítězit nad fyzicky silnějšími druhy a stát se vládci světa. Hravost vysvětluje, jak jsme došli k tomu, že nosíme oděvy, hrajeme počítačové hry, shazujeme "inteligentní" bomby a díváme se na soutěže v tancování v televizi. Hrajeme si, proto jsme.

Morris žije ve velkém domě v Oxfordu, obklopený knihami (mnoho z nichž napsal sám) a surrealistickými obrazy (které všechny namaloval sám). Rozhovor trvá tři hodiny -- novinář z Guardianu je po třech hodinách unaven, ne však téměř osmdesátiletý Morris.

Morris právě vydal knihu The Naked Man (Nahý muž), doprovodný svazek ke své knize The Naked Woman, která vyšla r. 2004. Jsou to pokračování jeho zásadní studie The Naked Ape, která vyšla r. 1967 a jíž se prodalo téměř 20 milionů výtisků.

Desmond Morris: The Naked Man: A Study of the Male Body, Jonathan Cape Publishing house, ISBN 0224080423, EAN 978-0224080422; Vintage 2005 : ISBN 0099482010, EAN 978-0099482017

Desmond Morris: The Naked Woman , Vintage 2005; ISBN 0099453584, EAN 978-0099453581; Jonathan Cape Publishing house 2004 : ISBN 0224063960, EAN 978-0224063968
Desmond Morris: The Naked Ape: A Zoologist's Study of the Human Animal , Vintage 2005; ISBN 0099482010, EAN 978-0099482017

Další knihy Desmonda Morrise ZDE

Morris nám neustále zdůrazňuje, že 10 000 let "civilizace" nemůže překonat několik milionů let, kdy předchůdce člověka lovil a sbíral potraviny, a že nyní žijeme život, který je v mnoha ohledech v rozporu s naším genetickým dědictvím.

Morrisovy teorie rozčilují feministky. Nejčastěji zdůrazňuje, že charakteristikou mužů je, že riskují. Poukazuje na to, že po dobu milionu let nebo i déle museli muži chodit na lov a čelit mamutům a tygrům, museli si vymýšlet strategie, jak nad nimi zvítězit (spolupráce na boji proti společnému nepříteli, zdůrazňuje, je geneticky významnější než touha individuálně zvítězit na druhými). Přinášeli - doslova -- domů maso, zatímco ženy uklízely v jeskyních, vychovávaly opakovaně se rodící děti, které jsou jedinečné pro lidský druh, a organizovaly všechny ostatní aspekty života. Morris argumentuje, a jeho názor odmítá mnoho jiných vědců i feministů, že tato genetická odlišnost se neodstraní pouhým přáním ani zákony prosazujícími rovnost pohlaví.

"Muž a žena byli každý velmi podstatně specializováni," argumentuje. "Muži se vyvinuli ve sportovce a lovili, ženy dělaly všechno ostatní. Dělaly množství úkonů najednou a byly v ohnisku společnosti. Není to otázka nadřazenosti a podřízenosti. Je to otázka rozdílů a tyto rozdíly jsou velmi reálné. Bez mužů se dalo přežít, bez žen -- protože rodily děti -- nikoliv. "Společnost si nemohla dovolit přijít o ženu. Byly příliš cenné, a tak se muži stali specializovanými lovci."

Po celou prehistorii toto oddělení mužských a ženských rolí fungovalo dobře. Byl to dokonalý projekt jak vychovávat potomstvo a zachovat budoucnost druhu. Problém vznikl, když lidé začali překonávat přirozené kmenové skupiny, které měly asi 100 členů a začali vytvářet velká sídliště "Po dobu milionu let byly ženy v ohnisku společnosti a muži byli na okraji," tvrdí Morris. "Nechápu, proč to ženám tolik vadí: ženy řídily společnost, muži lovili. Pro ženy je ovšem smutné, že během času se loviště proměnila v centra měst, a tak namísto toho, aby byli na okraji společnosti, muži se nyní dostali do jejího ohniska a začali věci sami organizovat. Města se stala lovištěm, i když lov byl nyní už jen metaforický. Urbanizace dala přednost muži."

"Byli bychom na tom daleko líp, kdyby ženy stály v čele většiny organizací," argumentuje Morris. "Kdyby politiku dělaly ženy a ne muži, například. Myslím si, že muži nejsou vhodní pro politiku. Ženy jsou daleko vhodnější, protože jsou geneticky opatrnější a nedělají hloupé chyby." Protože však muž vždycky víc riskuje, budou muži vždycky lepší vynálezci a umělci než ženy.

"Na každou velkou umělkyni je 100 mužů," říká Morris. "Je víc mužských géniů než ženských géniů a víc mužských idiotů než ženských idiotů. Jste li žena, nemůžete si dovolit riskovat a nemůžete si dovolit být blbec. Musíte být mezi těmito dvěma extrémy." To, že muži dominují umělecké sféře, argumentuje Morris, nelze vysvětlit tím, že mají víc příležitostí, ani společenskými podmínkami. Během celé evoluce vytvořily ženy více umění než muži -- malované hrnčířství a oděvy -- ale ženy mají tendenci dělat jen tradiční umění. Pravidla porušují muži -- a tak vytvořili většinu velkého umění, rozbíjejícího dosavadní normy.

Morris má také teorii o automobilových nehodách. "Ženy mají více automobilových nehod, ale muži mají drastičtější automobilové nehody." "Dojde-li ke katastrofální autonehodě, je to vždycky muž; dojde-li k ohnutí blatníku, je to žena. Skoro nikdy nepřicházejí zprávy o tom, že by se na autonehodě, k níž došlo při velké rychlosti, podílela žena, je to vždycky muž." Reportér poznamenává, že by k této argumentaci rád viděl statistiky -- Morris maluje tlustým štětcem.

Ve své nové knize zastává Morris také kontroverzní názory na homosexualitu.Vypůjčil si svou teorii od přítele Cliva Bromhalla, také zoologa, který argumentoval ve své knize The Eternal Child (Věčné dítě), že klíčovým rysem historie evoluce je rozšiřování dětství a odkládání plození potomstva. Sociálním důsledkem tohoto procesu je skutečnost, že po dobu deseti let, od čtyř let asi do čtrnácti, si kluci a holky hrají samostatně v klučičích a holčičích skupinách. V pubertě se začnou obě pohlaví sdružovat, hnány potřebou se rozmnožovat -- avšak hlavně ze společenských důvodů malá skupina mužů a žen nadále dává přednost svému vlastnímu pohlaví.

Homosexualita je "geneticky vyvolána, ale pak je ovlivněna prostředím," argumentuje. Homosexuální muži stojí podle Morrise na extremním konci spektra "hravosti" a jsou většinou daleko víc tvůrčí než průměrný člověk. Jedním z klíčových rysů člověka, je podle Morrise, že na rozdíl od jiných biologických druhů lidé nikdy neztrácejí zvídavost a vynalézavost mládí. Homosexuální jedinci, tvrdí Morris, projevují tento "syndrom mladickosti" extremní formou, takže jsou nadprůměrně inteligentní, zvídaví a tvůrčí.

Morris se mohl celý život věnovat jen vědecké, akademické práci zoologa, stal se však zároveň popularizátorem. Koncem padesátých let se totiž dostal do televize, vytvořit televizní pořad Zoo Time. Tak se naučil vědu popularizovat, aniž by ji příliš zjednodušil. Udělal si tím jméno a přivedlo ho to až k napsání knihy The Naked Ape, která vysvětluje lidské chování z hlediska zoologie a vidí člověka nikoliv jako morální bytost, ale jako zvíře -- jako opici, která předstírá, že je něčím vyšším.

"Strávil jsem první polovinu svého života studiem chování zvířat," vysvětluje Morris, "a když jsem pak napsal knihu o lidech, psal jsem o nich, jako kdybych psal o jednom ze zvířecích druhů.

Kniha se stala senzací, vyšla ve chvíli, kdy se všechno přehodnocovalo. Líbila se radikálům, kteří chtěli odstranit vrstvy politické a náboženské autority a zamlouvala se jim představa osvobozeného člověka -- nelíbila se feministkám, které ji obvinily, že prosazuje názor na lidskou evoluci, v níž hraje hlavní roli muž.

Ironií je, že Morris se stal zoologem náhodou. Jeho první láskou bylo malířství -- chtěl se stát surrealistickým malířem -- a přihlásil se ke studiu zoologie v Birminghamu jen proto, protože pohrdal uměleckými školami a měl pocit, že studium biomorfních forem by mu mohlo být užitečné při malířství. V roce 1950 vystavoval v Londýně své surrealistické obrazy s Joanem Miróem, ale tím surrealismus v Británi končil a Morris si uvědomil, že se obrazy nikdy neuživí. Kromě toho ho studium zoologie začalo zajímat.

Po úspěchu Nahé opice se přepracovaný Morris přestěhoval na několik let na Maltu, ale v roce 1973 se vrátil do Oxfordu a dál kombinoval vážnou vědeckou práci s psaním popularizujících knih. Po knihách The Human Zoo a Intimate Behaviour následovalo Manwatching, v kterémžto díle rozvinul svůj koncept "jazyka tělesných gest" . Z toho vznikly také stejnojmenné televizní seriály.

Podrobnosti v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       21. 12. 2007
21. 12. 2007 The Czech government wants to have US military presence in the Czech Republic as protection against Russia Lukáš  Neterda
22. 12. 2007 Michael  Marčák
23. 12. 2007 Chudí Angličané jsou zdravější než nejbohatší Američané
22. 12. 2007 Poselství Vánoc Zdeněk  Bárta
23. 12. 2007 Rozpoznat znamení časů - Smlouva pro hospodářskou a ekologickou spravedlnost
21. 12. 2007 Škrhola na mezinárodní scéně aneb jak chce Miroslav Topolánek bránit Českou republiku před zlými Rusy Rudolf  Převrátil
22. 12. 2007 Polský premiér vůči Američanům přitvrdil - chce záruky
22. 12. 2007 Radar a logika Ladislav  Žák
23. 12. 2007 Vláda ODS chce naučit děti milovat své rodiče - třeba násilím Andrea  Cerqueirová
23. 12. 2007 Vánoční dárek ministra Pospíšila a jeho kolegyně Stehlíkové Anna  Čurdová
21. 12. 2007 Bezstarostný svět viděný očima České televize Bohumil  Kartous
21. 12. 2007 Tak mi k Vánocům odebrali invalidní příspěvek
21. 12. 2007 O vstupu do Schengenu Stanislav A. Hošek
21. 12. 2007 Co papež neřekl Lukáš  Lhoťan
22. 12. 2007 Myšlenka dne (včerejšího)
21. 12. 2007 Všechno by měly řídit ženy
20. 12. 2007 Americký radar chce česká vláda proti Rusku Lukáš  Neterda
21. 12. 2007 Kterak si vládní propagandisté najímají "veřejnost" na debaty s občany Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Michael  Marčák
22. 12. 2007 Kvalita zdravotnictví Petr  Wagner
21. 12. 2007 Kvalita amerického a britského zdravotnictví - irelevantnost zprávy Světové zdravotnické organizace Matěj  Šuster
21. 12. 2007 Lékařská péče v USA je extremně nákladná a nepříliš kvalitní
21. 12. 2007 Chtěli bychom to mít u nás s prezidentskou volbou také tak?! Miloš  Dokulil
21. 12. 2007 Ředitelka Slovenského rozhlasu vyhrožuje rušením Symfonického orchestru Štěpán  Kotrba
21. 12. 2007 Dokud bude v ČT reklama, bude její vysílání komerční Jan  Stern
21. 12. 2007 Jaké jsou možnosti ruské protiraketové obrany a rizika amerického štítu
21. 12. 2007 Kupujte bezdomovcům k vánocům jízdenky na vlak Wenzel  Lischka
21. 12. 2007 Michael  Marčák
21. 12. 2007 Klaus: Není úkolem mým, ale především úkolem Vaším představit veřejnosti Švejnara Václav  Klaus
21. 12. 2007 Paroubek: Vyhýbání se diskusi je projevem slabosti Jiří  Paroubek
21. 12. 2007 Italská happy hour ve Zlaté Praze Michal  Vimmer
21. 12. 2007 Sonda do duše pražského číšníka Bohumil  Kartous
20. 12. 2007 Kdo se skrývá za "18.000" členy Českého Svazu mužů Jan  Potměšil
20. 12. 2007 Gramatické chyby a politika Miloš  Kaláb
20. 12. 2007 Články Lukáše Rázla o tom, že nedochází k ropnému zlomu, jsou nepřesvědčivé Petr  Dvořák
30. 11. 2007 Jací jsme
21. 12. 2007 ■ ■ ■ Ivan Martin Jirous
21. 12. 2007 Dárek od pana prezidenta Zdeněk  Jemelík
21. 12. 2007 Přikaspický plynovod
21. 12. 2007 Děti se mají chránit, taky před rodiči: Povinné preventivní zdravotní vyšetřování Uwe  Ladwig
20. 12. 2007 Více Američan, nežli Čech?
20. 12. 2007 Paroubek: Klaus má strach se střetnout se Švejnarem
21. 12. 2007 Vánoce s Leonardem: Vánoce s Lucií Bílou, která vypráví gorilám pohádky
19. 12. 2007 Proč se Právo bojí vést veřejnou diskusi? Jan  Kavan
20. 12. 2007 Kavanův text odmítlo Právo z dobrých důvodů
20. 12. 2007 "Neokonzervativci" je rozbředlý pojem
20. 12. 2007 V iráckém pekle prý zamrzají ledy Daniel  Veselý
20. 12. 2007 Příznivci Rona Paula strhli historický rekord finanční podpory volební kampaně Jan  Zeman
20. 12. 2007 Radujte se, referendum nebude o státním tajemství Michal Z. Čenko
19. 12. 2007 Rozhovor s nebožtíkem Jan  Stejskal
20. 12. 2007 Skromný návrh ministru zdravotnictví ČR
16. 12. 2007 Hospodaření OSBL za listopad 2007