13. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 3. 2007

Kauza Ungdomshuset

Martina Augustinová
Počátkem března letošního roku přinesla většina světových médií zprávy o nepokojích v Kodani, ale kromě hořících aut a pouličních protestů se pozadím vzniklé situace příliš nezabývala. Jedinou doplňující zprávou byla informace o tom, že protestují squatteři z domu Ungdomshuset, kteří byli vystěhováni policií. BBC a CNN vyslala pohotově do Kodaně své korespondenty, ale zájem zahraničních médií uhasl spolu s pouličními ohni. Kauza Ungdomshuset pro okolní svět skončila.

Dánská média však nadále kauze věnují většinu svého prostoru. Jsou si totiž dobře vědoma toho, že kauza neskončila, jen se dostala do nové etapy. A těch bylo za 25 let trvání Ungdomshuset již několik. Abychom mohli lépe porozumět této komplikované kauze, která rozdělila občany Dánska na několik táborů, musíme se na chvíli vrátit na počátek osmdesátých let.

Kodaň je postižena katastrofálním nedostatkem bytových prostorů a na kodaňské radnici bojuje již rok a půl tehdejší primátor a sociální demokrat Egon Weidekamp s kodaňskou mládeží, která obsazuje neobydlené prostory. Situaci řeší tím, že mládež pacifikuje a věnuje jim obecní dům -- tehdy zvaný Lidový dům -- s adresou Jagtvej 69. Lidový Dům byl postaven dánskou dělnickou třídou a plnil funkci kulturního domu. Sloužil však i jako místo politických aktivit -- zrodila se v něm mimo jiné myšlenka Mezinárodního dne žen. V říjnu 1982 přebírá kodaňská mládež klíče od domu a nazve ho Ungdomshuset -- doslova přeloženo Dům mládeže.

Samospráva Ungdomshuset zvenčí vypadá jako anarchie -- přitom je založena na pevných pravidlech: mladí netolerují sexismus, homofobii, rasismus, násilí a tvrdé drogy. Dům je řízen na principu pondělních schůzí, kde každý má stejné právo se vyjádřit. Netrvá dlouho a Ungdomshuset se stává vyhledávaným kulturním centrem Kodaně -- koncertuje tu Björk i Nick Cave, prostor dostávají alternativní hudební žánry a řada dnes populárních osobností dánské hudební scény začínala právě zde. Obyvatelé Norrebro -- čtvrti, kde Ungdomshuset leží, do domu dochází na společné večeře, připravené uživateli domu. Jagtvej 69 se stává pojmem známým po celém Dánsku.

Radnice sice vyřešila problém squattů, ale Ungdomshuset je jí trnem v oku. Po požáru, který zničí část interiéru, mění radnice původní smlouvu, která zaručovala mladým časově neomezené užívání. Nyní radnice do smlouvy připisuje možnost vypovědět mladé s tříměsíční lhůtou, pokud by došlo k zneužívání domu. Nedlouho potom, v roce 1999, radnice smlouvu vypovídá a dům dává na prodej.

Radnice obhajuje své rozhodnutí tím, že se v Ungdomshuset pohybují lidé s bohatým trestním rejstříkem. Deník Politiken však získal v prosinci roku 2006 zprávu kodaňské policie z roku 1998, vypracovanou tehdy na žádost radnice. Ve zprávě stojí, že se uživatelé Ungdomshuset nedopouštěli trestních činů. I druhý důvod předkládaný radnicí -- že radním nebyl umožněn do domu přístup -- se dnes ukazuje jako lživý.

Dnem, kdy radnice dává dům na prodej, začíná další etapa v historii Ungdomshuset. Dům končí v roce 2001 v rukou křesťanské fanatické církve Faderhuset -- Dům Otce. Její pastorkou je Ruth Evensenová, která je jednoznačně odhodlána změnit tvář čtvrti, ve které se dům nachází.

Norrebro -- severní část Kodaně, je svět sám pro sebe a díky své různorodosti je to také ta část Kodaně, která se nejčastěji objevuje ve sdělovacích prostředcích. V této, původně dělnické čtvrti, najdete betonové obecní domy obydlené přistěhovalci v těsném sousedství mondénních domů s byty za několik miliónů dánských korun. Tureckého zelináře vedle obchodu, ve kterém stojí sako měsíční plat. Bary sushi vedle etnických jídelen a pizzerií. Školu, ve které je 80 % dětí muslimů, pár ulic od katolické školy. Obyvatelé Norrebro už dávno přišli na to, že bez tolerance se tu prostě žít nedá.

Ruth Evensenová a její církev vyhraje soudní spory a přesto, že jí fond stojící za Ungdomshuset nabízí za dům12 miliónů dánských korun -- což je několikrát víc, než kolik původně zaplatila -- trvá na svém. Zdůrazňuje, že plní vůli Boží. Situace je vyhrocená a lidé apelují na kodaňskou radnici.

1. 3. 2007 vzbudí obyvatele Norrebro policejní helikoptéry. Na střeše Ungdomshuset přistává speciální jednotka, která vnikne do domu a během deseti minut zatýká 35 osob, které se v domě v tu chvíli nacházejí. Dům je vyklizen.

Celá čtvrť je pod policejním dozorem. Jagtvej je hermeticky uzavřena -- školy na Norrebro volají rodičům, aby si přišli pro své děti. Je čtvrtek ráno, nad Norrebro krouží policejní vrtulníky a svět ještě netuší, že v Kodani existuje Ungdomshuset. Za 12 hodin budou ulice v plamenech a světová média obrátí svou pozornost ke Kodani.

Pouliční nepokoje trvají dva dny -- stejně tak dlouho trvá i zájem zahraničních médií. V pondělí, jen čtyři dny po vyklizení Ungdomshuset, dává Ruth Evensenová příkaz ke stržení domu. Ve středu nezbývá po jeho existenci jediná stopa.

K dnešnímu dni bylo zatčeno 700 lidí, vyklizení jednoho domu zatím stálo 14 milionů dánských korun.

Jedním z důvodů, proč dánská média věnují této kauze velice bedlivou pozornost, je mimo jiné i to, jakým způsobem kauza proti sobě postavila dva neslučitelné postoje. Mladí lidé, kteří nemají důvěru v politiky a jejich zákony -- ale zároveň byli schopni si vytvořit vlastní kodex hodnot -- stojí proti hodnotám Ruth Evensenové, která vyhlásila válku homosexuálům, muslimům a příznivcům zákonné interrupce. Mladí lidé, kteří získávají pokojnými demonstracemi a vtipnými happeningy každým dnem více a více příznivců, stojí proti policii, která pod tlakem a únavou porušuje lidská práva. Dvě generace uživatelů Ungdomshuset, kteří se jedním okamžikem vrátili na počátek osmdesátých let, stojí proti primátorce Kodaně, jejíž vzkaz zní: není o čem diskutovat.

Kauza Ungdomshuset pokračuje. Počet demonstrantů každým dnem roste, v sobotu 10. března jich vyšly do ulic Kodaně zhruba čtyři tisíce. Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by myšlenka alternativního způsobu života, tolerance a prostoru pro různorodost patřila minulosti.

                 
Obsah vydání       13. 3. 2007
13. 3. 2007 Íránské rakety nikdy nebudou přesné; útok na radar může zničit cokoliv do vzdálenosti 2,5 km a více Stanislav  Kaucký
9. 3. 2007 Jací jsme?
13. 3. 2007 Pokud Čunek nebude odsouzen, bude souzena policie? Bohumil  Kartous
13. 3. 2007 Ameriko, jdi příkladem
13. 3. 2007 Spadnou nám zbytky raket na hlavy? Stanislav  Kaucký
13. 3. 2007 ■ ■ ■ Miloš  Kölbel
13. 3. 2007 Otázka pro stoupence extremního liberalismu Darina  Martykánová
13. 3. 2007 112 let soudních výpovědí v Čechách Stanislav  Křeček
13. 3. 2007 Kameňák jako pozoruhodné svědectví o české společnosti Jan  Čulík
13. 3. 2007 Román faktu Irena  Zítková
13. 3. 2007 Letenský (a brdský) ufon? Lukáš  Posolda
13. 3. 2007 Kauza Ungdomshuset Martina  Augustinová
12. 3. 2007 Výzva k dialogu Irena  Zítková
13. 3. 2007 Trestní řád by měl být změněn
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Stíny minulosti zasáhly rakouskou politickou scénu Richard  Seemann
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Ismizmus aneb pravopisné snobství Lukáš  Zádrapa
13. 3. 2007 Bush Bin Ládin a Osama Bin Blair Slavata  Opletal
12. 3. 2007 My jsme to nevěděli Zdeněk  Bárta
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
12. 3. 2007 Hospoda není veřejný prostor, majitel má právo vybrat si klientelu Jan  Bláha, Darina  Martykánová
12. 3. 2007 Rasová diskriminace je v ČR a na Slovensku trestná
12. 3. 2007 Bláhové pomýlení a logická argumentace Lukáš  Posolda
12. 3. 2007 Rychlost Petr  Wagner
12. 3. 2007 Faunův labyrint -- skvělý film, který by měl najít cestu do českých kin Darina  Martykánová
12. 3. 2007 Renčův film Rebelové - ukázka naprostého neporozumění české kulturní minulosti Jan  Čulík
12. 3. 2007 Křesťanství mezi libertinstvím a farizejstvím Boris  Cvek
12. 3. 2007 Příští volby by se měly stát referendem o zrušení americké základny Tomáš  Stýblo
12. 3. 2007 Dějepis není pohádkářství, aneb Jen pohádkám můžeme klidně věřit, protože víme, že jim nemůžeme věřit Uwe  Ladwig
12. 3. 2007 Zdar a nezdar „národní“ filosofie: Patočka, Masaryk Erazim  Kohák
10. 3. 2007 Putin: Zmodernizujeme ruskou armádu částkou 190 miliard dolarů
10. 3. 2007 Tajné vězení CIA v Polsku bylo umístěno v bývalé výzvědné škole ze sovětské éry
9. 3. 2007 Malá recenze na pana domovníka a jedno sympatické hnutí Bohuslav  Binka
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce