8. 3. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
8. 3. 2007

Letenské lejno

Jsem neobyčejně šťastný, že přestože neustále slyšíme o nedostatku financí na téměř cokoli, podařilo se vyškrábnout pár, (asi 26,5) miliónů na uspořádání architektonické soutěže na projekt nové budovy Národní knihovny, píše Václav Bartoš.

Vůbec mne nemrzí, že tyto peníze mohly být použity na něco praktičtějšího. Jsem šťastný, že si pro tuto velkolepou stavbu vybrali právě Letnou! Vždyť Praha 7 již dlouho potřebuje důstojný kulturní svatostánek! Konečně přestane platit tvrzení pana Chovance, že Letná žije především díky fotbalovým utkáním na Spartě. Budu proto rád nadále posílat děti kličkovat mezi auty po nebezpečných přechodech, jako jsou například na křižovatce ulic Korunovační/Jana Zajíce, či u Sparty, na jejichž dovybavení semafory prý chybí milion korun.

Ano! Národní knihovna. Její naléhavá potřeba je snad každému jasná. Nemohu souhlasit s tím, co kdysi prohlásil pan Hanzelka, že tržní ekonomika připravuje lidi o čas a energii. Že již málokdo je ochoten se probírat tlustým cestopisem. A nejen jím. Vždyť vše rychleji a ve stručnější formě můžeme nalézt na internetu a navíc v pohodlí doma. Ne! Národní knihovna je nutná a naši vizionářští radní jistě vědí, že již sama její existence vynásobená neobyčejným způsobem jejího ztvárnění vše rapidně změní.

Výsledek soutěže předčil veškeré moje očekávání. Doslova mne omráčil. Ani ve snu bych se něčeho takového nenadál! Nejen tvůrce vítězného projektu, ale i komise zde prokázala svoji hlubokou znalost prostředí a pochopení, co Letná, Praha a vlastně celý národ potřebuje.

Co vlastně vytvořil Jan Kaplický?

Při pohledu na jeho dílo jsem se nemohl ubránit pocitu, že toto jsem již někde viděl. Zprvu jsem si vzpomněl na ilustraci jakési scifi povídky. Podoba téměř dokonalá, jen tam, tuším, nešlo o budovu, nýbrž o jakéhosi slizkého, nepříliš přátelského mimozemšťana.

Ale nebylo to ono. Stále jsem měl pocit, že toto neměl mistr architekt na mysli. Bude zde něco hlubšího. Ztvárnění něčeho, nějaké poselství, symbol......

Pak jsem si to uvědomil! Pochopení mnou otřáslo. Jak geniální a přitom prosté!

Pan Kaplický nezapřel svůj český původ a neponechal nic náhodě. Na svou práci se předem důkladně připravil. Jistě strávil dlouhé dny studiem prostředí, do něhož mínil své vrcholní dílo zasadit.

Letná. Stromovka, Letenské sady. Pan Kaplický neomylně vystihl, čím je tato čtvrť charakteristická. Odpadky, psí exkrementy, lejna. Všude, kam se podíváte. Na chodnících, na pěšinách v parcích, jsou jich plné trávníky a nezřídka je nalezneme i na dětských hřištích a pískovištích.

Ale ouha! Jak něco takového architektonicky ztvárnit? Zde mi připadá vhodné zmínit se, že mistr nebyl sám, koho něco takového napadlo. Mezi návrhy které postoupily do finále nalezneme cosi, čemu můžeme přisoudit obdobnou motivaci.

Ale zde se plně projevila mistrova genialita. Cudně překryl reprezentativní vzorek, (věřím, že si jich po prohlídce Letné odnesl pro další práci patřičné množství, zejména na obuvi), kusem potrhaného papíru. Pravděpodobně v nouzi použil vlastní pracovní kapesník. Vítězné dílo bylo na světě!

Letenské lejno. Věřím, že to bude i důstojný název stejně důstojné stavby! Letná tak nyní získá nejen vlastní kulturní stánek, ale zároveň i architektonicky ztvárněný symbol toho, čím je známá a čím vyniká. I mezinárodní výběrová komise zde projevila svoji kompetentnost, své hluboké pochopení a cit pro dané prostředí. Neomylně zvolila ten správný projekt! Je jen škoda, že umístění nebylo vybráno příliš šťastně. Z pohledu z Letenské pláně jistě vše bude působit velkolepě. Knihovna bude směle konkurovat okoukané siluetě Hradčan. Jenomže jak k tomu přijde zbytek Prahy? Myslím, že občané Letné budou spokojeni již jen s faktem, že tento monument bude ztvárněn v jejich čtvrti, byť ne právě nejšťastněji zasazen mezi stávající budovy. Ty ale, předpokládám, jsou určeny k pozdější demolici, aby nebyl ničím narušen povznášející pocit z pohledu na tento architektonický skvost. Věřím proto, že by jistě nikdo nic nenamítal proti tomu, že se o tento nezapomenutelný pohled na velkolepou siluetu podělí i s ostatními.

Podívejme se na vše z druhého břehu Vltavy. Nalevo je Petřín se svojí rozhlednou. Uprostřed Hradčany a napravo fádní, ničím výrazným nenarušená zeleň. Letná z pohledu odsud stále postrádá svoji dominantu. Stalinův pomník se neujal, porevoluční kyvadlo, přiznejme si to, nebylo právě nešťastnější řešení. Je nevýrazné a nebál bych se tvrdit, že působí směšně a bez fantazie. Letenské lejno by naopak na místě kyvadla neobyčejně vyniklo! Byla by to důstojná protiváha Hradčan, na které by se zalíbením spočinulo oko každého turisty. Navíc jeho rampy a převislé plochy by jistě ocenili a využili pro svůj nerušený odpočinek bezdomovci navyklí již této lokalitě loňským zimním stanováním Zajistili by i zdarma turistům pěkné suvenýry -- drobné kopie této skvostné budovy!

                 
Obsah vydání       8. 3. 2007
8. 3. 2007 Nebojme se Ruska. Obávejme se amerického útoku na Írán Vít  Novotný
8. 3. 2007 Vedoucí role České republiky při obraně Evropy
8. 3. 2007 Václav Klaus v New Orleansu
8. 3. 2007 Karel Bican a husitské pokrytectví Fabiano  Golgo
8. 3. 2007 V případě bilaterální dohody je ČR s USA ve velmi nerovném postavení
8. 3. 2007 Demonstrace za lidská práva v Tibetu
8. 3. 2007 Matky, blýská se nám na nečasy! Helena  Franke
8. 3. 2007 Pojetí národa je starší než tři století Lukáš  Zádrapa
8. 3. 2007 Několik poznámek k trestnímu řízení z pohledu obhájce Aleš  Uhlíř
8. 3. 2007 Letenské lejno
8. 3. 2007 "Zdvořilost" Ladislava Špačka a americká žumpa v Čechách
8. 3. 2007 Rovnoprávnost žen, aneb Míň peněz, horší práce, žádná kariéra, ale, doufáme, že budete vždy příjemná a milá... Uwe  Ladwig
8. 3. 2007 Dálkový hovor Tony  Harrison
7. 3. 2007 Pojedu do Příbrami s rodinou na výlet
7. 3. 2007 8. března je Mezinárodní den žen (MDŽ) Miloš  Kaláb
7. 3. 2007 Miminko není vetřelec Darina  Martykánová
7. 3. 2007 Dějepis je smrtelně nebezpečná věc Darina  Martykánová
7. 3. 2007 Informace pro psy
7. 3. 2007 Chyba v přepisu Otázek Václava Moravce Radek  Batelka
7. 3. 2007 Před rekodifikací trestního řádu I. Zdeněk  Jemelík
7. 3. 2007 Šanci uvést do praxe komunu vidím jako reálnou za stovky let Tomáš  Koloc
7. 3. 2007 Doktrína etnických čistek -- usilování o národnostně homogenní státy Václav  Chyský
7. 3. 2007 Lehkovážný článek o bramborové placce a láhvi dobrého vína Darina  Martykánová
7. 3. 2007 Co se o tomto problému říká a ví v Čechách Pavel  Gavlas
7. 3. 2007 Proč nemají vaše Otázky pořádný rozpočet?
7. 3. 2007 Jean Baudrillard: Intelektuální tanečník na troskách vyprázdněné civilizace Josef  Brož
6. 3. 2007 Kdo to tu dezinformuje? Karel  Dolejší
7. 3. 2007 Akademické tanečky: preemptivní akce, válka, nebo preemptivní agenda? Michal  Brož
7. 3. 2007 Pokus o jiný rámec diskuse o raketách Jakub  Wolf
6. 3. 2007 Odvaha ke kolaboraci Luděk  Toman
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo
6. 3. 2007 Trojí bída komunismu IV. -- vítězství, prohra a historické ponaučení českých komunistů Bohuslav  Binka
18. 2. 2007 Hospodaření OSBL za leden 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce