2. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 4. 2007

Dotčená ješitnost Petra Uhla

Výrok známého fyzika a spoluzakladatele Nadace Charty 77 Františka Janoucha, že "kdyby Petr Uhl začátkem devadesátých let věděl, jak bude dnes česká justice vypadat, pak by tehdy nerozpouštěl svůj VONS", přiměl signatáře Charty 77 Petra Uhla k sepsání otevřeného dopisu adresovanému všem chartistům. Zdůvodňuje jeho sepsání tím, že jeho výkřik v kostele, že F. Janouch lže, a že si bere Petra Uhla neoprávněně do úst, neslyšeli všichni přítomní. Dále ve svém dopise vysvětluje, že mu VONS nepatřil a že jej ani nerozpouštěl, neboť již po roce existence se vzdal své činnosti v něm.

Petra Uhla zřejmě ani neurazila uvedená nepřesnost, ale spíše jeho vlastní interpretace Janouchovy kritiky české justice a to, že se ho podle jeho přesvědčení Janouch pokusil zařadit mezi negativistické odmítače české justice, podle kterých je "nespravedlivá, zkorumpovaná či jinak shnilá".

Na příkladu kauzy dr. Yekty Uzunoglu, za kterou je česká justice mimořádně intenzivně kritizována různými spolky, mimo jiné na celém světě operující a uznávanou Amnesty International, Petr Uhl zcela nepodloženě ukazuje, že až na nepodstatné drobnosti je justice funkční tak, jak by podle jeho představ být měla.

V první řadě se Petr Uhl domnívá, že pouze v prvních 6-ti letech, tedy od roku 1994 do února 2000 byla kritika důvodná, neboť docházelo k průtahům a možná i k horším věcem (pokusy o podvržení důkazů). V dalších sedmi letech se podle jeho názoru již nic takového nedělo. Dále podle jeho mínění soud postupoval zcela správně a hlavně "řízení se protahovalo i kvůli obstrukcím obžalovaného a jeho obhájce"! Petr Uhl dokonce odkazuje na nejmenované pozorovatele, podle kterých je přístup soudu k panu Uzunoglu příliš tolerantní.

Z uvedeného je zcela zřejmé, že Petr Uhl přehlíží skutečnost, že lidská práva nerozlišují jednotlivé fáze trestního řízení a že podle příslušných soudů je pro zjištění, že základní práva byla porušena, rozhodující jenom celková délka řízení v poměru k složitosti případu. Vzhledem ke skutečnosti, že případ se stal složitým výlučně z důvodů, které zavinila policie, je vina výlučně na straně státu. Soud tedy zcela jistě nepostupoval správně, když po roce 2000 v řízení pokračoval a nařídil hlavní líčení a opomenul předběžné projednání obžaloby, které slouží především k přezkumu přípravného řízení, které bylo i podle Petra Uhla příliš dlouhé. Dále tvrzení Petra Uhla, že k délce přispěl dokonce sám obžalovaný, je zcela nepodložené a nejspíš i nepravdivé. Podle dostupných informací soud dělal zcela zbytečné obstrukce a opakovaně upíral základní práva obžalovanému, kterému nezbylo, než se obhajovat nejen proti obžalobě státního zástupce, ale paradoxně i proti celému senátu, který podle odvolacího soudu procesně neúčinně sám o sobě prohlásil, že je podjatý.

Dále Petr Uhl ve svém otevřeném dopise opět nepravdivě tvrdí, že soud nesměl přihlédnout k "písemným vyjádřením různých institucí učiněným ve prospěch obžalovaného". Zcela postačí na tomto místě odkázat na ustanovení § 89 odst. 2 tr. řádu, podle něhož "za důkaz může sloužit vše, co může přispět k objasnění věci, zejména ... věci a listiny".

Dále Petr Uhl poukazuje, opět bez jakéhokoli podkladu na údajné potlačení nejasné stránky v životě dr. Uzunoglu a odkazuje na vývoz zbraní (jednalo se o zdravotnický materiál a polní nemocnici pro "Lékaře bez hranic") a finanční spolupráci s politicky vlivnými lidmi. Dále, aniž by se kdykoli soudního líčení s lékařem osobně zúčastnil, hodnotí jeho vystupování k soudu jako agresivní a výhružné, a kritizuje nadávky státnímu zástupci, který především nese zodpovědnost za hrubé zásahy do základních práv obžalovaných a za nikdy nevyšetřené trestné činny spáchané na Dr. Uzunoglu především v době vazby (fyzické a psychické týrání, připoutání k rozpálenému topení, bití a pokusy o vraždu).

V jedné věci, kterou Petr Uhl ve svém dopise uvedl má ovšem pravdu: "s výjimkou délky a vad řízení ... se jeho případ nevymyká standardnímu postupu v jiných případech". S naprostou samozřejmostí se významné důkazní návrhy obhajoby zamítají či rovnou opomíjejí, jak v přípravném řízení tak i u soudu, zcela standardně se neumožňuje obhajobě položit otázky klíčovým svědkům a zcela normálně se na poslední chvíli mění popis žalovaného skutku anebo jeho právní kvalifikace a to pokud možno tak, aby obhajobě nezbyl čas na tuto změnu reagovat.

                 
Obsah vydání       2. 4. 2007
2. 4. 2007 Přestaňte se schovávat a přestaňte lhát, brigádní generále ! Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Michael  Marčák
2. 4. 2007 Střílejte podkaliberní municí do míst, kde prorazíte
2. 4. 2007 Prostitutky před každým zápasem, prosím! Bohumil  Kartous
2. 4. 2007 Proč ženy většinou nečtou Britské listy? Jan  Čulík
2. 4. 2007 Ženy nevyplňují dotazníky?
2. 4. 2007 Tomu říkáte ponižování?
2. 4. 2007 Propagace neonacismu pod záminkou ekologie
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
2. 4. 2007 XXXIX. Mikuláš  Šprinc
2. 4. 2007 I opálený Čunek Čunkem zůstane Boris  Cvek
2. 4. 2007 Nezlobte se na zrcadlo, když máte křivé huby Milan  Daniel
1. 4. 2007 Aprílové příklady arogance a zneužívání pravomoci veřejného činitele v obci Úhonice Zdeněk  Belušík
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
2. 4. 2007 Čapkova Válka s mloky v britském rozhlase
2. 4. 2007 Disciplinárne konanie proti US-pilotov Karol  Dučák jr.
2. 4. 2007 Dotčená ješitnost Petra Uhla Phillip  Janýr
31. 3. 2007 Případ Uzunoglu: Odmítám apriorní negativistické postoje Petr  Uhl
1. 4. 2007 Kauza Uzunoglu: Legenda a skutečnost Zdeněk  Jemelík
1. 4. 2007 Daně jako trest úspěšných, aneb Progresivní tarif jako cena tržního hospodářství Uwe  Ladwig
2. 4. 2007 Tony Blair nemá dostatek mezinárodních sympatií, aby rychle osvobodil zajaté námořníky Miloš  Kaláb
2. 4. 2007 Globalizace u nás doma Petr  Frish
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
1. 4. 2007 Útok na Írán bude možná proveden na začátku dubna Jakub  Rolčík
1. 4. 2007 Michael  Marčák
31. 3. 2007 Rasismus na serveru Novinky.cz
1. 4. 2007 Květná neděle s Kurtem Vonnegutem Zdeněk  Bárta
31. 3. 2007 Chce být Miloš Zeman Lafontainem českých důchodců? Štěpán  Kotrba
31. 3. 2007 Sociálně demokratičtí europoslanci se obrátili na Kongres USA kvůli protiraketové obraně
31. 3. 2007 Radar, který funguje na každém větším letišti - omyl ministra zahraničních věcí Václav  Exner
31. 3. 2007 Schwarzenberg chce za americký radar od USA bezpečnostní záruky
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce