23. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 4. 2007

Bushova návštěva stvrdí radar v ČR. Nebo ne?

Návštěva amerického prezidenta Bushe v ČR má jediný cíl -- podpořit rozšíření americké protiraketové obrany více na východ. Pokud to bude záležet pouze na současné politické moci, bude to pro vrchního obchodního zástupce amerického zbrojařského průmyslu úspěšná pracovní cesta. Většina představitelů exekutivy včetně prezidenta se už teď tetelí blahem, až se stanou na jeden den středem zájmu světových médií. Pro českého prezidenta je možnost být viděn ve společnosti mocných politiků to nejmilejší, co mu může politika přinést. Bude na to určitě ještě dlouho s láskou vzpomínat. Pro premiéra bude jistě potěšením setkat se s někým, kdo je stejně prostý jako on a zároveň to dotáhl až na hlavu nejmocnější země na světě. Skvělá inspirace. Ministr, který má na starosti evropské záležitosti a radarovou základnu USA, dostane nové pokyny z firemní centrály. Ministr, který má na starosti zahraniční záležitosti kromě radarové základny USA, jako vždy bude oplývati poučenou moudrostí. Pouze mírně xenofobního prvního místopředsedu vlády bude nutno někam schovat, snad ho premiér do té doby přes média uprosí, aby odstoupil....

Protože Bushův tým podle předloňských zkušeností ze Slovenska dobře ví, co pro malé lidi ze střední Evropy znamená návštěva jakéhokoliv amerického prezidenta, nebude to USA pravděpodobně stát víc než toto velkolepé gesto přízně. Ale aby to nebylo úplně bez dárku, Češi možná dostanou nepřímo slíbené zrušení víz, takže už i komunističtí poslanci budou moci volně vycestovat do USA. Pokud na ně nebude uvaleno embargo:)

Stratégové amerického prezidenta by se ale mohli přepočítat. Právě v době, kdy se Slovensko infantilně radovalo z toho, že si jej konečně někdo všimne, se také mluvilo o tom, že v Praze by Bush místo amerických vlaječek viděl protestní transparenty. Upřímně řečeno, to je také jediný možný způsob, jak účinně zamezit tomu, aby neskonale poctěná politická reprezentace utvrdila Bushe v tom, že "jeho" Češi jsou a budou k americkému zbrojařskému projektu tzv. národní raketové obrany loajální.

Jestli průzkumy veřejnosti nelžou, pak je nadpoloviční většina občanů ČR proti výstavbě americké radarové základny na českém území. Mám dobrý důvod předpokládat, že jsou to lidé, kterým nejde o nějaký primitivní antiamerikanismus nebo o to, že nebudou moci jít v prostoru základny na houby, jak se snaží idiotsky tvrdit někteří politici a novináři, a je jim jedno, jestli základnu chtějí postavit Američené, Rusové nebo kdokoliv jiný. Teoreticky se jedná o takové množství odpůrců základny, že by jejich reprezentativní vzorek mohl v době návštěvy Bushe v ČR slušně zaplnit Václavské náměstí v Praze. Za takové situace by pak nemohl Bush, i přes snaživost vládních politiků, získat dojem, že tato země čeká na vojenskou základnu s otevřenou náručí.

Jsou ale Češi dostatečně svéprávní? Do jaké míry jsou schopni lidé svou nespokojenost vůbec dát najevo, do jaké míry je pro ně otázka jejich vlastního názoru a občanské sounáležitosti důležitá? Dokáže česká společnost překročit svůj vlastní stín a léty pěstovanou letargii proto, aby dala najevo svou nespokojenost? Nebo by k tomu zase potřebovala být iniciována nějakou srdcervoucí manipulací, jako v okamžiku tzv. "televizní krize", kdy sice šlo pouze o prospěchářské spory uvnitř České televize, ale kdy inscenace "hrdinského" boje televizních zaměstnanců v přímém přenosu přitáhla do ulic desetitisíce lidí hluboce znepokojených tím, jak je v ČR ohrožována svoboda?

Tentokrát by se to muselo odehrát skutečně spontánně, navíc ještě na vzdor zabedněnosti většiny českých médií (Česká televize, MF Dnes atd.), která se bez jakýchkoliv relevantních informací a znalosti věci systematicky snaží z pro mě naprosto nepochopitelných důvodů přesvědčovat veřejnost, že by měla změnit názor a radar přijmout jako dar z nebes.

Proto jsem skeptický k tomu, že dá někdo americkému prezidentovi pádně na srozuměnou, že postoj České republiky k americké vojenské základně je i přes neustávající hloupé PR aktivity ze strany vlády velmi rozporuplný a že většina českých občanů tuto vymoženost s díky odmítá, protože pro ně nejsou pochybná tvrzení o možnostech útoku z Iránu nebo Severní Koreje dostatečným argumentem k tomu, aby se aktivně zapojovali do stejně pochybné, agresivní a z mezinárodního hlediska krajně problematické americké zahraniční politiky, osobující si právo nad životy milionů lidí.

Čeští občané by si měli uvědomit, že jiný ani lepší způsob, jak dát najevo nesouhlas s patolízalstvím českých politiků, není. Nejde přitom ani tak o přímé odmítnutí radarové základny, ale o protest proti tomu, jak se čeští vládní politici, jejichž prosazované postoje postrádají skutečnou oporu v přání společnosti, snaží za každou cenu dokázat, že oni přece umějí rozhodnout sami.

Jestli Češi chtějí dokázat, že jsou skutečně schopni sebeurčení, měli by to dát panu Bushovi důrazně najevo. Jinak v něm pouze utvrdí dojem, že kmen v této rezervaci je za každých okolností přátelský, nemá žádnou vlastní vůli, a že je tak lehké zde prosadit cizí zájmy, aniž by je někdo podroboval objektivnímu zkoumání a kritice.

                 
Obsah vydání       23. 4. 2007
23. 4. 2007 Bushova návštěva stvrdí radar v ČR. Nebo ne? Bohumil  Kartous
23. 4. 2007 Podepsali Václav Havel a Saša Vondra ultrapravicový "Projekt pro nové americké století"?
22. 4. 2007 V druhém kole prezidentských voleb se střetnou Sarkozy a Royal
23. 4. 2007 Bývalá zaměstnankyně Intersparu dosáhla plného odškodnění za pracovní úraz
23. 4. 2007 Julínkova "reforma" zdravotnictví: Anebo: ten samet nám tak trochu zhrubl
23. 4. 2007 Středočeské zdravotnictví: rychlé změny k horšímu
23. 4. 2007 Říci, že židé patří do plynu, není parodie výroku, že židé patří do plynu Boris  Cvek
23. 4. 2007 Varování: Poškozuje bezdrátový internet lidské zdraví?
23. 4. 2007 Dobré pro rodiče, špatné pro masochisty, aneb A oni se přece pohnou Uwe  Ladwig
23. 4. 2007 SuperEuroželeznice jako nadstandard pro ty, kteří stejně cestují autem Štěpán  Kotrba
23. 4. 2007 Vlaky a internet
21. 4. 2007 Zaostávající železnice Josef  Baxa
23. 4. 2007 Sto dní rakouské velké koalice Richard  Seemann
23. 4. 2007 Plagiát
23. 4. 2007 "Mixed reality" jako trend zanášení násilí do kultury mládeže Štěpán  Kotrba
23. 4. 2007 Ragby Michal  Šanda
22. 4. 2007 Opravdový pastýř položí svůj život za své ovce Zdeněk  Bárta
20. 4. 2007 Kanadské děti jsou vedlejšími ztrátami afgánské války Miloš  Kaláb
20. 4. 2007 Nashle v TV shopu Bohumil  Kartous
20. 4. 2007 Evropská unie schválila nový zákon proti rasové nenávisti
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Zvolia si Škóti samostatnosť? Tomáš  Mrva
19. 4. 2007 Británie nevede "válku proti terorismu"
19. 4. 2007 Smysl umění lze "zpochybnit" jen v rámci kritické metody hledání odpovědi na jeho současný význam Jan  Paul
16. 3. 2007 Hospodaření OSBL za únor 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2007 Bushova návštěva stvrdí radar v ČR. Nebo ne? Bohumil  Kartous
20. 4. 2007 Jak můžete souhlasit se stavbou americké základny, pane poslanče?   
20. 4. 2007 Princip moci na pozadí války Milan  Valach
20. 4. 2007 Šéf NATO odmítl obavy Ruska z amerického raketového systému   
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek
18. 4. 2007 Americká základna v Brdech tématem francouzské prezidentské kampaně Karel  Košťál
17. 4. 2007 Závazky elit a veřejné mínění Ivo  Šebestík
17. 4. 2007 Až nebezpečí z Íránu pomine, Američané radarovou základnu v ČR zruší?   
16. 4. 2007 Americký radar a mučení lidí nejsou dvě různá témata Mojmír  Babáček
13. 4. 2007 Překvapivý text Bohumila Doležala Petr  Nachtmann
13. 4. 2007 Mezinárodní kontroverze o americké protiraketové obraně pokračuje   
13. 4. 2007 Proč aneb další otázky - nejen pro generála Zbořila Štěpán  Kotrba
12. 4. 2007 Základny, základny, základny a k tomu ještě přání německých politiků, aneb z čeho se George W. Bush a Mahmud Ahmadinedžád těší Uwe  Ladwig
12. 4. 2007 Nekvalifikované odpovědi v oficiální brožuře o radaru Michal  Mašín
12. 4. 2007 Rusko hrozí novou studenou válkou kvůli raketové obraně