9. 5. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 5. 2007

Proč mladí nechtějí volit sociální demokracii

Proč mladí nechtějí volit sociální demokracii? Tak se v pondělí zeptal na stránkách Britských listů místopředseda mladých sociáldemokratů Adam Rykala. Jak už jeho funkce napovídá, cílem nebylo poskytnout námět k zamyšlení, či dokonce hlubší rozbor, jako spíše na místě, kde se dá "oslovit 11 000 zajímavých čtenářů denně" (jak hrdě hlásá banner pár palců pod jeho dotazem) zveřejnit trochu mladosociálnědemokratické agitace. On si pan Rykala na svou otázku tedy i sám zdatně odpoví, jen mezi důvody, proč nevolit sociální demokraty opomněl pár maličkostí. Překvapivě...

Všímá si, že mezi mladými je nezájem o politiku. Domnívám se, že je vhodné tomuto faktu věnovat více než jednu větu. Třeba pár slov o tom, jak se sociální demokracie v průběhu posledních několika let snažila zuby nehty vybojovat to nejlepší místo u koryta, rychlý sled střídání stráží Špidla-Gross-Paroubek. Špidla odcházel s aureolou neschopnosti politicky prosadit svou vizi, Gross s puncem korupčníka, který se obklopil až neuvěřitelným panoptikem pohrobků komunismu, přičemž si zřejmě splnil dávný dětský sen ustanovením mimopolicejních týmů s policejními pravomocemi, zřejmě inspirován Jamesem Bondem; Paroubek, kterého ani špinavá hra opozice, médií a Kubiceho kliky neomlouvá z naprosto nepochopitelného vřískání, spojujícího volební vítězství ODS s komunistickým převratem v roce 1948 a jedním dechem dodávaje, že spojené síly komunisticko-sociálnědemokratické jim to nedarují jen tak...

Postavička pana Paroubka vůbec stojí za další pozornost. Mladá generace je generací internetu. A v létě 2005 byl český internet zasvěcen tématu policejního zásahu na Czechteku, ke kterému měl pan Paroubek hodně co říct. Tak kupříkladu, že ty anarchofeťáky, mezinárodně propojené, by naložil do autobusů a vyvezl za hranice. Vlastně se ještě nevědělo, kde se bude tancovačka pořádat, a už volal po tvrdém zásahu... Mladý člověk nemusí být technař, nemusí jezdit na rave parties, aby se ho taková slova dotkla. Vlastně může i ohrnovat nos nad módou dredů, khaki kalhot a drogově-alkoholového extatického poskakování na jednolitý rytmus tekna. Ale i tak ho budou šokovat videa, kde čtyři policajti drží na zemi kluka, přičemž pátý ho mlátí do hlavy... aby pak svorně politický establishment prohlásil, že vše bylo naprosto v pořádku.

Nejen že to bylo v pořádku, on se třeba ještě najde takový pan Zaorálek, který je tak šokován, že v parlamentu řeční o tom, jakou míru odlišnosti naše společnost ještě snese, než se rozpadne. Ale mladí lidé chtějí být odlišní. Nad polským uzákoněním uniforem ve školách se jen pošklebují. Nestojí o to, aby jim nějaký doktor filosofie kázal o zařazování se do stáda. Oni opravdu mají rádi i ty svoje nike boty, jak o nich píše Adam Rykala.

Nemyslím si, že by mnoho mladých lidí šlo do náruče ODS kvůli její pozitivní image. Spíš, podobně jako zbytek populace, je to pro ně volba nejmenšího zla. Třeba si nepamatují každý jednotlivý detail o období vlád ČSSD, ale mají z něj jasný dojem. Ten dojem je mnohem širší než ty odstavce výše. Zahrnuje i třeba lidi jako je pan Rath, který působí jako arogance sama, groteskní komixová postavička Jandák, který hledal tu správnou stranu opravdu dlouho, než se našel v ČSSD, Sobotka, který sice zase dokáže vyvolávat velmi pozitivní dojem, ale na druhou stranu je odpovědný za dluhy, které neumí ani ti nejnadanější mladí dopočítat... a přitom všichni mají studentské účty a dobře ví, že každá banka sice ráda dá, ale půjčky si nechá dobře zaplatit... Aby se konečně dotvořil celkový dojem, tak se ještě všichni paktujou s komoušema. Mladí lidé už sice komouše vnímají jako staříky, takový nějaký historický pozůstatek, který tu ještě chvíli bude, ale už snad ani nemá sílu pořádně uškodit, jenže i přes tuhle svou vykastrovanost nesou stigma své historie, a prostě jakoby byli nasmrádlí potoky krve, které jejich strana v tomto státě prolila. A tak se i sociálnídemokrati musí nutně ušpinit.

Ale nic z toho pan místopředseda mladých sociálních demokratů Adam Rykala nevidí. Vidět to nechce. Naštěstí pro něj však sociální demokraté se zakrvácenými komunisty nejsou jediným zlem české politické scény. Zlem jsou i křesťanští demokraté, kteří by se spojili snad i s ïáblem, aby si našli své místo na výsluní (tedy u koryta). Zlem jsou i zelení, kteří se začínají profilovat stejně, a u kterých člověk nakonec nebude vědět, co s jeho "protesthlasem" učiní nehledíc na předvolební sliby. A konečně tady máme zlo ODS, která se logicky jako opoziční strana mohla ušpinit nejméně. Jenže s náckovským slovníkem pana Topolánka, nadáním pro rektální alipnismus směrem USA pana Vondry a všeobecnou povýšeností nad běžnými občany, která se ukazuje zejména v diskusi o radaru, se špína i na jejich kabátě začíná slušně množit.

Pokud chce ČSSD získat hlasy mladých voličů, bude muset zatočit se zlem ve vlastních řadách. Svádět neúspěch na to, že "ODS je prostě in" nikam nevede.

Pozn. JČ: Nepodléhají mladí Češi tak trochu propagandě českého pravicového tisku? Nevidím příliš velký rozdíl mezi chováním a úrovní politiků za ČSSD a za ODS, ale o skandálech ODS se toho člověk v Mladé frontě dnes zas tolik nedočte...

Odpovídá Tomáš Gawron: Co se podléhání propagandě štvavých médií týče, tak máte pravdu jen částečně. Ona právě ta štvavost už přesáhla únosnou mez, takže se pro mnoho čtenářů bez ohledu na věk média jako MFD stala nedůvěryhodnými, minimálně co se "informování" o politické scéně týče.

Musím přiznat, že mě samotného překvapila odolnost "mladých lidí" právě proti této štvavosti. Tedy aspoň co se mého okolí týče - to znamená "mladí vesničané" ze Slezska a studenti práv v Olomouci. Je ale překvapivé, že právě ti "mladí vesničané", kteří mají celkově zájem o politické dění menší a prostě nehledají o něm informace, jsou spíše nakloněni sociální demokracii, než právě studenti práv, od kterých by se dalo očekávat, že se dokážou povznést za hranice průhledné propagandy médií, jako je MFD. Možná je to proto, že k jedněm tato štvavost nedoléhá, zatímco druzí necítí potřebu nahlédnout nikam dále.

Pokud odhlédnu od programových věcí, ve kterých různí lidé vidí své priority jinak, tak hlavní důvod nevolitelnosti ČSSD je pro většinu mladých lidí "FAKTOR PAROUBEK". Tedy napsat jednoduchou větu obsahující vulgarismus na adresu Paroubka by sice bylo mnohem výstižnější než celý ten článek, ale asi by to nezapadlo do úrovně příspěvků na BL ;)

Já sám jsem v posledních sněmovních volbách ČSSD volil, ale bylo to po té, co jsem si pečlivě pročetl modré sliby. A to dělá málokdo, spousta lidí se rozhoduje spíše na základě vnitřních pocitů a dojmů, jaké ta či ona strana zanechala svým jednáním. Málokdo studuje volební programy, už jen proto, že je ve společnosti "blbá nálada" a politici jsou všichni vnímání jako jedna sebranka, která bez ohledu na vítězství kohokoliv s občany vyjebe.

Ten místopředseda mladosocanů si prostě neuvědomuje, že ani sebelepší program jim volby nevyhraje, když image strany budou tvořit věci, jak jsem je popsal v tomto článku. A to, že je zde prostě mediální štvanice proti nim je neomlouvá, mělo by to být spíše dalším důvodem, aby každý krok a každé slovo dvakrát zvážili, místo přidávání kanonenfutru do hlavní MFD.

Jinak máte samozřejmě pravdu. Jen ta propaganda už se stala takovým koloritem, že mnoho lidí je vůči ní zcela letargických.

                 
Obsah vydání       9. 5. 2007
9. 5. 2007 Americké bestsellery, Ježíš a zabíjení všech nevěřících Greg  Evans
8. 5. 2007 Topolánek: VŠUDE UMÍRAJÍ LIDÉ. Někteří ve válkách, někteří při autonehodách, někteří jen tak. Jan  Neoral
8. 5. 2007 Czech Prime Minister Topolánek: People die everywhere. Some of them die in the wars, others during car crashes, some just die Jan  Neoral
8. 5. 2007 XBR radar v Brdech zřejmě nebude jediný Stanislav  Kaucký
8. 5. 2007 Další obce řekly NE výstavbě radaru
8. 5. 2007 Jak zavléci Česko do samého středu Hvězdných válek Štěpán  Kotrba
9. 5. 2007 Matka Vladimír  Holan
9. 5. 2007 Nadělej prachy a natáhni bačkory? (2. část) Miloš  Dokulil
9. 5. 2007 Proč mladí nechtějí volit sociální demokracii Tomáš  Gawron
9. 5. 2007 Dlouhá noc muzeí a myšlenka kulturního městského partnerství, aneb Rozmanitostí dojmů osvěžit mysl Uwe  Ladwig
9. 5. 2007 Prečo sa Európa nemôže spoliehať na NATO Eduard  Chmelár
9. 5. 2007 Nebourejme hroby! Antonín  Hubený
9. 5. 2007 Jeden milión Rakušanů je ohrožen chudobou Richard  Seemann
9. 5. 2007 Mé politické přesvědčení Boris  Cvek
9. 5. 2007 Na konec války nezapomínají Němci ani Rakušané Richard  Seemann
9. 5. 2007 Jesus Christ Superstar na Lidické Bohumír  Tichánek
9. 5. 2007 Jak skvělé by bylo býti chudým? Hugo  Fibiger
9. 5. 2007 Naléhavá prosba Eduarda  Heczková
9. 5. 2007 U nás v Brazilii a Brasilii se pořáde něco děje. Aneb tragikomedie pro bramborové divadlo Josef  Mikovec
7. 5. 2007 Mezinárodní konference proti militarizaci Evropy Štěpán  Kotrba, Jan  Berousek
6. 5. 2007 Prague Declaration
8. 5. 2007 Rozpačité oslavy Michal  Mašín
8. 5. 2007 Bush zase udělal faux pas před anglickou královnou
7. 5. 2007 Sarkozyho velký úkol Boris  Cvek
7. 5. 2007 Americký raketový deštník v Evropě: Logika, nebo jen provokace?
7. 5. 2007 Nechoď, Vašku, s pány na led
4. 5. 2007 Hospodaření OSBL za duben 2007
22. 11. 2003 Adresy redakce