1. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2007

Pokud Spojené státy vybudují v Česku radarovou základnu, nikdy nebude spadat pod NATO. V rozhovoru pro Radiožurnál to prohlásil budoucí náměstek generálního tajemníka NATO Jiří Šedivý, který zároveň vyjádřil přesvědčení, že se podaří harmonizovat obranný projekt USA s obdobnými plány Severoatlantické aliance.

Celý článek NOVINKY

Zmíněný rozhlasový pořad ZDE

Sloupek

Něpanimáju
Levné výrobky z Číny
Mrtvoly
Aušusy
Vstup na EXHIBITION pouhých 349,- Kč
děti do dvanácti let 225,- Kč

Tělo
Patologie
Pitva
Dospělí i s dětmi do dvanácti let
spolehlivé poblití zdarma

Rozdíl mezi Leninem a zpolymerovaným volejbalistou?
Lenin se rozpadá
zpolymerovaní jsou věční

Tajemství českých ložnic
Tvrdé jádro

do Britských listů poslal autor

1. 8. 2007

Vlastní gól proradarových aktivistů

Místní referenda, která letos na jaře a v létě bují v Brdech víc než houby, patrně představují noční můru našich vládních a provládních politiků, kteří se rozhodli za každou cenu a i proti jasné vůli většiny národa, prosadit souhlas s výstavbou amerického radaru v Brdech.

Křičí, seč mohou sami i s pomocí "spřátelených" mainstreamových novinářů, jak jsou tato referenda pro vládu a parlament nezávazná, nedůležitá, nepodstatná a po všech stránkách úplně zbytečná a jaká je to vlastně úplná hloupost je pořádat. Že jejich význam je pouze politický a deklaratorní, což je prý poslancům v Parlamentu šumafuk.

1. 8. 2007

ANALÝZA:

Washington Post o Brownovi: "Je to spíš buldog než pudlík"

Měl by jezdit do Washingtonu častěji. Gordon Brown se možná obával setkání s Georgem Bushem, věděl, že každé vystoupení Tonyho Blaira vedle amerického prezidenta ho stálo velké množství voličské podpory. Pondělní tisková konference v Camp Davidu však byla velmi ve prospěch Brownovi. Bush používal dvě ze svých nejméně atraktivních poloh: jako student, který se posmívá plešatosti staršího profesora, a pak jako kovboj, který je "plně rozhodnut" "dostat ty krvelačné vrahy", kteří "dělají zlo". Na jedné straně se choval arogantně, chválil Browna, že je "dobrý vedoucí představitel", podle toho, jak si poradil s červnovými útoky, a na druhé straně mluvil příliš mnoho, což sám přiznal. Vedle Bushe stačilo jen, aby Brown četl svůj papír a vypadal jako dokonalý komunikátor, píše Jonathan Freedland v listě Guardian.

Srovnejte k tomu např. tento zavádějící komentář Jana Jůna v ČRo 6 ZDE

1. 8. 2007

Firma British Airways byla pokutována částkou 270 milionů liber poté, co přiznala, že vyjednávala s konkurenčním podnikem Virgin o výši příplatků za palivo k letenkám do Spojených států. Pokutu jí udělily britské a americké úřady. Americké ministerstvo spravedlnosti pokutovaly společnost British Airways částkou 300 milionů dolarů (148 milionů liber) jen několik hodin poté, co ji pokutoval britský Úřad pro férové obchodování (Office of Fair Trading) částkou 121.5 milionů dolarů. Ve středu dopoledne konstatoval, že pokuta dokazuje, že bude "jednat energicky" proti podnikatelským praktikám, porušujícím principy konkurence. Pravomoci OFT byly nedávno posíleny.

Letecká společnost BA přiznala, že v období od srpna 2004 do ledna 2006 se spikla s firmou Virgin Atlantic ohledně příplatků za palivo. Firma firma Virgin, která British Airways udala, unikla pokutě.

Cestující, kteří mají pocit, že byli v tomto období neférově postižení zmíněnými příplatky, mají nyní možnost žádat o jejich vrácení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1. 8. 2007

Majitel News Corp., mediální magnát Rupert Murdoch, koupil od rodiny Bancroftů za 5,6 miliardy dolarů (115 miliard Kč) firmu Dow Jones & Co. , která vydává vlivný deník Wall Street Journal, periodikum pro investory Barron's, zpravodajskou webovou stránku Marketwatch.com a také servis Dow Jones Newswire. Skončila tak 105 let trvající rodinná tradice ochrany nezávislosti firmy Dow Jones i burzovního indexu, který generuje.

1. 8. 2007

Vězeň v americkém táboře v zálivu Guantánamo, který tráví 22 hodin denně na samotce, bojuje za právo zůstat v tomto nechvalně známém táboře.

Ahmed Belbacha se obává, že bude mučen či usmrcen, pokud by ho Spojené státy deportovaly do Alžírska.

31. 7. 2007

  • Není pravda, že je to obranný systém. Rusko má asi 5700 aktivních jaderných hlavic. Sila v Polsku budou obsahovat jen 10 antiraketových hlavic. Nejpravděpodobnějším strategickým účelem systému protiraketové obrany je zlikvidovat zbývající ruské či čínské rakety, které se nepodařilo zničit americkým preventivním úderem.

  • Brown si musí být vědom, že toto je americký program protiraketové obrany. Jeho součástí nejsou žádné plány na obranu jiných zemí. Součástí nejsou žádné plány na obranu jiných států.

  • Protože to dosud nefunguje, protiraketová obrana je dosud největším globálním korytem. Potenciál pro výdaje je neomezený. Pro americký zbrojařský průmysl selhání znamená trvalý komerční úspěch.

  • Britská vláda předala své zařízení, omezila parlamentní demokracii a ohrozila svůj národ čistě ve prospěch cizí mocnosti. Diplomatická cena tohoto idiotství je nevyčíslitelná.

  • Tak jako válka v Iráku, americký program protiraketové obrany zhoršuje problémy, o nichž tvrdí, že je řeší.

Britský premiér porušil slovo a všechny nás ohrozil tím, že dovolil, aby si Američané postavili na severoyorských vřesovištích protiraketovou základnu.

Jediným krátkým prohlášením v parlamentu porušil ministr obrany Des Brown minulý týden sliby dvou premiérů, potenciálně uvedl parlament v omyl, pomohl pohřbít mezinárodní dohodu a zatáhl Británii do nové studené války. To je docela hodně, vzhledem k tomu, že jde jen o tři nepříliš srozumitelně napsané odstavce, píše v úterním Guardianu George Monbiot a přináší několik nových argumentů do diskuse o raketové obraně, o nichž se v ČR dosud nemluvilo (na článek nás upozornil Ivan Kytka):

1. 8. 2007

Navozené lelkováním kolem rozmanitě šplhajících se čísel, nejen v USA

Začnu nevinně, avšak s rozpačitými pocity. Není to tak dávno, že nejvyšší budovu na světě měli v Taipei (o úctyhodných 508 metrech výšky). Už to není pravda. V malém státečku jménem Dubai (ve Spojených arabských emirátech) už také při stavbě mrakodrapu dosáhli této výšky, a každé tři dny se "vyškrábou" o další patro výš. Konečná výška se tají. Původně se plánovalo 90 pater. Pater už tam dnes mají přes stovku. Výtah se nahoru dostane za necelé čtyři minuty. Nevylučuje se, že -- podle rozmanitých náznaků -- by se mohlo stavět až po 160. podlaží; aby nadlouho přešla možným konkurentům ve výstavbě něčeho opravdu "nejvyššího" chuť. Kdysi byly nejvyšší budovy světa výlučně jen v USA.

1. 8. 2007

Jan Raszyk v poznámce Klvaňa - Člověk s komunikačními schopnostmi té nejvyšší úrovně recesisticky oponoval Václavu Duškovi a jeho tvrzení, že "vláda zcela amatérsky používá pro agitaci radaru nevhodné a neodborné osoby". Pokud přijmeme těžko vyvratitelný fakt, že páteční schůzka pana Radara Tomáše Klvani a senátora za ODS Tomáše Töpfera se starosty a občany obcí v Brdech i následný spot v pořadu Události a komentáře byly komunikačním fiaskem, je třeba se ptát po smyslu podobných akcí. Tomáš Klvaňa se ve zmíněném televizním spotu projevil v podstatě jako agresivní hlupák, který situaci psychicky nezvládl.

1. 8. 2007

S trochou cynismu doporučuji, aby něco tématicky náročného se zadalo více osobám, pak odvysílalo a posluchači by hlasováním přes SMS rozhodli, kdo bude podle kvality odvedené práce dál v TV pracovat.

To druhé, co mi v souvislosti s dnešním čtením napadá, je novinářský postřeh. Postihnout neobvyklost, výjimečnost - a proč to neříci: ukázat zajímavost.

Kdo tímto pocitem není zasažen, s tím se těžko něco dá dělat a nechme to být. Třeba s obavami. Jen neopouštějme prostor zvaný odpovědnost za činy.

Už delší dobu uvažuji o tom, proč jsou BL tak zvláštní, výjimečné. Těch postřehů by se našlo určitě hodně, nejsem mediální analytik, ani pořádně nevím, jak se takové studie zakládají. Spíše se podělím o pocity a vnímání ze strany čtenáře, píše Tomáš Zachat.

Teď jsem dočetl dnešní téma o souvislostech návštěvy britského premiéra v USA a bez úsudku s odstupem času si trochu dovolím poukázat na to, co někdy ve smršti událostí uniká. Předně mi jde o pečlivost a svědomitost autorů. Ta se dnes nachází jen v odborných časopisech, kde vydavatelům jde opravdu o úroveň, o jméno - chcete-li o goodwill v pravém slova smyslu.

Vaše dnešní informace o hodnocení návštěvy britského premiéra v USA musela být asi úmorná práce, s ohledem na časovou tíseň určitě neúplná a sami víte nejlíp, co by tam ještě mělo být. Nicméně je dokladem toho jak by si měl novinář počínat, když opravdu chce čtenáře pouze včas informovat. To, že nejrozšířenější periodika takto nepostupují, se nedá vysvětlovat cíli prodejnosti, zajímavosti, přitažlivosti a bůhví jakou pitomostí ještě. Jde o jediné, jestli to někdo umí, a když ano, zda má k tomu prostor.

1. 8. 2007
reakce na šéfredaktorovu kritiku vysílání ČRo 6 pod titulkem "Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?"

Jan Čulík se rozčiluje, že Jan Jůn a Český rozhlas 6, ona bývalá českoemigrantská Svobodná Evropa, se chová stále jako kdyby někde na Šumavě byla železná opona a za ní nepřátelé, i když hlavní ideolog tohoto způsobu práce Pecháček je už dávno pryč. Ano, nepřátelé jsou. Stále. Evropou stále obchází strašidlo. A strašidla jsou nesmrtelná. To, že studená válka skončila, si na stanici ještě nikdo neuvědomil a všichni čekají na nového Hoovera. Pecháčkovi potomci si s sebou nesou jako Kainovo znamení étos "štvavé vysílačky", vměšující se aktivně do politiky. Mnichovský duch, definovaný v zakládacích listinách a výukových manuálech CIC a CIA na počátku padesátých let, tento organismus rozkládá už sedmnáct let jako Alzheimer. Dnes už v posledním stádiu. Není čemu se divit. To, že stanice byla ze sentimentu mocných kooptována do Českého rozhlasu a měla se podřídit Kodexu veřejné služby, bylo pouze zpomalením neléčitelné choroby až do důchodu všech redaktorů, nikoliv zázrak uzdravení.

Nemocný svou medicínu potají vyplivoval za lůžko. Nemoc se mu líbí.

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa TÉMA BL
1. 8. 2007

Minulý týden uplynulo 73 let od 25. července 1934 kdy byl nacisty zavražděn rakouský kancléř Engelbert Dollfuss. Vyvrcholil tak dramatický politický vývoj, kdy v březnu 1933 Dollfuss vyřadil parlament, zavedl cenzuru a zrušil shromažďovací právo. Postupně zakázal komunistickou i nacistickou stranu, sociálně demokratický Schutzbund a nakonec útokem na sociálně demokratickou stranu vyvolal v únoru 1934 občanskou válku. Nacisté na svůj zákaz odpověděli teroristickou vlnou, přičemž při bombových atentátech bylo zabito nebo zraněno dvě stě osob. Při říjnovém atentátu v roce 1933 byl zraněn samotný kancléř.

1. 8. 2007
nepolemická reakce na polemiku Jana Motala s titulkem "Když stůl kulhá aneb prokletí mediální nezodpovědnosti" s článkem Štěpána Kotrby "Prokletí komerčních televizí"

O nezodpovědnosti se dá hovořit v přítomném čase. Nezodpovědností je, když se společnost v obrazoborecké euforii roku 1989 vzdala řady nekomerčních kulturních aktivit , obecní a regionální kulturní instituce odsoudila k živoření v rámci obecních rozpočtů a tehdejší ministr kultury byl takový primitiv, který chtěl ministerstvo rušit. Na co kulturu? O nezodpovědnosti se dá hovořit i nyní za situace, kdy na Královské cestě prodávají bývalí vexláci čepice ze skladišť ruských okupantů a sexshopy najdete všude. Hlavního architekta nikde. Jen tupí památkáři nechají raději domy spadnout, než aby povolili jejich modernizaci. O nezodpovědnosti se dá mluvit i tehdy, když poslanci navrhovali zlikvidovat Českou televizi, Český rozhlas a Českou tikovou kancelář. O nezodpovědnosti se dá hovořit ve chvíli, kdy kvůli falešně zazpívané árii se kdejaký poslanecký Herostratés rozhodne zapálit Národní divadlo. Ve jménu vkusu náročného diváka. Či jen proto, aby se proslavil. Mediálně.

31. 7. 2007

Od úterka je mi všemi médii jako hlavní světodějná událost předkládáno narození nějakého chlapce. Ano, čtete to správně: Nějakého! Ačkoli je to divné, s Mirkem Topolánkem se nijak blíž neznáme. Takže k jeho synovi mám asi stejně blízko jako k synovi švagra sestřenice šéfa jeho ochranky.

Petr Kukal, Aktuálně: Dosti Nicolase ZDE

1. 8. 2007

Když Spojené státy před rokem ukončily dvě dekády trvající politické embargo, uvalené na Libyi, zjevně kvůli místním nalezištím ropy, káravý pohled mezinárodního společenství na Kaddáfího režim se začal mírnit. Třeba zmínit, že se jednalo čistě o vypočítavý a chladný kalkul, neboť Západu z čiré vody přestalo vadit, že spolupracuje s režimem, který má na svědomí vážné teroristické činy. Haló ohledně kauzy obviněných zdravotníků v různých glosách a komentářích ve středoproudých médiích, vedle hromadného odsouzení cynismu a bezohlednosti libyjského režimu, však zastřelo jednu důležitou okolnost. Opět se uplatnilo pravidlo dvojího metru při odsudku nedemokratických a autoritářských režimů; nebereme v potaz, že se vřele přátelíme s despociemi, jež mají na triku daleko závažnější zločiny, než tolik propíraná Libye.

1. 8. 2007

Sdružení Dženo na svých stránkách zveřejňuje návrh diskutované Agentury pro odstraňování sociálního vyloučení. Pracovní verze, kterou v červenci předložila Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity shrnuje základní ideje a cíle tohoto projektu. Jedním z klíčových pojmů návrhu je lokální partnerství. Myslí se jím spolupráce samosprávy, škol, neziskových organizací, zaměstnavatelů a dalších místních subjektů, které by s odbornou asistencí vládní agentury vytvářely a rozvíjely projekty ke zlepšení života sociálně vyloučených Romů v daném místě.

1. 8. 2007

Jediná cigareta konopí poškozuje plíce stejně jako vykouření pěti cigaret po sobě, zjistili vědci na Novém Zélandě.

Výsledky jejich výzkumu vyšly v časopise Thorax. Konopí podle vědců poškozuje velké průduchy v plících, vyvolává kašel a sípání. Poškozuje schopnost plic dopravovat kyslík do tkání a odstraňovat z nich zplodny. Vědci ve Wellingtonu studovali 339 dobrovolníků.

Varování přichází poté, co nový výzkum nedávno poukázal na to, že kuřáci konopí mají o 40 procent vyšší pravděpodobnost než nekuřáci, že onemocní psychickými chorobami, jak je schizofrenie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

1. 8. 2007

BRITÁNIE:

Některé saláty firmy McDonald obsahují o třetinu více soli než hamburger Big Mac s hranolky, ukazuje nový výzkum. Průzkum 156 hotovch salátů zjistil, že téměř pětina z nich obsahovala více než 2 gramy soli, doporučované pro jedno jídlo. Nejslanější salát obsahoval 4,4 gramů soli na jednu porci. Doporučovaná denní dávka soli je 6 gramů.

Průzkum provedla britská organizace Consensus Action on Salt and Health (CASH) a konstaovala, že některé saláty by měly mít zdravotní varování.

1. 8. 2007

Tato věta mě napadla, když jsem viděl minulý týden (23.7.) v Právu celostránkový inzerát zvláštního ražení. Přiznám se, že jsem si ho nevšiml. Já si totiž inzerátů nevšímám a inzerované zboží zásadně nekupuji. Teprve po upozornění svého přítele jsem tu stránku prostudoval. Autorem celého pamfletu je nějaký dr Rath a jeho Health Foundation. Upozorňuji, že s českým MUDr. Rathem nemá tento nic společného.

Pozn. red.: Dr. Matthias Rath ředitel "Nadace zdraví" vynalezl tzv. "Buněčné lékařství", v jehož rámci léčí vážné, např. srdeční choroby, "přirozenou metodou", "mikronutrienty" (vitamíny). Argumentuje, že lékařská věda tvrdí pouze pod tlakem "komerčních farmaceutických společnost", že infarkty způsobuje cholesterol, aby "mohly prodávat léky, snižující hladinu cholesterolu." Na svých stránkách nadace také inzeruje "Mezinárodní alianci pro zdraví, mír a sociální spravedlnostů, která "bojuje proti chudobě v třetím světě i v průmyslových zemích, proti zájmům globálních firem a za ekologii."

1. 8. 2007

Vážený pane premiére Topolánku,

jmenuji se Jan Neoral, jsem občanem České republiky. Jsem penzista, starosta obce Trokavec. Obce, která jako první odmítla v místním referendu Vaši pochybnou, protilidovou a nebez-pečnou představu militarizace naší republiky.

Nechci argumentovat proti radaru. Mohl byste namítat, že Vy máte pravdu, odpůrci radaru nikoliv. Mám na mysli věc jinou, pro budoucnost této republiky rovněž velmi závažnou.

1. 8. 2007

Prime Minister,

My name is Jan Neoral, I am a citizen of the Czech Republic. I am an old-age pensioner and Lord Mayor of the village of Trokavec. The village which was the first to reject, in a local referendum, the building of the US radar, your questionable and dangerous idea of militarisation of our Republic.

I do not want to present any arguments against the US radar now. You would say that you are right and the people who don't want the radar are wrong. I am thinking of something else, which is also very important for the future of this Republic.

31. 7. 2007

V pondělí večer zemřel ve věku 94 let velký italský režisér Michelangelo Antonioni, autor filmů Zvětšenina (Blow Up), Červená pustina (Il deserto rosso) a Zabriski Point.

Po pondělní smrti Ingmara Bergmana měl říci Freddy Buache, dřívější ředitel Cinémathèque Suisse, že nám zůstává ještě jen Michelangelo Antonioni. "Až ten zemře, uzavře se definitivně jedna kapitola filmových dějin," píše Tomáš Krček.

31. 7. 2007

Írán je "největší hrozbou americkým zájmům na Blízkém východě". Konstatovala to americká ministryně zahraničí Condoleezza Ricová na začátku své cesty po Blízkém východě. Účelem cesty, jíž se též účastní ministr zahraničí Robert Gates, je sjednotit americké spojence proti Íránu, Sýrii a organizaci Hizbollah a získat podporu pro mírovou konferenci, plánovanou na pozdější část letošního roku.

31. 7. 2007

Pondělní vydání týdeníku Profit přineslo zprávu o ukončení národního programu na podporu podnikání žen. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman tento krok zdůvodňuje racionalizací systému národních podpor podnikání. Podívejme se, jak pojem racionalizace vysvětluje Slovník cizích slov.

31. 7. 2007

S létem se vždy probouzejí populární témata, na jejichž pozadí je nám předváděna poctivost a lidumilnost politických špiček. Patří k nim poslanecká imunita, majetková přiznání, boj s korupcí. Tentokrát se diskutuje i o zdanění prezidentského platu či o postižení poslanců v případě neúčasti na hlasování při plenárním zasedání. Osud těchto politických jepic je ale všem jasný. Ministr financí Miroslav Kalousek však zvolil munici jiného kalibru, munici zásadní a nadčasovou. Vytáhl proti netransparentním dotacím, jejichž zásluhou nabírá chobotnice klientelismu řádně na váze.

31. 7. 2007

Alexandr Vondra, Události komentáře, 21:00, 30. 7. 2007

"Vy jste zmínila Jiřího Šedivého, myslím si, že ta dnešní zpráva, že on uspěl v tom výběrovém řízení na náměstka generálního tajemníka NATO, to je velký úspěch této vlády... (...) Tady se nerozhoduje v prvé řadě o to, z jaké země on přichází, ale jaký má program jako osoba, která na tento post kandiduje."

Obě věty od sebe dělilo několik desítek vteřin a jedna otázka. Snad by pánové ve vládě měli začít brát kurzy sofistiky, zatím není příliš těžké usvědčit je ze lží nebo blábolení.

White House official photo: schůzka nového britského premiéra Browna a amerického prezidenta Bushe  v Camp Davidu
31. 7. 2007

Gordon Brown v Camp Davidu

◄ Schůzka nového britského premiéra Browna a amerického prezidenta Bushe v Camp Davidu - White House photo Eric Draper

Konsternováni jsme v noci z pondělí na úterý se Štěpánem Kotrbou zjistili, že existuje podstatný rozdíl v tom, jak česká a britská média hodnotila návštěvu nového britského premiéra ve Spojených státech. Zatímco česká média ji označila za "nerozborné přátelství", téměř hodné brežněnovské éry, britská média si povšimla, že Brown a Bush se k sobě nechovali tak přátelsky jako Blair a Bush a píší o tom, že mezi oběma státníky zřejmě došlo k neshodám.

Britská média také referovala o tom, že se Gordon Brown v Bushově přítomnosti zmínil, že hodlá parlamentu předložit návrh stáhnout britská vojska z Iráku - tuto informaci jsme v českých médiích nezaznamenali. Nemůžeme doslova přepisovat všechny články z britského tisku, ale aspoň pár citací. "Víte, on asi si nebyl jist, co ode mne má čekat," řekl americký prezident. Začneme konzervativním Daily Telegraphem.    | 

31. 7. 2007

Srovnejte:

Jan Jůn, ČRo 6: "Brown se nedomnívá, že už nastal čas k odvolání vojsk koalice ze země"

Britský tisk jako jeden muž: "Brown oznámil, že v říjnu předloží parlamentu k diskusi odchodu britských vojsk z Iráku". ZDE

Zkreslenou informaci od Jana Jůna o průběhu návštěvy Gordona Browna v USA odvysílala stanice Český rozhlas 6 ZDE.

Není to poprvé, Jan Jůn je aprioristickým pojetím mezinárodní politiky znám už léta. Pozoruhodné je, že tentokrát jeho informace zcela ignorují mezinárodní zdroje. Tolik veřejnoprávní rozhlas ČRo. Je to komedie. Čeho se ale ČRo6 bojí, když neinformuje podle skutečnosti? Komunismus už padl, pane šéfredaktore, už se nemusíte bát mocných a vaši redaktoři už nemusejí zkreslovat informace...:) (JČ)

31. 7. 2007

Gordon Brown u Bushe

V americkém deníku Washington Post otiskl v pondělí Gordon Brown článek, v němž argumentoval, že "bitva myšlenek" bude stejně důležitá jako vojenská moc. Citoval bývalého amerického prezidenta Franklina Roosevelta, že "arzenál demokracie" - školy, muzea, tisk a kultura - jsou v boji proti terorismu stejně důležité jako zbraně.
Studenou válku Západ vyhrál prostřednictvím odstrašení, ale také "v důsledku kulturního úsilí v obrovském měřítku".

Britský premiér Gordon Brown naznačil při svém prvním summitu s Georgem Bushem, že Británie zřejmě stáhne vojska z bojové role v jediné zóně v Iráku, kterou kontrolují. Brown se však nezmínil o žádném časovém rozvrhu. Vedle Bushe v Camp Davidu Brown konstatoval, že je "pravděpodobné", že o tom budou informováni britští poslanci, "až se vrátí parlament". Parlament se vrací z prázdnin 8. října.

31. 7. 2007

Příspěvku Jiřího Š. Cieslara s názvem Neschovávejme své názory za referendum lze jednoduše kontrovat parafrází jeho argumentace: že vládním činitelům ani tolik nejde o samotnou zastupitelskou demokracii, ale že si především radar na českém území přejí. A když vím, že obecné mínění radaru není nakloněno, budu prosazení referenda za každou cenu bránit.

Celá věc je ale poněkud složitější. Předně někteří z příznivců referenda jsou americkému záměru umístit radar na území České republiky nakloněni. Přesto požadují vypsání všeobecného referenda. To ještě, pravda, neobjasňuje, proč ten důraz na referendum.

31. 7. 2007

Příspěvek "Tvrzení o znepokojivém stavu lidských práv v psychiatrických ústavech se neopírá o pravdivé údaje" polemizuje s doporučeními Výboru pro lidská práva při OSN, které se týkají psychiatrie. Tisková zpráva Ligy lidských práv a MDAC samozřejmě pouze veřejnosti přiblížila některá z doporučení Výboru v kontextu lidskoprávních problémů, kterými se dlouhodobě zabýváme.

Reakce autora výše zmíněného textu zcela pomíjí podstatu adresovaného problému a pouze poukazuje na to, co Výbor samozřejmě ví: dle § 23 odst. 4 písm. b) zákona č. 20/1966 Sb. musí být pro nedobrovolné držení v léčebně splněny 2 důvody -- osoba musí "jevit známky duševních choroby" a musí být "nebezpečná sobě nebo svému okolí". Výbor nezpochybnil druhou podmínku, zabýval se však jen tím, kde je problém: např. judikatura Evropského soudu pro lidská práva hovoří o tom, že diagnóza duševní poruchy musí být nepochybně prokázána (nestačí tedy, že "osoba jeví známky duševní poruchy", jak zní česká úprava).

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2007 Čertovo kopýtko kolem radaru v ČR Miloš  Dokulil
1. 8. 2007 Tomáš Klvaňa: komunikační schopnosti profesionálního aktivisty Jan  Wagner
31. 7. 2007 Referendum? I kdyby byla většina pro radar! Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Po nás potopa -- aneb odpověď panu Cieslarovi Pavel  Čámský
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
30. 7. 2007 Neschovávejme své názory za referendum Jiří Š. Cieslar
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Kongresové jednání o raketové obraně bylo naopak "menším vítězstvím pro Bushe"   
28. 7. 2007 Bush do buše, vlastně do Brd Pavel  Čámský
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2007 DIGITALIZACE: jaký ten produkt skutečně bude Štěpán  Kotrba
1. 8. 2007 Potomci studené války v Českém rozhlase Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Když stůl kulhá aneb prokletí mediální nezodpovědnosti Jan  Motal
31. 7. 2007 Nesmyslné zkreslování informací v ČRo 6 - proboha, proč?   
30. 7. 2007 J. S. Bach zdarma   
27. 7. 2007 Ideologické rámování České televize v programu Události Mirek  Vodrážka
27. 7. 2007 Šípovi haraší v hlavě Tamara  Nováková
26. 7. 2007 Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci Štěpán  Kotrba
25. 7. 2007 YouTube/CNN vytvářejí nové paradigma Fabiano  Golgo
25. 7. 2007 YouTube a CNN - opravdu nový začátek?   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka
30. 7. 2007 Sonet na pamiatku Vojtěch  Mihálik
27. 7. 2007 ■ ■ ■ Karel  Dolejší
23. 7. 2007 Z nečasu Laco  Novomeský
20. 7. 2007 Jindřichohradecká Kateřina  Komorádová
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad
18. 7. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
17. 7. 2007 Král hlupec přikázal Ivan  Wernisch
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Transplantace a etika RSS 2.0      Historie >
7. 9. 2004 Nevěřím ani jedněm, ani druhým Ivan  Válek
6. 9. 2004 Nechraňme mrtvé na úkor živých   
4. 9. 2004 Eutanázie a transplantace Ivan  Válek
3. 9. 2004 Děs nad lékaři a transplantacemi Ivan  Válek
3. 9. 2004 Tomáš Fuk pochopil opravdu málo Ivan  David
3. 9. 2004 Transplantace Petr  Wagner
2. 9. 2004 Jak je to přesně s transplantačním zákonem?   
2. 9. 2004 Proč ubylo transplantací Ivan  David
2. 9. 2004 "Tomáš Fuk nic nepochopil?"   
1. 9. 2004 Shnijte v hrobě kompletní! Ivan  David

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík