10. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 10. 2008

Vyhlídky českých "futures" na trhu s bezpečností

"Náš stát," řekl, "je hotelem dvojsmyslnosti, skutečným hampejzem Evropy, ovšem s vynikající pověstí za mořem."

Thomas Bernhard: Mráz. Prostor, Praha 2007. S. 320 (překlad Radovan Charvát)

Když policie 10. května 1978 nalezla mrtvé tělo někdejšího italského premiéra Mora, v jistém smyslu byli teroristé z Rudých brigád, kteří zločin spáchali, vlastně nedůležití. Jen málo záleží i na pravdivostní hodnotě historky, podle níž musel Moro zemřít, protože chtěl vzít do vlády eurokomunisty - po sovětské invazi do Československa nezávislé na Moskvě. Aniž bychom bezprostřední vrahy omlouvali, je dobré mít na paměti, že šlo prostě o vyústění mizérie v zemi, jejíž veřejná sféra byla po celá desetiletí vystavena působení cizích zpravodajských služeb.

Promoření italské politiky korupcí, logický důsledek uplatňování konkurenčních vnějších "vlivů", směla veřejnost v plném rozsahu poznat teprve v 90. letech, kdy situace dospěla k systémové krizi. Zdánlivě uzavřená a neaktuální kapitola italských dějin vůbec není pro nás tak nezajímavá, jak by se na první pohled mohlo zdát. Lze na ní studovat osud státu, jenž se v konfliktu Západ-Východ stal sporným územím a chyběla mu schopnost situaci čelit; osud státu, jenž byl vmanipulován do úlohy zpravodajského bitevního pole studené války. Neohrnujme na ním nos, nemůžeme si to dovolit. Jeho historie se náramně podobá tomu, co možná brzy potká nás samotné.

Jestliže se zmiňuji o tajných službách, mám na mysli systematický vliv jejich byť i jen postulovaného působení na politickou kulturu a diskurs, nikoli nějakou konkrétní kauzu. Nebudu se tedy rozepisovat o legračním pokusu podsunout protiradarové opozici "argument", že se mikrovlny z X-band radaru mění v rentgenové záření, k němuž loni došlo v jistém pražském hotelu; ba ani o původu řetězového mailu "Čechoameričana" "odhalujícího", že v objektu brdské základny Národní protiraketové obrany USA bude instalován jaderný reaktor. To všechno jednak nezabralo, jednak šlo o drobné - totiž aktivity zaměřené na manipulaci veřejného mínění. Podobné historky prostě ukazují, že ruští zpravodajci jsou poměrně neschopní. Dosud totiž nepochopili, že ve formálně demokratickém českém politickém prostředí má názor veřejnosti menší váhu než diplomatická aktivita Západní Sahary. O co doopravdy jde, to je "elita" strašící Nepřítelem. Ta rázně ukončí každou diskusi na téma, kam jsme se vlastně od roku 1989 dostali a kam směřujeme. Stručně: S vládnoucí elitou nesouhlasí jen ruští agenti, nebo přinejmenším osoby pod vlivem ruských agentů. Je povinností každého uvědomělého občana taková podezřelá individua ignorovat a zůstat vždy připraven. Kapitalismus si rozvracet nedáme.

William S. Lind se nedávno rozepsal o možnostech obrany Pobaltí proti případným nárokům vzkříšeného Ruska. Vysvětlil, v čem jsou z jeho pohledu slabiny členství v NATO. Jakožto občana USA dobře seznámeného s možnostmi své země jej ani nenapadlo vyzývat znepokojené postsovětské státy, aby se spolehly na americkou pomoc. Právě takový je ovšem kurs, který do zahraniční politiky české vlády prosadil Alexandr Vondra a který do nebe vychvaluje europoslanec Zahradil. Kurs, který vede tuto republiku do evropské izolace (ať už je budoucnost bruselských institucí jakákoliv) a z hlediska ruských zájmů je kursem kolizním.

Žijeme v turbulentní době a těžko odhadnout, jak rychle se teď záležitosti vyvinou; aktuálně to vypadá, že Česká republika spojená se slábnoucími USA a odcizená evropským sousedům může čekat vážné potíže s Moskvou v horizontu nějakých pěti až deseti let, až bude obnovena kontrola nad podstatnými částmi někdejšího SSSR. Jakmile ruský problém před námi vyvstane s plnou naléhavostí, ukáže se, že základy obrany proti mrazu, který přichází z Kremlu, vlastně neexistují.

Lind doporučuje baltským republikám, aby se coby země bez spolehlivého spojence jednak připravily k lidové válce proti případné agresi, jednak, aby se finlandizovaly -- tedy přizpůsobily zahraniční politiku ruským zájmům. Zároveň uvádí, že jeho úvaha zasahuje do obecné problematiky zajištění bezpečnosti malé země na okraji prostoru ovládaného velmocí. To je obecně vzato pravda, Česká republika vedená současnou vládou však po jednosměrné cestě zašla již tak daleko, že se bez výměny politické garnitury nemůže řídit dokonce ani problematickými Lindovými recepty.

Vláda, která ignoruje názor dvou třetin veřejnosti na pochybné zahraničněpolitické rozhodnutí, prostě nikdy nezahájí byť i jen debatu o přípravě na lidovou válku proti případnému agresoru. Musela by totiž přiznat, že žádnou "instantní" zahraničněpolitickou bezpečnost nezajistila a občané se musejí fakticky na vlastní náklady zabezpečit sami. Při naprostém nedostatku legitimity by se navíc obávala, že poddaní získaných znalostí a dovedností použijí proti parazitující vrchnosti.

Druhý důvod spočívá v tom, že v celé Vondrově koncepci "strategického spojenectví" s USA nakonec o bezpečnost České republiky vůbec nejde. To už dnes musí vidět i slepý; jde o sebevražedný projekt, který obětuje budoucnost "jakési neznámé země ve středu Evropy" zájmům jestřábí části americké politické elity, některých zbrojovek a snaze za každou cenu škodit Rusům, dokud to ještě lze. A pak...

Nakonec napíšu o tom, co pokládám za vůbec nejdůležitější. Nepoučili jsme se z Mnichova, ani co by se za nehet vešlo. Nemyslím tu na snahu vymyslet "zázračnou" konstelaci spojeneckých vazeb, ale na psychologii.

"Appeasement" (mnichovanství) západních mocností vůči hitlerovskému Německu v roce 1938 nepředstavoval individuální úchylku politiků od mravní normy, jak nás učili ve škole. Byl to pokus opožděně a v danou chvíli již zbytečně revidovat neobhajitelnou praxi Versailleského systému, který Německo coby "jediného viníka" první světové války neudržitelně diskriminoval. Obvyklé moralistní cancání nesmí zakrýt skutečnost, že podstatnou část "appeasementu" vysvětluje opožděný a nefunkční pocit viny západních představitelů. Ti, kdo Německo ničili a ožebračovali, se najednou již necítili oprávněni čelit šílenému frajtrovi, který se však rozhodl dobýt svět. Začal s těmi požadavky, u nichž si západní lídři nebyli jisti, zda náhodou nejsou oprávněné. Když bylo Německo zpátky na mezinárodní scéně a nebylo možno je ignorovat, Západ se nejen z neochoty válčit, ale též ze špatného svědomí uchýlil k blahovůli. Špatné svědomí kompenzačně uložil za Maginotovou linií a účet zaplatilo Československo.

A to je aktuální smysl mnichovské lekce. Nepodílejme se na pochybných projektech zaměřených proti Moskvě, jako je americká protiraketová obrana. Do značné míry jde o technický podfuk. Kromě toho nám radar v Brdech v případné obraně proti Rusům stejně ani za mák nepomůže -- ba naopak, udělá z nás legitimní terč. V okamžiku splatnosti této bezpečnostní investice pro nás Spojené státy budou moci udělat velmi málo, dokonce, i kdyby chtěly. V případě nouze nejvyšší obsluhující jednotky supertajný radar rozmontují a odvezou, nebo ho samy zničí. Česká republika, kterou přestěhovat nelze, ale už bude čelit vnější hrozbě bez solidní podpory, s veřejnou sférou ochromenou honem na čarodějnice a s vědomím, že ruské výhrady nejsou vlastně tak docela bezdůvodné. Nedisponujeme vojenskou silou USA, přírodními zdroji Ruska, ani lidským potenciálem Číny. Jediné co máme je jistota o spravedlivosti vlastní věci. Jestliže o ni přijdeme, nezbude nám už vůbec nic.

Neexistuje žádný spojenec, na nějž smíme neomezeně spoléhat. Proto bychom měli ještě zkusit urovnat své vztahy se sílící Moskvou po dobrém - ale současně dát najevo, že vytyčujeme jasnou hranici pro její požadavky. A urážky Německa, oblíbený to sport Vondry i Zahradila, nejsou už vůbec k ničemu. Češi nevedou žádný zásadní spor s Němci; nedávný volební debakl bavorské CSU rozehnal i přízraky majetkových požadavků Landsmanšaftu.

Bezpečnostní investiční balíček s brdským radarem, jenž vláda hodlá co nevidět vnutit sněmovně, není koneckonců o nic důvěryhodnější než "sofistikované investiční nástroje", které vyvolaly světovou finanční krizi. Pokud vsadíme všechny úspory na tuto "skvělou příležitost", ničemu se už nedivme a na nic si nestěžujme.

                 
Obsah vydání       10. 10. 2008
12. 10. 2008 15 zemí EU se dohodlo na záchranném plánu pro banky
11. 10. 2008 Skupina G7 schválila globální záchranný plán
11. 10. 2008 Jörg Haider zemřel při autonehodě
10. 10. 2008 Světové burzy zachvátila panika
10. 10. 2008 Americké automobilky GM a Ford bojují o přežití
10. 10. 2008 Finanční krize ohrožuje ruské zemědělství
10. 10. 2008 UŽ ZÍTRA: Policie se také chystá na DIY karneval
10. 10. 2008 Vyhlídky českých "futures" na trhu s bezpečností Karel  Dolejší
9. 10. 2008 Americký radar v ČR potřebujeme proti Německu i proti Rusku
11. 10. 2008 Volby 17. a 18. října budou referendem o radaru Jan  Tamáš
10. 10. 2008 Televize ABC: Gorova reklama je pro televizi "příliš kontroverzní"
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR
9. 10. 2008 Jak čeští politikové likvidují humanitní obory Jiří  Holý
10. 10. 2008 Vzdělanost, NEBO armádu? Michal  Rusek
10. 10. 2008 Kde je politologův rohlík?
9. 10. 2008 Jak bránit Pobaltí William S. Lind
8. 10. 2008 Stratfor: Německá otázka
10. 10. 2008 Operace Lepra: Ukrajina dodávala tanky Keni, platila je vláda Jižního Sudánu Štěpán  Kotrba
9. 10. 2008 Vysvětlete podstatu finanční krize Jan  Čulík
10. 10. 2008 Michael  Marčák
10. 10. 2008 MMF varuje: žádná země neunikne úvěrové krizi
9. 10. 2008 Americká burza se ve čtvrtek opět propadla
10. 10. 2008 Ve stínu paniky
9. 10. 2008 Britská vláda dala světu příklad jak vyřešit finanční krizi
10. 10. 2008 Prosím, pomozte jazykovému výzkumu
10. 10. 2008 Kůň Věra  Sládková
10. 10. 2008 Bezbřehá oddanost Martin J. Kadrman
10. 10. 2008 Stoneův G. W. Bush
10. 10. 2008 Nobelova cena za literaturu udělena autorovi, který zdůrazňuje význam nezápadních kultur
10. 10. 2008 "Vesmír pro mír": Humanisté předali dopis velvyslanectví Ruska, Číny a USA
9. 10. 2008 Globální role Západu ochabuje
10. 10. 2008 O čem se taky v téhle době málo mluví, aneb Proč má Jan Paul jen částečně pravdu Uwe  Ladwig
10. 10. 2008 Oslavy světového dne hospiců v Praze
10. 10. 2008 Člověk považuje za spravedlivý takový systém, který mu nejvíce vyhovuje
10. 10. 2008 Vy jste mladá, že?
10. 10. 2008 Politikové nejsou schopni objektivně posoudit klady a zápory bývalého režimu
10. 10. 2008 Kosovská varianta hrozí dezintegrací Bosny a Hercegoviny Štěpán  Kotrba
10. 10. 2008 Cena ropy klesá
10. 10. 2008 Bude Rusko obilnicí Evropy?
10. 10. 2008 V Čechách se zjevně nikdy nic nemění Jiří  Drašnar
10. 10. 2008 Buďme shovívaví k "překlepům" a "nedoklepům"! Miloš  Dokulil
10. 10. 2008 Cchinvali vstoupí do "Svazu" Moskvy a Minsku
10. 10. 2008 Uctivé pozdravení ústavněprávním puristům Ctirad  Novák
10. 10. 2008 US Navy slíbila Ukrajině lodě ze své flotily
10. 10. 2008 Budeme se dohadovat, kdo z nás kope do míče a kdo po nohou? Miloš  Dokulil
10. 10. 2008 [Agenci], nebo [ejždnsi]? Jan  Čulík
10. 10. 2008 Student? Agent jsi! Miloslav  Vrána
10. 10. 2008 Chávez: "Za ekonomickou krizi nese vinu MMF"
10. 10. 2008 Naléhavá výzva: Občané ne/volte! Wenzel  Lischka
9. 10. 2008 V BL jsou "amatéři" a nemají "soudnost"; patří jim to! Miloš  Dokulil
9. 10. 2008 Film o romských dětech v kině Světozor
11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
11. 10. 2008 Volby 17. a 18. října budou referendem o radaru Jan  Tamáš
10. 10. 2008 Vyhlídky českých "futures" na trhu s bezpečností Karel  Dolejší
30. 9. 2008 Radar v Česku bude jiný než ten na Kwajaleinu   
26. 9. 2008 USA: Pokus o předpověď Ladislav  Žák
26. 9. 2008 Švejk znovu v ruské uniformě Milan  Daniel
25. 9. 2008 Ví česká vláda, komu chce poskytnout radarovou základnu? Mojmír  Babáček
25. 9. 2008 Kontrarozvědka: "Ruští špioni se snaží v ČR vyvolat odpor proti americkému radaru"   
25. 9. 2008 Iniciativa Ne základnám odmítá spojení se zpravodajskou činností Ruské federace   
12. 9. 2008 Obama pro radar Boris  Cvek
12. 9. 2008 9/11 a naše neodpovědná odpovědnost Miroslav  Polreich
10. 9. 2008 Referendum jako jediný legitimní prostředek rozhodnutí o základně   
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký