7. 10. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 10. 2008

Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett

Stovky Romů přijely 27. září do baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, aby se zúčastnily tradiční romské pouti. Její letošní, desátý ročník sestával z mše sloužené páterem Františkem Líznou a knězem Jiřím Rousem, ale hlavně z festivalu romských souborů.

Páter Lízna ve svém kázání povzbuzoval asi 150 přítomných Romů a 50 Neromů k větší aktivitě: "Všichni jste děti boží, i když vám nadávají. Politici, pokud nebudou s chudými, ztratí všechno". Při srovnávání života sociálně slabých a majetné elity uvedl, že spíše projde velbloud uchem jehly než boháč branou ráje. "Nenechte se zatlačit do ghett," vyzval Romy. Kritizoval také provádění potratů a ženám doporučoval: "Neříkejte jenom, že jste těhotné, ale že jste v požehnaném stavu. Někdy ženy pod tlakem situace volí interrupce, k tomu nepřistupujte. Když už se tak ale stane, tak podle teoložky Marty Rubinové děti zabité v lůně matky se za ni u boha přimlouvají." Lizna také ocenil, že znovu vychází Romano hangos. "Je tady rozhovor se Zdeňkem Gužim, jedním z vás, který kandiduje ve volbách. Velmi mě potěšilo, že si váží blahoslaveného Roma ze Španělska Ceferina Jiméneze Mally, zvaného El Pelé. Kdo z vás to četl?" zavtipkoval a spočítal pět zdvižených rukou.

Na otázku Romano hangos, zdali ho o příznivou zmínku o našem listě někdo požádal, páter odpověděl: "Nikoliv, to bylo takové momentální vnuknutí boží."

Vyzdvihl také text Luboše Palaty z Lidových novin o tom, že Romové jsou celosvětovými průkopníky migrace, kteří navíc při svých cestách neválčili, nezapalovali a nezabíjeli. Areál baziliky pak patřil hudebním a tanečním skupinám, na které se přišlo za slunečného počasí přišlo podívat asi 400 Romů a 30 Neromů. Jako první vystoupil soubor Čercheňa z brněnského Dromu pod vedením Patricie Hanzelové. Následovalo středisko volného času Devleskhere Čhave z Valašského Meziříčí, Vzájemné soužití z Ostravy, hiphopový Rock Kojetín vedený Stanislavem Pompou a řada dalších skupin z celé republiky, na pódiu zněla romština, ale i maďarština, slovenština a čeština.

Během festivalu Romano hangos hovořilo s páterem Františkem Líznou. Toho provází nekonformita a konflikty se stranickými i církevními autoritami celý život. Tento tvrdý antikomunista a přitom sociálně orientovaný člověk, silně věřící katolík a přitom častý kritik oficiálního církevního establishmentu v posledních letech upoutává pozornost angažovaností ve prospěch Romů. Vyčítá si ale, že se mu zatím nepodařilo zaangažovat ostatní kněze. "Zpronevěřujeme se jádru evangelia, že máme být mezi chudými," tvrdí.

  • Na mši jste hovořil o své pouti do Chersonu. Jaké dojmy jste si odtamtud přinesl?
  • Šel jsem pěšky na poutní místo v Chersonu na Ukrajině. Vycházel jsem z kopce Kremenec na slovensko -- polsko -- ukrajinské hranici. Potkal jsem tam jediného člověka -- představte se, víte koho? Fotografa, který dělal pro časopis Romano Vod'i! Byla to pátá etapa mojí pouti. Předsevzal jsem si to, když jsem se v roce 1984 vrátil z vězení. Celkem mě věznili čtyřikrát, naposledy v osmaosmdesátém, odseděl jsem dohromady 4 roky. Šel jsem bez mobilu, jen pěšky. Víte, k Romům jsem přilnul srdcem, takže jsem taky Rom. Ale i když jsem Rom, tak koně zatím nemám. Pouť do Chersonu, to bylo celkem 1600 kilometrů. Pomohla mi tam Romka, i když sama měla málo, přitom z jedné fary na Ukrajině mě vyhnali. Spal jsem taky pod širákem v krymské vesnici zvané Traktorovka. Když jsem uslyšel v noci z minaretu pod tmavou oblohou zpěv muezzina, bylo to něco nádherného. Ovšem uvědomil jsem si, jaké my křesťané máme štěstí, že na rozdíl od Alláha je Kristus mezi námi.

    Mám rakovinu, lékaři mi tu cestu nedoporučili, ale po návratu zjistili, že se mi krev zlepšila.

  • Různým osobnostem vždy kladu otázku, jakou metodu považují za vhodnější - variantu, že Romové si snadněji a efektivněji budou řešit své věci sami, a nebo naopak metodu plzeňských antropologů, poukazujících na neprostupné bariéry mezi romskými vůdci, rody i rodinami, takže podle nich jsou vhodnější neromští specialisté a především asimilační a sociální, ne etnický přístup.
  • Antropologové ať zpokorní a naslouchají romským vůdcům. Jistě, Romové se neasimilovali, jsou sví. Nelpí na bohatství, není to agresivní národnost. Jsou mnohdy způsobem obživy a životem blízcí tomu, s čím se setkával Kristus. Jde o lidi pohybu, poutníky, o křesťany. Všimněte si, že Romové i Źidé, a to mají společné, úplně nesplynuli s okolím nikde, v tom vidím určitý hlubší záměr.

  • Kde se u vás vzal tak neobvykle silný vztah k Romům?
  • Moje matka pochází z Chustu, z podkarpatské Rusi. Myslíte, že by se třeba tam sblížila s nějakým Romem a já to měl v genech? Ne, tak teď trochu vážně. Kvůli stržení rudé vlajky jsem byl v trestné rotě v Michalovcích dohromady s Maďary a Romy. Na závěr vojenské služby mě poslali pást vepře. Mí nejbližší sousedé v té oblasti byli taky Romové. Aby mně Romové ty prasata nerozebrali, dali mi nadřízení samopal se slepými náboji, abych střílel do vzduchu. Zde jsem s nimi navázal první kontakt, nic špatného se nestalo. No a pak ve vězení mě dávali na jednu celu s Romy, tam jsme se poznali. Od té doby jsem s nimi stále v kontaktu. Teď už 10 let se na faře starám o romského chlapce. Mnohokrát mně sebral peníze, ale ke konci života už to vidím pozitivně. Vždyť možná krade možná méně než jeho otec.

  • Proč tolik zdůrazňujete, že sám jste Rom?
  • Do staré občanky jsem si dal, že jsem Rom. Jeden jezuita, můj nadřízený -- se mě ptal -- co tou svou romskou národností, ke které ses přihlásil, chceš vlastně říct? Odpověděl jsem: četl jsem v evangeliu, že máme být na straně chudých. Pokud tuhle věc nebudeme řešit, pak může přijít doba, kdy dají Romy do táborů. Pak přijdu na bránu a řeknu -- já jsem taky Rom, na mě jste zapomněli. To abych byl pořád s chudými.

    Ale já myslím, že to se snad nestane. Rád bych svůj život dokončil tím, že třeba budu zabit ve rvačce se skinheady na obranu Romů, aby oni věděli, že za nimi ostatní stojí.

  • Pohybujeme se hodně v oblasti víry a morálky. Ale jaké konkrétní věci by se měly v romských záležitost řešit neodkladně, co je nejdůležitější?
  • V oblasti vzájemného soužití se nabízejí tři možnosti: Když budeme proti, tedy "to be against", dopadne to špatně. Další postup je pracovat pro Romy, tedy "to be for". Nejúčinnější je ovšem být s nimi, "to be with". Když se objeví ušlechtilý člověk, který chce pomáhat, nemusí jezdit do Afriky, ale může pracovat tady doma s Romy. Přál bych Romům někoho, kdo by pro ně měl význam jako Martin Luther King pro černochy. Prostě aby se objevila věrohodná schopná a vlivná osobnost z jejich řad.

  • Katolická církev a multikulturalismus, slučuje se to podle vás?
  • Tak třeba někteří ultrakatolíci si nepřejí, aby zde byly mešity. Ale ty se přece staví proto, aby zde nebyl terorismus. Sami chceme náboženskou svobodu, ale nechceme ji někdy dopřát jiným. Je to v pořádku?

  • A otázka na závěr: Jiří Čunek.
  • Čunek? Víte, když začal ve Vsetíně, napsal jsem mu ze začátku slušný dopis. Ale pak se ukázalo že to neodpovídá mojí naději. Nejvíc mě zklamalo to, že takhle jedná člověk hlásící se ke křesťanství.

    Text vyjde 15. října 2008 ve čtvrtém čísle listu Romano hagnos, dostupném na http://www.srnm.cz

                     
    Obsah vydání       7. 10. 2008
    7. 10. 2008 FAZ: "Bankéři zradili tržní hospodářství"
    7. 10. 2008 Akcie britských bank vážně poklesly
    7. 10. 2008 Co by se stalo, kdyby Západ rozpoutal válku s Východem
    7. 10. 2008 Den, kdy trhy zasáhl strach
    7. 10. 2008 ČNB: Žádná krize nehrozí
    7. 10. 2008 Česká republika - globální Lourdy Ladislav  Žák
    7. 10. 2008 Bude Pentagon příští americkou institucí, která zkrachuje?
    7. 10. 2008 Pád indexu Dow Jones by mohl ohrozit globální trhy
    7. 10. 2008 Pád Spojených států je nebezpečnou příležitostí pro jejich nepřátele
    7. 10. 2008 Co způsobí garance Lukáš  Neterda
    7. 10. 2008 Britský ministr financí: 98 procent úspor je garantováno
    7. 10. 2008 Naše nynější krize Michal  Vimmer
    7. 10. 2008 Bankovky jsou kryté zlatem a dalšími aktivy Státní banky československé Štěpán  Kotrba
    7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
    7. 10. 2008 Na co BIS přišla až po vládní kampani, aneb ve sněmovně se motá ledacos, i Vidím
    7. 10. 2008 Sází volič u politika na jeho (její) "zkušenost"? Miloš  Dokulil
    7. 10. 2008 Za světovost obdobnou gramotnosti pětiletých Angličanů?! Miloš  Dokulil
    7. 10. 2008 Čeští spisovatelé jedou do Barcelony
    7. 10. 2008
    7. 10. 2008 Zlatá pouta k USA
    6. 10. 2008 Burzy dále klesají
    6. 10. 2008 Pondělí: další silný pokles burz
    6. 10. 2008 Cena člověka? Petr  Wagner
    6. 10. 2008 Finance a energie - souvislost krizí Jindřich  Kalous
    4. 10. 2008 Rusko během tří let zvýší výdaje na obranu o polovinu Karel  Dolejší
    3. 10. 2008 Jak napravit situaci na Wall Street Michael  Moore
    11. 9. 2008 Hospodaření OSBL za srpen 2008

    Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
    7. 10. 2008 Páter František Lízna na romské pouti: Nenechte se zatlačit do ghett Pavel  Pečínka
    16. 9. 2008 Tady nejste v hotelu   
    15. 9. 2008 Jak se dnes diskutuje v Británii   
    15. 9. 2008 Také nastupujete do nemocnice na rekreaci a zároveň uspořit? Vladislav  Černík
    15. 9. 2008 Dřívější smrt důchodců ulehčí státní kase   
    12. 9. 2008 Zdravotní reforma Petr  Wagner
    29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
    18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
    11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
    8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
    29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
    28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
    22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
    21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
    10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka