18. 2. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 2. 2008

Děkuji za odezvy k článku o ukončování normalizace české fyziky

Reakce na diskusi k článku Bohumíra Tichánka: na příspěvky Štěpána Kotrby, Jiřího Šolera, Petra Frishe a Jiřího Štěpána.

Kolik vědců exaktních oborů se zamyslí: Pozor, celý život to posuzuji takhle, můžu nebo nemůžu se mýlit?

Když se pak po ověření ubezpečí, že přece jejich dlouholeté přesvědčení je správné, budou mít mou úctu. A mé porozumění budou mít ti, co se nezamyslili vůbec. To je pro většinu z nás obvyklé. Mě středoškoláka se zeptal spolužák Karel: "Co uslyšíš ve sluchátku, když účastník na druhé straně linky má telefonní aparát odpojený, vytažený ze zásuvky?" Vyhrkl jsem: "Obsazovací tón." Karel opáčil: "Další blbec." Co jsem mohl říct, udělat jiného, než si odnést poučení.

Když se někdy objevil v televizi úspěšný chemik původem z Prostějova, byl sympatický a moudrý. Mluvil a nikdy se neusmíval. Jak jeho vystupování bylo pěkné, až jsem si z takového přístupu bral vzor. Ale nedávno jsem se mohl přiblížit redaktoru Českého rozhlasu Janáčovi. Majiteli výrazného hlasu a přednesu. On se zase stále usmíval a jak tím působil příjemně.

Pana Kotrbu obdivuji, protože jeho schopnost získávat informace je mimořádně velká. Rád narážím na jeho články i v jiných zdrojích informací, než tento. Odkrývá poznatky jinde těžko získatelné. Vzpomínám na propracovaný článek i z bezdomoveckého "Nového prostoru". Štěpán Kotrba se s mým dávným spolužákem Karlem ve svém hodnocení vůči mně shodují. Co nadělám. Má mou úctu, i když se svým ostrým vyjadřováním blíží z určité strany odmítanému novináři z Rudého práva. Jenže normalizátor tvrdé psaní chápal jako svou ideologickou povinnost, vždyť byl komunistou, nositelem násilného revolučního odkazu. Ale kdo vlastně stojí za nemilým vyjadřováním redaktora Kotrby? Snad jde až o rozčilení, když užívá novou zásadu pro psaní velkých písmen: "Bílou barvu NEtvoří několik barevných složek". Jako vzdělaný umělec ví, o čem píše, o fyzice ne. Pro získání bílé se určitě nemíchají plechovky červené, modré a zelené barvy.

Redaktore, píšete "čtenářům je třeba se za redakci omluvit". Ale kdo se omluví mně?

Petru Frishovi a Borisi Cvekovi děkuji.

Dále k článku "Metafyzické názory do fyziky nepatří" pana Jiřího Šolera.

Píšu "mozek vjemy dotvaruje, opraví". Pan Šoler má větu za zcela chybnou. Nevztáhl mé sdělení k tvarům objektů, které vidíme. To jsem měl na mysli. Optická konstrukce oka neumožňuje geometricky dokonalý zážitek, jaký ve vědomí nakonec máme. Člověk sice bývá šeroslepý, barvoslepý, ale pokroucené tvary viděné skutečnosti se mu zjevují především po požití drog. Ty ovlivňují mozek. Oko nezajistí úplnou rovnost přímek, kterou vědomím sledujeme. Tuto víru mám podloženou učebnicí, sám jsem oko nestudoval. Vzpomínám, že učebnice nebyla fyzikální, ale lékařská.

Kromě "primitivního vnímání smyslovými počitky" pan Šoler uvádí "spektrum elektromagnetického vlnění příslušných vlnových délek". Připomíná se mi situace opět z mých středoškolských studií. Tehdy nás učitel filosofie poučoval, že světlo je něco jiného, než vnímáme. A my jsme nad filosofem cítili jistou převahu, vždyť fyziku jsme probírali ve více předmětech. Při pečlivém čtení článku p. Šolera jsem odhadl, že pracuje již delší dobu někde v cizině. Má můj obdiv.

Ještě k odezvě Jiřího Štěpána. Děkuji. Kromě potřebných napomenutí, pravdivých faktů a jinak bezvadného přístupu se můžu také ohradit. Vidím známý efekt; omylem vkládat autorovi něco, co nenapsal. Stěžoval (jsem) si na neochotu zaměstnanců? Naprosto ne. Naopak uvádím: "jsem byl laskavě přijatý". A věnovali mi tam dlouhý čas. Dále J. Štěpán uvádí "odsoudil celou českou fyziku". Nepochybuji, že fyzika to vydrží. Jiní čtenáři můžou chápat, že nebýt úderného nadpisu, mohl by být text ignorován.

Jiří Štěpán hledal mou hlavní myšlenku. Připomínám ji úryvkem: "--- (vědec) by si nedovolil podobný názor o umělém vzniku našeho světa předložit kolegům veřejně". Překvapila mě tehdy bázeň přinést názor v souhlase s kreacionismem - stvořeným vesmírem. Oceňuji Štěpánova věcná vysvětlení. Ale nevyjadřuji se "ke všem otázkám moderní fyziky", právě naopak.

Článkem jsem upozorňoval na nebezpečí přeceňování víry, že se žádna civilizace nemůže za vesmírem skrývat. Lze exaktně bádat i s možností, že vesmír byl projektovaný a pak vyrobený. Politici Putin s křížkem na hrudi či fundamentální Jimmi Carter chybují, když dávají menší či větší důležitost náboženství? Dávný Pán Bůh Ježíše, J. A. Komenského, Jiřího Grygara a Isaaca Newtona existuje nebo ne?

Ať už jakýkoliv. Mnozí věří, že geniální Newton na stará kolena studoval a popisoval něco, co je přeludem. Někdo dokázal Perunovu neexistenci? Létající předměty těžší vzduchu neexistují? Zakážeme je předem, zesměšníme se? Jenže podobným omylem je předem sdělit, že Perunův výskyt se nedá dokázat. Přece zásadní je názor, který ve vědě odmítá posuzovat výskyt Peruna - ani ano, ani ne! Ovšem nezanedbat vlivy, které ukazují na promyšlenou konstrukci vesmíru. Někomu k víře v Boha stačí propracovaná Mendělejevova tabulka prvků, mně kdysi nestačila, víra mně nebyla dopřána. Vědci dalo hodně přemýšlení, než tabulku sestavil. Může něco promyšleného vzniknout bez promyšlení? Kdo ví?

V mládí se mě coby vysokoškoláka ptala má matka zhruba takto: "A nemůže být náš život přece jen sen, ze kterého se probudíme?" Smál jsem se a tlačil rukou na stůl. Vždyť to cítím, jak stůl na ruku tlačí, tak jaký sen?

Smyslové zážitky jsem vykládal jediným způsobem. Jenže je zde ještě Platonova jeskyně. Jakým způsobem dávný mudrc přišel na podstatu virtuální reality, když elektronika tehdy nebyla?

Na víru si ale lidé musí dávat pozor. Nebývá to jediný možný výsledek hledání.

Čtenář čekal sdělení, o jakých záležitostech to podivně uvažuji? Týkají se nejjednodušších principů, na které stačím, i ze základní školy. Snad proto nikde profesionálové diskusi se mnou včetně promítání obrázků neodmítli, naopak.

                 
Obsah vydání       18. 2. 2008
18. 2. 2008 Cesta do pravěku Bohumil  Kartous
18. 2. 2008 Zvoní na poplach. Probereme se? Hana  Mudrová
18. 2. 2008 To víte, za mě tu nebyli! Karel  Dolejší
18. 2. 2008 Česko zase jako vlast nafoukanců a ignorantů Petr  Vařeka
18. 2. 2008 ČR je nejúspěšnějším transformačním státem světa
18. 2. 2008 Volba krví a železem Pavel  Kopecký
18. 2. 2008 Staronový prezident a morální vítěz
18. 2. 2008 Pět požadavků na českou sociální demokracii Jindřich  Kalous
18. 2. 2008 Ještě k volbě prezidenta Adam  Rykala
18. 2. 2008 Michael  Marčák
16. 2. 2008 Kdo koho zradil Milan  Daniel
17. 2. 2008 Prezidentská volba a přímá demokracie Milan  Valach
17. 2. 2008 Volba Klause objektivem fotoaparátu - jak se kdo tvářil při druhé volbě Štěpán  Kotrba
16. 2. 2008 Pehe zveřejnil protestní nótu: vztahy Česka s USA se prý po zvolení Klause zhorší Štěpán  Kotrba
17. 2. 2008 Na Klausovo zvolení je možný ještě jiný pohled Jan  Čulík
15. 2. 2008 Jana Bobošíková: Hlava státu zmůže mnohé, když se nebude bát hlasitě hájit hodnoty a principy civilizované společnosti, když bude připravena sloužit lidem a ne posluhovat mocnostem Jana  Bobošíková
17. 2. 2008 Jana Bobošíková: Výsledek této volby se nám nemusí líbit, ale její způsob už nepřipomínal mafiánské tržiště Jana  Bobošíková
15. 2. 2008 Václav Klaus: Jsme už úplně jinde, jen na to, co bylo předtím, nějak příliš rychle zapomínáme Václav  Klaus
15. 2. 2008 Jan Švejnar: Budu ctít Poslaneckou sněmovnu a Senát, byť to ústava nežádá Jan  Švejnar
16. 2. 2008 BBC: Český vůdčí politik zvítězil ve "zkažených" volbách
18. 2. 2008 Poučení pro příště. Voliči, změňte taktiku Radek  Mokrý
16. 2. 2008 Ministr Nečas má špatnou paměť Jan  Rovenský
18. 2. 2008 o nule v kruhu Miluše Anežka Šajnohová
18. 2. 2008 Chamtivost milionářů na pranýři, aneb Kavalíři přece nezkracují daně Uwe  Ladwig
18. 2. 2008 Michael  Marčák
18. 2. 2008 Na obranu Schwarzenbergů a české politiky Miroslav  Polreich
17. 2. 2008 Hanba nám! Milan  Daniel
18. 2. 2008 Problém Kosova a právo na sebeurčení Jiří  Glonek
18. 2. 2008 Kosovo -- po svém kdosi tu snadno figurkami tahá, v našem lhostejném světě Michal  Rusek
18. 2. 2008 Prípad Kosova nie je príkladom národa usilujúceho o samostatnosť
18. 2. 2008 Jsou čeští fyzici málo metafyzičtí? Jiří  Štěpán
18. 2. 2008 O fyzice: S těmi pojmy, prosím - opatrně Leopold  Kyslinger
18. 2. 2008 Ediční politika Britských listů je nevyvážená Petr  Frish
18. 2. 2008 Děkuji za odezvy k článku o ukončování normalizace české fyziky Bohumír  Tichánek
18. 2. 2008 Rakouští aktivisté zahájili boj proti elektrárně Mochovce Richard  Seemann
18. 2. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. února 2008
18. 2. 2008 Immanuel Wallerstein: Odejít: nejméně špatná varianta Immanuel  Wallerstein
15. 2. 2008 Embargo je formou lži Jiří  Maštálka
15. 2. 2008 Co bych byl řekl na Hradě být předsedou KSČM Jaroslav  Čejka
17. 2. 2008 Lidi by spíš přestali kouřit, kdyby každoročně museli platit za oficiální povolení
15. 2. 2008 Kterak nevyplácet příspěvky v nezaměstnanosti, aneb můžete jít do dolů Anna  Čurdová
11. 2. 2008 Britské listy ukazují, že tudy cesta nevede
30. 11. 2007 Jací jsme
12. 2. 2008 Hospodaření OSBL za leden 2008