1. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Radar GBR-P na atolu Kwajalein
1. 4. 2008

Tak teď už vážně nevím, proti komu je vlastně ten americký radar

Když jsem si nedávno dělal cynickou legraci, že už vím, proti komu je americký radar - proti Izraeli, netušil jsem ještě, že české ministerstvo obrany vezme tento joke jako inspiraci pro diplomatickou radarovou ofenzívu v Tel Avivu. Česká ministryně obrany, křesťansko demokratická zpěvačka Vlasta Parkanová, přijela v černém igelitovém kabátě do Izraele na jednání s ministrem obrany Ehudem Barakem. Nový americký protiraketový obranný systém, jehož radarová část má být umístěna v České republice, přispěje podle ní také k obraně Izraele... Parkanová to prohlásila pro nedělní vydání izraelského listu Ha′aretz. Její slova citoval i Jerusalem Post.

Írán je [podle Parkanové] "darebácký stát" ["rogue state"] . Jeho nukleární program byl vzat "velmi vážně" ["very seriously"] vládou v Praze, která by byla ochotná podporovat Izrael, jestliže by to bylo nutné, všemi dostupnými "silami a schopnostmi." ["forces and capabilities."].

"Já jsem v pozici mluvit pouze za současnou [českou] vládu, ne za NATO, a my to upřednostňujeme," ["I am in a position to speak on behalf of the current government, and not all of NATO, and we are in favor,"] prohlásila podle Jerusalem Post Parkanová. Mluvčí ministerstva obrany Čírtek nicméně slova své velitelky popřel. Je to ale pouze akademická myšlenka a v současnosti je třeba v boji proti terorismu řešit jiné problémy, tlumočil mínění ministryně její mluvčí. Zdůraznil zároveň, že je to osobní názor Parkanové... Poslední větou ovšem Čírtek podrazil svou vlastní pravdomluvnost. Tak jak to vlastně je? Je to Parkanové osobní názor, nebo nic takového nikdy neřekla?

"Pouze bychom potřebovali hovořit o podmínkách... Na jednu stranu má Izrael úspěšnou armádu, na druhou stranu má jinou zahraniční politiku a diplomatické uvažování" tvrdila ovšem podle Jerusalem Post Parkanová v Tel Avivu. Část členů Severoatlantické aliance myšlenku připojení Izraele do NATO podle izraelských výroků Parkanové nesdílí. V pondělí se podle Jerusalem Post Parkanová setkala s Barakem na hodinu a půl na ministerstvu obrany v Tel Avivu, kde se dotazovala na pořizovací ceny izraelských raketových systémů a vyměňovala si s Izraelci "citlivé" zpravodajské informace. Otázkou zůstává, zda víc dávala nebo víc dostávala. Nejspíše potřebovala "nachytřit", aby mohla zanedlouho překvapit české poslance při projednávání smlouvy o americké radarové základně v Parlamentu podrobnostmi o íránském raketovém programu....

Parkanová také vykonala přehlídku čestné stráže IDF spolu s vedoucím generálního štábu generálporučíkem Gabi Ashkenazi. V neděli pozdě večer Parkanová otevřela výstavu v centru izraelského vojenského letectva v Herzliyi, připomínající československou vojenskou pomoc vůči Izraeli při založení státu před 60 roky.

Parkanová podle Jerusalem Post řekla, že pokud by se americký radar napojil na izraelský raketový systém Arrow, byl by schopen mít potenciál odradit "darebácké státy" jako Írán od rozvoje vlastní jaderné síly. Zatímco plánovaný americký systém s raketami v Polsku by nebyl schopen chránit proti střelám, vypuštěným na Izrael, "český" radar ve spojení s izraelskými raketami by byl podle Parkanové účinný.

Jeruslaem Post: Czechs support Israel joining NATO ZDE

České noviny/ČTK: Parkanová prý podpořila připojení Izraele k NATO, MO to popřelo ZDE

S extremisty se nevyjednává, ale bojuje, pravil kdysi český premiér...

Parkanové vyjednávání v Izraeli ovšem nepřímo naznačuje , že americké jednání o raketách v Polsku nebude nejspíše na dobré cestě, protože se pro uvažovaný brdský radar hledá nové uplatnění. Problém je, že současná izraelská raketová instalace s není ani schopna účinně zasahovat tam, kde měla a kvůli čemu si ho Izrael pořídil: proti primitivním palestinským 122 mm raketám Kaťuša a podomácku vyrobeným 150-170 mm raketám Kassám. Palestinci jsou moc blízko... Americký a izraelský protiraketový systém mají nicméně být do roku 2013 plně integrovány. Spojené státy vydají další 1 miliardu dolarů na izraelské programy. Zatím už je financovaly částkou 2,8 miliard dolarů. Nicméně izraelský armádní generál Pinchas Buhris uvažuje o nejnovějším americkém 100Kw deuterium-fluoridovém plynovém laserovém systému MTHEL - Nautilus ( 300 M USD), vyvíjeném jako upgrade systému THEL - SkyGuard, který byl porvé vyzkoušen v roce 1996 a od té doby se jen testuje. SkyGuard izraelskou armádu svými parametry nijak nenadchl. Izrael zamítl použití laserových systémů Skyguard pro ochranu civilního obyvatelstva před palestinskými raketami. Hlavním důvodem tohoto rozhodnutí byly nedávné testy tohoto obranného systému, které se uskutečnily ve Spojených státech na raketovém polygonu ve White Sands. Výsledky těchto testů ale byly žalostné. Odpáleno bylo celkem 36 raket, ale systém jich detekoval a laserovým paprskem "sestřelil" pouze 22%. V posledních sedmi letech Palestinci odpálili z pásma Gazy na 2000 raket Kassám, podomácku, "modelářsky" vyrobených 180 cm vysokých kovových rour, odpalovaných ručně z primitivních drátových odpalovacích zařízení, známých z modelářských kroužků Svazarmu.

Americko izraelské "asymetrické" řešení je - přepočítáno na náklady a účinnost zoufale neefektivní a provozně neudržitelné. Proti rourám z plechu, naplněnými hnojivem má stát laserové dělo za miliardy dolarů či mikrovlnný radar za miliardy dolarů s přesnými naváděnými raketami za miliony dolarů. To je jako ... s kanónem na vrabce.

ATM: 31.3.2008 Laser Skyguard v testu příliš neoslnil ZDE

ATM│BL, Lukáš Visingr, Štěpán Kotrba : Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci ZDE

Ha′aretz│BL: Izrael má problém: protiraketový systém Ocelový dóm jej před Kassámy neochrání ZDE
Haaretz: Iron Dome system found to be helpless against Qassams ZDE
Jerusalem Post: Iron Dome meeting canceled in Knesset. Orlev acts after top officials skip discussion on anti- Kassam system ZDE
BL: Karel Dolejší: 'Mas rebelde': Návod k sebeobelhávání v sedmi tezích ZDE

BL: Jak americký protiraketový systém ovlivňuje situaci na Blízkém východě ZDE

                 
Obsah vydání       1. 4. 2008
1. 4. 2008 Apríl v Jeruzalémě, aneb Izrael do NATO Karel  Dolejší
1. 4. 2008 Tak teď už vážně nevím, proti komu je vlastně ten americký radar Štěpán  Kotrba
1. 4. 2008 Lidové noviny jako Rudé právo Václav  Novotný
1. 4. 2008 Za členství v NSDAP se člověk nemá stydět? Boris  Cvek
1. 4. 2008 Jedou, aniž by věděli kam Jan  Čulík
1. 4. 2008 Elektronické dálniční známky jako bratr Velkého bratra Štěpán  Kotrba
1. 4. 2008 Svoboda slova má obrovský význam Tomáš  Stýblo
1. 4. 2008 Radar je "oběť", přiznává Vondra Lukáš  Neterda
1. 4. 2008 Zkušenost z derby Sparta-Slavia: potřebujeme změnu zákona o policii Michal  Rusek
1. 4. 2008 Fitna
1. 4. 2008 Nadpis Otokar  Fischer
1. 4. 2008 Téma -- tématy František  Řezáč
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Politujme Tibeťany, kteří si naivně mysleli, že jim někdo pomůže
31. 3. 2008 Gita je mrtva, ať žije gitA
31. 3. 2008 Americký politolog o budoucím Rusku
31. 3. 2008 "Nezávislé" Kosovo: drogy, zbraně a obchod s lidmi na hranicích Evropské unie Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
31. 3. 2008 Je svoboda slova něco víc než akciová burza? Bohumil  Kartous
31. 3. 2008 Špatná zpráva: Svoboda slova nemá velký politický vliv Ivo  Šebestík
31. 3. 2008 Xabar.Info: Rusko údajně zvažuje vybudování protiraketové základny ve Venezuele
30. 3. 2008 Wildersův film je také zrcadlem pokrytectví Ondřej  Šlechta
31. 3. 2008 Monitor Jana Paula: Jediná cesta je referendum Jan  Paul
31. 3. 2008 Která je vaše země a co je vám posvátné? Říká se přece, že slova něco znamenají Uwe  Ladwig
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008