2. 4. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 4. 2008

Klvaňa: Jaký pán, takový kmán

Nesmysly v rozhovoru v Lidových novinách

Četl jsem v LN rozhovor Hany Čápové s Vámi, pane bývalý vládní koordinátore Klvaňo, ze dne 31.3.2008 - a došel jsem k závěru, že máte v některých věcech dodnes zmatek. Rád bych, s využitím citací z tisku, Vám pomohl uvést některé věci na pravou míru:

"Sociálnědemokratický starosta Příbrami Josef Řihák založil Ligu proti radaru. Jsou tam komunističtí a sociálnědemokratičtí starostové..."

Nemáte pravdu. Sdružení starostů, později nazvané Ligou starostů proti radaru, jsem navrhl založit já - a požádal pak starosty na prvním zasedání v Rožmitále, aby přijali můj návrh na ustanovení zkušeného příbramského starosty Řiháka koordinátorem Ligy. Tak se stalo.

Na zasedání Ligy v Příbrami jsme se dohodli, že nebudeme řešit, kdo ze starostů je členem jaké strany. Nám jde o radar, ne o politikaření.

Tomu jste propadl Vy. Vy jste se na základě evidentně předem přidělených instrukcí a pomocí stále se opakujících klišé pokoušel "ukecat" občany o nezbytnosti radaru. ("Já vás naprosto nepřijíždím přesvědčovat, ale pouze informovat...")

Dnes čtu Vaše rozhovory o tom, jak komunisté souznějí s veřejným míněním, jak z redaktora Kojzara kape duch Rudého práva, jak Vás znepokojuje fakt, že do Příbramského deníku píše proti radaru "jistý Hutr", který je příbuzným socdem starosty Hutra z Věšína, že nejsme národ, který by na sebe chtěl brát zodpovědnost, a že jste nelibě překvapen, že "občanská společnost", zde potažmo Ne základnám, získala "neuvěřitelný prostor v médiích".

Pane Klvaňo, já vždy myslel, že "koordinujete informační tok", jak jste s oblibou říkával. Vy jste ale především placený politický agitátor, člověče!

"Starosta Trokavce Jan Neoral vždycky říká, co má, referáty na konference má psané bezchybnou angličtinou, musí tam být aparát, který mu to připravuje. Dělají to dobře."

Pane Klvaňo, když mám pronést projev na veřejnosti, důkladně se připravuji. Nechci, aby lidé řekli, že blábolím, jako se to stávalo mnohdy Vám. Já jsem už v únoru minulého roku seznamoval veřejnost s tím, že radar může lidskému zdraví a přírodě škodit. Mám, na rozdíl od Vás, v oboru radiolokace pětileté vzdělání. Problém dál studuji, hovořím s odborníky a učím se od nich.

Nic na mých argumentech nemusím ani po 14 měsících měnit. Mnozí odborníci, kteří se nebáli vystoupit se svými kritickými názory k amatérské a lživé zprávě vládní komise, kteří zveřejňují své závěry a varují, už sdělili lidem, jak to vlastně je. Nejen naši, ale i zahraniční, dokonce i američtí. Takže psát, že problematice nerozumím, že si vymýšlím, už jednoduše nemůžete.

Naopak vzpomeňme na vládní informace: Od prohlášení hejtmana Zimmermanna o radaru s výkonem "silnější žárovky", přes výkon "sportovního auta" pana náměstka Bartáka v sokolovně v Rokycanech, až po "několik desítek MW" na vládním serveru www.radarbrdy.cz (odkud tento údaj dnes už zase operativně zmizel).

Vzpomeňme na 2 ha pana senátora Töpfera, poté 30 ha ministra Vondry, pak se 80 ha pozdějších změnilo na dnešních 400 ha potřebného prostoru pro základnu. Kolik hektarů to bude do léta?

Pane Klvaňo, projevy si píšu zásadně sám - proto říkám co říkat mám a co říci chci, a neříkám to, co by jiní třeba neřekli, ale za pár milionů to klidně řeknou. Vše na cestách si na rozdíl od Vás platím ze svého, jsem starosta neuvolněný, penzista.

Kdybyste byl například na mezinárodní konferenci proti radaru v Březnici, viděl byste, že můj projev překládala rodilá Američanka - mluvící česky s podivným akcentem, ale zato samozřejmě bezchybnou angličtinou. (I některé další projevy mi předem opravovala. Takže ne "aparát", ale aktivistka z USA. Zajímavé, viďte?)

Jak říkáte sám: "Dělají to dobře". Ano, děláme to zřejmě dobře, jinak by Vás to tak nevztekalo.

Vy jste skončil, nic dobrého jste za ten rok pro lidi nevyprodukoval. Ztratil jste rok života pro cizí a podivné zájmy, popudil jste díky své aroganci a lžím proti sobě a Vašim šéfům další tisíce, možná i více lidí.

Pro nás, odpůrce radaru, byl ten rok přínosem. Poznali jsme mnoho nových přátel, lidí rozumných, přemýšlivých a statečných. Takových, kteří našli, snad mnohdy i poprvé v životě, odvahu postavit se právě takovým lobbistům za cizí zájmy a prodejcům potenciální bolesti, jakým jste i Vy.

"Pořád jsme jen reagovali. oni řekli: radar bude nefunkční, my zase že ne. oni řekli: ohrozí Rusko, my řekli ne. Nechci si stěžovat na novináře, ale ani oni zpočátku nepsali o tom, kdo jsou lidé kolem této iniciativy."

Rozesmál jste mě, když si stěžujete, že občanská společnost měla náskok, že vy jste vlastně stále jen museli následně reagovat, že "než se vláda vzpamatovala, bylo léto" - a hrůza, "novináři zpočátku nepsali o tom, kdo jsou lidé kolem této iniciativy".

To není příliš dobrá vizitka pro tuto vládu. Vy vlastně dokazujete, že my amatéři to děláme lépe než vláda a vy profesionálové (dík za kompliment) - a to jste na to dostali 15 milionů (a utratili daleko víc).

K tomu Rusku: Kdo to u vás vlastně šéfuje? Pan Topolánek řekl 18. listopadu, že hlavním důvodem radaru je, "abychom se opět nedostali do plíživého geopolitického vlivu Ruska.."

A Vy, MUDr. Bednarčík a pan ředitel Čech z MO jste ještě v minulém týdnu v Rožmitále a v Míšově tvrdili, že to není pravda, že radar nás chrání proti Íránu a severní Koreji. Pak se divte, že vaší partě nikdo nevěří...

"To napojení na staré struktury je minimálně znepokojující...z návštěv v regionech vím, že ...Američané jsou pro ně váleční zločinci...a to je živná půda pro tyhle demagogy."

Mnohokrát jsem uvedl v mediích, že mi Američané nevadí. Mám v Arizoně strýce, posledního žijícího pilota stíhače 312. perutě RAF. On sám mi říká, že Bush, to není Amerika. A pro mne osobně nejsou Američané váleční zločinci!

Kdyby tu v Brdech měla být americká motostřelecká, kulometná, ženijní, jakákoliv posádka, jsem pro. Třeba by k nám do Trokavce chodili na pivo - a já bych si oživil angličtinu. Ale radarové monstrum tu nechci.

Co se týče frází o demagogii - kdo to tu mluvil o tom, že by se novináři měli podívat, "kdo jsou vlastně ti starostové" (to jsou Vaše slova, pane Klvaňo), "starostové z Brd, bývalí komunističtí vojáci z povolání" (ptal se zase člen poslaneckého výboru pro bezpečnost Tomáš Kladívko). Kdo to tu říkal, že trokavecký starosta je "starý bolševický lampasák, který pomáhal hlídat ruské rakety na Brdech?"

Nebyl jsem nikdy na vojně, ze zdravotních důvodů. Uvedl jsem poctivě loni v únoru, že jsem byl v KSČ. Ano, od 25 roku svého života, do necelých 29 let. Pak jsem vystoupil. Lépe řečeno, přestal platit příspěvky a tak mě vyloučili.

Apropo, do Brd jsem se přistěhoval až v prosinci 1999.

(Prostě, "starý bolševik", ne? To mě ale dnes vůbec netrápí. Máme jiné starosti).

"Klvaňa se přesto domnívá, že svůj úkol jako mluvčí pro radar splnil...podle něj se podařilo také prokázat, že radar je zdravotně nezávadný."

Nesplnil. A také nic neprokázal. Vydyndal jste jen z kapes plátců daní velké peníze, celý rok lhal lidem. Vy jste neslyšel minulý týden reakce lidí na Vás na závěrečných besedách v Rožmitále, v Míšově - kde Vám dokonce slibovali velmi nepěkné věci, týkající se Vašeho zdraví?

Musíte mít velmi silnou hroší kůži, když tomu říkáte splnění úkolu.

Váš pán říká s oblibou: "Kolik třešní, tolik višní".

Já říkám: "Jaký pán, takový kmán".

                 
Obsah vydání       2. 4. 2008
2. 4. 2008 Hromadná sebevražda novinářské individuality Ivo  Šebestík
2. 4. 2008 Chovejte se jako vláda suverénního státu
2. 4. 2008 Měla by ČR uznat Kosovo? Dopis vládě a poslancům
2. 4. 2008 Bývalá žalobkyně haagského tribunálu: Kosovští Albánci vykuchali Srby na obchod s lidskými orgány
2. 4. 2008 Klvaňa: Jaký pán, takový kmán Jan  Neoral
2. 4. 2008 ■ ■ ■ Hana  Tomšů
1. 4. 2008 Apríl v Jeruzalémě, aneb Izrael do NATO Karel  Dolejší
2. 4. 2008 Audit ještě neproběhl, ale vláda už výsledek zná... Bohumil  Kartous
1. 4. 2008 Tak teď už vážně nevím, proti komu je vlastně ten americký radar Štěpán  Kotrba
2. 4. 2008 Ruskoamerické rakety, Bukurešť a Soči
1. 4. 2008 Bývali Čechové... Egon T. Lánský
2. 4. 2008 Politické školení mužstva a pánbu v troubě Karel  Dolejší
31. 3. 2008 Xabar.Info: Rusko údajně zvažuje vybudování protiraketové základny ve Venezuele
2. 4. 2008 Tibetské parlamentní pokrytectví Lukáš  Lhoťan
2. 4. 2008 To je v Německu? V podstatě ano...
2. 4. 2008 Britské listy by měly vědět, na co mají Martin  Škabraha
2. 4. 2008 Jdu si koupit bicykl
2. 4. 2008 Podařený kousek
2. 4. 2008 Mesianistická víra jedné strany, že druhá strana musí být poražena s definitivní platností Jan  Prokeš
2. 4. 2008 Islám je "civilizačně neúspěšný"?
1. 4. 2008 Radar a pravěké myšlení Jan  Burian
1. 4. 2008 Ne základnám Ficovi: americký radar je i váš problém
2. 4. 2008 Poplatky u lékaře Vít  Hinčica
2. 4. 2008 Antika jako základní zdroj inspirace a kultury Boris  Cvek
2. 4. 2008 Několik záhad, týkajících se Lidových novin Michal  Vimmer
2. 4. 2008 Svoboda slova - svoboda poslouchat a číst Petr  Wagner
1. 4. 2008 Američtí kongresmani se v Praze setkali s oponenty radaru
2. 4. 2008 Charita a charisma Soňa  Hromátková
2. 4. 2008 Topolánkovy pytlíky pod očima Soňa  Hromátková
1. 4. 2008 Elektronické dálniční známky jako bratr Velkého bratra Štěpán  Kotrba
1. 4. 2008 Jedou, aniž by věděli kam Jan  Čulík
31. 3. 2008 Krize české literatury Štefan  Švec
31. 3. 2008 Špatná zpráva: Svoboda slova nemá velký politický vliv Ivo  Šebestík
31. 3. 2008 Je svoboda slova něco víc než akciová burza? Bohumil  Kartous
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
21. 3. 2008 Hospodaření OSBL za únor 2008

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2008 Klvaňa: Jaký pán, takový kmán Jan  Neoral
31. 3. 2008 Diskreditace hnutí Ne základnám pokračuje - jenže selektivně Štěpán  Kotrba
28. 3. 2008 Rusko stále naléhá na Spojené státy, aby projekt raketové obrany zrušily   
25. 3. 2008 Radar - Bursíkova zhouba Ivan  Větvička
23. 3. 2008 Česko-americké vztahy a výročí velikonočního "humanitárního" bombardování Jugoslávie Štěpán  Kotrba
23. 3. 2008 Postscriptum velikonoční Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Protiraketová základna v Polsku: Co chtějí Poláci? Karel  Dolejší
21. 3. 2008 Třikráte předpovězené utrpení a třikráte předpovězené vzkříšení aktivismu Štěpán  Kotrba
20. 3. 2008 Radar: Klíčovou roli bude mít parlament   
17. 3. 2008 Langerovo posílení rozvědky a snížení bezpečnosti Česka umístěním radaru Zdeněk  Maršíček
16. 3. 2008 Proti radaru demonstruje jen malá část jeho odpůrců Štěpán  Kotrba
14. 3. 2008 RADAR: Budeme mít v Libavé i americké rakety?   
12. 3. 2008 Radar nezachytí rakety včas   
7. 3. 2008 Julínek lže ve zprávě ke zdravotní neškodnosti radaru!   
7. 3. 2008 Američané na své základně v ČR nebudou podléhat českým soudům