23. 5. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
23. 5. 2008

Proč zrušit ČT1

"Nový vzdělávací pořad o lásce a vztazích nás provede jednotlivými stádii vztahu od výběru partnera, zamilovanosti, lásky až k manželskému soužití." Lidstvo trápí láska, partnerské vztahy a manželské soužití odedávna a teprve za pět minut dvanáct přišla Česká televize s tolik potřebnou veřejnou službou: bude lásku vzdělávat. Kdo jiný, než ČT, by měl zasáhnout proti rostoucí rozvodovosti a učinil tak zároveň zábavným způsobem za účasti telvizních hvězd.

Vtip? Ne ne, jedná se o citát z internetové upoutávky na další (kolikátý už?) pořad z dílny veřejnoprávní instituce, která velkou část své aktivity spotřebovává na neřešitelné dilema, které si sama přivodila: jak skloubit dohromady vzorce a modely vycpávkových pořadů, kterými chce ČT urputně konkurovat komerčním stanicím, s nedefinovatelným dojmem "veřejnoprávnosti".

Výsledek je možné sledovat dnes a denně v programové skladbě pořadů hlavního programu ČT. Duchaprosté televizní průjmy plné fastfoodového emocionálního vzrušení, které obalují masového diváka bezpečným tukovým polštářkem, takovým nárazníkem proti pokusům skutečně sáhnout někam hloub. Akceptovatelné parametry dodá přilepená veřejnoprávní funkce, k čemuž stačí trocha představivosti a sdělení "tento pořad je vzdělávací", i když je to úplně nesmyslné spojení. Veřejnoprávní zábava jako očkování proti skutečným emocím, které hrozí zanechat v člověku stopu, se vzdělávacím nátěrem ovšem...

A tak se (pi)tvoří ode zdi komerce ke zdi imaginární veřejnoprávnosti, aniž by se někdo hlouběji zamýšlel nad tím, proč se tak děje. Usnadněme České televizi tento neřešitelný rébus. Zrušme program ČT1.

"Hvězda mého srdce. Zvolte nejoblíbenějšího herce a herečku české filmové historie!" Pravděpodobně příspěvek k "k lepšímu poznání, pochopení a šíření národního a evropského kulturního dění a dědictví".* Další delikátní počinek směšující starý dobrý normalizační sentiment s pěstováním kultu "veřejnoprávních" celebrit. Eurovision Song Contest 2008.

Další exemplář tvůrčím způsobem pojaté disharmonie jakešovsky (husákovsky) socialistického a posteuforicky kapitalistického způsobu konzumní normalizace. Je to takové přátelské setkání pionýrů ze spřátelených zemí, ovšem v pokročile "custom friendly" provedení. Atmosférou zavděčí se Česká televize starým, formou mladým masám. Má tak zaděláno na další splněný úkol v podobě "odrážení rozmanitosti filosofických koncepcí a náboženských vyznání ve společnosti s cílem napomáhat vzájemnému porozumění."*

Jinak terč vcelku milých recesistických útoků zobrazujících naprostou vyprázdněnost tohoto velkolepého kýče: do soutěže se přihlásili krkající krocan z Irska, španělský zástupce zase sehrává roli úplného imbecila. Vedle těchto humorných postav vystupuje plejáda metrosexuálních a producentsky vedených družstev dívek a chlapců kombinujících pohybová dechová cvičení v rytmickém zvukovém útvaru a za pění pokrokových písní. Celá tato surrealistická podívaná, velkolepý námět pro umělecké tvůrce nové modernity, je Českou televizí pojata jako "účast v celosvětově oblíbené hudební soutěži", což pouze podtrhuje ten hluboký, radikálně odhalující pocit nadreálna:)

A teď tu máme masově oblíbená talk show, semináře o hranicích společenského diskurzu vedené zkušenými vedoucími projektu televizní společnosti (a společnost je stále ve své většině televizní, ne internetová), tedy baviči. Ti dokáží hravě sešmodrchat tu nejnepodstatnější věc na světě s událostí či člověkem, jejichž význam je skutečný, leč bavičova touha vše banalizovat z nich dělá vcelku rovnocenné soukmenovce s věcmi v neživotném či antropomorfním provedení. Takový Jan Kraus, to je prosím jeden z nejvlivnějších opinion makerů české společnosti (vzhlížejí k němu dokonce i odborníci na média).

Sotva sejde ze své každopáteční pop-artové televizní mše, na níž sdělí národu rozklady mnoha závažných událostí, už běží totéž učinit do rádia. Je to člověk ne renesanční, ale přímo univerzální. Všeobjímajíce svět Jan Kraus odsouhlasí tunel na Letné, posoudí pedofilní skandál v Rakousku a uspíší přechod na euro.

A tak ten Honza Kraus, řečeno čtvrtníčkovsky, docela dobře dělá konkurenta Honzovi Nedvědovi, akorát že jeden se angažuje na poli pravdy a druhý na poli lásky:) A to je k popukání, což dělá z České televize instituci, která vlastně "vytváří a strukturuje programová schémata a programy, které mohou zaujmout širokou veřejnost, a přitom zůstávají vnímavými vůči potřebám menšinových skupin."* Široká veřejnost je opečovávána břitkou pohotovostí baviče, zatímco intelektuální menšina se baví nad tím, jak ten křeček v dynamu šlape urputně pořád a pořád dokola. To je další velké plus pro ČT.

A to není vše. Máme zde ohlodané skelety zábavních pořadů, odhozené komerčními televizemi, které byly Českou televizí coby příštipkářem komerčního sektoru uchváceny jako cenná relikvie k vystavení do zásadních vysílacích časů dominantního programu. Skutečné ikony pravé a nefalšované televizní zábavy, vše v pravém slova smyslu, v desítky minut trvající křeči předvádějí pravou, nefalšovanou a skutečnou zábavu s předstíraným smíchem publika. Jak jinak než takhle by přece mohla být vytvářena "pluralitní, invenční a rozmanitá programová nabídka, která splňuje vysoká etická a kvalitativní měřítka, a nepodřizuje snahu o kvalitní výstup tlakům trhu."* Co je psáno, to je dáno.

Když projíždím program ČT1, nenarazím skoro na nic, co by mělo vedle pocitu, že zde někdo propotil část vymezených finančních prostředků, alespoň hypotetickou přidanou hodnotu. Pokud z toho vypreparuji zpravodajství a sport, které už mají svoje vlastní kanály, a pokud pominu specifické skupiny pořadů, které by, v jiné kvalitě, měly nadále zůstat součástí televizního vysílání, nezbývá mi dokonce vůbec nic. Zbývá pouze jedna prázdná skořápka televizní zábavy, která prošla několikanásobným exploatujícím tvůrčím konkursem a jako naprosto nepoužitelná byla rozebrána a zapomenuta.

Zrušme tedy, přátelé spoluobčané, program ČT1, jakmile dojde k úplnému digitálnímu pokrytí. Předělejme ho třeba na program zaměřený na starší lidi a další specifické sociální skupiny, které televizi potřebují jako svého hlavního komunikátora se světem. Se zachovanou tvorbou pro děti, která se vymaní z kopírování komerčních trendů tak, aby rodič mohl dítě nechat dívat se na televizi s klidným svědomím, že ho nepřihlásil na nějakou marketingovou akci s názvem propagující podnikatele a značky dětského spotřebního segmentu. Takový program by byl skutečně jednoznačnou a jasně definovatelnou veřejnou službou, a když už nic dalšího, mohl by velmi pozitivně ovlivňovat život starších generací, které vypadly z informačního kolotoče a nejsou schopny se adaptovat na nové způsoby komunikace. Takový program, by mohl skutečně efektivně posilovat resistenci starších generací, které jsou na pomalé informační koleji, vůči pokusům o zneužívání tohoto handicapu.

Je prostě dobré najít jednoznačnou a jasně uchopitelnou ideu, jaká veřejnoprávní média mít. Živit existenčně nejasného mamlase jen tak, to je myslím zcela zbytečný luxus.

* Citace pocházejí z preambule Kodexu České televize. Pokud někdo nedokáže rozpoznat, kam Česká televize směřuje, uvádíme zde její zásadní cíle:

Na základě programu Rady Evropy pro veřejné vysílání Česká televize především:

  • a) Vytváří svými pořady orientační bod pro všechny členy společnosti a podporuje soudržnost společnosti a integraci všech jednotlivců, skupin a společenství; zvláště se pak musí vyvarovat jakýchkoli forem kulturní, sexuální, náboženské či rasové diskriminace a společenské segregace.
  • b) Představuje fórum pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat nejširší možné spektrum názorů a hledisek.
  • c) Poskytuje nestranné a nezávislé zpravodajství, informace a komentáře.
  • d) Vytváří pluralitní, invenční a rozmanitou programovou nabídku, která splňuje vysoká etická a kvalitativní měřítka, a nepodřizuje snahu o kvalitní výstup tlakům trhu.
  • e) Vytváří a strukturuje programová schémata a programy, které mohou zaujmout širokou veřejnost, a přitom zůstávají vnímavými vůči potřebám menšinových skupin.
  • f) Odráží rozmanitost filozofických koncepcí a náboženských vyznání ve společnosti s cílem napomáhat vzájemnému porozumění a toleranci a podporovat soudržnost mnohonárodní a multikulturní společnosti.
  • g) Aktivně přispívá k lepšímu poznání, pochopení a šíření národního a evropského kulturního dění a dědictví.
  • h) Dbá na to, aby programová schémata obsahovala významný podíl původní tvorby, zvláště celovečerních filmů, dramatické tvorby a dalších tvůrčích počinů, a má na zřeteli potřebu spolupráce s nezávislými výrobci a filmovým sektorem.
  • i) Rozšiřuje divácký výběr tím, že poskytuje nabídku programových služeb, jež komerční vysílatelé normálně neposkytují. Nepovyšuje kritérium sledovanosti pořadů ani rychlosti informace nad jejich maximální možnou kvalitu.

Kompletní Kodex České televize je k zhlédnutí ZDE.

                 
Obsah vydání       23. 5. 2008
25. 5. 2008 Moravec skoro vzorem nezaujatého žurnalisty Michal  Vimmer
25. 5. 2008 Debata? ... ne, opět fraška Petr  Furmánek
25. 5. 2008 Veřejnost si v Borovně nechala vnutit režii ČT
25. 5. 2008 Demonstrace
25. 5. 2008 Co tím asi pan šéfredaktor myslel?
25. 5. 2008 Nedůstojné žvanění hluchých Jan  Polívka
25. 5. 2008 Vzkaz Václavu Moravcovi
25. 5. 2008 Jen Ransdorf nepůsobil ani trapně, ani směšně
24. 5. 2008 Chtěli by nám ukrást poezii Boris  Cvek
25. 5. 2008 Expert: Invaze do Iráku způsobila, že se cena ropy ztrojnásobila
25. 5. 2008 Němci šokováni, že jsou všichni stejní
25. 5. 2008 O protestním táboru na kótě 718 -- květen 2008 Jan  Burian, Ivan  Pavlov
25. 5. 2008 Akce Greenpeace popuzuje místní lidi
25. 5. 2008 Nová funkce Britských listů
24. 5. 2008 Univerzita bude nucena ukončit klinickou výuku na školách
24. 5. 2008 Vyjadřuji pochopení pro postoj Akademického senátu
24. 5. 2008 Konec výuky medicíny v Čechách? Marek  Radecki
24. 5. 2008 Lékaři vyzvali Jana Bednáře k ukončení hladovky, jeho stav je vážný
24. 5. 2008 Rusko a Čína odsoudily americký projekt raketové obrany
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"
24. 5. 2008 "Nikdo nám nemůže zakázat přijít se se srbským velvyslancem osobně rozloučit"
25. 5. 2008 Nedůslednost Jan  Čulík
24. 5. 2008 Kosovo - krok, učiněný v rozporu s ústavním pořádkem ČR Vojtěch  Filip, Jiří  Maštálka
24. 5. 2008 Kosovo: Každý tvrdí to, co se mu hodí, jen česká vláda ne: Ta leze Američanům kamsi Jan  Čulík
24. 5. 2008 BBC Uznat, či neuznat Kosovo?
24. 5. 2008 Kosovo: Jak ho vidí BBC
24. 5. 2008 Otevřený dopis srbskému velvyslanci: Kosovo je Srbsko - navzdory české vládě národní zrady Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 Kosovo a co dál...?!? Ladislav  Žák
24. 5. 2008 Britský premiér izolován po drastické porážce v anglických doplňovacích volbách
24. 5. 2008 CVVM: S americkým radarem pořád nesouhlasí dvě třetiny občanů, ač se vláda snaží
23. 5. 2008 Bezmoc mocných? Andrew  Stroehlein
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
24. 5. 2008 Rozlišujme typy energie Andrew  Stroehlein
23. 5. 2008 Koncept lidských práv nemá nic společného s jeho mocenským zneužíváním Jan  Čulík
23. 5. 2008 Vysvětluji realitu, jak je uplatňována v praxi Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Politika lidských práv? Karel  Dolejší
24. 5. 2008 Vivat všem naivkům a laikům Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Skeptik je poučený optimista
24. 5. 2008 Poučeným optimistům Jan  Čulík
24. 5. 2008 Učitelům poučených optimistů
24. 5. 2008 Podepsali jsme se pod krádež cizího území Ivo  Šebestík
23. 5. 2008 "Bezstarostná jízda" na hybridní pohon v nejen ropné krizi USA Jaroslav  Pour
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Může vám někdo prostřednictvím bankovních poplatků vytunelovat konto? Jan  Čulík
23. 5. 2008 Zahraniční platby: jak je to s poplatky, které převyšují zaslanou částku? Patrik  Nacher
23. 5. 2008 Kam se obrátit se stížnostmi na banky
24. 5. 2008 Devizové konto v Komerční bance
23. 5. 2008 Radar a Kosovo se zdvořilým nesouhlasem veřejnosti Milan  Daniel
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Šéf British Airways: Levné lety končí
23. 5. 2008 Už víte, že je na obzoru nová platba? Miloš  Dokulil
23. 5. 2008 Ropná krize se zhoršuje
23. 5. 2008 První kroky ruského prezidenta Medvědova v zahraniční politice
23. 5. 2008 O vědě Boris  Cvek
23. 5. 2008 Mimořádná šťastná náhoda, nebo výpočet rizikového případu - neboli O štěstí a neštěstí a o rozmýšlení neuvážlivě jednajících politiků Uwe  Ladwig
23. 5. 2008 Tato vláda se definitivně pohřbila
23. 5. 2008 Zimní haiku Kateřina  Rudčenková
23. 5. 2008 Nihil nisi rectum? Lubomír  Lédl
23. 5. 2008 Antisionismus je novou formou antisemitismu Daniel  Veselý
22. 5. 2008 Jan Bednář má problémy s játry
22. 5. 2008 Obavy z nedostatku ropy zvedly cenu barelu nad 135 dolarů
22. 5. 2008 Poutní místo U hladovkářů Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Bývalý Let Kunovice v ruském vlastnictví
22. 5. 2008 Dětem padlým v zemětřesení v S'-čchuanu
22. 5. 2008 Udržitelný rozvoj - potraviny místo zbraní
22. 5. 2008 Je podvracení Iránu v arabském a evropském zájmu? Patrick  Seale
22. 5. 2008 Takhle se nechová demokratická vláda, takhle se chovají diktátoři
22. 5. 2008 MediaTenor: Téma výstavby radarové základny v Brdech bylo ve zpravodajství ČT z hlediska zastoupení politických subjektů prezentováno vyváženě Marek  Síbrt
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Analýza vypadá profesionálně, má však chyby Stanislav  Blaha
22. 5. 2008 Přednostní ochrana Česka výměnou za radar? Stanislav  Kaucký
22. 5. 2008 Americké krize - fámy a pravdy Petr  Baubín
22. 5. 2008 Jak Bushův dědeček pomáhal Hitlerovi k moci
22. 5. 2008 Jaroslav Vejvoda: Pomsta pozdních partyzánů a jiné poválečné tragédie Karla  Ladwigová
22. 5. 2008 Trhy je nutno regulovat. Hospodářská recese potrvá dlouho
21. 5. 2008 Jak ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví
21. 5. 2008 ČLK: Lze ovládnout 220 miliard Kč v českém zdravotnictví? Michal  Sojka
21. 5. 2008 Agel - hra Monopoly aneb konec soukromých lékařů Michal  Sojka
21. 8. 2014 Proti zapomnění a manipulaci: O co šlo v roce 1968
23. 5. 2008 Aukce ukončena -- dalších 50 tisíc pro gorily
5. 5. 2008 Hospodaření OSBL za duben 2008

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2008 Proč zrušit ČT1 Bohumil  Kartous
23. 5. 2008 Manažer mrtvých sponzorů zaútočil na veřejnou službu Štěpán  Kotrba
22. 5. 2008 Problém Media Tenoru: co je to neutralita Štěpán  Kotrba
19. 5. 2008 Proč tolerujete střet zájmů a používáte služeb prokázaného lháře? Petr  Nachtmann
12. 5. 2008 Česká televize cenzuruje odbornou kritiku radaru. Proč? Jakub  Rolčík
12. 5. 2008 Kolik stojí spekulace Michal  Vimmer
7. 5. 2008 Dotaz panu Štichovi, mluvčímu České televize   
7. 5. 2008 Odvysíláním reportáže Luboše Rosího ČT tvrdě narušila svůj veřejnoprávní statut Jan  Čulík
7. 5. 2008 Vyváženost je v České televizi samozřejmostí Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 ČT není vlivovou agenturou Ladislav  Šticha
6. 5. 2008 Pondělní vysílání ČT24 o protiraketové obraně   
6. 5. 2008 Mluvčí jako klenot České televize Jan  Keller
2. 5. 2008 Pane Šticho, mluvčí České televize, odpovězte! Jakub  Rolčík
30. 4. 2008 České klenoty, Česká koruna, Česká země, Česká televize... Michal  Rusek
24. 4. 2008 ČT jediná věnuje diskusi o radaru vyvážený prostor Ladislav  Šticha