31. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
31. 7. 2008

Nejste ve svazcích vojenské kontrarozvědky? Tak to nejste v dobré společnosti

ČSSD dnes vydala prohlášení , ve kterém se "důrazně ohrazuje proti způsobu zveřejnění informací týkajících se zařazení jména poslance ČSSD Pavla Ploce do registru komunistické vojenské kontrarozvědky". Na závěr píše: "ČSSD vyzývá Archiv bezpečnostních složek, aby postupoval striktně v souladu se zákonem, kterým byl zřízen a aby okamžitě přijal účinná opatření proti pokračování protiprávního jednání ve věci poslance Pavla Ploce." A není to tristní sobectví? To protiprávní jednání nadšených lustrátorů se přece týká nás všech. Nejen Ploce. Stejně tak ostře měla ČSSD vystoupit na obranu poslanců Hasila či Bartoše z ODS, pokud nechce nechat tisíce osob denunciovat a vydírat jakýmisi spisky, které na ně někdo vedl, velmi často s nepravdivými či pseudopravdivými údaji. A tři poslanci ODS a jeden generál jsou pouze dokladem, toho, že před svévolí novodobých lustrátorů jsme si všichni rovni. Snaha poškodit politické protivníky, zejména na levici, stála za nesmyslnými politickými gesty a lustračními excesy Topolánkovy vlády a budováním zvrhlé "paměti národa" začala požírat své tvůrce. V ODS je mnoho těch, kteří byli nejen v SSM, ale i v KSČ. Potkal jsem mezi pravověrnými hlasateli trhu bez přívlastků i pravověrného učitele marxismu leninismu. Potkal jsem mezi členy ODS i jednoho z okresních ideologických tajemníků. Mnozí z členů i funkcionářů ODS patřili dokonce k okresní nebo krajské nomenklatuře jako perspektivní (většinou ekonomičtí) kádři, o jejichž lásce k socialismu nikdo nepochyboval. Jejich rodiče také byli kádrování a jiné kádrovali. Byli v SČSP, byli v ROH, byli v Lidových milicích. Protože byla taková doba. Byla doba, kdy u pomocné stráže VB byli skoro všichni lesáci na Šumavě. Byla taková doba, kdy onu hranici s demokracií chránili místní i se samopalem v ruce. A syny a vnuky těchto budovatelů světlých zítřků v šumavských hvozdech dnes najdeme v různých registrech... I mezi členy ODS.

Je načase si říci, že tento způsob historického výzkumu udělá asi stejnou službu společnosti, jako zveřejnění všech posudků z uliční organizace KSČ, OV KSČ, Svazarmu i Pionýra na mladého budovatele socialismu - syna pracovnice okresního národního výboru, když se hlásil na prestižní vojenské gymnázium v Opavě na jaře roku 1970. Oba rodiče byli členy KSČ. Věrní soudruzi. Na vojenské gymnázium Jana Žižky z Trocnova žádné protistátní živly nikdy nepřijímali. Pouze děti z kovaných rodin...

No a vidíte, kam až to ten mladý hoch dotáhl... Školu nejen absolvoval, ale dokonce tak učinil s vynikajícím prospěchem u maturity -- třemi jedničkami a jednou dvojkou. Plukovník Vratislav Černý byl přitom přísný ředitel. A školní prapor nesl nápis Za vlast - za socialismus.

Zveřejnit bez jakékoliv vysvětlivky 140000 osob sledovaných i spolupracujících, je naivní snaha po rozpoutání další lustrační mánie. V dobách povinné vojenské služby si nikdo nemohl vybírat, k jaké jednotce se dostane. Stupeň zájmu kontrarozvědných složek se odvíjel od zařazení vojáků k jednotlivým útvarům či na jednotlivé pozice. Stráž muničního skladu či obsluha hlásky raketové jednotky , případně šifranti nebo dozorčí či poddůstojníci u jednotek s nejmodernějším vybavením (radary, rakety, průzkum, záškodnické jednotky, ostraha hranic či objektů strategické důležitosti) byli nejspíš sledováni a prověřováni s větším zájmem, i když mnohdy bez ohledu na užitečnost. Já osobně jsem základní vojenské službě unikl, řada mých spolužáků však nikoliv. Škoda, mohl jsem být také v tomto registru. Byl bych mezi mnoha slušnými lidmi.

U vysokoškoláků se rozhodovalo o zařazení k vojsku v rámci vojenské katedry podle školy, kterou dotyčný navštěvoval. A tak například studenti VŠUP byli všichni školení jako "bigoši" a jezdili maximálně s BVP, studenti jiných škol byli zařazeni k tankovému vojsku či raketovému vojsku. Měl jsem kamaráda, který byl průzkumník specialista. Jeho specializací byla práce s jedy. Travič studní byl povoláním architekt. Nicméně byl zařazen v družstvu, které mělo být vysazeno do týlu nepřítele a speciální odstřelovací puškou s raketovými projektily mělo odstřelovat pozice nepřátelských postavení raket Pershing. Ten velkorážný projektil se musel na dva kilometry trefit do přesného místa na raketě v palebném postavení, protože jen tak se dala zničit naváděcí elektronika. Nakonec proflákal vojnu kdesi v pohraničních horách na posedu a sledoval, jestli neletí nějaké nepřátelské letadlo do oázy míru... Jen málo studentů skončilo v AUS (Armádní umělecký soubor) na Pohořelci, což byla ta největší zašívárna, odkud bylo do nejbližší hospody sto metrů. Stě ostražitý a bdělý, Kefalín?

Všichni se nejspíše shodneme, že povinná základní vojenská služba byla pakárna, která nikoho nenaučila ani milovat vlast, ani bránit mír. Příhody vojína Kefalína, popsané v knize Miloslava Švandrlíka Černí baroni aneb Válčili jsme za Čepičky ukazují, jak různorodým a vztahově složitým organismem byla armáda. A jak nemožné je popsat vztahy mezi lidmi v ní zápisem v registru kontrarozvědky.

Švandrlík tu knihu, věrně popisující nesmyslnost válčení za hlubokého míru sexuálně neukojenými postpubescenty, napsal rok před tím , než se mladý nadějný hoch Mirek Topolánek dobrovolně přihlásil na opavské vojenské gymnázium. Musel mít maturitu za každou cenu... Dnes může vzpomínat na upjatého pplk.Huberta Wewioru nebo orlí nos a zdvižené obočí majora Pavola Tatarky... Terazky stě Švejkom, Kefalín! Švandrlík psal v roce 1970 knihu Draculův švagr.

                 
Obsah vydání       31. 7. 2008
1. 8. 2008 Laserové zbraně: paprsky smrti ve službách velmocí Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
31. 7. 2008 Bjorn Lomborg: Jak nejefektivněji investovat 10 miliard dolarů
1. 8. 2008 Izrael chce americký XBR radar Stanislav  Kaucký
31. 7. 2008 WTO: konec jednání o liberalizaci (už opět) v nedohlednu Ludmila  Štěrbová
1. 8. 2008 Čurdová: Jakubková je snad opravdu zelená...?!? Anna  Čurdová
31. 7. 2008 Nejste ve svazcích vojenské kontrarozvědky? Tak to nejste v dobré společnosti Štěpán  Kotrba
31. 7. 2008 Taková doba nebyla Jan  Čulík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
30. 7. 2008 Čulíku, víme, že nenávidíš Havla a jsi zrádce národa
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací
31. 7. 2008 Michael  Marčák
30. 7. 2008 Sociální organizace vyhlásily generální stávku na Den lidských práv
30. 7. 2008 Jeden fyzik ve vládě sedí....
30. 7. 2008 Armádní hygienik je v úzkých, oblbuje laickou veřejnost Jakub  Rolčík
30. 7. 2008 Kdo platil novinářům výlet do Ameriky, aneb Dobrý den, prapore hvězd a pruhů Štěpán  Kotrba
30. 7. 2008 Sledovali jsme skutečný test! Opravdu? Stanislav  Kaucký
30. 7. 2008 Dotaz dalšímu "vládnímu expertovi", proděkanovi FEL ČVUT Štěpán  Kotrba
31. 7. 2008 Boží mlýny melou pomalu a někdy vůbec ne Miloslav  Štěrba
31. 7. 2008 Záchrana ekonomiky: Lekce správného věštění Wenzel  Lischka
30. 7. 2008 ČR ochrání radary z amerických křižníků ve Středomoří?
31. 7. 2008 Michael  Marčák
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
30. 7. 2008 Sláva, náš syn nekrade už doma Sandra  Wain
30. 7. 2008 Ostudy pytel -- komediální drobnička Michal  Kuklík
30. 7. 2008 Stanovisko k argumentům hlavního hygienika AČR p. Navrátila k materiálu "Technické a provozní aspekty XBR radaru v Brdech" Stanislav  Kaucký, Milan  Hlobil, Petr  Pokorný
29. 7. 2008 Kulturně likvidační Richter: audit byl vědomě zneužit Magistrátem
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008