Financial Times: Někteří vojáci útočící na Jižní Osetii mluvili jazyky, které neznáme, svědčí uprchlíci

16. 8. 2008

Když Michail Saakašvili, gruzínský prozápadní prezident, vyhlásil uprostřed zintenzivňujících se bojů se separatistickými bojovníky v Jižní Osetii 7. srpna příměří, mnoho lidí v této vzbouřenecké enklávě si oddechlo. "Zůstali jsme doma," řekla listu Financial Times Lejla Bessateva, která pak uprchla před palbou ostřelovačů a raketometů z jihoosetské vesnice Dominis, 12 kilometrů od hlavního města Cchinvali.

"Zůstali jsme doma bez obav, protože jsme si mysleli, že se nic nebude dít. A pak najednou, oni začali střílet," řekla. "Schovávala jsem se ve sklepě celé dva dny, protože spadla půlka mého domu. Celý den jsem nemohla vstát, nemohla jsem jíst, nemohla jsem mluvit. A když jsem konečně vylezla, celá vesnice byla zničená."

"Saakašvili je horší než Hitler," řekl Dolgi Zabolena, kterého z Cchinvali po čtyřech dnech těžkých bojů osvobodila ruská vojska.

Toto, píše sobotní britský hospodářský deník Financial Times, bylo včera v uprchlickém táboře Alagir trvalým refrénem.

"Gruzínská vláda prostě zešílela... Gruzínci přišli a všechny zabili. Kdo za to může, je to Saakašvili? Vypálil všechny domy a dokonce zapálili i školu a všechny nemocnice. Nic nezůstalo. Všechno se to stalo v jednom okamžiku," svědčila Bessateva. "Chtěli zničit celou Jižní Osetii v jediné noci. Oblíčili a zničili všechny tyhle vesnice."

Vojáci, kteří vstoupili do její vesnice, hovořili gruzínsky, i když ona i celá řada uprchlíků z téže vesnice svědčí o tom, že útočící vojáci také hovořili jazyky, které místní lidé neznají.

Mnoho uprchlíků se také ptá, kde Gruzínci vzali všechny ty těžké dělostřelecké zbraně, které dosud nikdy v tomto regionu nebyly použity.

"Musely to být jednotky NATO. Gruzínci neumějí střílet," řekla jedna žena.

Podrobnosti v angličtině ZDE