Hillary Clintonová.

Moskva žádá vysvětlení nové konfigurace protiraketové obrany

12. 10. 2009 / Karel Dolejší

Během dnes začínající třídenní návštěvy americké delegace vedené ministryní zahraničí Hillary Clintonovou v Rusku budou na pořadu jednání celkem tři témata: Koordinace postupu obou zemí ve věci íránského jaderného programu, nová smlouva o strategických jaderných zbraních, k jejímuž podpisu by mělo dojít do konce roku, a otázka nové konfigurace amerického protiraketového systému v Evropě. Zdá se, že v íránské otázce panuje takřka shoda, neboť - alespoň podle dobře informovaných zdrojů deníku Kommersant - Moskva má už jasno v tom, za jakých podmínek by v Radě bezpečnosti OSN neblokovala sankce proti Íránu. V otázce nástupkyně smlouvy START však zdaleka tak jasno není - a ve věci protiraketové obrany (PRO) po nedávných výrocích náměstka ministra obrany pro mezinárodní bezpečnost Alexandra Vershbowa o možnosti umístit protiraketový radar na Ukrajině panují opravdu značné nejasnosti. Moskva vyjadřuje rostoucí nelibost nad zjištěním, že podle nové konfigurace systému by v blízkosti jejích hranic mělo být rozmístěno ještě více antiraket a bojových lodí než podle původního rozvrhu z éry prezidenta Bushe.

An English version of this article in CLICK HERE

Podle Alexandra Gabujeva z Kommersantu vyvolávají nejasnosti kolem nové koncepce PRO v Moskvě "rostoucí znepokojení", což se odráží i v revizi původně benevolentního postoje k raketám Patriot, jež mají být umístěny v Polsku. Kreml bude nyní žádat další objasnění ohledně podoby a účelu tohoto plánu. Ještě nedávno přitom ruský ministr zahraničí prohlašoval, že tato otázka se týká pouze dvoustranných americko-polských vztahů a Moskvu nikterak neznepokojuje.

Zástupce šéfredaktora magazínu Nězavisimoje vojennoje obozrenije Viktor Litovkin v komentáři v Nězavisimoj gazetě upozorňuje, že i přes dementi výroků náměstka Vershbowa z americké strany, ale i ze strany ukrajinského prezidenta Juščenka a ministra zahraničí Porošenka, vysílá Washington v tomto ohledu dosti nejasné signály - a v této souvislosti Litovkin vyslovuje hypotézu, že se USA zřejmě nehodlají spoléhat pouze na novou smlouvu o strategických jaderných zbraních, kterou mají do konce roku s Ruskem uzavřít, ale stále je ještě ve hře i možnost budování protiraketové obrany s fakticky protiruským zaměřením.

Podle zprávy serveru Globalsecurity, který se odvolává na agenturu RIA Novosti, by jednání o protiraketové obraně mezi náměstky ministrů zahraničí Rjabkovem a Tauscherovou měla proběhnout ještě během dnešního dne.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 12.10. 2009