Goldman Sachs: Veřejnost se musí naučit přijímat "nerovnost prémií" vyplácených pro bankéře

22. 10. 2009

Jeden z čelných bankéřů v londýnské City se ve středu vyjádřil, že nerovnost, vznikající v důsledku astronomických platů bankéřů, je cena, kterou společnost musí zaplatit za větší prosperitu.

Lord Griffiths, náměstek předsedy správní rady finanční instituce Goldman Sachs International a bývalý poradce Margaret Thatcherové zdůraznil, že by se banky neměly stydět odměňovat své zaměstnance. V Británii však sílí hněv veřejnosti nad tím, že banky oznamují, že necelý rok poté, co je zachránila vláda obrovskými finančními částkami z kapes daňových poplatníků, chtějí znovu svým zaměstnancům vyplácet astronomické prémie.

Britské Centre for Economics and Business Research odhaduje, že banky vyplatí svým zaměstnancům letos prémie ve výši 6 miliard liber (168 miliard Kč).

Zajímavá je diskuse pod článkem na toto téma, zveřejněném v deníku Guardian ZDE. Jemní intelektuální čtenáři tohoto listu se normálně nevyjadřují vulgárně. Tentokrát však velký počet z cca 300 komentářů k tomuto článku odstranil kvůli vugárnosti moderátor. Z neodstraněných příspěvků vybíráme:

  • Jenže my žádnou větší prosperitu nemáme. Máme zatracenou krizi.
  • Jakou prosperitu? Tahle nerovnost vyvolává zatracenou mizérii, ne prosperitu, ty idiote.
  • Vždycky se mi líbil ten výraz "ocenění bankéřů" - Jako za co, přesně? Za dlouhou pracovní dobu? Za to, že si popíjejí preso v blyštivé kanceláři, dívají se na několik obrazovek, kde se objevují čísla a jsou trochu nervózní, když začnou ta čísla být červená? S tím jděte víte kam. Vždycky budou někteří lidé vydělávat víc než jiní, ale vyplácet průměrné prémie ve výši 467 000 liber (13 milionů Kč) na osobu, to je naprosto neslučitelné s realitou.
  • Chtěl bych, aby byly moje daně investovány do pořádných celostátních poštovních služeb, do lepšího školství a zdravotnictví anebo i do celostátního bankovního systému, který by byl zdarma. Nechci, aby se z mých daní platily vyděračské prémie těm, kteří jsou příliš vysoko na to, aby je někdo vyhodil. Tenhle systém zrušte!
  • Jasně, pitomci. My musíme přijmout tu dokonalou nerovnost, která je důsledkem přehnané chtivosti po penězích ve finančním sektoru, a pak se můžeme všichni podělit o ekonomickou katastrofu, která je toho důsledkem. Když říkám "my", samozřejmě jsou z toho vyňati ti, kteří to všechno způsobili a kteří pak parazitují na daňových poplatnících, aby mohli dál hovět své chtivosti po penězích. Je to moc dobrý podvod, když jim to projde, a jim to opravdu prochází. Teď budeme svědky toho, že v důsledku nezřízenosti bankéřů a krizi, kterou způsobili, bude zlikvidován sektor veřejných služeb. Jestli si Griffiths myslí, že bez astronomických prémií banky odejdou do zahraničí, tak padejte a dejte si pozor, ať vás při odchodu dveře nepraští do prdele, vy zatracení paraziti.
  • Je to blbec. Mohlo by se to považovat za investici pro všeobecné blaho, kdyby ty svině vůbec nějaké bohatství tvořily - nebo kdyby vůbec dělaly něco užitečného. Jediné, co dělají, je to, že zkreslují trhy v zájmu krátkodobých zisků. To nejsou investice, to je manipulace.
  • Ať si odejde do zahraničí. Vlastně, pojďte, najmeme si loď a zbavíme se jich všech.
  • Rozšiřování bohatství od bohatých k chudým nikdy nefungovalo. Vždycky to byl jen podvod pro skupinu chtivých sviní, kteří vědí, že my víme, že jsou to svině, chtivé peněz, že to jsou neschopní, prolhaní idioti.
  • Co je to DO PRDELE za člověka? Svrhněme celý bankovní sektor. Roztrhejme tu strukturu a vycpěme všechny ty lasičky, které tam pracují čistě pro svou osobní touhu po penězích. ZNIČME TO! Vybudujme nové struktury od nás, od lidí. TEĎ. Kdy začneme něco dělat, abychom zastavili to utrpení? Až se přestaneme chovat apaticky. Vyberte si své peníze z oněch miliardových zasraných mašin na prachy a uložte je do banky, která se chová jako banka a ne která krade. Můžete začít v Kooperativní bance. Vyberte si své peníze teď. Řekněte to známým, přátelům a kolegům, ať udělají totéž. Zničme je, jak oni ničí nás a svými činy vytvořme morálně pevnou společnost, osvobozenou od jejich chtivosti po penězích a zneužívání lidí.
Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 22.10. 2009