Rusko přijalo zesílenou verzi Bushovy doktríny

23. 10. 2009

KD│ Capstone Concept je doktrína US Army, která na nejvyšší úrovni určuje způsob přípravy na konflikty příštích dvou dekád. Vyzývá k vytvoření celospektrální kapacity. Zdůrazňuje však také potřebu sofistikovanějších dovedností, jazykových, kulturních, historických, populačních, a také osobních schopností nutných pro účinné působení v prostředí konfliktu nízké intenzity a nepravidelného konfliktu, napsal editor Small Wars Journal Robert Haddick.

Pokud považujeme nedávný článek Defense News za náznak budoucího vývoje, zdá se, jako by se vojenská doktrína Ruska vyvíjela přesně v opačném směru než americká.

Zde je několik výpisků:

Nikolaj Patrušev, tajemník vlivné Bezpečnostní rady, vysvětlil, že podmínky, za nichž se Rusko může rozhodnout k nasazení jaderných zbraní, jsou v hlavním strategickém dokumentu přepracovávány a koncem roku je zhodnotí prezident Dmitrij Medveděv.

"Byly revidovány podmínky pro použití jaderných zbraní k odražení agrese vedené konvenčními zbraněmi, nejen v masívním měřítku, ale také na regionální a lokální úrovni," řekl Patrušev listu Izvěstija.

"Zvažované varianty použití jaderných zbraní závisejí na situaci a potenciálu případného agresora," dodal.

"V situaci kritické pro národní bezpečnost není vyloučen preventivní jaderný úder proti agresorovi."

Formulaci "preventivní jaderný úder proti agresorovi" můžete nazvat Bushovou doktrínou na steroidech.

K vojenské doktríně soustředěné na jaderné zbraně Rusko směřuje proto, že je pro něj stále těžší a těžší udržet si adekvátní konvenční vojenské kapacity. Před dvaceti lety byly sovětské konvenční síly masivní a děsivé -- a byly to Spojené státy a NATO, kdo potřeboval velký arsenál taktických jaderných zbraní k odstrašení sovětského obrněného Behemotha ve Východní Evropě. Dnes se situace obrátila -- je to nyní Rusko, kdo potřebuje své zbylé jaderné zbraně, aby kompenzovalo slabost v konvenční oblasti.

Přirozeně každá země, která uplatňuje deklarovanou nebo nedeklarovanou politiku "nepoužití jaderných zbraní jako první", může ve stresovém okamžiku tuto politiku kdykoliv opustit. Problém s ruskou doktrínou však spočívá v tom, že jde o doktrínu -- je to tedy to, co Rusko plánuje, na co se připravuje, co nacvičuje, a ve výsledku tedy, k čemu může s větší pravděpodobností dojít.

Prezident Obama (stejně jako prezident Reagan) sní o světě bez jaderných zbraní. Ve strategickém ohledu by z tohoto snu žádná země nezískala více než Spojené státy. A to je nejdůležitější důvod, proč se tento sen neuskuteční.

Celý článek v angličtině: ZDE

Dolejší, K.: Obamovo mírotvorné zbrojeníZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 23.10. 2009