Náboje 5,56x45 mm NATO.

Kterak úřad mění, až vymění

8. 10. 2009 / Karel Dolejší

Není tomu tak dávno - a někteří aktéři to ještě osobně nerozdýchali - co se Topolánkova "atlantická" vláda ztrapnila spojením své budoucnosti s projektem amerického protiraketového systému NMD/GMD, nad nímž se však již v době nástupu minulého kabinetu začínaly stahovat mraky. Projekt byl neperspektivní nejen z důvodů politických, jak nám sugeruje legenda zhrzených radaristů o "Obamově zradě", ale také a především pro celkovou technickou nekvalitu a koncepční zastaralost - mimo jiné i proto, že závisel na snadno zničitelných statických základnách. Nyní se v českém rybníčku opět schyluje k něčemu velmi podobnému: Podle zprávy serveru Novinky se Bartákovo ministerstvo chystá zakoupit za dvě miliardy nové útočné pušky pro českou armádu, přičemž "Výměna zřejmě souvisí se snahou armády přejít na standardní ráži NATO 5,56, což by při zejména při misích usnadnilo logistiku, neboť by se mohly používat shodné náboje", uvedly Novinky.

Zbraně používající náboj NATO ráže 5,56x45 mm ovšem například Česká zbrojovka Uherský Brod počínaje následníky projektu CZ LADA nabízí již od počátku 90. let, aniž dosud uspěla (původní koncepce LADA používající ještě sovětský malorážový náboj vznikala již od roku 1977). A v USA naopak od roku 2008 v rámci pokračování programu Lightweight Small Arms Technologies (LSAT) probíhá vývoj nové útočné pušky LSAT rifle, která by od již od příštího roku měla být připravena k výrobě. Puška bude používat buď nově vyvíjený náboj s polymerovou nábojnicí, beznábojnicové střelivo (přibližně ve stylu projektu G11 firmy Heckler&Koch), nebo případně "klasický" náboj Remington SPC ráže 6,8 mm, který je silnější než stávající standardní malorážný náboj NATO. Čili stručně řečeno: Chystáme se kvůli "sjednocení používané munice v rámci Aliance" opět investovat do technologie, jíž se budou Američané brzy zbavovat - a státní kasu má tento vtípek v době krize stát dvě miliardy korun.

První západní malorážná útočná puška Colt M16 v ráži 5,56x45 mm (se střelou M193) vznikala postupně v konstrukční kanceláři Eugena Stonera od 50. let; v roce 1963 byla zavedena do výzbroje armády Jižního Vietnamu; v roce 1969 se pak stala standardní zbraní americké armády. Náboj pušky M16 byl později přepracován v belgické Fabrique National a vybaven novou, těžší střelou SS109. Tento náboj, který vyžaduje jiné stoupání drážek hlavně než náboj původní, se v 70. letech stal standardním malorážným nábojem NATO. Nová česká zbraň by tak měla používat technologii, která byla coby zralá standardizována v NATO již před více jak třemi dekádami.

Od počátku invaze do Afghánistánu a Iráku se začaly v americké armádě objevovat stížnosti na malý tzv. zastavovací účinek pistolových nábojů 9 mm Luger, ale také malorážných střel SS109 standardních karabin M4 (verze pušky M16), v případě střelby na vysoce motivovaného protivníka na malých vzdálenostech - a jednotky začaly všeobecně požadovat návrat k větším kalibrům. V případě pistolí už se to děje (podrobněji jsem se problematikou zabýval ZDE). V kategorii útočných pušek se dá totéž očekávat patrně již za rok. Ale i kdyby požadavky bojových jednotek zůstaly nakonec oslyšeny, projekt LSAT rifle nebude v žádném případě používat původní 5,56 mm náboj NATO, v US Army značený jako M855, ale koncepčně zcela nový typ střeliva, který nebude možno nabíjet do nových českých pušek. Protože logistické kapacity Američanů v rámci jejich dosud platné logistické doktríny nepřetržitého proudu dalece převyšují logistické kapacity jiných zemí, při jakýchkoliv společných misích NATO by dávalo smysl harmonizovat používanou munici spíše s nimi než například s Německem či Francií (jejíž FAMASky zavedené v roce 1978 ostatně také časem čeká důchod).

Jestliže se s rozhodnutím ohledně přezbrojení již čekalo tak dlouho - stávající český "samopal" (útočná puška) vz.58 na sovětský náboj 7,62x39 mm je ve službě již přes 50 let - tak odložení rozhodnutí o náhradě starých "kos" o další jeden či dva roky, než bude znám výsledek vyhodnocení amerického programu LSAT rifle, už nehrozí prakticky žádným rizikem z prodlení. Po roce 2010 bychom již věděli, jaká bude nová americká pušková ráže, a mohli bychom tuto informaci zohlednit. Za současných okolností nám naopak hrozí, že nejpozději během deseti let, až i západoevropské země začnou vyřazovat zbraně v letité ráži 5,56x45 mm a nahrazovat je pokročilejšími konstrukcemi, budeme opět přesně tam, kde jsme dnes - totiž opět naslouchat steskům ministerstva obrany, že je třeba se spojenci v NATO sjednotit používanou munici do útočných pušek, takže musíme nakoupit nové...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 8.10. 2009