Optimisté žijí déle

19. 11. 2009

Optimistický přístup k životu prodlužuje délku života až o osm let, argumentuje Martin Seligman, ředitel Centra pro pozitivní psychologii na univerzitě v Pennsylvánii. Seligman je považován za zakladatele tzv. "pozitivní psychologie", akademického oboru, který zkoumá, zda je možno se naučit být šťastnějším.

"Nevíme, proč tomu tak je, ale existuje nyní už docela velké množství důkazů, že optimističtí lidé žijí déle." Byla provedena například studie života jeptišek, kde nejoptimističtější z nich žily skoro o deset let déle než pesimistické jeptišky.

Vědci zkoumali pouhý jediný odstavec, který tyto jeptišky napsaly, když jim bylo kolem dvaceti a rozhodovaly se jít do kláštera. Ty z nich, které použily výrazu "s nadšením" ("Chci s nadšením sloužit Kristu"), byla jich asi třetina, se dožily o deset let delšího života než ostatních šedesát procent jeptišek. 52 procent jeptišek, které ve dvaceti letech použily o svém životním poslání výrazu "chci to dělat s nadšením", bylo naživu ještě ve věku 94 let. Referoval o tom pravidelný pořad rozhlasu BBC "All in the Mind", věnovaný psychologii.

nahrávka v angličtině ZDE

Poznámka KD: Uvedenou interpretaci výsledků výzkumu provedeného na takto specifickém vzorku považuji za opravdu pozoruhodnou. Kdyby titulek zněl například "Nadšené sexuální abstinentky žijí déle než ty, které abstinence nadšením nenaplňuje", možná by ještě stále nebyl docela přesný, ale rozhodně by měl k pravdě mnohem blíže než teď...

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 19.11. 2009