KRIZE:

Britští absolventi univerzit musejí za své první zaměstnání platit

26. 11. 2009

Absolventům britských univerzit je určeno varování, aby v žádném případě neplatili za své první zaměstnání po dokončení studia. Na internetu existují servery, které nabízejí absolventům škol "pracovní praxi", pokud zaplatí stovky liber. Vzniká obava, že Británie bude následovat zvyklosti ve Spojených státech, kde bohatí rodiče kupují svým dětem první zaměstnání, aby získali praxi. V Británii se za poplatky nabízí praxe absolventům zejména ve sdělovacích prostředcích.

Heather Collier, ředitelka vládní Rady pro pracovní praxi, konstatuje, že "zjevně vzniká problém" s pracovní praxí, "kdy by zaměstnancům měla být vyplácena alespoň minimální mzda".

Studenti, kteří se po absolvování univerzit ocitají v obrovské konkurenci při hledání zaměstnání, usilují nejen o dobré známky, ale také o vhodnou pracovní zkušenost.

Vládnou obavy, že se pracovní absolventská praxe v podnicích zadarmo stane zbožím, dosažitelným jen bohatým studentům, kteří si budou moci zaplatit za nejatraktivnější pracovní příležitosti.

Oxfordská univerzita upozorňuje, že došlo k nárůstu počtu firem, které se snaží vydělávat na zprostředkování pracovní praxe. Odborníci varují, že vznik finanční bariéry před vstupem do zaměstnání "ochromuje společenskou diverzitu" - znemožňuje už tak špatnou sociální mobilitu v Británii.

V sektorech, jako je finančnictví a investiční bankovnictví, nabízejí firmy, že uchazečům vypracují žádosti o místo, přepíší jim životopis a nazkouší s nimi přijímací pohovory. Každá etapa procesu stojí 3000 - 6000 Kč.

Absolventi pak v těchto oborech musejí pracovat na plný úvazek často až několik měsíců zadarmo.

Některé firmy v nynější krizi nahrazují své pravidelné zaměstnance zdarma pracujícími absolventy univerzit na praxi - po čtvrt roce je vyhodí a najmou zdarma dalšího absolventa.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 26.11. 2009