Fair Trade je obchod za slušných pracovních podmínek

27. 11. 2009

Tisková zpráva Asociace pro fair trade

Česká Asociace pro fair trade se jako první ve střední a východní Evropě stala partnerem mezinárodní Fairtrade organizace FLO (Fairtrade Labelling Organizations International). Podepsáním smlouvy o spolupráci se Asociace zavazuje k propagaci ochranné známky Fairtrade a Fairtrade produktů na území České republiky.

Systém a známka Fairtrade zaručuje producentům a farmářům z rozvojových zemí spravedlivou mzdu za práci a slušné pracovní podmínky. Zákazníkům garantuje, že koupí těchto výrobků přispívají k lepší životní úrovni lidí ze zemí globálního Jihu. Spravedlivý obchod (fair trade) je jednou z nejrychleji se rozvíjejících pomocí rozvojovým zemím.

V České republice jako vůbec v první zemi ve střední a východní Evropě vznikla Fairtrade organizace -- Asociace pro fair trade. Asociace je sdružením právnických osob, které se zabývají osvětou v oblasti spravedlivého obchodu a prodejem fair trade výrobků v České republice. K její činnosti nyní přibude dohled nad správným používáním ochranné Fairtrade známky a její propagace. Asociace se tak stala součástí mezinárodní skupiny Faitrade organizací, které působí po celém světě.

Použití známky Fairtrade se řídí přísnými pravidly, Asociace pro fair trade bude dohlížet na to, aby u nás nedocházelo k jejímu zneužívání. Dále bude uzavírat smlouvy s třetími stranami -- obchodníky, kteří chtějí známku používat k propagačním účelům.

Výrobky označené touto známkou byly vyrobeny v souladu se standardy Fairtrade®. Maloobchodní obrat fair trade výrobků dosáhl v roce 2008 v ČR 41 milionů korun, to je nejvíce ze všech nových členských států EU. Mezi nejoblíbenější produkty patří fair trade káva, čaj a čokoláda. Tyto výrobky jsou dostupné i v řadě supermarketů (Tesco, dm drogerie, Globus).

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 27.11. 2009