Polsko bude trestat užití komunistických symbolů vězením do dvou let

30. 11. 2009

Kýčovité plakáty Che Guevary na studentských pokojích po celé zemi budou muset být zlikvidovány. Trička s vtipnými symboly srpu a kladiva se už nebudou smět nosit, píše britský deník Times.

Polsko bude trestat "glorifikaci komunismu" podle paragrafu 256 polského trestního zákoníku až dvouletým vězením. Takže, pokud jste plánovali zazpívat si Internacionálu při pochodu do centra Varšavy k bývalému ústředí komunistické strany - kde jsou nyní finanční společnosti - zapomeňte na to.

Polský prezident Kaczynski podepíše návrh zákona v pondělí. Jeho bratr, dvojče Jaroslaw Kazcynski, šéf opoziční Strany práva a spravedlnosti, zdůrazňuje: "Žádný symbol komunismu nemá právo existovat v Polsku, protože jsou to symboly genocidního systému, který by měl být srovnáván s nacismem."

Taková srovnání hodně vadí historikům v sousedním Německu, protože bagatelizují intenzitu nacistického holocaustu proti židům. V Polsku vládne široce sdílený lidový názor, že komunismus byl jedním z největších zel dvacátého století, přestože miliony Poláků byly registrovanými členy komunistické strany, zdůrazňuje Times.

Potíž je, že se zakazuje užívání komunistických symbolů i jen žertem. Takže se už na trzích nebudou smět prodávat Leninovy bysty, rudé hvězdy budou muset být přemalovány na modro anebo odpárány z bund.

Je však zákaz komunistických symbolů porušením práva na svobodu projevu? Evropský soud pro lidská práva loni rozhodl, že obdobný maďarský zákaz nošení "symbolů tyranie" je příliš všeobecný a příliš široký, uzavírá britský list.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 30.11. 2009