Kodaňský summit:

Dánská vláda se úspěšně diskredituje

17. 12. 2009

Pověst Dánska likvidují policejní akce v ulicích a umlčení nevládních organizací a chudých zemí v konferenčním centru

Problémy dánské vlády se zhoršují hodinu od hodiny, píší reportéři britského deníku Guardian. Dánská vláda si zjevně zoufale přeje, aby byl kodaňský summit úspěšný, bez ohledu na to, zda bude dohody o opatřeních proti globálnímu oteplování dosaženo férovým způsobem. Avšak dánská vláda čelí rostoucí armádě kritiků, kteří jsou přesvědčeni, že jde o příliš důležitou záležitost, než aby se měla stát obětí provizorního amatérského kompromisu, vyjednaného pozdě v noci v hotelových pokojích korporátními lobbisty a vládami bohatých zemí.

Dánská vláda čelí zdánlivě neslučitelným postojům - bohatých zemí, které odmítají změnit svůj hospodářský model - a chudých zemí, které si uvědomují, že přijmout pár drobtů ze stolu bohatých zemí je k ničemu v jejich situaci, kdy čelí ekologické katastrofě. Veškeré zdání konsensu zmizelo. Úřady jsou stále zoufalejší, a tak se snaží potlačovat veškerou kritiku. Tím způsobují, že je ještě ostřejší.

Dánská vláda se připravovala na umlčení kritiků dlouhé měsíce. Dokonce schválila k tomu nové policejní pravomoci. Dánská policie držela 1000 aktivistů na mraze po mnoho hodin bez základních práv. Používala pepřový sprej proti aktivistům, uvězněným v klecích. Dánská policie neustále provádí razie na schůzích a i v místech, kde aktivisté spí. Před úterní demonstrací zatkla mluvčího jedné občanské společnosti. Šíří se množství dalších zpráv o vážném porušování občanských práv.

Opakovaně jsme viděli, že osoby zadržované za nepřijatelných podmínek, byli pokojní aktivisté - nebo dokonce jen náhodní okolostojící, konstatují britští reportéři a dodávají: Jeden novinář od nás, který snímal demonstraci, se zeptal policisty, podle jakého zákona ho perlustruje. Dánský policista na něho zařval: "Na tom nezáleží, nemáte žádná práva, musíte udělat, co říkám, anebo budete zatčen." Účelem policejních akcí, jak se zdá, není zaměřovat se na hrozbu vandalismu či násilí, ale na protesty samotné.

Přesně totéž se děje v konferenčním středisku, kde jsou kritika či alternativní hlasy ignorovány a jsou nyní umlčovány. Rozvojové země mají natolik pocit, že jsou odsunuty na okraj procesem, který plně ovládají bohaté země, že v úterý demonstrativné konferenční středisko opustily. Téhož dne se dánský premiér Rasmussen pokusil vnutit konferenci dohodu shora, chtěl zlikvidovat legitimní vyjednávání a závaznou dohodu z Kjóta. Bohaté země se pokusily v Kodani zbavit se svých závazků, že omezí své emise, a rozvojové země se proti tomu postavily právem.

Nyní opouští mnoho rozvojových zemí konferenční středisko a připojují se k demonstrantům venku. Nevládní organizace jako Přátelé země, Avaaaz a Tck Tck Tck byly z konferenčního střediska vyloučeny. Je neuvěřitelné, že delegátům a novinářům bylo sděleno, že jim bude odebrána akreditace, pokud budou s těmito zakázanými nevládními organizacemi hovořit.

Důvod je jasný: občanské organizace zajišťují, aby nebyly pošlapány zájmu obyčejných lidí a planety, anebo aby k tomu alespoň nedocházelo mlčky. Mají jen malé zdroje ve srovnání s podnikatelskými lobbisty v konferenčním středisku, mnoho z nichž vydělá miliony, pokud budou přijata volnotržní "řešení" globálního oteplování.

Pokusy umlčet hlas demonstrantů nejen vážně poškozuje pověst Dánska co se lidských práv týče, hrozí také, že bude světu vnucena nespravedlivá a neefektivní dohoda o globálním oteplování. Jde o životy a živobytí milionů lidí po celém světě. Mají právo být slyšeni. Umlčovat je je neuvěřitelný zločin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.12. 2009