Kodaň "je jako holocaust"

19. 12. 2009

Lumumba Di-Aping, súdánský předseda skupiny G77 130 chudých zemí světa, přirovnal dohodu, která vznikla v Kodani, k holocaustu.

"Požaduje od Afriky, aby podepsala souhlas se svou sebevraždou, pakt o upálení, aby se udržela hospodářská nezávislost několika málo zemí. Je to řešení, založené na hodnotách, které poslaly šest milionů lidí v Evropě do plynových komor."

Di-Apingovy výroky vyvolaly okamžité protesty a požadavky, aby je odvolal. Švédsko je charakterizovalo jako "absolutně ostudné" a britský ministr pro globální oteplování Ed Miliband odsoudil to, co charakterizoval jako "odporné srovnání", které "by mělo urazit lidi na této konferenci, ať pocházejí odkudkoli".

Na konečném plenárním zasedání si venezuelská delegátka rozřízla dlaň a zeptala se, jestli musí krvácet, aby ji někdo poslouchal. "Jste tady svědkem puče proti OSN," dodala.

Je nejasné, kolik zemí dohodu podepíše. Evropská unie, Japonsko, Africká unie i Aliance malých ostrovních států naléhaly na delegáty, aby dohodu přijali, ale mnoho latinskoamerických zemí a Súdán jsou vehementě proti němu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 21.12. 2009