Irští ateisté zveřejnili protináboženské citáty na protest proti novému zákonu o rouhání

2. 1. 2010

Ateističtí aktivisté v Irské republice se veřejně postavili proti přísnému novému zákonu proti rouhání, který vstoupil v platnost dnem 1. ledna 2010. Vydali totiž na internetu celou řadu protináboženských výroků známých osobností. Hodlají bojovat proti novému zákonu u soudu.

Nový irský zákon, který byl schválen loni v červenci, nyní znamená, že rouhání je teď v Irsku trestným činem, který se trestá pokutou do výše

Irský ministr spravedlnosti Dermot Ahern konstatoval, že nový zákon byl nutný, protože v důsledku přistěhovalectví existuje nyní v Irsku velké množství nejrůznějších náboženských věr.

Avšak organizace jménem Atheist Ireland (Ateistické Irsko), která hájí práva ateistů, zveřejnila na svých stránkách 25 protináboženských výroků od známých osobností mj. biologia a ateisty Richarda Dawkinse, Bjork, Franka Zappy a bývalého editora britského týdeníku Observer a ministra irské vlády Conora Cruise O'Briena.

Michale Nugent, šéf organizace Atheist Ireland, konstatoval: "Tento nový zákon je pošetilý i nebezpečný. Je pošetilý, protože středověké náboženské zákony nemají místo v moderní světské republice, kde musí trestní zákoník chránit lidi a ne myšlenky. A je nebezpečný, protože podporuje náboženské rozhořčení a protože islámské státy v čele s Pákistánem už nyní používají formulace z tohoto irského zákona, aby prosadily nové zákony proti rouhání na úrovni OSN.

Máme právo na spravedlivé zacházení a máme odpovědnost zacházet s lidmi spravedlivě. Zákony proti rouhání jsou nespravedlivé. Umlčují totiž lidi, aby mohly ochraňovat myšlenky. V civilizované společnosti mají lidé právo vyjadřovat a slyšet myšlenky o náboženství přesto, že jiní lidé považují tyto myšlenky za šokující.

Člověk by si myslel, že po všech těch skandálech, které vyšly r. 2009 najevo v katolické církvi, by zavádění zákona proti rouhání bylo to poslední, o co bude irský stát usilovat."

Mezi zveřejněnými rouhačskými výroky jsou například tyto:

10. Conor Cruise O'Brien, 1989. "V minulém století napsal arabský myslitel Džamal al-Afghani: 'Každý muslim je nemocný a jeho jediným lékem je Korán.' Bohužel se nemoc zhoršuje pokaždé, kdy si nemocný vezme ten lék."

15.George Carlin, 1999: "Náboženství je daleko nejprolhanější historka, jaká se kdy vyprávěla. Jen se nad tím zamyslete. Náboženství přesvědčilo lidi, že na obloze žije neviditelný muž, který sleduje všechno, co děláte, každou minutu každého dne. A ten neviditelný muž má zvláštní seznam deseti věcí, které nechce, abyste dělali. A když budete nějakou z těch deseti věcí dělat, má zvláštní místo, plné ohně a kouře a pálení a mučení a bolesti, kam vás pošle, kde budete žít a hořet a dusit se a křičet a plakat na věčné časy. Ale ten člověk vás miluje. Miluje vás a potřebuje peníze! Pořád potřebuje peníze! Je všemocný, dokonalý, vševědoucí, ale s penězi jaksi zacházet neumí! Náboženství dostává miliardy dolarů, neplatí daně, a pořád potřebuje ještě víc. Co může být prolhanějšího. Do prdele!"

17. Ježíš Kristus, v opeře Jerry Springer: "Já jsem vlastně tak trochu teplej." - R. 2005 se Christian Institute pokusil zahájil trestní stíhání proti televizi BBC za to, že odvysílala dílo Jerry Springer: The Opera, avšak britské soudy odmítly se věcí zabývat.

19. Richard Dawkins, The God Delusion (Omyl, že existuje Bůh), 2006: "Bůh ze Starého zákona je zjevně nejodpornější postavou z veškeré beletrie: je závistivý a je na to hrdý, je to malicherné, nespravedlivé monstrum, které musí všechno ovládat a nic vám neodpustí, je to mstivý, krvežíznivý etnický očišťovatel, mizogynní, homofobní, rasistický, genocidní, megalomanský, sadomasochistický, nepředvídatelně zlovolný násilník, který vraždí děti a zabil i svého syna." V roce 2007 byl postaven před soud turecký nakladatel Erol Kraaslan za to, že urazil věřící vydáním tureckého překladu Dawkinsovy knihy The God Delusion. R. 2008 byl osvobozen, ale nové trestní stíhání bylo proti němu zahájeno r. 2009.

(Na fóru irského ateistického serveru jsou o hodně drsnější protináboženské výroky. Jako například tento, bohužel hodně pravdivý výrok:)

What's the difference between a priest and a pimple?

The pimple waits until you're 13 to come on your face!

Jaký je rozdíl mezi knězem a beďarem?

Beďar počká do doby, až vám bude 13, než se vám udělá na obličeji.

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 31.12. 2009