15. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
15. 4. 2009

Britští konzervativci: Trhy musejí sloužit dobru společnosti

Vzhledem k tomu, že trh je svou podstatou mimo morálku, vyplývá z toho, že trhy musejí být řízeny morálkou, podle toho, čeho chceme, aby dosáhly. Trh není cílem konzervatismu. Je to jen jeden z nástrojů, jímž jsou konzervativní cíle realizovány.

Šéf britské Konzervativní strany David Cameron provedl od r. 2005, kdy se stal jejím šéfem, v britském konzervatismu sociální revoluci. Minulý týden signalizoval George Osborne, britský konzervativní stínový ministr financí, že se britští konzervativci rozloučili s neoliberálním absolutismem posledních třiceti let a přijímají nový přístup k tržní ekonomice, píše v deníku Financial Times Phillip Blond, ředitel projektu pokrokového konzervatismu v organizaci Demos.

Osborne odmítl ekonomiku volného trhu a libertariánskou filozofii, která ospravedlňovala její praxi. Pochválil výhody trhů a kapitalismu, ale ve třech klíčových bodech svou stranu distancoval od nyní zdiskreditované ideologie fundamentalistů volného trhu.

Zaprvé Osborne popřel základní premisu neoliberalismu: hypotézu o tom, že jsou trhy vždycky nejefektivnější. Není pravda, že ceny přesně zosobňují všechny relevantní informace, argumentoval Osborne. Není tomu tak, a i kdyby tomu tak bylo, lidé by přesto nereagovali racionálně.

Zadruhé, stínový britský konzervativní ministr financí argumentoval, že je zapotřebí účinné regulace, protože trhy špatně cenově hodnotí riziko a mají tendenci vytvářet spekulativní bubliny. Navrhl proticyklické kapitálové požadavky a znovuvytvoření makroregulačního dohledu nad ekonomikou, které by měla provádět Anglická

Osborne také argumentoval, že banky, které jsou příliš velké na to, aby mohly zbankrotovat, musejí být rozděleny na menší instituce. Tím odmítl neoliberální tvrzení chicagské školy, že monopoly, které vytvoří trh, jsou nejefektivnějším rozdělovačem zdrojů a cenové užitné hodnoty.

Nová logika britského konzervatismu - kterou nepřijala dosavadní labouristická vláda, která se přidržuje tradičních korporatistických principů - chce vytvořit decentralizovanou občanskou ekonomiku, která spojí morální hodnoty a hospodářskou moc, aby vznikla taková společnost, v níž chce většina lidí žít: společnost, v níž mají normální lidé moc, v níž lidé žijí v bezpečných a udržitelných komunitách a sdílejí v nich ctnosti i prosperitu.

Je zjevné, dodává autor, že je nutno rozbít nejen bankovní monopoly. V Británii ovládají čtyři supermarkety více než 70 procent trhu s potravinami. Místní podnikatelé, od hospod až po pošty, jsou ochromovány velkými firmami, které mají prospěch ze skrytých dotací a které stojí společnost vysokou, nevyčíslenou cenu.

Konzervativci musejí vytvořit nové formy protitrustových zákonů, jejichž cílem bude podporovat autentickou konkurenci po celé ekonomice. Je nutno rozšířit typy vlastnictví a silně podpořit inovace, produktivitu a místní rozrůzněnost. Bude-li mít víc lidí možnost podílet se na trhu, odstraní to rostoucí nerovnost příležitostí, charakteru a schopností.

Dosavadní vlády tyto problémy neřešily, a došlo tak k naprostému zničení likvidity a kapitálu chudých lidí: polovina obyvatel Británie nyní vlastní jen 1 procento bohatství mimo nemovitosti. Plně angažovaná ekonomika vyžaduje nové asociativní modely sdílení kapitálu a vlastnictví.

Vzhledem k tomu, že trh je svou podstatou mimo morálku, vyplývá z toho, že trhy musejí být řízeny morálkou, podle toho, čeho chceme, aby dosáhly. Trh není cílem konzervatismu. Je to jen jeden z nástrojů, jímž jsou konzervativní cíle realizovány.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       15. 4. 2009
15. 4. 2009 Peak Oil: Má někdo samopal, který nepotřebuje?
15. 4. 2009 Stratfor: Obamova strategie na summitech
15. 4. 2009 Proč bylo Bushovo prezidenství taková katastrofa
15. 4. 2009 Britští konzervativci: Trhy musejí sloužit dobru společnosti
14. 4. 2009 Finanční predátoři, Island a potřeba nového světového měnového systému Jindřich  Kalous
15. 4. 2009 Krugman: Rakousko je horkým kandidátem na státní bankrot
16. 4. 2009 Talibán sbírá peníze v pákistánském Karáčí
15. 4. 2009 Británie stíhána za to, že nevynucuje zákony EU o ochraně osobních údajů
15. 4. 2009 O významném zatčení, neboli Palcové titulky, které mohou pomoci v boji proti AIDS Uwe  Ladwig
15. 4. 2009 Anti-copyright v češtině
15. 4. 2009 Americké komunity tisknou lokální měny
14. 4. 2009 Válka, mír a politická moc
14. 4. 2009 Pokud záchranný balíček selže: Dostane někdo padáka?
14. 4. 2009 Kanadské zprávy o Haiti a Kubě Miloš  Kaláb
14. 4. 2009 Krize horší než zemětřesení? Lubomír  Lédl
14. 4. 2009 Co namísto kapitalismu a socialismu?
13. 4. 2009 Honba na čarodějnice na Filozofické fakultě univerzity Karlovy? Jan  Čulík
14. 4. 2009 Obama prý přijal Bushovu myšlenku globálních konvenčních úderů
14. 4. 2009 Kandidát SPD na kancléře chce stáhnout americké jaderné zbraně z německého území
14. 4. 2009 Yes We Can: Stačilo pouze vyměnit srp a kladivo za fotku Manhattanu Jan  Smolák
14. 4. 2009 Jak přemýšlet o literatuře? Lukáš  Borovička
10. 4. 2009 Robert Pynsent mýtoborný - a mýtotvorný Jiří  Holý
13. 4. 2009 K čemu je nám předsednictví v EU?!? Ladislav  Žák
12. 4. 2009 Hospodaření OSBL za březen 2009