22. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. 4. 2009

O pirátech vám lžou

Při pohledu na velké imperiální flotily u somálských břehů se znovu nabízí otázka -- kdo je tu zloděj?

Johann Hari

Kdo by si kdy dokázal představit, že vlády světa v roce 2009 vyhlásí válku pirátům? Když čtete tyto řádky, flotily mnoha zemí od USA až po Čínu vplouvají do somálských vod, aby se postavily mužům, které si stále ještě představujeme jako zloduchy s páskou přes oko a s papouškem na rameni. V pozadí za tímto lehce barvitým příběhem je ale utajovaný skandál. Lidé, které naše vlády označují za jednu z největších hrozeb současnosti, nám toho mají hodně co vyprávět, možná by se tím mohli i částečně ospravedlnit.

Piráti nikdy nebyli přesně tím, za co je považujeme.

Ve zlaté éře pirátství mezi lety 1650 až 1730 vznikla v rámci propagandy britské vlády představa piráta coby smyslů zbaveného divocha. Mnozí obyčejní lidé tomu ale nevěřili: sympatizující dav piráty nejednou osvobodil zpod šibenice. Proč? Věděl totiž, že pokud se člověk stal námořníkem, skončil v plovoucím dřevěném pekle. Celé hodiny a dny dřel a hladověl na těsné lodi, a když se na vteřinu zastavil, všemocný kapitán ho zbičoval devítiocasou kočkou. Když dělal potíže soustavně, mohl jít přes palubu. A po měsících či dokonce letech takového zacházení mu pak ještě ani nebyla vyplacena příslušná mzda.

Piráti tak byli první, kteří se vzbouřili proti světu. Povstali proti svým tyranským kapitánům a vytvořili novou formu práce na moři. Když měli svou loď, kapitána si volili a všechna rozhodnutí přijímali kolektivně. Dělili si kořist způsobem, který historik Marcus Rediker označil za "jeden z nejrovnostářštějších principů dělení zdrojů, který lze v osmnáctém století najít". Přijímali dokonce uprchlé africké otroky a považovali je za sobě rovné. Piráti "názorně -- a podvratně -- ukázali, že lodě nemusejí být řízeny brutálně jako v obchodním či válečném loďstvu". Právě proto byli oblíbení, i když to ve skutečnosti byli jen neproduktivní zloději.

Slova jednoho mladého piráta tehdejší doby, Angličana Williama Scotta, který byl oběšen v Jižní Karolíně, mohou znít dnešní érou pirátství jako ozvěna: "Dělal jsem to, abych unikl smrti. Byl jsem přinucen stát se pirátem, abych přežil."

V roce 1991 se vláda Somálska zhroutila, devět milionů tamních obyvatel se ocitlo na pokraji smrti hladem -- a mnohé z těch nejošklivějších sil, které na Západě máme, v tom spatřily příležitost ukrást potravinové zdroje země a vyhodit jaderný odpad do jejích vod. Ano: jaderný odpad. Jakmile byla totiž vláda z dohledu, začaly se u somálských břehů objevovat tajemné evropské lodě, z jejichž palub se do oceánu řítily barely s odpadem. Obyvatelstvo pobřeží brzy na to začalo pociťovat zdravotní potíže -- nejprve to byla podivná vyrážka, pak zvracení a nakonec přišlo v roce 2005 tsunami, které na břeh vyplavilo stovky děravých barelů. Lidé začali trpět chorobou z ozáření a více než tři stovky jich zemřely. Mnohé z tohoto odpadu lze vystopovat zpět do evropských továren a nemocnic, které je podle všeho prodávají italské mafii k levnému zpracování. Ve stejné době začaly jiné evropské lodě drancovat somálské vody v honbě za jejich hlavním bohatstvím: plody moře. Nadměrným rybolovem jsme vyrabovali svá vlastní loviště, a tak jsme zamířili do jejich. Rybářské lodě tu každý rok ilegálně vyloví tuňáků, krevetek, langust a dalších ceněných lahůdek za více než tři sta milionů dolarů. Rybář Mohammed Hussein z Marky ležící asi sto kilometrů jižně od hlavního města Mogadiša pro agenturu Reuters konstatoval: "Pokud to nepřestane, brzy už v našich vodách nebude ani rybička."

To je prostředí, ze kterého vzešli muži, kterým říkáme piráti. Všichni se shodnou, že většina z nich byla kdysi obyčejnými somálskými rybáři, kteří do rychlých člunů nejdříve usedli ve snaze zahnat lodě vyhazující odpad a vykrádající jejich vody nebo alespoň vybrat "daň". Říkali si Dobrovolná pobřežní stráž Somálska. V surrealistickém telefonním rozhovoru Sugule Ali, jeden z vůdců pirátů, uvedl, že jejich motivem bylo "zastavit ilegální rybolov a vyhazování odpadu do našich vod... Nepovažujeme se za námořní bandity. Za ty považujeme lodě, které ilegálně rybaří, vozí k nám odpad a vplouvají do našich vod se zbraněmi." William Scott by mu určitě rozuměl.

Ne, nic z toho neospravedlňuje braní rukojmích, a ano, někteří z nich jsou skutečně jen obyčejní gangsteři, zvláště ti, kteří zabavují dodávky potravin OSN. Piráti ale mají mezi místním obyvatelstvem ohromnou podporu. Nezávislý somálský web Wardher‑ News provedl asi nejlepší průzkum o smýšlení Somálců, který máme k dispozici -- a zjistil, že sedmdesát procent jich "rozhodně podporuje pirátství jako formu národní obrany somálských teritoriálních vod". Během americké války za nezávislost George Washington a další otcové zakladatelé najímali piráty, protože sami neměli žádné válečné loďstvo. Většina Američanů s tím souhlasila. Je to opravdu natolik jiný případ?

Opravdu jsme čekali, že hladovějící Somálci budou pasivně postávat na břehu moře, pádlovat v našem jaderném odpadu a pozorovat, jak z jejich vod mizí ryby do restaurací v Londýně, Paříži či Římě? Na tyto zločiny jsme nereagovali, jakmile ale nějací rybáři narušili koridor, kterým putuje dvacet procent světových dodávek ropy, dali jsme se do křiku. Pokud se ale opravdu chceme vypořádat s pirátstvím, musíme nejdříve zarazit jeho příčiny -- naše zločiny -- a teprve pak vysílat bitevní lodě k Somálsku. Příběh pirátství v roce 2009 nejlépe shrnul jiný pirát, který ovšem žil ve čtvrtém století před naším letopočtem. Chytili ho a předvedli před Alexandra Velikého, který chtěl vědět, co myslel tím, když mluvil o "vlastnictví moře". Pirát se usmál a odpověděl: "Co myslíš tím, že obsadíš celou Zemi? Jen proto, že já to činím s malou lodí, považuješ mě za zloděje, zatímco ty, který to děláš s velkou flotilou, jsi označován za vládce."

Při pohledu na naše velké imperiální flotily se znovu nabízí otázka -- kdo je tu zloděj?

Autor je britský novinář, sloupkař Independentu a dramatik. Text byl původně publikován v Huffington Post.

Vychází v nejnovějším čísle Literárních novin 17/2009

                 
Obsah vydání       22. 4. 2009
22. 4. 2009 Vítejte ve světě bez zahraničních dopisovatelů Andrew  Stroehlein
22. 4. 2009 Jde ODS doleva? Boris  Cvek
22. 4. 2009 Od čeho se odklonil Václav Havel? Štěpán  Steiger
22. 4. 2009 Standardní pokrytí nestandardních situací? Miloš  Dokulil
22. 4. 2009 Vyhlídky americké moci William S. Lind
22. 4. 2009 Nové technologie mohou změnit ruskou demokracii
22. 4. 2009 Turecký ministr energetiky vyvíjí tlak na partnery v projektu plynovodu Nabucco
22. 4. 2009 Glasgow učí své východoevropské autobusáky místnímu jazyku
22. 4. 2009 Psychologové tvrdili, že mučení obětem "nepůsobí dlouhodobé poškození"
22. 4. 2009 Trapná diplomatická rezervovanost, neboli Nevole by se měla demonstrovat jinak Uwe  Ladwig
22. 4. 2009 Komorousova nejčernější můra : nitrolebečně podávaná marihuana
21. 4. 2009 Zoufalá Magnesia litera Boris  Cvek
22. 4. 2009 Nová Obamova bouda Milan  Kohout
22. 4. 2009 O pirátech vám lžou Johann  Hari
21. 4. 2009 Vysocí činitelé Bushovy vlády budou možná postaveni před soud za mučení, konstatoval Obama
21. 4. 2009 Pořád je kam ustoupit...?!? Ladislav  Žák
21. 4. 2009 Bude Ku-Klux-Klan přednášet na Karlově Univerzitě?
21. 4. 2009 Neonacista a popírač holocaustu na Karlově univerzitě nevystoupí
21. 4. 2009 Běž domů, Ivane... Karel  Dolejší
21. 4. 2009 Proč bychom Larryho Summerse měli vykázat z veřejného života
21. 4. 2009 Už tu máme námluvy mezi voliči Miloš  Dokulil
21. 4. 2009 Obama: O blokádě ani slovo Fidel Castro Ruz
21. 4. 2009 Máme fašistickou policii, tak co se divíme náckům v ulicích? Štěpán  Kotrba
21. 4. 2009 Romští lídři v měnícím se světě Ivan  Veselý
20. 4. 2009 Zvláštní besídka Magnesia Litera, pokročilý Pehe a neposlušný Machar, terče CZAKRA Josef  Brož
21. 4. 2009 Extremisté jsou stále vážnější hrozbou: Amnesty napsala premiéru Topolánkovi
21. 4. 2009 Producent filmu Virtuální JFK navštíví kino Bio Oko
12. 4. 2009 Hospodaření OSBL za březen 2009