MF Dnes: kognitivní zatmění, propaganda a cenzura

22. 5. 2009 / Bohumil Kartous

"Stejně jako totalitní tiskoviny bude MF Dnes ignorovat významné události, aby nemusela nechtěně přiznat politický aktivismus, do kterého legračním způsobem zabředla."

O účinnosti, mezinárodně i lokálně politických i zdravotních dopadech a vůbec o smyslu rozšíření amerického systému raketové obrany o základy v České republice a Polsku se toho jen v Britských listech napsalo tolik, že by to vyšlo na několik samostatných publikací. Většinou se jednalo o velmi kritické zpochybnění výše uvedených aspektů celé akce, která dýchá synchronizovaně s neokonzervativním projektem "New American Century" . Jeho "tvář" zmizela z Bílého domu, neocons se v USA dostali do defenzivy na všech úrovních federální moci a expertní tým EastWest Institute potvrdil, že celý systém je neefektivní a je namířen proti neexistující hrozbě, jejíž riziko je velmi nepravděpodobné. V MF Dnes však trvá kognitivní zatmění a je možné, že až USA řeknou oficiálně "canceled", deník to nebude brát na vědomí.

Pozn. BK: MF Dnes přinesla o této věci krátkou zprávu (převzatou z ČTK) 20. 5. 2009. Za přehlédnutí tohoto faktu se omlouvám, nicméně na jednostranném, selektivním a propagandistickém způsobu pojetí tohoto tématu ze strany MF Dnes to příliš nemění.

Zprávu o závěrech týmu vědců a technických specialistů EastWest Institute MF Dnes nepřinesla. Místo toho včera deník vydal zprávu o testování íránské rakety středního doletu (Test íránské rakety: dolet 2 000 km, 21. 5. 2009). Ve zprávě se mimo jiné uvádí, že "naposledy včera se ke středoevropským základnám negativně vyjádřil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov při jednání s USA o omezení strategických jaderných zbraní. Varoval, že se jednání nikam neposune, dokud Američané nepřehodnotí plány s protiraketovým štítem." Ano, Sergej Lavrov byl kromě významných amerických představitelů jedním z těch, kdo měl možnost závěry EastWest Institute zhodnotit, což ale v MF Dnes nevědí, nebo to (spíše) záměrně zapírají...

Aby byla "zpráva" podpořena také názorem, vydává MF Dnes text paní europoslankyně Hybáškové o tom, v jakém nebezpečí se nejen ČR, ale celá Evropa nachází (Írán má raketu, Evropa nic, 21. 5. 2009). "Pražská nabídka prezidenta Obamy je Peršany ignorována, což zvyšuje potřebnost budování protiraketové obrany. Tento projekt mezitím dostal financování na další vývoj," píše paní Hybášková a lituje toho, že "klesá česká politická vůle problémem se vůbec zabývat." Se svým manželem, panem Gabalem, se domnívají, že projekt bez potřebné funkčnosti a smyslu, jak potvrdily závěry EastWest Institute, má velký politický význam a vytrvale se snaží jej prostřednictvím médií prosazovat. Konkrétně s MF Dnes, Václavem Havlem, Davidem Černým a dalšími tvoří jakýsi "čtvrtý odboj", jehož společným jmenovatelem je zajistit této ohrožené zemi bezpečnost. Ta je, jak deklarují společně s již neexistující Bushovou administrativou, ohrožena oficiálně z Íránu a neoficiálně z Ruska. Kdyby George W. Bush chtěl najít důkaz bezmezné důvěry ve svá slova, což by se mu po světě věru těžko shánělo, mohl by ukázat do České republiky. Snad ani v Texasu by nenašel tolik oddaných duší, které jsou schopny donekonečna potvrzovat jeho teorii darebáckých států a opatření, která je vůči nim třeba udělat.

Jenže zatímco administrativa USA už prošla významným názorovým vývojem, kognitivní zatmění v MF Dnes a v okruhu blízkých spolubojovníků trvá. Možná už se dá hovořit o kolektivní psychóze, kdy postižení nejsou ochotni přiznat si objektivní verzi reality. Stejně jako totalitní tiskoviny bude MF Dnes ignorovat významné události, aby nemusela nechtěně přiznat politický aktivismus, do kterého legračním způsobem zabředla.

Pro MF Dnes asi není EastWest Institute dost důvěryhodnou organizací...

Neumím si to vysvětlit jinak, než že v MF Dnes neprošel EastWest Institute bezpečnostní prověrkou. Jinak není možné si vysvětlit, proč zprávu, která vyšla na serverech Lidovky.cz, Novinky.cz, iHNed.cz, v regionálních denících VLP a kterou přinesla všechna veřejnoprávní média, MF Dnes ignoruje. Možná v MF Dnes podezřívají EastWest Institute z napojení na ruské tajné služby, možná pro ně není tato instituce natolik autoritativní jako někdejší americký prezident Bush se svým roztomilým stylem "redneck". Pokoušel jsem se na stránkách EastWest Institute nalézt nějakou diskvalifikující informaci o vazbách na "síly zla", ale nebyl jsem úspěšný. Seznam členů vedení ukazuje na rozvětvenou a skutečně multinacionální organizaci, kterou by asi jen těžko bylo možné podezřívat z unilateralismu. Seznam dárců a přispěvatelů zase obsahuje takové firmy, jako The Coca Cola Company, General Electric Company, Siemens nebo Motorola. Domnívám se, že ani tohle nejsou znaky, které by dodávaly EastWest Institute zdání neprůhledně financovaného trustu s účelovým propagandistickým programem podporujícím všemocné spiknutí ruských tajných služeb. V MF Dnes však možná mají lepší zprávy...

Nástroje moderní žurnalistiky: propaganda a cenzura

Jinak ale MF Dnes proti zveřejňování závěrů studií nic nemá. Před pár dny byl na serveru iDNES.cz například zveřejněn článek odkazující na zprávu vydanou Střediskem pro mezinárodní a strategická studia se sídlem ve Washingtonu. Zpráva předpovídá, že případný izraelský útok na Írán by nemusel být účinný vůči íránskému jadernému programu. Závěr článku je přitom ve svém tvrzení úplně neuvěřitelný. MF Dnes hlásá: "Teherán je zajisté krutý nepřítel, podporuje teroristické skupiny působící v blízkosti Izraele, ale od toho je k nebezpečí přímého jaderného útoku na Izrael ještě daleko." Z článku přitom není vůbec jasné, zda tvrzení vychází ze zprávy, o které článek je, nebo zda je to tvrzení autora. Pravděpodobně se jedná o druhou variantu, což je krajně propagandistické: autor "zprávy" do ní vkládá svůj vlastní názor a předkládá ho tak, aby byl považován za axiom. Milí čtenáři, až příště budeš číst o Íránu, věz, že je to "krutý nepřítel"... Na závěr bychom neměli opomenout drobné poodhalení důvodů, proč Centre for Strategic & International Studies ano a EastWest Institute ne. Zatímco EastWest Institute je skutečně nezávislou nevládní organizací a těžko zpochybnitelnou autoritou, Centre for Strategic & International Studies je organizací vzešlou z období studené války, která má v popisu práce "hledání způsobů, jak udržovat prosperitu a význačné postavení Ameriky jako síly dobra". To snad nepotřebuje komentář. Tato organizace se mimochodem významným způsobem podílela na strategii obranné a zahraniční politiky USA v době vlády G. W. Bushe.

Pro MF Dnes je to pravděpodobně ten správný zdroj, z nějž může čerpat informace:)

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009