ŠVÉDSKO:

Strana pro pirátství na internetu zřejmě vyhraje křesla v Evropském parlamentu

22. 5. 2009

Pirátská strana, švédská organizace, jejímž programem je povzbuzovat pirátství na internetu, zřejmě vyhraje v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu několik křesel. Tato strana, která prosazuje sdílení intelektuálního majetku mezi uživateli internetu zadarmo, je podle právě provedeného průzkumu veřejného mínění třetí nejpopulárnější stranou ve Švédsku.

"Plánem je Švédsko, Evropa, Svět. V tomto pořadí," řekl Christian Engstrom, nejvýznamnější kandidát Pirátské strany. Pirátská strana obdržela v průzkumu veřejného mínění 8 procent a pokud tento trend bude pokračovat, získá v Bruselu celou řadu křesel.

Agenda této strany zahrnuje volné sdílení souborů na internetu, nižší ceny za cédéčka, zrušení patentových práv a zákaz omezování rozšiřovat digitální materiál. Cílem strany je bojovat proti regulaci a omezování na internetu.

Švédsko patří k zemím, kde je užívání internetu nesmírně rozšířené a čtyři muži, kteří vytvořili známý server pro stahování digitálního materiálu, jménem Pirate Bay, Záliv pirátů, se stali celonárodními celebritami.

Nedávno byli shledáni vinnými, že porušují autorská práva, a odsouzeni na rok do vězení. Musejí také zaplatit odškodné ve výši 2,5 milionů liber firmám Warner Brothers, Sony Music, EMI a Columbia Pictures.

Když byl vyhlášen rozsudek, do Pirátské strany se přihlásil velká počet nových členů. Před vyhlášením rozsudku měla Pirátská strana 14 700 členů, měsíc po vyhlášení rozsudku 46 200 členů.

Rick Falkvinge, šéf Pirátské strany, konstatoval: "Establishment a politikové vyhlásili válku celé naší generaci. Naši politikové jsou digitální negramoti. Potřebujeme politiky, kteří se nenechají zastrašit cizí mocí. Hlasovat v evropských volbách je důležitější než kdy předtím.

Pirátská strana se soustřeďuje téměř úplně na sdělovací prostředky a na komunikace. V jejím politickém programu se praví: "Je důležité zachovat právo na soukromí a právo volně komunikovat emailem, telefonem a poštou. Mělo být být bezpečné používat internet. Stát by neměl do internetu zasahovat a pronásledovat celou generaci."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Cílem České pirátské strany je vytvoření politické síly, která by prosazovala respekt k elementárnímu právu člověka na svobodné šíření přijaté informace a striktní ochranu soukromí občana jako odraz změněné reality informační společnosti 21. století

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 22.5. 2009