Proč, zdánlivě, nikdo nezná Zeitgeist

11. 6. 2009

Pan Popelka asi nemá dostatečné zkušenosti s publikací politicky kontroverzních filmů na serverech YouTube, Google video a podobných. Jinak by si již dávno všiml, že je se statistikami zhlédnutí takovýchto filmů manipulováno tak, aby se film nikdy nedostal na titulní stránku mezi "nejoblibenější videa", píše čtenář Petr Mareš.

Osobně jsem byl svědkem, kdy byl u anglické verze filmu Zeitgeist snížen počet zhlédnutí na číslo menší, než byl počet lidí, kteří tento film zařadili do oblíbených.

Podobné manipulace jsou u mainstreamových médií prakticky standardem. Jeden domácí příklad za všechny: blogger Jan Zeman z blogu idnes má již mnoho měsíců stejnou karmu autora, číselně 22,04. To přesto, že jeho články jsou masově čtené a výborně hodnocené a jeho karma by měla nestále pomalu vzrůstat. Místo toho se jeho hodnocení natrvalo zastavilo na neškodné hodnotě, která mu výsluní čelní stránky na blog.idnes.cz nepřinese.

Podobně je tomu i na anglické wikipedii, kde byla každá zmínka o tomto filmu mazána křesťanskou administrátorkou FisherQueen (Zeitgeist je velmi kritický ke křesťanské církvi) a teprve po několika stech editech od desítek různých uživatelů FisherQueen rezignovala a přestala příspěvky mazat.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 11.6. 2009