Íránská Rada strážců: V 50 městech bylo odevzdáno přes 100% hlasů

22. 6. 2009

KD│Íránská Rada strážců provádějící přepočítávání hlasů v 10% volebních obvodů oznámila, že v 50 městech došlo k odevzdání více než 100% hlasů všech registrovaných voličů; celkem zatím přebývá přes 3 miliony hlasů. Dosud však prý podle Rady není jasné, nakolik to mohlo ovlivnit celkový výsledek voleb. S odvoláním na vysílání druhého programu íránské státní televize to oznámil server PressTV.

Tři ze čtyř kandidátů v nedávných prezidentských volbách, v nichž byl oficiálním vítězem vyhlášen dosavadní prezident Ahmadínežád, podali celkem 646 stížností na průběh voleb. Dva z nich, Mír Hosejn Musáví a Mehdí Karúbí, požadují anulování voleb, v nichž měl Ahmadínežád údajně získat téměř dvě třetiny všech platných hlasů.

(Pro důslednou kontrolu a vyšetření stížností opozice se už včera vyslovil předseda parlamentu Alí Larídžání, který současně apeloval i na opozici, aby se distancovala od pouličních násilností. Jeho racionální návrhy ostře kontrastují s paranoidními výroky ministra zahraničí Mottakího, kterým se na Západě dostává nesrovnatelně větší publicity - KD.)

Zdroj: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 22.6. 2009